در گزارش مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به صراحت اعلام شده 18 نمونه از سوسیس و کالباس‌های تولید شده در کارخانه‌ها، غیراستاندارد و غیربهداشتی است.

الناز محمدی: بعد از ماجرای پرسروصدای واردات گوشت‌های آلوده و برنج‌های خارجی که مدتی بازار این کالاها در کشور به هم ریخته بود، این بار نوبت سوسیس و کالباس‌های تولید داخل است که در دو روز اخیر با هجمه‌ای از نارضایتی‌ها و گزارش‌های نامطلوب مواجه شده است. گزارشی که روز سه‌شنبه مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در این مورد منتشر کرد باعث حرف و حدیث‌ها و اظهارنظرهای زیادی از سوی مسئولان مختلف در این مورد شده است و حتی استانداری تهران پس از انتشار این گزارش در این مورد جلسه‌ای فوری با حضور نمایندگانی از وزارتخانه‌های بهداشت، بازرگانی و دادگستری و همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی استان تهران، سازمان تعزیرات حکومتی و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تشکیل داد و این موضوع را بررسی کرد.

در گزارش مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به صراحت اعلام شده 18 نمونه از سوسیس و کالباس‌های تولید شده در کارخانه‌ها، غیراستاندارد و غیربهداشتی است و این در حالی است که با تمام سر وصداهایی که در این مورد به راه افتاده است تاکنون هیچ یک از کارخانه‌هایی که نام آن‌ها در گزارش مربوطه برده شده بود و در میان آن‌ها نام کارخانه‌های معروف تولید سوسیس و کالباس هم دیده می‌شود، واکنشی به این موضوع نشان نداده‌اند.

 علاوه بر مؤسسه استاندارد، اداره کل استاندارد استان تهران نیز اقدام به نمونه‌برداری از 26 نمونه سوسیس و کالباس و همبرگر از مراکز عرضه و فروشگاه‌های زنجیره‌ای کرده است و در گزارشی که منتشر کرده، آمده است که از 20 نمونه سوسیس و کالباس، 18 مورد نامنطبق بوده‌اند و فقط سوسیس کوکتل 55 درصد کاله آمل و سوسیس آلمانی 40 درصد پاکدام پارس منطبق بوده است. همچنین طبق این گزارش از شش مورد همبرگر فقط یک مورد مردود بوده و مابقی منطبق بودند؛ بنابراین تولید همبرگر ظاهراً وضعیت مناسب‌تری دارد.

 در گزارش مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران آمده است: «موارد مردودی نشان می‌دهد تولیدکنندگان از چربی صفاقی (چربی موجود در دستگاه گوارش و لابه‌لای روده‌ها)، غضروف شفاف مربوط به دستگاه تنفسی و ریه، عروق، رگ و اعصاب و بافت پیوندی (پوست رگ و پی و چربی ضایعات گوشتی) یعنی بافتهایی خاص که عضله نیستند و تولیدکنندگان، طبق استاندارد ملی مجاز به استفاده از این بخش از لاشه دام در تولید فرآورده‌های گوشتی نیستند، استفاده شده است.»

وزیر انکار می‌کند
این افشاگری‌ها در حالی صورت می‌گیرد که حالا دیگر سال‌هاست، متخصصان تغذیه و منابع غیر‌رسمی از تولید ناسالم سوسیس و کالباس در کارخانه‌های داخلی خبر می‌دهند و در بیشتر موارد هم مؤسسه استاندارد ایران این موضوع را رد کرده است. اما حالا و درحالی که این موسسه در اقدامی ناگهانی این تخلفات را افشا کرده است، این وزارت بهداشت و وزیرجدید آن است که این گزارش‌های مستدل را نمی‌پذیرد و در حالی که استانداری تهران موضوع تولید و عرضه سوسیس و کالباس‌ غیر‌بهداشتی را به طور ویژه پیگیری کرده و جلسه‌‌ای را نیز به این منظور تشکیل داده است، او معتقد است که سوسیس و کالباس‌های داخلی آلوده نیستند و از منابع گزارش‌های استانداری تهران و مؤسسه استاندارد ایران اعلام بی‌خبری می‌کند.

مرضیه وحید دستجردی، وزیربهداشت روزگذشته درباره آ‌لودگی سوسیس و کالباس‌ها گفت: «وزارت بهداشت گزارش مربوط به سوسیس و کالباس‌ها را به مراجع مربوطه ارائه کرده است، بر اساس این گزارش این مواد غذایی که در کشور تولید می‌شوند، هیچگونه آ‌لودگی ندارند گر چه ممکن است برخی از آنها از بعضی موادی استفاده کرده‌ باشند که بهتر بود استفاده نمی‌کردند واز مواد اولیه بهتری استفاده می‌کردند.»

او در واکنش به اعلام آلودگی برنج‌های وارداتی نیز گفت: «تمام برنج‌های مارک‌دار خارجی که در بازار موجود است نیز در وزارت بهداشت آزمایش شده‌اند و از نظر وزارت بهداشت تمام آنها سالم هستند و مصرف آنها هیچ منعی ندارد. در هیچ یک از این برنج‌ها آلودگی به فلزات سنگین، آرسنیک و غیره دیده نشده است.» با وجود این انکار وزیر بهداشت، رئیس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، روز گذشته اعلام کرد که «پروانه تولید محصولات غیر‌استاندارد کارخانجات عرضه مواد غذایی تعلیق می‌شود.»

 بنابراین پس از سال‌ها پنهان‌کاری اداره استاندارد و وزارت بهداشت، این اتفاقات و اظهارنظرهای متفاوت را شاید باید به عنوان جنگ جدیدی در میان یکی از زیرمجموعه‌های وزارت صنایع و وزارت بهداشت دانست، به طوری که استاندار تهران از اختلاف نظر وزارت بهداشت و درمان و اداره کل استاندارد درخصوص روشهای ارزیابی و استاندارد اقلام خوراکی و فرآورده‌های گوشتی و برنج خبر داده است، اما با این حال یادآورشده است: «تمامی اقلام مورد مناقشه به خصوص سوسیس و کالباس استانداردهای اجباری را با موفقیت طی کرده‌اند ضمن آنکه برنج‌های وارداتی نیز در مبادی ورودی کشور از سازمانهای مربوطه با آزمایشات صورت گرفته استاندارد اجباری کشور را کسب کرده و وارد کشور شده است.»
 اما در حالی که «علیرضا مرندی»، وزیر اسبق بهداشت معتقد است که «مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برخی از سوسیس و کالباس‌ها را غیر‌بهداشتی اعلام کرده و وزارت بهداشت از آلوده نبودن آن‌ها خبر داده است، هر دو درست می‌گویند»، اما در واکنش به سخنان وحید دستجردی، «مهدی پورهاشم» با بیان اینکه «مؤسسه استاندارد در قبال تخلف برخی کارخانه‌ها در تولید غیر‌بهداشتی سوسیس و کالباس از همه ظرفیت‌های قانونی ماده 9 قانون این مؤسسه استفاده خواهد کرد» می‌گوید: «کاش وزیر بهداشت به حرف‌ها و مستندات ما هم گوش می‌داد.» او در این باره به «خبر» می‌گوید: «بر اساس دستور رئیس مؤسسه استاندارد، پروانه تولید این هجده محصول تعلیق می‌شود تا خودشان را اصلاح کنند. برخورد قاطعانه با فرآورده‌های پروتئینی غیراستاندارد موجب می‌شود تا بازار سوسیس و کالباس بهتر از گذشته به فعالیت‌های خود ادامه دهند.»

اما با این در میان سخنان قبلی پورهاشم و فعلی‌اش کمی تعدیل دیده می‌شود، چرا که او در ادامه به «خبر» می‌گوید: «این که گفته می‌شود 18 کارخانه سوسیس و کالباس غیراستاندارد شناخته شده‌اند، خبر دقیقی نیست، بلکه هجده محصول مختلف از هجده کارخانه غیراستاندارد اعلام شده و بقیه تولیدات این کارخانه‌ها، مشکلی ندارد.»

در راستای این اظهارت، یک مقام آگاه نیز در مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی به «خبر» می‌گوید: «مؤسسه استاندارد در اعلام غیر استاندارد بودن هجده کارخانه بزرگ تولید سوسیس و کالباس عجله کرده است، برای غیراستاندارد اعلام کردن یک محصول نمی‌توان به یک نمون برداری با شرایط نامشخص و چند آزمایش محدود اکتفا کرد. مؤسسه استاندارد در این زمینه باید برای تصحیح اشتباه صورت گرفته اقدام لازم را انجام دهد.»

سوسیس ناسالم و بخش خصوصی
اما در میان دعواها و سروصداهایی که در چند روز گذشته میان وزارت بهداشت و مؤسسه استاندارد صورت می‌گیرد و با وجود سکوت تمامی کارخانجاتی که اسمشان به عنوان متخلفان برده می‌شود، در میان برخی کارشناسان این نگرانی به وجود آمده است که با وجود تمام تأکیدهایی که بر قدرتمند کردن بخش خصوصی می‌شود و با توجه به اینکه کارخانه‌های تولیدکننده سوسیس و کالباس در بخش خصوصی فعالند، در صورت تعطیلی آن‌ها چه بر سر بخش خصوصی کشور می‌آید.

دکتر «شاهرخ رامین» سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس در این مورد به «خبر» می‌گوید: «هر فرد می‌تواند به راحتی به استاندارد همه چیز شک کند، این درست نیست که برخی مسئولان پیش از بررسی دقیق صحت و سقم یک مطلب، آن را به صورت مصاحبه بیان می‌کند.» این نماینده مجلس ادامه می‌دهد: «نباید بر اساس شک و شبهه بی‌اساس یک کارشناس، صنایع کشور را به نابودی بکشانیم. تحقیقات گسترده کمیسیون بهداشت مجلس در مورد برخی شایعه‌ها نشان‌دهنده رقابت‌های کثیف و عنادورزی‌هایی است که صنایع غذایی کشور را هدف گرفته است.» رامین معتقد است: «سال‌هاست که اتومبیل بی‌کیفیت تولید می‌شود و هیچ مقامی به آن اعتراض نمی‌کند، ولی صنایع غذایی کشور که از اعتبار جهانی برخوردار هستند هرچندوقت یکبار با برخی برخوردهای نسنجیده دچار مشکل می‌شوند؛ در این زمینه باید حرف طرفین دعوا را با دقت بشنویم تا بتوانیم پشت پرده این ماجرا درک کنیم.» شاهرخ رامین معتقد است که «اینکه بی‌دلیل آبروی صنایع قضایی کشور را ببریم کار درستی نیست چون تعطیلی غیر‌موجه هرکارخانه موجب بیکاری صدها کارگر و اتلاف منابع ملی کشور می‌شود و دود آن به چشم همه خواهد رفت.»

حال باید دید مسئولان قضایی کشور که در زمان ماجرای گوشت‌های آلوده گفته بودند چنانچه این موضوع ثابت شود، حکم فرد خاطی اعدام است، این بار برای کارخانه‌داران تولید‌کننده سوسیس و کالباس چه نقشه‌ای می‌کشند.

 

 

 

کد خبر 17888

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • hosein IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۲۱
    0 2
    عجب شير تو شيري شده همه عکس مار مي کشن انچه اقايان توجه ندارند اين هوچيگريها سبب سلب اعتماد عمومي به بهداشت و استاندارد مي شود.وفردا هرچه بگويند کسي باور نمي کند.کلا جاي اين مسايل رسانه ها نيست. اگر کالايي نامنطبق باشد وظيفه اقايان جمع اوري انست. بدون سر و صدا و تبليغات. اين هوچيگريها معمولا براي خود شيريني و جذب بودجه بيشتر است.