«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

علم گردانی؛ آیینی با قدمت بیش از ۴۰۰ سال، روز پنجم محرم با حضور گسترده اقشار مختلف مردم از اقصی نقاط کشور و حتی ایرانی های مقیم کشورهای حاشیه خلیج فارس در شهر تاریخی مذهبی میناب برگزار می شود.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، مردم مومن و متدین و شیفته اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در شهرستان میناب با اعتقاد به برافراشته شدن پرچم پیامبر(ص) و احیای دین مبین اسلام در سال ۶۳ هجری قمری با دستان مبارک امام حسین(ع) در صحرای کربلا، همه ساله در پنجمین روز از ماه محرم آیین سنتی و کهن علم گردانی را با شور خاصی برگزار می کنند و هرسال بر شمار شرکت کنندگان در این آیین افزوده می شود.

«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

بنابر روایت شبستان از میناب، هفت نفر از افراد مومن و متدین شهر که از قبل طی مراسمی انتخاب شده اند در ساعات نخست صبح روز پنجم محرم با حضور در حسینیه ماتم قلعه شهر میناب طی مراحل خاصی علم ها را آماده می کنند. ابتدا چوب علم ها که از شاخه درختان لور(انجیر معابد) تهیه شده است همراه با چاوش خوانی مداحان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) را با آب معمولی و سپس با گلاب ناب به طور کامل شستشو می دهند.

در مرحله بعد نوبت به پوشیدن علم با پارچه های رنگی که مردم بنا بر نذوراتی که از قبل داشته اند در اختیار متولیان این آیین قرار داده اند، می رسد و سپس حلقه ای عمامه شکل به نام خلخال که جنس آن از نقره خالص است بر بالای پارچه ها و پنجه ای فلزی که به آن «سرشده» گفته می شود و از جنس ورشو است در بالاترین قسمت علم نصب می شود و در اینجا کار آماده سازی علم به پایان می رسد.

کار بستن علم تقریباً از ساعت هشت صبح تا ۱۲ ظهر به طول می‌انجامد و در طول این مدت خیل مشتاقان و مردمی که از اقصی نقاط هرمزگان به میناب آمده‌اند در ماتم قلعه (حسینیه رسول‌الله) اجتماع کرده و مشغول تسبیح، ذکر و یا مرثیه هستند.

«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

در این روز ارادتمندان به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) از سراسر هرمزگان، استان‌های همجوار و حتی کشورهایی نظیر بحرین، قطر و امارات متحده عربی جهت شرکت در مراسم علم‌کشی و عزاداری سالار شهیدان به این شهرستان می‌آیند.

آیین علم گردانی راس ساعت ۱۵ از حسینیه ماتم قلعه به سمت حسینیه لب رودخانه آغاز می شود و سپس به حسینیه دیگر که معروف به منبر قاسم علی است ادامه مسیر می‌دهند و در آنجا پس از توقفی کوتاه به منزله ادای احترام و قرائت فاتحه به روح بنیانگذار این آیین (حاج عبدالصمد عبدالصمدی و شیخ حسن شیخ میرزا) و نیز ملحق شدن علم صاحب‌الزمان(عج) به سایر علم‌ها، علم پیغمبر(ص) در جلو جمعیت و مابقی علم‌ها پشت سر آن به حرکت خود و از میدان استقلال به سمت میدان شهدا و از آنجا به میدان ولایت و در نهایت به سمت بلوار ساحلی(حسینیه لب رودخانه) ادامه مسیر می‌دهند.

«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

شرکت‌کنندگان با طی کردن مسیر خیابان‌های شهید جهانگیر امینی و آموزش و پرورش، روبه‌روی مسجد صاحب‌الزمان (عج) چند لحظه متوقف می‌شوند و برای دیگر دست‌اندرکاران آیین علم پیغمبر(ص) که قبور آنان در همین مکان قرار گرفته و مدفون هستند فاتحه قرائت می‌کنند.

عزاداران حسینی پس از رسیدن به این حسینیه به همراه سیل خروشان جمعیتی که منتظر رسیدن علم‌ها هستند در قالب گروه‌ها و دسته‌های عزاداری تا پیش از فرا رسیدن نماز مغرب و عشا به نوحه‌خوانی، سینه‌زنی و سوگواری می‌پردازند و عشق و ارادت خود را نسبت به امامان معصوم(ع) به ویژه سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) و یاران باوفایش نشان می‌دهند.

باور مردم این خطه بر این است که در آخرالزمان، حوادثی بدین گونه اتفاق خواهد افتاد و مردم از نقاط مختلف برای حمایت و یاری امام عصر(عج) بسیج و به سپاه آن حضرت ملحق می‌شوند.

اکثر حسینیه‌های میناب با آغاز ماه محرم و ایام سوگواری حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع)، به نام یکی از معصومان(ع) علم می‌بندند و آن را در محله‌ها همراه با دسته‌های سینه‌زن که اغلب از بزرگان و معتمدان هر محل تشکیل می‌شود، می‌گردانند و به این گردش علم "پرسه" گفته می‌شود.

«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

علم حضرت ابوالفضل(ع)، دو علمان، علم امام رضا(ع)، علم زین‌العابدین(ع)، علم امام حسن(ع)، علم رسول‌الله(ص) و علم صاحب‌الزمان (عج) از علم‌های مشهور این شهر به شمار می‌روند.

آیین علم پیغمبر در واقع شیوه‌ای عزاداری با هدف زنده نگه داشتن عاشورا حماسه حسینی و ابراز ارادت به شهدای کربلاست که از دیرباز در میناب مطرح بوده و برپایی آن جنبه مردمی دارد.

«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

این آیین که بزرگترین اجتماع مذهبی جنوب کشور در روز پنجم محرم است در سال ۱۳۹۵ به شماره ۱۲۸۹ در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

«علم گردانی»؛ آیین ۴۰۰ ساله مینابی‌ها برای محرم

آیین‌های عزاداری ویژه مردم استان هرمزگان در ماه محرم از جمله «علم شویی در بندرعباس»، «علم شمشیری در قشم» و «علم گردانی و رقص حجله در میناب» و «چکچکو(سنگ زنی) در بندرعباس» از سابقه بسیار کهن و تاریخی برخوردار می باشند.

کد خبر 2084487

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار