فارس نوشت:

نرخ رشد بالای نقدینگی، رشد نرخ تورم، افزایش قیمت بهاء مصالح ساختمانی،افزایش تعداد پروانه‌های ساختمانی و رشد قیمت زمین، حکایت از آغاز دوره رونق نسبی بخش مسکن در سال 91 دارند.

 ناصر نیکو سرشت مشاور اقتصادی سرمایه گذاری توسعه مدیریت سپهر تهران در جریان برگزاری دومین همایش استراتژی های سرمایه گذاری در سال91 برای بازارهای مسکن،طلا و ارز و سهام که توسط دانشگاه شریف برگزار شد، تحلیلی از چشم انداز رفتار بازار مسکن در سال جاری ارایه کرد.

 *عوامل موثر در پیش‌بینی رفتار بازار مسکن و سه دوره متفاوت بازار

وی اظهار داشت: پیش‌بینی رفتار بازار مسکن در سال جاری به بررسی متغیرهای چون ویژگی های اقتصادی بخش ساختمان و مسکن، توالی دوره های رکود ورونق ، عوامل تاثیر گذار درون بخشی و برون بخشی بر تحولات بازار مسکن، تفاوت رفتار بازار واحدهای تجاری، اداری ‌و مسکونی، تفاوت دوره رونق فعلی با دوره های پیشین و همچنین طرح این سئوال که آیا در حال حاضر بازار مسکن وارد دوره رونق شده، بستگی دارد.

وی در بخش دیگری از اظهارات خود به نشانه های دوره پیش رونق در بازار مسکن اشاره کرد و گفت: در این دوره از دو دوره دیگر رونق و رکود کوتاه‌تر است، همراه با افزایش نقدینگی، اجاره‌بها و افزایش قیمت های پیشنهادی که هنوز در باور خریداران نمی‌گنجد، سردرگمی در‌ گزارشات رسانه‌ها و مجادله در مورد صحت و سقم افزایش قیمت هم دیده می شود.همچنین تعلل خریداران برای انجام معامله به دلیل عدم باور قیمت های جدید و امید به حبابی بودن آن و مشاهده نشانه‌های رکود یا نا‌امنی در سایر بازارهای رقیب مانند بورس و طلا از جمله نشان های دوره پیش رونق در بازار مسکن هستند.

این کارشناس ادامه داد:در دوره رونق هم که با رشد قیمت مسکن و با افزایش قیمت زمین شروع می شود، با نشانه هایی چون کاهش مدت انتظار برای فروش ملک(افزایش تعداد معاملات نسبت به دوره مشابه قبل)،افزایش تعداد پروانه‌های ساختمانی نسبت به دوره‌های قبل، پیشی‌گرفتن سهم افزایش قیمت از اجاره‌بها از مجموع درآمد مستغلات ، کاهش اقساط معوق وام‌های رهنی (این نشانه در ایران بیشتر با نوسان نرخ خرید و فروش وام های مسکن نمود دارد )، افزایش تقاضا برای پیش خرید مسکن و کاهش عرضه پیش فروش از سمت سازندگان و همچنین توجه بیش از پیش به تحولات بازار مسکن‌ در رسانه‌ها و افزایش تعداد مصاحبه دولتمردان برای تکذیب افزایش قیمت همراه است.

نیکو سرشت با بیان اینکه هرچه عمق، شدت و طول دوره رونق بیشتر باشد به همان نسبت هم طول، شدت و عمق دوره رکود هم بیشتر خواهد بود،خاطر نشان کرد:نشانه های دوره رکود شامل کاهش نقدینگی سازندگان،کاهش رشد قیمت و یا تثبیت آن، افزایش مدت انتظار برای فروش (کاهش تعداد معاملات درمقایسه با دوره‌های مشابه)، افزایش درخواست برای مشارکت از سوی سازندگان، کاهش پس انداز‌کنندگان جدید در صندوق پس انداز مسکن و افزایش تعداد وامهای معوق سازندگان و مشاهده رونق در بازار سایر کالاهای سرمایه‌ای و بازارسرمایه مانند ارز ، طلا و بورس هستند.

*عوامل درون ‌و برون‌بخشی تاثیرگذار بر تحولات قیمت و بازار مسکن

وی در رابطه با عوامل درون ‌و برون‌بخشی تاثیرگذار بر تحولات قیمت و بازار مسکن و مستغلات هم توضیح داد: در حالی نرخ سودآوری بخش مسکن، قیمت زمین و مصالح ساختمانی ، هزنیه دستمزد و انتظارات قیمتی از جمله عوامل درونی هستند که حجم نقدینگی کشور، نرخ تورم و سپرده بانکی،قیمت نفت، تحولات ارز و وضعیت بازدهی بازار سهام به عنوان عوامل برون سازمانی مطرح هستند.دراین میان عوامل درون بخشی که عمدتا از تورم عمومی اثر می‌پذیرند، از طریق فشار هزینه، بر افزایش قیمت تمام شده تاثیر می‌گذارند،ولی افزایش‌های جهش‌وار قیمت مسکن به عوامل برون‌بخشی مربوط می‌شود که خود ریشه در ماهیت سرمایه‌ای مسکن دارد.

