۰ نفر
۴ آبان ۱۳۸۸ - ۲۱:۱۹

گفت‌وگو با مدیر عامل فروشگاه زنجیره‌ای ایرانیان، در آستانه افتتاح.

پویا دبیری مهر: جمعه هفته آینده در تهران نخستین فروشگاه زنجیره‌ای خرده‌فروشی در خیابان میرداماد تهران افتتاح می‌شود تا پروژه اصلاح نظام توزیع این‌بار نه از سوی بخش دولتی، که از سوی بخش خصوصی و به صورت مستقل کلید بخورد و اجرایی شود. کامران اعظمی، مدیر عامل نخستین فروشگاه زنجیره‌ای خرده‌فروشی در صنف کالاهای سوپر مارکتی در آستانه افتتاح اولین فروشگاه، در گفت‌و‌گوی اختصاصی با روزنامه «خبر» از فرآیند راه‌اندازی این فروشگاه و سنگ‌اندازی از سوی برخی دولتی‌ها می‌گوید.

همزمان با میلاد امام رضا (ع) نخستین فروشگاه زنجیره‌ای خرده‌فروشی کشور افتتاح می‌شود. آیا همه لوازم و ابزار این کار فراهم شده است؟
اگر همه چیز به خوبی پیش برود تابلوی فروشگاه بالا می‌رود و این کار عملی می‌شود. تا امروز همه فعالیت‌های ما در تولید سیستم و نرم‌افزار و بحث انعقاد قرارداد با فروشگاه‌ها و تحقیق در موردشان بوده است. ما از روز جمعه وارد فاز اجرایی فروشگاه می‌شویم.

برند و نام رسمی فروشگاه چیست؟
ما تاکنون کمی هم درگیر ثبت رسمی آرم و برند فروشگاه بودیم. برند رسمی فروشگاه «ایرانیان» است. از طرفی ما با شهرداری مکاتبه‌های زیادی داشتیم به لحاظ اینکه این مقوله برای شهرداری نا‌آشنا بوده است. ما باید شهرداری را مجاب می‌کردیم تا مجوز را به ما بدهند تا در سراسر کشور این فروشگاه‌ها بنا شود.

در حال حاضر مجوز برای تهران است؟
الان برای تهران مجوز داریم و در آینده نزدیک این مجوز کشوری می‌شود.

یعنی در مجوز ذکر شده است که برای تهران است؟
مجوز فروشگاه هنوز هم صادر نشده اما قرار است که این مجوز برای شهر تهران صادر بشود که در نواحی مشکلی برای مجوز نداشته باشیم.

من مجوز فروشگاه شما را دیده‌ام!
آن مجوز از سوی وزارت بازرگانی صادر شده است، منظور من مجوز شهرداری است که برای نصب تابلو و برند است. ما در حال حاضر وقتمان را بابت گرفتن مجوز از دست می‌دهیم.

در خصوص جزئیات فعالیت فروشگاه ایرانیان توضیح دهید.
در حال حاضر 253 فروشگاه ما به لحاظ وجود ابهامات از نصب تابلوهایشان خودداری کرده‌ا‌ند. ما قرارداد 77 فروشگاه را برای کار اجرایی بسته‌ایم. اما باید نخست نگرانی‌های این فروشگاه‌ها رفع شود. این ماجرای 30 درصد معافیت مالیاتی یکی از این نگرانی‌های بزرگ است. برای اینکه ما بعد‌ها با اصناف به دلیل وعده‌های واهی درگیر نشویم، مجبور شدیم به فروشگاه‌ها اعلام کنیم که این قانون لغو شده است.

اما این قانون لغو نشده است!
منظورم این است که ما هیج سند و مدرک موجهی در این خصوص از سوی وزارت اقتصاد نداریم. واحدهای صنفی باید بدانند که خود را درگیر بحث 30 درصد معافیت مالیاتی نکنند.

منظور شما این است که اگر این وعده عملیاتی نشود، سد راه کار شماست؟
واقعا سد راه کار ماست. ببینید ما یک «پروژه راه‌اندازی» فروشگاه داریم که به حد کافی درگیر آن هستیم. اما الان مواجه شده‌ایم با پروژه «سنگ‌اندازی». وعده‌ای را باید به مردم داد که قابلیت اجرا داشته باشد.

چه کسی وعده معافیت مالیاتی را داده بود؟
وزیر بازرگانی وقت، آقای میرکاظمی. این وعده باعث شده است که فروشگاه‌هایی که می‌خواهند در پروژه ما همکاری کنند، نگران اجرا یا عدم اجرای 30 درصد معافیت مالیاتی شوند و در عمل کار خراب شود.

وزارت بازرگانی بر این باور است که معافیت مالیاتی را سالانه و در یک برنامه 10 ساله اجرایی کنند که هنوز هم با وزارت اقتصاد به نتیجه نرسیده‌اند.
من هم، با شما هم نظر هستم. وزارت اقتصاد باید رویکرد خود را نسبت به موضوع مالیات تغییر دهد. این را باید برای اصناف شفاف کرد. اصناف باید به نتیجه برسند که وعده آقای میرکاظمی کذب نبوده است و از وزارت بازرگانی سلب اعتماد نشود.

آقای اعظمی! تفاوت فروشگاه ایرانیان با فروشگاه‌های دیگر که در حال حاضر فعالیت می‌کنند چیست؟ آیا شما چیز جدیدی برای ارائه به مردم دارید؟
ابتدا باید به این نتیجه برسیم که آیا در حال حاضر اساساً روشی برای مدیریت فروشگاه‌های زنجیره‌ای وجود دارد؟ کار ما خلق پدیده جدید نیست. بحث ما مدیریت فروشگاه‌های موجود است. رفع نابسامانی از شبکه‌های توزیع است. پس به طور طبیعی مجموعه ما با دیگر فروشگاه‌ها به کلی متفاوت است.

یعنی در روش مدیریت فروشگاه‌ها اتفاق جدیدی قرار است بیفتد؟
همین است. کار ما تأمین مایحتاج نیست. در حال حاضر این‌قدر تنگناها و نقایص در اداره کردن سیستم‌های موجود توزیعی وجود دارد که اینها را ناکارآمد کرده است. ما آن تنگناها را شناسایی کرده‌ایم و منافع را به مصرف‌کننده منتقل می‌کنیم. در فروشگاه‌های بزرگ مثل شهروند، مشتری خرید انبوه می‌کند. اما اصولاً خرید جزئی وجود ندارد. ما این امکان را فراهم کرده‌ایم که مردم در محله‌ها بتوانند خرید‌های خود را سازماندهی کنند و در عین حال سود خوبی برای فروشنده وجود داشته باشد و در قبال این سود خدمات خوبی به مردم داده شود.

فروشگاه شما مشتری خاص و ویژه دارد؟
ما در فروشگاه زنجیره‌ای ایرانیان، بحث کارت‌های اعتباری را برای نخستین بار مطرح کرده‌ایم که به نوعی مشتریان ما را خود به خود و در یک فرآیند نظام‌مند متعلق به این فروشگاه می‌کند. این کارت‌ها یک ابزار هستند. با این کارت اعتباری برای مشتری این امکان ایجاد می‌شود که خریدش را با این کارت انجام بدهد و سهم فروشگاه به حساب مشتری واریز می‌شود و مابقی پول کالا که متعلق به تأمین‌‌کننده کالا است هم مستقیم به حساب مشتری می‌رود، در واقع ما با این کار توقف پول را حذف کرده‌ایم. یکی از دلایل تورم و افزایش قیمت در سطح مصرف‌کننده نهایی همین توقف پول‌هاست. هر کدام از اعضای درگیر شبکه توزیع به نوعی پول را متوقف می‌کنند، یک چانه‌زنی را هم روی آن انجام می‌دهند، در نتیجه مصرف‌کننده نهایی ضرر می‌کند.

مزایای استفاده از کارت‌های اعتباری چیست؟
وقتی با کارت اعتباری خرید می‌کنید این توقف پول حذف می‌شود. آن تخفیف مضاعف مستقیم روی کارت اعمال می‌شود. ضمن اینکه تأمین‌‌کننده کالا چون پول خود را نقدی می‌گیرد، یک میزانی تخفیف می‌دهد که نقداً بر‌می‌گردد به حساب خریدار.

در مجموع چقدر برای خریدار تخیفیف قائل می‌شوید
تخفیف‌ها باز می‌گردد به تأمین ‌کننده کالا. آنها اصولاً تا 30 درصد تخفیف بابت این تعاملات اعمال می‌کنند. آنها حاضرند این تخفیف را به مردم بدهند.

نخستین فروشگاه در کجای تهران افتتاح می‌شود؟
اولین فروشگاه در خیابان میرداماد، خیابان نساء افتتاح می‌شود. ما امیدواریم برای بازار شب عید امسال این فروشگاه‌ها بتوانند یک اتفاق و تسهیل‌کننده در زمینه توزیع باشند.

کد خبر 21600

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • میرزا A1 ۲۳:۲۴ - ۱۳۸۸/۰۸/۰۵
    0 0
    جناب دبیری تورو خدا دست از سر این بنده خدا،آقای میرکاظمی بردار.این بنده خدایه اشتباهی،خبطی کرد با روزنامه خبر درافتاد.دیگه شما بس کن نیستید.ظاهرا باید بیاد بگه غلط کردم!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین