علی‌اف در قد و قواره‌ جنگ نبود/ ترکیه ورق بازی را برگرداند/ ارمنستان فدای اوکراین شد

کارشناس مسائل ترکیه به خبرآنلاین گفت: اگر در ترکیه یک رییس‎‌جمهور لاییک غرب‌گرا بر سر کار می‌بود و منافع حزب خود را در توسعه‌ی روابط با آمریکا و اروپا و فاصله گرفتن از روسیه را طراحی‌ می‌کرد امکان نداشت که ترکیه در چنین کارزاری به این اندازه از آذربایجان حمایت کند. آنچه ترکیه امروز به دست آورده است قرار گرفتن در مسیری نوین برای افزایش نفوذ در قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی است

ماهان نوروزپور: دو هفته‌ی پیش جمهوری آذربایجان با شکستن آتش‌بس به مناطق ارمنی‌نشین قراباغ حمله کرد و تهدید کرد تا زمانی که نیروهای مسلح ارمنی درون منطقه خلع سلاح و تسلیم نشوند دست از حمله‌ی خود نمی‌کشد. بعد از گذشت ۲۴ ساعت با میانجی‌گری صلح‌بانان روس، آتش جنگ گر نگرفته خاموش شد. نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان همکاری با روسیه را بی‌حاصل خواند و عضویت در سازمان پیمان امنیت جمعی را بی‌فایده دانست. روسیه نیز ایروان را به نقض معاداتش با باکو متهم کرد و پشت کردن به روسیه را اشتباهی بزرگ خواند. در هر صورت، جمهوری آذربایجان فعلا از یک مناقشه‌ی تاریخی پیروز به بیرون آمده است. اما آیا واقعا آذربایجان از نظر سیاسی و استراتژیک در اندازه‌ای بود که ابتکار عمل را به دست بگیرد و به چنین مناقشه‌ای پایان بدهد؟ آیا همانطور که برخی کارشناسان می‌گویند، الهام علی‌اف به دست اسرائیل تحریک می‌شود؟ ترکیه چرا تمام قد پشت آذربایجان در آمده است؟ اگر ترکیه وارد میدان نمی‌شد آیا آذربایجان می‌توانست چنین ابتکار عمل را به دست بگیرد؟ در این باره با محمد علی دستمالی کارشناس مسائل ترکیه و قفقاز گفت و گو کردیم:


ارزیابی شما از تحولات اخیر قفقاز چیست؟ آیا اقدام آذربایجان بدون هماهنگی با روسیه بود؟

اتفاقی که اخیرا در قراباغ رویداد، نقطه‌ی عطفی در تاریخ تحولات منطقه است. واقعیت صحنه به ما می گوید که بر خلاف تصور ظاهری از ماجرای قراباغ این آذربایجان و ارمنستان نیستند که به یک جنگ و نزاع قدیمی خاتمه دادند. آن ها تنها دو کنش‌گر از مجموع کنش گران این پرونده هستند. مساله‌ی قفقاز جنوبی یک بازی کلان است و می‌توان گفت که بازیگر گردان اصلی این صحنه روسیه است.

جمهوری آذربایجان از حیث امکان سیاسی، توان دفاعی و ظرفیت های دیپلماسی و حتی مشی شخصیتی و توانایی های شخصی الهام علی‌اف، رهبر این در کشور، حقیقتا در قد و قواره‌ای نیستند که ابتکار عمل را به دست بگیرند و چنین نزاع تاریخی را پایان بدهند. از دیگر سو ارمنستان نیز کشوری نیست که به این راحتی گوشت دم توپ بشود. در نتیجه برای فهم واقعیت این صحنه باید به رویکرد بازیگردان اصلی یعنی روسیه بیاندیشیم. بدون تردید خارج از اراده ی روسیه یا بی تعارف ،خارج از اراده و خواست اقای پوتین غیر ممکن بود که ما در این منطقه شاهد شتاب گرفتن تحولات باشیم. نکته‌ی جالب اینجاست که این نزاع بزرگ و این تحول شتابان و سریع، یک کنش‌گر میانی دیگری دارد که ترکیه است.

علی‌اف در قد و قواره‌ جنگ نبود/ ترکیه ورق بازی را برگرداند/ ارمنستان فدای اوکراین شد

>>>بیشتر بخوانید:

نظم منطقه‌ای جدید در قفقاز جنوبی/ ایران در چه زمین‌بازی قرار دارد؟
پنج هدف مهم اردوغان در قره‌باغ؛ شاخص‌های نظم نوین ترکیه در قفقاز جنوبی چیست؟
ابتکار عمل در قفقاز به دست رقبای ایران افتاد

واقعیت سیاسی و ژئوپلتیک منطقه به ما می گوید که اگر پس زمینه ی اقتصادی و امنیتی منطقه را بنگریم اگر دستاورد ها را بنگریم و اگر چشمی به تحولات آتی و سناریوهای احتمالی پیشرو داشته باشیم؛ به وضوح می توانیم بفهمیم که سود ترکیه و دستاورد این کشور در این جنگ حتی از خود جمهوری آذربایجان بیشتر است. چیزی که ترکیه به آن دست یافته تحقق یک رویایی قدیمی است. اما اول بگذارید به نقش روسیه بپردازم.

آنچه روسیه انجام داد بی ارتباط با دیگر تحولات و دیگر جنگ ها و نزاع های این کشور نیست. من اینطور فکر می‌کنم که شتاب و سرعت تحولات مربوط به ارمنستان و قراباغ حتی ارتباط ظریفی با پرونده ی اوکراین و دریای سیاه دارد. روسیه به عنوان بازیگر به ظاهر مقتدری که در باتلاق اوکراین گیر کرده است و نتوانسته چه در کوتاه مدت و چه در میان مدت به خواسته‌های خود برسد و حتی توانایی حفظ آبرو و اعتبار خود را هم نداشته است؛به یک کاتالیزور نیاز داشت تا دست‌کم گوشه‌ای از دغدغه‌ها و نگرانی‌های منطقه‌ای خود را حفظ کند. می‌توان گفت که در چنین شرایط تاریخی، ارمنستان فدای جنگ اوکراین شد.

خشم و کینه ی شخص ولادیمیر پوتین از ناتو و در راس آن آمریکا خشم و نفرت عجیب رییس‌جمهور روسیه نسبت به اوکراین و نقش اوکراین در تحولات اخیر، کاری کرد که در گوشه ی دیگری از جهان روسیه با واسطه قدرت خود را نشان دهد. این قدرت‌نمایی با حمایت پنهانی از پیشروی آذربایجان و تضعیف ارمنستان بود. ممکن است برخی تصور کنند که رفتار روسیه فقط در پاسخ به رفتار پاشینیان رییس‌جمهور ارمنستان بود. برخی تحلیل‌ها می‌گویند که چراغ سبز نشان دادن پاشینیان به آمریکا، خشم پوتین را برانگیخت. من شخصا اعتقادی به چنین تحلیل‌هایی ندارم. چه پاشینیان چه هر سیاست‌مدار دیگری قدرت را در ارمنستان به دست داشت؛ همین روند تکرار می‌شد. ولادیمیر پوتین شباهت‌های شخصیتی و رفتاری خاصی با اردوغان و علی‌اف دارد و او نگاه خاصی به آذربایجان و ترکیه دارد. مساله‌ی ارمنستان می‌تواند درس مهمی به غرب می‌دهد چرا که اگر جنگ اوکراین نبود ما در دریای سیاه شاهد رویارویی و بحران امنیتی نمی‌شدیم و غربی‌ها هم به این راحتی پشت ارمنستان را خالی‌ نمی‌کردند. اگر چه قراباغ موضوعی خارج از چهارچوب حقوق بین‌الملل هست و تحت هیچ‌شرایطی دولت خودمختار قراباغ صاحب اعتبار بین‌المللی نبود اما در شرایطی که بحران اوکراین وجود نداشت غربی‌ها به خصوص کشورهای اروپایی نظیر فرانسه می‌توانند بیشتر از ارمنستان حمایت کنند اما در شرایط فعلی اوکراین به عنوان یک آوردگاه به عنوان جایی که قدرت ناتو و روسیه مقابل هم قرار گرفته‌اند از ارمنستان مهم‌تر است.


با حمایت سیاسی و نظامی ترکیه از جمهوری آذربایجان ورق بازی به نفع آذربایجان برگشت و تا امروز آذربایجان خواسته‌های خود را پیش برده است. ترکیه چه نفعی با حمایت از آذربایجان می‌برد؟


ترکیه یک رویای تاریخی دارد. یک گفتمان نژادی و تباری را پیش‌می برد. واقعیت ماجرا این است که خود رجب طیب اردوغان رهبر ترکیه در این معامله‌ی بزرگ چشمان خود را به گفتار و رفتار پوتین دوخته بود. بخشی از این بازی بر اساس روابط خاص پوتین و اردوغان پیش‌رفت. اگر در ترکیه رییس‌جمهور دیگری بر سر کار بود که تا این اندازه از منظر کیش شخصیتی با پوتین شباهت نداشت؛ حمایت آنکارا از باکو بسیار دشوار می‌شد. آنچه که اردوغان از آن به عنوان جهان ترک نام می برد و حتی شعار دو دولت یک ملت مطرح شده است یک گفتمان جدید نیست این موضوع برای ترک ها یک رویایی قدیمی بوده است. از زمان جنگ هایی که ترک‌ها در دوران عثمانی در برابر روسیه داشتند؛ جغرافیای قفقاز برای آن‌ها به یک جغرافیای مهم تبدیل شده است. آن‌ها همواره قفقاز و جهان ترک را به عنوان سر زمینی نگریسته‌اند که در آنجا برداران و هم‌تبارانی دارند که از سین کیانگ چین تا ماوراالنهر را در بر گرفته‌اند. ترک‌ها می‌خواهند که کشورهای ترک‌زبان از حاشیه‌ی خزر، نخجوان، آناتولی و حتی بالکان همگی در یک خط و در یک سیر رفت و آمد باشند و با هم ارتباط مستقیم داشته باشند. این ایده‌ی جهان ترک در گذشته تنها از منظر فرهنگی و زبانی اهمیت داشت اما حالا اهمیت اقتصادی نیز دارد.

اردوغان همواره در مورد اقوام ترک زبان نگرش ملی گرایانه‌ی خود را در رسانه‌ها تبلیغ می‌کند حتی دیدیم که در دوران مذاکرات دولت افغانستان و طالبان در قطر یعنی قبل از انکه دولت اشرف غنی ظهور کند. ترکیه به دنبال تقویت ازبک ها و ترک‌های افغانستان بود و می‌خواست ترک‌ها سهمی از قدرت در افغانستان داشته باشند. در عراق نیز از افزایش سهم ترک‌ها دفاع می کند. در شمال سوریه نیز هزاران نفر از ترکمن ها را مسلح و لشگر ترک مراد را علم کرده بود تا علیه بشار اسد بجنگند. در موضوعات دیگری هم چنین رویایی را دنبال می‌کرد.

اما مساله‌ی قفقاز تنها فرهنگ و زبان و نژاد نیست بلکه مساله‌ی انرژی هم مطرح است. ترکیه تا اینجا با انتقال گاز از آذربایجان صاحب در آمد و کارت بازی ارزشمندی شده است. در فاز بعدی به دنبال این است که گاز ترکمنستان و ازبکستان را به اروپا صادر کند و در گام‌های بعدی به دنبال نفوذ بیشتر در قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان است. از طرفی می‌خواهد به طور جدی با ترک‌های ایغور چین ارتباط برقرار کند و در کل این منطقه به بازارهای مصرف دست پیدا کند و کالاهای خود و پیمانکاران خود را به این مناطق اعزام کند و با جذب دانشجویان این کشورها ترکیه را به یک کانون قدرت اثر گذار و مهم تبدیل کند که علاوه بر قدرت سخت، انواع اقسام قدرت نرم را نیز در اختیار دارد.

من تصور می‌کنم که در همان فازهای اولیه‌ی جنگ آذربایجان و ارمنستان نیز ما شاهد این بودیم که نقش اصلی در آن جنگ‌ها بر عهده‌ی هاکان فیدان رییس‌پیشین سرویس اطلاعاتی میت و سلجوق بیرق‌دار، داماد کوچک اردوغان، تولید کننده‌ی پهپادهای مسلح ترکیه، بود. ما شاهد جنگی بودیم که ترکیه آن را اجرا و رهبری کرد. به جرئت می‌توان گفت که الهام علی‌اف با تشویق و تحریک اردوغان وارد کارزار شد. اگر در ترکیه یک رییس‎‌جمهور لاییک غرب‌گرا بر سر کار می‌بود و منافع حزب خود را در توسعه‌ی روابط با آمریکا و اروپا و فاصله گرفتن از روسیه را طراحی‌ می‌کرد امکان نداشت که ترکیه در چنین کارزاری به این اندازه از آذربایجان حمایت کند. آنچه ترکیه امروز به دست آورده است قرار گرفتن در مسیری نوین برای افزایش نفوذ در قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی است. این رویا در مقطع کنونی ارزش تاریخی سیاسی و فرهنگی و امنیتی و اقتصادی دارد. اما اگر از من بپرسید در دهه‌های آینده این سیاست تا چه اندازه موفقت‌آمیز خواهد بود یا نه؛ نمی‌توانم پاسخ روشنی بدهم. بخش مهمی از این سناریو زاییده‌ی روابط کنونی ترکیه و روسیه یا اردوغان و پوتین است که ممکن است بر اساس تحولات سیاسی آینده شاهد تغییر و تحولاتی در این زمینه باشیم.

موضع دولت ایران در برابر مناقشه‌ی قراباغ را چطور ارزیابی می‌کنید؟

دست کم در سطح رسانه‌ای و مواضع سیاسی و دیپلماتیک ما شاهد تغییراتی از جانب دولتمردان خود هستیم. در دوره‌های پیشین ادبیات و مواضع تندی در قبال جمهوری آذربایجان اتخاذ می‌شد. شاید آن ادبیات تند به این خاطر بود که بین دولت و بخش‌های دیگری از حاکمیت تفاوت وجود داشت. یعنی هزینه‌ی ادبیات تند و مواضع آتشین رسانه‌ها و سیاست‌مداران نزدیک به حاکمیت را دولت پرداخت می‎کرد و تبعاتش گریبان دولت را می‌گرفت. اما الان دولت و تمام بخش‌های دیگر حاکمیت یک‌پارچه هستند. یعنی همه‌ی هزینه‌ها به گردن یک جناح و یک گروه است. به همین خاطر ما شاهد رفتارهای واقع‌گرایانه‌تر از سوی مقامات نظامی و سیاسی کشور هستیم. از همین رو مقامات جمهوری اسلامی ایران در تحولات قراباغ تحلیل و ارزیابی درستی انجام دادند و موضع صحیحی اتخاذ کردند. در گدشته ما شاهد تبلیغات مضحک و تفسرهای غلطی از سوی برخی کارشناسان بودیم که بازیگردان اصلی این صحنه آمریکا و اسرائیل هستند. خیلی از آقایان برای خود یک دکان تحلیلی باز کرده بودند و حتی حرف از دالان تورانی ناتو می‌زدند. اما الان که می‌بینند همه‌چیز زیر سر آقای پوتین است؛ از مواضع خود عقب کشیدند و به شکل واقع‌بینانه صحبت می‌کنند. در هر صورت موضع اخیر جمهوری اسلامی، موضعی خردمندانه و صحیح بود.

در مورد کریدور زنگزور نیز به همین شکل است؟

اما بحث کریدور زنگزور نیاز به دقت‌نظر دارد. من نمی‌دانم که دولتمردان ما در قبال کریدور زنگزور برنامه و سناریوی پشت پرده‌ای دارند یا نه اما عاقلانه‌اش این است که چنین سناریوی پشت پرده‌ای داشته باشند. اینکه شما دائما بگویید موضع من تغییر نکردن مرزهاست؛ با واقعیت صحنه منطبق نیست. واقعیت صحنه به ما می‌گوید که این منطقه نمی‌تواند مانند قبل اداره شود. در عین حال همین واقعیت به ما می‌گوید که جمهوری اسلامی ایران حق دارد از تمام امکانات حقوقی، تاریخی و ژئوپلتیک خود استفاده کند تا حق دسترسی به ارمنستان را حفظ کند. در چنین شرایطی باید به سراغ کارشناسی جدی از وضعیت رفت. فکر کرد که چه سناریویی می‌توان طراحی کرد تا هم ترکیه صاحب مسیری به آذربایجان شود و هم ایران امکان اتصال و تردد به ارمنستان را حفظ کند. اینکه ما انتظار داشته باشیم آذربایجان تمام مسائل مرتبط با نخجوان را مانند گذشته از طریق خاک ما حل کند انتظار واقع بینانه‌ای نیست. در عین حال نه جمهوری آذربایجان نه ترکیه حق ندارند به بهانه‌ی متصل کردن نخجوان به آذربایجان جنگ دیگری راه بیاندازند و اراضی ارمنستان را شغال کنند. ما نیاز به یک نشست دیپلماتیک و فنی و مفصل داریم که تمام کنش‌گران اصلی این پرونده یعنی ایران،روسیه،ترکیه،ارمنستان و آذربایجان به یک توافق جامع برسند.


۳۱۱۳۱۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1821936

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 179
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • موسوی IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    دقیقا این کارشناس محترم و آگاه در ست می فرمایند علی اف در قبال ارمنستان در زمینه جنگ جوانمردانه عددی نبود این خواست و ورق ترکیه به نفع باکو بود و البته خود ترکیه اصلا این جنگ بین ارمنستان و باکو نبود جنگ بین روسیه و ترکیه بود که تا این لحظه ترکیه برنده است.
    • FR ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
      پیشرفت روز افزون کشور آذربایجان شما ها را دق مرگ خواهد کرد . یک منات آذربایجان حدود ۳۲هزار تومان ایران است .اصلا میفهمی یعنی چی ؟
    • علی IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
      11 28
      در پاسخ به کسی که میگه پیشرفت اذربایجان شما رو دق می ده. از اسرائیل خبر داری بی وطن. همون بلای حماس رو ما سر شما میاریم
    • حقیقت BG ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
      13 18
      چقدر بده یه سری ناآگاه در مورد قدرت اقتصادی و توان یه کشور صرفا بر اساس ارزش برابری پول اونها حرف میزنند! آقای بی نام از فرانسه، پول کویت و عمان بیشتر از دویست برابر و بلکه بیشتر از واحد ین و بیش از دو تا سه برابر صد ین ژاپن هستند آیا یعنی ژاپن ضعیفتر از عمانه؟ شما چند واحد اقتصاد خوندی؟ پول افغانستان ده ها برابر ایران ارزش داره و این یعنی کشوری فاقد اقتصاد و زیرساخت از ایران بهتره؟ من منظورم این نیست ما خیلی خوب و قوی هستیم اتفاقا اوضاع کشور ما خوب نیست ولی یه سر به شهرکهای صنعتی و قدرت فنی و اقتصادی بخش خصوصی بنداز بعد کشور آذربایجان وابسته به نفت و گاز و دربند ترکیه را بهتر بدون. حتی پارک فناوری آذربایجان رو هم بچه های ایران دارن میگردونند و تمام صنایع سردخانه و غذایی اونها وابسته به ایران و ترکیه است بعد حرف از برتری میزنی. پاشو بلیط بگیر برو ساکن کشوری نژادپرست و البته مستعمره آینده درجه دو ترکیه باش
  • فیروز IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    ایشان هم یکی دیگر از افراد مغرض و ضد اذری است که سعی دارد پیروزی آذربایجان و شخص الهام عل او را کم اهمیت جلوه دهد . حال انکه پیروزی آذربایجان در سالهای اخیر حاصل سیاست درست جناب علی او طی سالهای گذشته میباشد .
    • IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
      حالا اینقدر سبزی پاک نکن برای الهام جون. چیزی بهت نمیماسه. بی وطن.
    • کیارش IR ۱۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
      دالان توهمی زنگزور باعث میشود کالا های ترکیه وارد بازار آسیای میانه می‌شوند که برای صادر کنندگان ایرانی یک تهدید هست اگر ترکیه رقیب ایران در آسیای میانه برای صادرات شود صده تن ایرانی که. شامل آذری های ایران هم می‌شود کارشان از رونق می افتد با این حال یک عده وطن فروش همه این ها رو نادیده میگرند و فکر می‌کنند که الهام و اردوغان به فکر آذری های ایران هستند در حالی که کلی آدم تو هر کدام از این دو کشور بی کار هست و نیاز به کار دارند
    • Mohammad IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
      من خودم آذری هستم از کی آذری ها ترک شدن ترکها از چین اومدن ولی ما آریایی هستیم لطفاً اگه نمیدونی حرف نزن جناب ترکیه با چراغ سبز روسیه به کمک الهام اومد
    • ناشناس IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
      9 30
      سلام محمد درود بر شرفت دقیقا همینه که میگی ترک های ترکیه و آذربایجان یک قوم بربر هستند. و ربطی به آذری های ایران ندارن. صرفا به دلیل هم زبان بودن نباید گول چنین دسیسه‌ها ها رو خورد ما ایرانی و آریایی هستیم. هر کسی از آذربایجان و ترکیه حمایت میکنه یا ناآگاهانه هست یا روزی به ایران پشت میکنه.
  • علی IR ۰۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    سلام، انصافاً تحلیل کارشناسی دقیق و واقع بینانه ای بود که در طول سالهای گذشته مشاهده نشده بود. دست مریزاد به جناب آقای محمدعلی دستمالی و مجموعه عزیزان خبرآنلاین
  • علی IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    اتفاقاً خط قرمز ایران تفکرات انحرافی به مرزهاست. زمان ترکمنچای و گلستان گذشت اگر طلبکاری باشد ایرانست که گنجه و باکو را از او جدا کرده اند!
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    جناب کارشناس توجه کنند که: اسلام پیروز است.
    • NO ۲۳:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
      5 18
      شما برو عراداری باکو برای اسراییل رو جمع کن بعد بیا برای ما از اسلام حرف بزن. اما حسین رو هم مسلمانها شهید کردند شما و جمهوری باکو و جمهوری جعلی آناتولی از این نوع مسلمانها هستید.
  • IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    اینکه الهام علی اف را فاقد رهبری در جنگ دانستید نشانگر عدم شناختتان از ایشان است. او برخلاف خیلی از مسئولین ما بخوبی شرایط وزمان مناسب را می شناخت و می دانست در چه زمانی آن را انجام دهد. اینکه این جنگ را به اکراین ربط دهید غیر کارشناسانه است این جنگ در سال2020 شروع شد که نه جنگ اکراین بود و نه چیز دیگر. علی اف نشان داد بازیگر ماهریست، اگر چه بعضی کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان پشت ارمنستان درآمدند اما در نهایت خودشان تحقیر شدند.رقیب آذربایجان ارمنستان تنها نبود بلکه فرانسه آلمان بعضی کشورهای اتحادیه اروپا هند و ایران بودند حتی خود روسیه هم در جنگ دوم قره باغ زیاد تمایل به نفع آذربایجان نداشت اما به نوعی مجبور شد که واقعیت را بپذیرد. دفاع آذربایجان ازحق قانونی خودش واقعیتی است که هر انسان باشرفی باید آن را بپذیرد. در پایان به این کارشناس می گویم فیلم سربازان آذربایجانی را دوباره و چندباره ببیند.مارا یاد سربازان و بسیجیان واقعی اوایل جنگ تحمیلی می اندازدوقتی می گویند یا خاکمان را پس میگیریم یا شهید می شویم. سربازانی که مجروح از روی تخت بیمارستان برمیخیزند تا به منطقه نبرد بروند.
    • IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
      امثال شماها برای ایران عزیز سم هستین و عامل تفرقه.
  • IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    79 8
    ماشالله همه کارشناس شدند!!!
  • دانیال IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    66 85
    پیروزی آذربایجان فقط یک دلیل دارد خیانت روسیه واین باید یه زنگ خطری برای مسولین ما باشه
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    الهام جون دیگه با توجه به شدت عملیات یکی از بازوهای کوچک ایران علیه اربابش اسرائیل باید حساب کار دستش اومده باشه.
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    61 81
    عجیبه که این کارشناس محترم، نقش اسرائیل را در معادله بین باکو و ایروان نادیده گرفته.
  • علی IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    نظر و تحلیل زیادی می توان کرد ، کار را که کرد آنکه تمام کرد و آن کسی نیست جز ایلهام علی اف
  • جعفر IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    این به ظاهر کارشناس طوری حرف میزند که آذربایجان خاک ارمنستان را پس گرفته . خاک خودش را پس گرفته است دیگه شما چرا ناراحتی؟
  • صادق دوست IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    17 50
    ترکیه تاکنون در قفقاز به هیچیک از اهداف خود نرسیده،روسیه هم برای قفقاز مانند قبل اولویت قائل نیست.بازیگران اصلی آذربایجان و ارمنستان هستند.
  • ناظم IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    47 16
    نفی دالان تورانی ناتو را خوب اومدی،با موهومات نمی توان ادبیات سازی کرد.
  • احمد IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    98 18
    انصافا"رهبری جمهوری آذربایجان در برابر ارمنستان و پس گیری قرباغ عملکرد واقع بینانه و شجاعانه ای و داشته نشان داد که خون آذری و صفوی دارد ولی باید مغرور نشده و در کریدور هم با ایران به عنوان برادر تنی و هم ترکیه به عنوان دیگر برادر همکاری داشته منفعت مردم منطقه هم آذری های دو طرف ارس هم ارامنه هم گرجی ها رو مد نظر قرار دهد
  • نامدار IR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    57 7
    خلاصه مطالب کارشناستون پوتین هم اصالتا ترکه
  • FR ۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    کماندوها و تکاوران ارتش آذربایجان دهه هاست در ترکیه آموزشی به سبک ارتش ناتو میدیدند . و طبیعی بود با پیشرفت قدرت نظامی و اقتصادی اش ارمنستان را شکست دهد .آذربایجان برای تمامیت ارضی خود میجنگید .ارمنستان حدود صد میلیارد دلار به آذربایجان خسارت زده و سی سال پیش ۲۵۰ هزار آذربایجانی را در ارمنستان از خانه شان بیرون رانده اند و به این زودئ مسایل ارمنستان و آذربایجان تمام نخواهد شد . نکندایران این صد میلیارد دلار را به آذربایجان پرداخت خواهد کرد .دیگر اینکه ایران میخواهد از طریق ارمنستان به اروپا دسترسی داشته باشد .لازم به ذکر است گرحستان متحد آذربایجان و ترکیه هست
