چرا این روزها ستاره‌های کمتری در آسمان می‌بینیم؟

پژوهشگران دانشگاه «کرتین» استرالیا در پژوهشی نشان دادند که تصاویر رادیویی تلسکوپ‌های نجومی به‌شدت تحت‌تأثیر انتشار امواج رادیویی ناخواسته از ماهواره‌های استارلینک قرار گرفته‌اند؛ تداخلی که می‌تواند داده‌های علمی را مخدوش کند و مانعی جدی بر سر راه درک ما از کیهان باشد.

نگار علی- در این پژوهش که بر پایه‌ی تحلیل ۷۶ میلیون تصویر رادیویی از ایستگاه آزمایشی تلسکوپ عظیم SKA (آرایه کیلومتر مربعی) انجام شد، مشخص شد که در برخی مجموعه داده‌ها تا ۳۰ درصد تصاویر به نوعی تحت تأثیر پارازیت‌های ماهواره‌ای قرار گرفته‌اند.

این اختلال‌ها که ناشی از ماهواره‌های اینترنتی استارلینک هستند، عمدتاً غیرعمدی‌اند. پژوهشگران ۱۱۲ هزار موج رادیویی مزاحم را شناسایی کردند که از ۱۸۰۶ ماهواره‌ی استارلینک منتشر شده بودند. برخی از این انتشارها در باندهای فرکانسی محافظت‌شده برای نجوم صورت گرفته‌اند؛ به‌ویژه فرکانس ۱۵۰/۸ مگاهرتز که قرار بود کاملاً پاک بماند.

چرا این روزها ستاره‌های کمتری در آسمان می‌بینیم؟

دیلن گریگ، نویسنده اصلی مقاله و پژوهشگر دکتری دانشگاه کرتین می‌گوید: «ماهواره‌هایی را شناسایی کردیم که در باندهایی سیگنال ساطع می‌کردند که اصولاً نباید در آن‌ها هیچ امواجی وجود داشته باشد. چون این امواج بخشی از سیگنال‌های هدفمند نیستند، حذف آن‌ها با روش‌های متعارف دشوار است.»

این نوع تداخل تاکنون تحت نظارت قوانین بین‌المللی قرار نگرفته‌اند؛ زیرا قوانین فعلی تنها انتشارهای هدفمند را پوشش می‌دهند. استیون تینگی، مدیر مؤسسه رادیو اخترشناسی کرتین می‌گوید: «این نتایج نشان می‌دهد وقت آن است که قوانین جهانی درباره آلودگی ماهواره‌ای به‌روز شود.»

چرا این روزها ستاره‌های کمتری در آسمان می‌بینیم؟

اگرچه تمرکز این پژوهش بر استارلینک بوده، اما پژوهشگران تأکید دارند که دیگر منظومه‌های ماهواره‌ای نیز ممکن است چنین نشتی‌هایی داشته باشند. استارلینک فقط به این دلیل بررسی شده که در زمان تحقیق، بیش از ۷ هزار ماهواره فعال در مدار داشته و گسترده‌ترین منظومه ماهواره‌ای جهان بوده است.

با وجود این یافته‌ها، دانشمندان تأکید می‌کنند که استارلینک نقض قانونی نکرده و شرکت اسپیس‌ایکس همکاری خوبی در گفت‌وگوهای علمی داشته است. امید می‌رود این مطالعه، گامی باشد برای تدوین استانداردهای جدید جهانی که منافع علمی اخترشناسی را در دوران «ابرمنظومه‌های ماهواره‌ای» حفظ کند.

منبع: space

۲۲۷۲۲۷

کد خبر 2095771

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =