روزنامه عصر اقتصاد در نخستین شماره سال 1323 که در نخستین روز فروردین انتشار پیدا کرده است در سرمقاله اش به ارائه گزارشی از اوضاع اقتصادی ایران در سال 1322 پرداخته است.
در ابتدای این گزارش آمده است: « کشور ایران در سال 1322 که دیروز پایان یافت از عواقب و تاثیرات جنگ جهانی مصون نمانده و در سهم خود کم و بیش دچار زحمت و تضتیفات اقتصادی بوده است. واردات کشور با وجود کمک های متفقین تا حدی که از آمار ماهیانه گمرکات بر می آید رو به تقلیل رفته و نیازمندی های اهالی از حیث مواد وارداتی رفع نگردیده یا به بهای خیلی گران به دست آمده است. بهای مواد دارویی روز به روز افزوده شده و تشریفات مربوط به اجناس وارداتی به اندازه ای طولانی و مشکل بوده است که سهمیه تدارکات خاورمیانه به طوری که معلوم می شود نسبت به ایران تماما وارد نگردیده است. فقط در سه ماه آخر سال تجار توانسته اند مقدار کمی جنس به آمریکا و انگلستان و مخصوصا به سویس سفارش دهند. قسمتی از کالا های سفارش داده شده به این کشور اخیرا به وسیله کلی پستال وارد گردیده ولی باید اذعان داشت که اجناس سویس بیشتر تجملی بوده و مورد مصرف توده اهالی نمی باشد. از جمله اجناسی که می توان به وسیله کلی پستال از کشور سویس وارد کرد کروات و کالا های برق و پارچه ابریشمی و خرازی است. اجناس انگلیسی و آمریکایی که باعث تنزل بهای بازار شود به جز رنگ مشکی و دندانه و چند قلم کالای دیگر هنوز وارد نگردیده است. »
در میانه های این گزارش می خوانیم: « اجناس صادراتی کشور از چندی پیش خریدار نداشته و بهای آن با مقایسه با سایر اجناس بی اندازه پایین می باشد. بازار بادام و پشم روز به روز کساد تر شده و محصول سال های پیش به واسطه نبودن خریدار در انبار ها راکد مانده تدریجا خراب گردیده و از بین می رود. از کالا های صادراتی ایران در دو ماه آخر سال فقط فرش و انواع خوب قالی مخصوصا کرمانی ترقی نموده و سفارشاتی از آمریکا برای خرید قالی رسیده و نسبت به آغاز سال گذشته وضع بازار به قدری بهتر شده است. »
در گزارشی که از اوضاع اقتصادی ایران در سال 1322 انتشار پیدا کرده، حال و روز صنعت به این شکل شرح داده شده است: « صنایع ایران به حد اکثر قدرت تولید خود مشغول کار بوده و مخصوصا اجناسی که مورد احتیاج متفقین و جنگ می باشد. انتظام خاصی که در نظارت آن دقت مبذول می شود تولید می گردد. از طرف دیگر کارخانه های نساجی و چرم سازی و کبریت سازی به واسطه توقف ورود جنس از خارجه شبانه روز کار کرده و غالبا کمبود اسباب های یدکی و ماشین آلات با پاره ای از مواد اولیه مخصوصا پنبه و مواد شیمیایی باعث اشکال است.»
در انتهای این گزارش نوشته شده است: « به طور کلی وضع اقتصادی کشور خوب نبوده و اقدامات اصلاحی که به نتیجه مطلوب برسد انجام نیافته است. تحکیم پشتوانه پول ایران به وسیله خرید و جمع آوری مقداری طلا و ضرب مسکوک طلا و نقره و فروش زر و سیم در داخله تاثیر نیکویی در سطح قیمت های بخشیده، در سه چهار ماه آخر سال میزان قیمت های عمده و فروشی و و پاره ای از قیمت های خورده فروش ثابت مانده است. متاسفانه در روز های آخر سال بهای عموم اجناس به طور کلی در بازار ترقی نموده و امیدی که برای ثابت ماندن بها حاصل شده بود زایل گردید. »
3939
نظر شما