  • محمد IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    هرروز ادعای جدیدی با طیف کارشناسانی که مغرضانه نظر می‌دهند روبرو هستیم آنها با دشمنی با آدربایجان وحمایت از جنایتکاران ارمنی به نوعی پیروزی مردم آدربایجان را کم رنگ وآن را به عوامل بیرونی ربط می‌دهند در حالی که این ارتش آدربایجان بود که با جنگندگی جوانانی که در کودکی از این منطقه اشغال شده بیرون رانده شده بودند اشغالگران را شکست دادند مایه تاسف است غرض ورزی با آدربایجان توسط عده‌ای به اصطلاح کارشناس که از چند وچون قضایا بی خبرند ادامه دارد با اینکه مُسایل جزئی در روابط ایران وآذربایجان در حال حل شدن است که باز اینها با تحلیل‌های این چنینی نمیخواهند که این روابط که در واقع منافع منطقه ای ایران را تامین می‌کند شکل بگیرد وآب در آسیاب دشمنان می‌ریزند بی شک عدم حضور ایران در منطقه قفقاز پای قدرت‌های فرامنطقه‌ای به این منطقه حساس باز می‌کند که با امنیت ملی کشور ما در تعارض است ودر قدم اول این فرایند با همکاری با آدربایجان وترکیه شکل می‌گیرد در حالی که مناقشه در قاراباغ رو به پایان است ایران باید با رویکرد بی طرفانه وصلح جویانه در پی حفظ منافع ملی خود وگسترش روابط اقتصادی وسیاسی باشد
  • علی IR ۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    حالا حالا ها خواهید سوخت.
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    44 40
    (سناریویی می‌توان طراحی کرد تا هم ترکیه صاحب مسیری به آذربایجان شود ) به نظر جنابعالی همین موضع زیادی خواهانه نیست؟میخواهید یه مسیری رو درست کنیم برای ترکیه تا استان هیلونگ جیانگ چین برسه تا یه موقع خواترشون مکدر نشه؟از همه کشورهای مسیر عبور هم بخواهیم ژئو پلتیک منطقه رو به هم بزن بخاطر ترکیه.
  • رضا IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    هدف شما کوچک و کم‌ارزش کردن ارتش قدرتمند آذربایجان و سیاست و درایت علیف است که با واقعیت و عملکرد او انطباق ندارد. او در طی ۳۰ سال زمینه‌های حقوقی و بین‌المللی مسأله قره‌باغ را فراهم آورد و در زمان مناسب زمانی با توجه به تقابل قدرتهای حامی ارمنستان با یکدیگر و محدودیتهای کرونا و شرایط خاص ایجاد شده در منطقه و جهان و زیاده خواهی و تعرضهای جدید ارمنستان به خاک آذربایجان و ادعای سرزمینهای جدید،باعث شروع جنگ دوم قره‌باغ شد.قبل از شروع این جنگ حداقل دو بار ارمنستان اقدام به زیاده‌خواهی و تعرض کرده بود که در هر دو مورد بخشی از خاکهای اشغالی توسط ارتش مظفر آذربایجان آزاد شده بود. ارتش آذربایجان آنقدر قوی و با روحیه بالا بود که توانست در ۴۴ روز باتمام حمایتهای تسلیحاتی تمام عیار روسیه و انتقال آنها از طریق ایران و کمکهای مالی و رسانه‌ای و سیاسی فرانسه و آمریکا و غربی بخشهای مهمی از سرزمینهای اشغالی را آزاد کند. قره‌باغ انبار سلاحهای پیشرفته روسی بود . از s300 با ۹ عدد و موشکهای اسکاد و اسکندر و پانتسر و ... که آذربایجان آنها را در اختیار نداشت.با همه اینها در مقابل روحیه بالا و اراده ارتش
  • زمانی IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    69 25
    پوتین با اردوغان معامله کردن ترکیه در جنگ اکراین بی طرف بمونه و پوتین هم اجاره بده کریدر زنگزور برقرار بشه این وسط تنها چیزی که میتونه مانع این کار بشه قدرت و درایت ایرانه ایران ضعیف و تحریم و ناتوان اونهارو امیدوار میکنه نقشه هاشونو عملی کنن
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    این پاناتورچها که دم از همراهی مسلمانان باکویی که زیر پرچم صهیونستها سینه میزدن الان کجا تشریف دارند ؟ مسلمانان فلسطین با همان سلاحهای صهیونستها که دست باکو بود و استفاده کرده هدف قرار گرفتند نظری در مورد الهام صهیونوف و رجب صهیوندوغان ندارند ؟
  • IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    87 23
    جناب کارشناس اشغال قره باغ از ارمنستان با تیپ ۵۵ روسیه صورت گرفته اون زمانم آذربایجان میتونست ارمنستان و شکست بده از چی ناراحتی چقدر سنگ ارمنستان و به سینه می‌زنید از چشم ما واقعا میفتین
  • IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    مرگ بر اردوغان خائن و نمك نشناس...مرگ بر الهام مزدور اسرائيل
  • علی IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    41 4
    روسیه فقط دنبال منافع خود می باشد، دوستی و هم پیمان بودن با روسیه اشتباه است
  • دیج IR ۱۳:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    82 20
    جناب کارشناس در جنگ اول و 44 روزه پوتین تمام قد در پشت ارمنستان بودد و همه میدیدند که از کجا و چگونه به ارمنستان سلاح میرسد و اون زمان جنگ اوکراین وجود نداشت و در آخر روسیه به بهانه اینکه هلکوپترش از نخجوان مورد حمله قرار گرفته آذربایجان را مجبور به آتش بس کرد و این جنگ جدید ادامه جنگ اول و بخاطر اینکه ارمنستان به توافقات سه جانبه بین روسیه،آذربایجان و ارمنستان عمل نمیکند انجام شد و پوتین نیز به این خاطر نتوانست اعتراض بکند و در آخر کارشناس عزیز امروزه مرزهایه دینی،جغرافیایی و سیاسی جای خود را به مرزهایه زبانی و نژادی دادند و بر طبق آموزه هایه دینی همه مسلمانان چه عرب،چه ترک و چه پارس همگی برادر هستند اما شرایط امروز مشخص شد بعضی ها برادرترند همانطور که پارسها،تاجیکها و افغانها با هم احساس برادری و هم زبانی و هم نژادی میکنند ترکها به عنوان هفت کشور رسمی و سیزده جمهوری خودمختار ترک در روسیه و جمهورهایه خود مختار تورک یاقوتستان ساکایا شمال شرقی ترین نقطه زمین تا تاتارهایه فنلاند شمال غربی ترین نقطه کره زمین احساس برادری،هم زبانی و هم نژادی دارند اتحادیه عرب،اتحادیه اروپا لاتین زبانان
  • ال IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    افرین بر اقای اردوغان خاک اسلام رو ازاد کرد
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    93 52
    این کارشناس هنوز هم پیروزی بزرگ ارتش آذربایجان رو نتونسته هضم کنه و هنوز نخواسته بفهمه که ترکیه و آذربایجان یک ملت با دو دولت متفاوت هستند و علی اف لازم نیست خودش به تنهایی در قد و قواره جنگ باشه چون اگه جنگی پیش بیاد جنگ مشترک ترکیه و آذربایجان خواهد بود، ترکیه هم که معرف حضورتون هست، دومین قدرت بزرگ ناتو
    • صادق IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
      7 17
      چقدر به شما بی وطن ها میدن برای الهام سبزی پاک کنید. اسرائیل که زیر حملات حماس هست دیگه نمی تونه به تجزیه طلبان کمک کنه. خبر داری که وطن فروش
  • داریوش IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    8 11
    به نظر من اگر ایران با آمریکا آشتی کند پوتین کاملا منزویان و ترکیه هم از هم پاشیده می‌شود اگر ایران گاز رو به اروپا صادر کند این پوتین خیانت کار به دوستانش رو خوب ادب کنه خیلی عالی می شود
  • IR ۲۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
    6 8
    پوتین بخاطر مرز کشور خودش در اوکراین داره چکار میکنه؟ولی مرزهای ایران را برای منافع ملی خودش با اردوغان معامله میکنه!!
  • داود IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    22 7
    مثلا میخواهید با این حرفها پیروزی بزرگ وتاریخی آذربایجانو زیر سوال ببرید، دست از دشمنی با تورکها بردارید نصف ایران ترکه و با این رفتارتون نفرت پراکنی ایجاد میشه که شده
  • IR ۱۰:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    21 2
    کارشناس هنوز آزادی مناطق اشغال شده توسط ارمنستان را هضم نمیکند و بعید است تا آخر عمرش هم هضم کند . جنگ ۴۴ روز و آزاد سازی مناطق توسط ارتش آذربایجان یک سال قبل از شروع جنگ روسیه و اوکراین بود .آقای به اصطلاح کارشناس
  • US ۱۳:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    20 2
    قراباغ دیگه چیست؟ قره باغ یا قاراباغ بنویسید، آنفولانزا می گیرید؟
  • نرایمان IR ۱۵:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    4 9
    تحلیل ها درست و منطقی هستند. دالان زنگه زور میتواند بصورت فنی از طریق پلهای زیر گذر و روگذر برای ایران و آذربایجان انجام شود و تحت حاکمیت ارمنستان اداره شده و هر کشور ی حق عبور خود را به صاحب جغرافیا پرداخت کنند. تمام
  • ایرانی IR ۱۷:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    8 23
    استان سیونیک ارمنستان خاری ست در چشم. اردوغان و الهام
  • IR ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۷/۱۸
    6 23
    اردوغان نوکر غرب است زیادی گنده اش می کنی