"قبول داریم برخی از تورهای گردشگری، مشروبات الکلی همراه خود به کویر میبرند... برای برگزاری تورهایی با عنوان شاد شاد همراه با Dj تبلیغ میشود. برخی افراد که نقش راهنما را در تور بازی میکنند، فقط دنبال پایکوبی هستند و از تورلیدری فقط شومن بودن را یاد گرفتهاند."
این جملات، بخشی از سخنان دبیر انجمن راهنمایان گردشگری تهران در توصیف تورهای داخلی گردشگری است که به مقصد کویرهای داخلی، مانند کویر مرنجاب در شهرستان آران و بیدگل واقع در استان اصفهان گردشگر می برند. حمید درودیان به مسئولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اعتراض می کند که چرا اجازه می دهند برای برگزاری این تورها، تبلیغ شود. تورهایی که ظاهرا برای جذب مشتری بیشتر، راهنمایانش، پای کوبی می کنند، مشروبات الکی برای گردشگران می برند و معلوم نیست دیگر چه اتفاقاتی می افتد.
سرپرست اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل نیز در گفتگو با خبرآنلاین، برگزاری چنین تورهایی را در مرنجاب، تایید می کند، هر چه توضیح می دهد: "تعداد این تورها کم بود و اکنون با توجه به طرح ساماندهی که توسط نیروی انتظامی اجرا شده، این تورهای غیرمجاز به حداقل رسیده اند."
اگر چه که عباس متولی اصلی ترین موضوعی که باعث مسدود شدن کویر روی گردشگران غیر مجاز شده، موضوع محیط زیست و زباله هایی دانست که مهمانان ناخوانده کویر در همه جا پخش و پلا می کنند.
از مسدود شدن کویر مرنجاب در آران و بیدگل روی تورهای مختلف، بیش از یک ماه می گذرد، با این وجود، تاکنون، سه مرجع برای صدور این دستور، در رسانه ها معرفی شده اند: دادستان آران و بیدگل، شورای تامین استان و نیروی انتظامی. از این سه مرجع، دادگستری کل استان اصفهان با رد صدور این دستور، مسئولیت را متوجه نیروی انتظامی کرده و پلیس نیز می گوید تاکنون تورهای گردشگری مجاز را از کویر مرنجاب، برنگردانده، ولی قاطعانه با تورهایی که مجوز ندارند، و یا مجوز آنها را کسانی امضا کرده اند که از نظر پلیس، وجاهت قانونی ندارند، برخورد خواهد کرد و اجازه حضور در کویر را به آنها نمی دهد.
دلیل آن هم واضح است. اینطور که دبیر انجمن راهنمایان گردشگری می گوید برخی از تورها، به صرف الکل و برگزاری رقص، گردشگران به کویر مرنجاب می برند.
مجوز تور چیست؟ مجوز دهنده کیست؟
نیروی انتظامی از ابتدای ممانعت از ورود گردشگران، اعلام کرده بود قصد مسدود کردن کویر مرنجاب را ندارد، تنها قرار است "ساماندهی" گردشگران را بر عهده بگیرد.
در همین زمینه، فرمانده انتظامی استان اصفهان اظهار کرده بود پلیس با اردوها و تورهای مختلف و غیرمجاز، برخورد می کند. به گفته حسن کرمی، پلیس هیچ محدودیتی برای گردشگران در کویر مرنجاب به وجود نمی آورد، ولی داشتن مجوز برای تورهای گردشگری و اردوهای مختلف الزامی است چراکه در صورت وقوع حادثه یا تصادف فردی باید مسئولیت را قبول کنند.
کرمی درباره اینکه مجوز معتبر چیست، توضیح داده: " گاهی اصل مجوز خدشهدار است و به همین دلیل تایید کننده مجوز نیز باید موثق و معتبر باشد."
و این که چه کسی معتبر است که مجوز برای اردوها و تورهای مختلط، صادر کند، گفته: "اردوهای مختلط و تورهای دارای مجوز از دانشگاه یا مراکز فرهنگی دارای مجوز معتبر باشند با آنها برخورد نمیشود. تورهای توریستی که عمدتا از سوی دانشگاهها و مراکز فرهنگی برای بازدید کویر میآیند باید مجوز معتبر از سوی مرکز معرفی شده،ارایه کنند."
ولی آیا سازمان میراث فرهنگی نیز به عنوان مرکز مجاز و معتبر برای پلیس معرفی شده که تورهای مختلط برگزار کند؟ به گفته دبیر انجمن صنفی راهنمایان گردشگری، پلیس در مقابل تورهایی که حکم ماموریت و کارت شناسایی معتبر از معاونت گردشگری میراث فرهنگی دارند، می ایستد و اجازه ورود به کویر را نمی دهد. درودیان به ایسنا می گوید: "نیروی انتظامی از سفر گروههای حرفهیی با وجود آنکه حکم مأموریت و راهنما با کارت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را دارند، جلوگیری میکند."
به گفته این فعال گردشگری، وی دیگر نمیتواند تور کویر برگزار کند، "چون تمام این سفر، چالش است"
درودیان درباره سیاستهایی که باعث شده مردم از کویرنوردی گریزان شوند، می گوید: "ما بهترین نقاط کویری را داریم؛ ولی با سیاستهای غلط باعث میشویم، مسافران کمتر به آنجا بروند و به جای آن، برخی از مردم 100 دلار میدهند و به شنزارهای دبی میروند که هیچ شباهتی با کویر ندارند."
اکنون بد نیست از فعالان گردشگری پرسید سهم تورهایی که با ترفندهایی مانند پایکوبی و DJ و سایر مسایل خاص، گردشگران را به کویر می برند، در این سیاستگذاری چقدر است؟
45/233
نظر شما