وقایع اخیر خاورمیانه و عدم واکنش اوباما در قبال آن تعابیر و تفاسیر متعددی را به همراه داشت. او در خصوص عدم اعلام مواضع خود تنها به این جمله که آمریکا در حال حاضر رییس جمهور دارد بسنده کرد.
مجموعه وقایع اخیر فضایی را ایجاد نمود که درآن رییس جمهور منتخب آمریکا مواضعی بسیار محتاطانه و زیرکانه در حمایت از اسراییل در مقایسه با بوش اتخاذ نمود. حتی می توان گفت انتخاب هیلاری کلینتون به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا تا حد زیادی می تواند سیاستهای خارومیانه ای اوباما را در آینده تحت تأثیر قرار دهد.
رییس جمهور منتخب آمریکا که تصور می کرد میتواند همه توان و نیروی خود را صرف مقابله با بحران اقتصادی کند با اوج گرفتن بحران در خاورمیانه در حال حاضر با معضلی بزرگ روبروست . بانزدیک شدن به مراسم تحلیف اوباما او با یکی از تلخ ترین حقایق خاورمیانه روبروست که در این روزها به اوج خود میرسد.اوباما نیز همانند بسیاری دیگر از روسای جمهورآمریکا با چالش بزرگ جنگ اسراییل-فلسطین روبروست و باید در آیندهای نزدیک راه حلی را برای آن ارائه دهد.
در حالیکه بحران در غزه به اوج خود می رسد و ارتش اسراییل به دروازه های غزه رسیدهاند رییس جمهور منتخب آمریکا و تواناییهای او برای ارائه راه حلی جدید به منظور خروج از بحران از اهیمت زیادی برخوردار است.اما همه تصمیم گیری ها به بعد از بیست ژانویه(روز تحلیف) موکول شده است و همگان بی صبرانه چشم دوخته اند تا ببینند که سیاست اوباما در قبال بحران کنونی چیست.سرمقاله نویس روزنامه نیویورک تایمز این پرسش را مطرح می کند:"آیا اوباما توانایی لازم برای ایجاد تحول در مهمترین چالش ریاست جمهوری آمریکا را دارد ؟روی کار آمدن یک سیاهپوست در ایالات متحده آمریکا انتظارات زیادی را برای ایجاد تحول و تغییرات اساسی در نزد طرفداران و دشمنان در آمریکا به وجود آورده است.
کابینه بوش در سالهای آخر به دلیل رها کردن منازعه اعراب و اسراییل آن هم به دلیل درگیر بودن در جنگ عراق و پروسه دمکراتیزه کردن خاورمیانه بسیار مورد انتقاد گرفت. و در نهایت در پی اعتراضات متعدد در سال آخر ریاست جمهوری بوش به بیشنهاد کاندولیزا رایس کنفرانس آناپولیس را برگزار کرد و حتی از آن پس شاهد محو شدن نقش و حضور آمریکاییها در منازعه اعراب و اسراییل هستیم.مواضع کاخ سفید در قبال نیروهای مقاومت در فلسطین مثبت نبود،لذا اوباما باید در این پروسه از خود دقت بیشتری نشان داده و جانب احتیاط را در حمایت هایش حفظ کند. تأثیرپذیری او از افرادی همچون زبیگنو برژینسکی و برنت اسکوکرافت نیز باید در حد متعادلی باشد.
اوباما هیچگاه تمایل وافر خود را برای ملاقات با سران کشورهای اسلامی مخفی نکرده است،اما با روی کار آمدن هیلاری کلینتون در وزارت امور خارجه به نظر میرسد مواضع اوباما تا حد زیادی تغییر کرده است.
در طول تبلیغات ریاست جمهوری، هیلاری اهداف و برنامه های اوباما را بسیار ساده و غیر حرفه ای خوانده بود.گفته می شود که حضور دنیس راس کارشناس امور خاورمیانه در تیم اوباما برای کاهش تأثیرات برژینسکی و اسکوکرافت و کاهش نگرانی های جامعه یهودیان آمریکاست.البته اوباما نیز خود از طرفداران اسراییل است.او در سفرش به اسراییل در تابستان گذشته این مسئله را به خوبی ثابت کرد.اما به اعتقاد یک کارشناس آمریکایی،اوباما قصد دارد که نیرویی سازنده در منازعه اعراب و اسراییل باشد.
اما در حال حاضر اوضاع بسیار پیچیده است و این امر مسئولیت اوباما را بیشتر خواهد کرد.انتخابات اسراییل نیز یکی دیگر چالشهای فرا روی اوباماست. به اعتقاد مفسر و تحلیلگر روزنامه واشنگتن پست در صورتی که نتانیاهو در ساختار سیاسی اسراییل قدرت یابد،معضلات فرا روی در روابط میان اسراییل و آمریکا به مراتب سخت تر از صلح آوری در خاورمیانه است.
ترجمه :زهرا خدایی
نظر شما