شد هزینه های تولید مسکن به سه دلیل

نیکوسرشت درباره عوامل تاثیر گذار بر بازار مسکن در سال91 هم اظهار داشت: این عوامل شامل متغیرهای کلان اقتصادی و بازار کالاهای سرمایه‌ای، نقدینگی، تورم، بورس، ارز، طلا، چارچوب اجرایی مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها، بودجه و طرح تفصیلی جدید شهر تهران هستند. با در نظر گرفتن این موارد ، درباره اتفاقات مورد انتظار در ارتباط با تولید می توان شاهد رشد هزینه ها به دلایل افزایش نرخ ارز و افزایش هزینه مبادله (بدلیل تحریم)، افزایش سود تسهیلات بانکی و همچنین افزایش افزایش نرخ حامل های انرژی بود.

وی به وضعیت شاخص های تورم و نقدینگی در سال جاری اشاره کرد و گفت: سال 91 بدلیل فشارهای هزینه، سال جهش تورمی خواهد بود. این درحالی است که صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در تحلیلی بدبینانه نرخ رشد اقتصادی ایران را در سال 2012 به ترتیب 4 دهم در صد و 8 دهم درصد پیش‌بینی کرده‌اند.

 

همچنین اداره بررسی ها و سیاست های اقتصادی بانک مرکزی، حجم نقدینگی کشور در پایان سال گذشته را 352 هزار میلیارد تومان و نرخ رشد آنرا 4.19 درصد اعلام کرده که پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال 91 به بیش از 430 هزار میلیارد تومان بالغ شود .

*چند نکته مهم از بودجه 91

این کارشناس به چند نکته مهم از بودجه سال 91 اشاره کرد و گفت: در حالی پیش بینی درآمد ناشی از اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی یارانه های برای سال جاری 66 هزارمیلیارد تومان است که تحقق این درآمد مستلزم دو برابر شدن قیمت حامل های انرژی بوده و درصورت عدم افزایش 2 برابر شدن بهاء انرژی این مبلغ باید از درآمد مالیاتی یا استقراض تامین شود. همچنین از مجموع 35هزار میلیارد تومان اوراق‌مشارکت قانون بودجه سال گذشته ،تنها7.5 هزار میلیارد‌تومان فروخته شده اما اوراق مشارکت در لایحه بودجه سال جاری 56 و رقم مصوب قانون بودجه 25 هزارمیلیارد تومان است که در هر حال حداقل معادل رقم پیش بینی شده برای انتشار اوراق مشارکت بودجه سال 91 با کسری مواجه بوده و در صورت عدم افزایش دوبرابری قیمت حامل های انرژی کسری بودجه افزایش خواهد یافت.

*پیش بینی  تحولات بازار مسکن در سال 91

نیکوسرشت با درنظر گرفتن همه موارد ،در مورد تحولات بازار مسکن در سال 91 پیش بینی کرد:برای طرف عرضه، افزایش زیاد قیمت ساخت به ویژه قیمت مصالح و دستمزد، ناشی از جهش تورمی سطح عمومی قیمت ها و نرخ سود تسهیلات (تورم ناشی از فشار هزینه) و برای طرف تقاضا فراهم شدن زمینه تحریک تقاضای سرمایه‌ای بدلیل شکل‌گیری انتظارات تورمی در بخش و اشباع بازارهای رقیب، نزدیک شدن به نقطه اوج جمعیتی به لحاظ تقاضا (نیاز ) به مسکن و تقاضای انباشته شده سال های اخیر پیش بینی می شود.موضوع خاصی که در این میان وجود دارد مربوط به اثرات خاص ابلاغ طرح تفصیلی جدید شهر تهران است.

وی با طرح این سئوال که آیا در حال حاضر بازار مسکن وارد دوره رونق شده یا خیر؟ توضیح داد: در حالی نیمه دوم سال گذشته به دلیل بروز نشانه های پیش گفته ، سال پیش‌رونق در سیکل تجاری مسکن بود که همه نشانه ها از جمله نرخ رشد بالای نقدینگی، رشد شتابان نرخ تورم و افزایش قیمت بهاء مواد و مصالح ساختمانی، افزایش تعداد پروانه‌های ساختمانی و رشد قیمت زمین، حکایت از آغاز دوره  رونق نسبی بخش مسکن در سال 91 دارد.

مشاور اقتصادی سرمایه گذاری توسعه مدیریت سپهر تهران به تفاوت دوره رونق فعلی با دوره های پیشین اشاره کرد و گفت: با توجه به حفظ جذابیت سایر بازارهای رقیب (طلا ، ارز و بورس ) در جذب سرمایه و نیز جو روانی موجود در رجحان کالاهای سرمایه ای منقول،انتظار نمی رود عمق و شدت رونق جدید بازار مسکن همسنگ دروه های پیشین باشد.همچنین دامنه میانگین افزایش قیمت مسکن  در دوره حاضر فاصله زیادی با شاخص نرخ تورم نخواهد داشت .

نیکو سرشت در جمع بندی توضیحات خود هم گفت: با این همه نباید بخش مسکن بعنوان یک جزء کلیدی از اقتصاد جدای از سایر بخش‌ها تحلیل شود.تغییرات رفتار قیمت مسکن در بلندمدت (علیرغم وجود دوره‌های رکود و رونق) از شاخص تورم تبعیت می کند. دراین میان رکود بازار مسکن لزوما به معنی رکود در بازار سایرمستغلات (تجاری، اداری) نیست و سازندگان و سرمایه‌گذاران می توانند با ترکیب کاربری‌های مختلف، ریسک چرخه های تجاری را مدیریت کنند.

/3131

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 216137

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شهرام IR ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۶
    18 2
    اگه منظور از رونق گرفتن بالا رفتن قیمتها ی خونه و همچنین اجاره ها باشه انشا... هیچ وقت رونق نگیره. به حق محمد و آل محمد.که نمیدونم چه دعایی بکنم.بابا مردیم از این همه گرونی.نه خونه نه ماشین نه گردشی همش کار کار کار.
    • بدون نام IR ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۷
      8 1
      ایشون یه تحلیل کارشناسی ارائه کردن که درست هم به نظر میاد و یه جور اطلاع رسانی وآگاهی دادن هست ومخاطب هم ظاهرا جامعه حرفه ای است . بحث تایید واستقابل از گرانی مسکن نیست .
  • بدون نام IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۴
    4 2
    در بنگاهها ملکی هیچ خبری از معاملات نیست . فایلها پر شده و هر روز به جمع املاک فروشی بنگاهها اضافه میشود و از مشتری خبری نسیت . برخی از بنگاهها فایلهای دروغین با قیمت های غیر واقعی کزائی مثلا به جای متری 3 میلیون قیمت متری 4 میلیون را تنظیم و مبایعه نامه دروغین هم درست میکنند و به مراجعین نشان میدهند و می قبولونند که ملکی که را که شما مثلا متری 2900 میخری خیلی خوب است متری 1 میلیون کمتر میخری و داری سود میکنی و ما از این بیشتر فروختیم و لذا توهم ایجاد و بیچار مشتری را اغفال میکنند و آن هم از ذوق اینکه متری 1 میلیون سود میکند دست به معامه میزند و دیگر نمی تواند بفروشد و این موج که قبلا ایجاد شده هنوز ادامه و قیمت حبابی 35٪ ایجاد میکند و وای به روزی که این حباب بترکد که امروزه این حباب ترکید
  • بدون نام IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۴
    4 1
    از 1/4/91 رکود مسکن آغاز شده و از اول مرداد ماه رکود وحشتناک تر می‌شود و از اول مهر 91 کاهش قیمت را دنبال خواد داشت و گره كور عرضه و تقاضا كه با دندان هم نمي شود باز كرد . فروشنده به دنبال فروش با قيمت حداكثر و از طرفي ناتواني كامل خريدار و روزبه روز كمتر و كمتر شدن آن رکودی صعودی را دنبال خواهد داشت و انی رکود بی امان تا سه سال ادامه دادر . از خردادماه 91 روزانه بیش از 6 هزار آپارتمان در تهران به بنگاهها سپرده و به بازار عرضه خواهدشد و در مقابل با تقاضای بسیار محدود که هر روز کمتر و کمتر میشود مواجه میشود . این روند ادامه خواهد یافت تا اینکه میزارن عرضه مسکن به بیش از 500 هزار واحد مسکونی در اواسط تابستان میرسد در مقابل کمتر از 200 هزار تقاضا ، که متقاضیان با مشاهده این رکود از خرید من
  • بدون نام IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۴
    1 3
    بازار مسکن در سال های 91 تا 93 با رکود مطلق مواجه خواهد شد زیرا: 1- حجم بسیار بالای ساخت و ساز طی سالهای 89 – 90 و 91 مخصوصا 90 که رکورد تاریخ را رقم زد و بیش از 80٪ رکورد قبلی یعنی سال 86 شد، لذا در طی دو ماهه پایان سال 90 و سال 91 مخصوصا شش ماهه اول سال و تحویل مسکن مهر حجم بالای عرضه را خواهیم داشت که در مقابل با کاهش شدید تقاضا به دلیل : خروج دلالان از بازار مسکن، بالا بودن قیمت مسکن ، تحویل مسکن مهر و... روبرو خواهیم بود و با بالا بودن قیمتها رکود تورمی در پیش است و به نظر بنده آمار بالای مسکن خالی که در سال 84 اتفاق اقتاد یکبار دیگر به علت رکود تورمی و عدم فروش مسکن در سال 91 - 92 اتفاق خواهد افتاد به عبارتی احتکار مسکن صورت خواهد گرفت که شاید هم نتیجه آن افزایش اجاره بها باشد و
  • بدون نام IR ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۹
    0 0
    دوستان نظرتون برای سال 92 چیه؟ به نظر شما قیمت مسکن ثابت می مونهیا بازم میره بالا؟