در زمان قدیم معیار زیبایی را شاعران تعیین می کردن و رامشگران آنرا در ترانه ها می خواندند اما حاصل کار چندان برای ما به عنوان افراد جامعه امروزجالب از کار در نمی آید!

هادی معیری نژاد:زشت و زیبا از مفاهیمی هستند که اکثر ما در زندگی روزمره با آن مواجهیم اما هیچگاه نتوانسته ایم برای آن تعریف و معیار مشخصی داشته باشیم.زیبایی شناسی از جمله مقولاتیست که فلاسفه و روانشناسان تعریف آن را به یکدیگر پاس داده اند اما از افلاطون و ارسطو گرفته تا فروید تعاریف بر این نکته تاکید دارد که زیبایی امری نسبی است.
جدا از بحثهای فلسفی درباره زیبایی یکی از مقولات مورد توجه نسل جوان و شاید به عبارت بهتر یکی از مناقشات امروز جامعه جوان ما زشتی و زیباییست.
زیبایی اگر نخواهیم خیلی آسمانی به آن نگاه کنیم و نگاهمان را به همان چیزی که مدنظر یک جوان است معطوف کنیم، عاملیست که موجب می شود یک فرد از لحاظ جنسیتی محبوب تر باشد.
این معیارها از جامعه به جامعه دیگر فرق می کند به عنوان مثال در بعضی از فبایل آفریقایی ملاک زیبایی یک زن گردن دراز و یا لب بشقابی است و برای رسیدن به آن حلقه های فراوان در گردن و یا بشقابک هایی در لب می کنند.
در نزد قبایلی چاقی بیش از اندازه ملاک زیباییست و دربرخی دیگر داشتن خالکوبی... همه اینها بر این نکته متمرکز است که آن جامعه زیبایی را در چه می داند و انتخاب جنسی هم بر همین مبنا شکل میگیرد.
اما تحول در جامعه بشری و افزایش نقشها در جامعه سمت مقام و طبقه فرد را از دیگر همگنان خود تفکیک کرده است و به همان نسبت معنای زیبایی و زشتی هم دستخوش تکثر و پیچیدگی شده است.
این روزها با گسترش رسانه های عمومی و سینما در جوامع مختلف اتفاق جالبی در عرصه زیبایی شناختی رخ داده است که بخشی از این اتفاقات جنبه آسیب شناسی دارند.
در زمان قدیم معیار زیبایی را شاعران تعیین می کردن و رامشگران آنرا در ترانه ها می خواندند اما حاصل کار چندان برای ما به عنوان افراد جامعه امروزجالب از کار در نمی آید این همان موضوعیست که ما را وادار می کند مثلا به عکسهای زنان ناصرالدین شاه و علی الخصوص سوگلی هایش بخندیم و آنها را با معیارهایمان زشت تصور کنیم.
اما امروزه معیارهای زیبایی با رسانه های جمعی تعیین می شوند و این موضوع باعث شده است معیارهای زیبایی شناسی با یک مناقشه جدی مواجه شود و آن تداخل معیارهای جوامع مختلف با یکدیگر است.
به عنوان مثال هنرپیشه گان وزنان و مردان اروپایی معیارهای خاصی در چهره دارند که گرچه به عنوان معیار زیبایی شناخته می شود اما برای برخی دیگر از نژادها قابل دسترسی نیست ؛ مثلا بینی قلمی و سربالا یکی از معیارهاست که تبعیت از آن موجب افزایش جراحی های زیبایی شده است.چرا که ما عربها هندی ها ذاتا بینی های متفاوتی داریم. در مورد اندام هم وضع به همین منوال است. در جامعه ای مثل هلند که میانگین قد زنان بین 170 تا 180 متغیر است اگر بلندی و باریکی معیار زیبایی باشد چندان عجیب نیست اما مشکل وقتیست که یک جوان هندی مثلا بخواهد شبیه نیکول کیدمن باشد.
در این میان کسی اگر از زیبایی منحصر به فرد زنان و مردان ایرانی صحبت کند حرفهایش واپس گرایی تلقی می شود.چرا که رسانه ها در سکوت معیارها را عوض کرده اند.
گاه کار به جایی می رسد که فرصت طلبان کالاهای مسخره ای چون کفش افزایش قد و کپسول افزاینده طول استخوان را ارایه می کنند و مردم هم آنها را می خرند!
از طرف دیگر فشار بخش رسمی جامعه در سالیان اخیر برای یکسان سازی مقوله پوشش به عنوان یکی از مقولات زیبایی ،مقاومت در برابر آن را وارد حالت مرضی و عقده گشایانه کرده است.
از خلال این تقابل در جامعه ما انواع تند روی ها در مقوله زیبا سازی خود پیش آمده است که در قالب مصرف بالای مواد آرایشی و حجم فزاینده اعمال جراحی زیبایی و بالا خره بد پوششی رخ نموده است.
در واقع نوع برخورد ما در چند سال اخیر با مقوله جنسیت و زیبایی کار را به جایی رسانده است که زشتی و زیبایی اهمیتی بیشتر از آن چیزی که باید داشته باشد پیدا کرده است و موضوعی که در جوامع دیگر باعث گرایش جوانان به ورزش ،زندگی سالم وگرایش به هنر شده است در جامعه ما به موضوعی برای ایجاد افسردگی ها ،عقده ها وبالا رفتن سن ازدواج و رواج طلاق مبدل شده است.
وقتی دختری برای رسیدن به اندام ایده آل مواد مخدر مصرف کند باید نه به آن فرد بلکه به جامعه خرده گرفت که چرا کار به اینجا رسیده است و چرا ما نتوانسته ایم میل به زیبایی را که گرایشی کمال گرایانه در انسان است را به سمتی کانالیزه کنیم که سر از مقوله آسیب های اجتماعی و انحرافات اخلاقی در نیاورد.
45301

کد خبر 211431

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    72 11
    حیف همه فقط خوب حرف میزنن تو این مملکت!
    • علی IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۰
      36 23
      راه حل خیلی ساده ای داره دوست من... بیایید مصرف گرایی رو بذاریم کنار...به همین سادگی ...! درست مثل کاری که هندیها در زمان گاندی انجام دادن...خریدهای مزخرف(!) و بی منطقمونو بذاریم کنار... و از همین الان تو خونوادمون فرهنگ سازی کنیم... هر چند تا وقتی این تلوزیون شوم هست ...مصرف گرایی و ابتذال ترویج میشود.
  • شهرام IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    64 19
    در جامعه ای مثل جامعه ی ما که در آن غالب افراد ، ارزش ها را در مسایل مادی می بینند ، زیبایی و زشتی ظاهری هم بسیار مهم شده و نتیجه اش هم می شود این آمار بالای عمل های جراحی زیبایی و مصرف مواد آرایشی. البته افرادی از جامعه که زندگیشان را عقل و دین و ایمانشان جهت می دهد هیچگاه تحت تاثیر جریان سازی رسانه ها قرار نمی گیرند...
  • من IR ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    86 7
    کسی که در تفکراتش برترین چیز دماغ سر بالا باشد ، نتیچه اش می شود ازدواج بخاطر زیبایی،طلاق بخاطر زیبایی،عمل به خاطر زیبایی،آرایش بخاطر زیبایی و ...
  • جهان IR ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    37 19
    احسنت
  • علی IR ۲۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    69 8
    (موضوعی که در جوامع دیگر باعث گرایش جوانان به ورزش ،زندگی سالم وگرایش به هنر شده است در جامعه ما به موضوعی برای ایجاد افسردگی ها ،عقده ها وبالا رفتن سن ازدواج و رواج طلاق مبدل شده است.) احسنت به این دید حقیقی نویسنده... به دنبال راهکارها باشیم
  • بدون نام IR ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    62 6
    ظاهر گرایی باعث شده دو نفر نتونن برای مدت طولانی با هم بمونن.بخاطر همینه که امار طلاق انقدر بالا رفته. مثلا زن یا مرد میرن بیرون وچهار نفر که از همسرشون ظاهر بهتری داره رو میبینن میان خونه رفتارشون عوض میشه
  • بدون نام GB ۰۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    34 6
    خبرآنلاین که میتواند از این دست مطالب ارائه کند و همکارانی از این دست دارد، حیف نیست که بیشتر از این به مسائلی از این دست نمیپردازد؟
  • حامد IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    21 17
    باسلام ، مطالب این مقاله بسیار عالمانه به رشته تحریر درآمده وبه یکی از معضلات کنونی جوامع انسانی اشاره دارد درحال حاضر با آسیب شناسی این مقوله مهم و برنامه ریزی مناسب وطرح موضوعات مهمی نظیر این مطالب توسط معلمین و استادان در مراکز آموزشی و مطبوعات و سایر رسانه ها خصوصا صدا و سیما و . . . می تواند به بالا رفتن آگاهی های جامعه کمک کند . . . به هرحال از نویسنده این مقاله متشکرم .
  • بدون نام IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    32 15
    تو چند پاراگراف اول اون چیزی که نویسنده میگه زیبایی، جذابیت هستش نه زیبایی. ضمن اینکه باید اولش توضیح بدین که منظور زیبایی ظاهری افراد است نه زیبایی های دیگه مثلا رفتاری یا طبیعت. خیلی نقص داره این متن
  • بدون نام US ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    54 7
    زیبایی =درستکاری مهربانی دلسوزی .وطن پرستی .............زشتی ==دزدی بیت المال
  • بدون نام US ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    32 10
    زیبای =حسین فهمیده زشتی=خاوری
  • بدون نام IR ۱۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۱۱
    16 25
    نویسنده بسیار خوب حق مطلب رو ارائه کرد اما کاش راه حلی هم ارائه میشد متاسفانه امروز در ایران اولین و مهم ترین ملاک ازدواج ظاهر شده و مردم ایران بیشتر از سایر کشور ها به این مقوله اهمیت میدن به طوری که سایر جنبه ها در ازدواج زمانی بررسی میشه که اول ظاهر فرد مورد قبول واقع بشه.... بسیاری از افراد قبل ازدواج به جای این که مطالعه کافی در مورد زندگی زناشویی بکنند به دنبال ظاهر سازی پوچ هستند نتیجه به قول نویسنده میشه عقده و بالا رفتن سن ازدواج.....وقتی همواره مرد ها به دنبال زن عمل کرده هستند در نتیجه سایر زنان معمولی خانه نشین شده و مردها هم بعضا عضب باقی خواهند ماند
    • بی نام A1 ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
      20 10
      با سلام دوست عزيز جسارتا عضب رو غلط نوشتين درستش عزب هست يعني مجرد-بي همسر
  • asra A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۰
    53 17
    معیارهای زیبا بودن موجودات چیست؟ تورو خدا جواب بدین
  • ق ذوالفقاری RO ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۱
    7 3
    مطلب بسیار مفیدی بود ممنون

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین