حضور وزیر سابق فرهنگ در اجلاس سراسری معاونین تبلیغات و روابط عمومی حزب مؤتلفه فرصتی شد برای اینکه صفار هرندی آنچه را که چندی پیش در یادداشتی در روزنامه کیهان مطرح کرده بود، تکرار کند.

نسرین وزیری:  به این ترتیب او برای دومین بار پیاپی از انشعاب میان اصولگرایان ابراز نگرانی کرد. او با بیان اینکه در انتخابات شوراها و مجلس دخالت جریانات سیاسی بسیار تأثیرگذار خواهد بود، هشدار داد: اگر اصولگرایان دچار انشعاب شوند، همان سرنوشتی که جبهه اصلاحات در انتخابات دور دوم شوراها دچار آن شد بر سر اصولگرایان هم خواهد آمد. از این رو نباید به انگیزه‌های انشعاب‌طلبانه میدان داد، حتی اگر با زیباترین شعارها باشد. زیرا این انشعاب به سقوط خواهد رسید.

اشاره وی به انشعاب اصلاح‌طلبان از نخستین انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا بود که علی رغم دو پیروزی پیاپی در انتخابات مجلس ششم و ریاست جمهوری هفتم، دچار انشعاب شدند. این انشعاب در انتخابات بعدی شوراها خودش را بیشتر نشان داد و سبب شد تا زمینه پیروزی اصولگرایان فراهم آید.

مهمترین عامل شکل‌گیری این انشعاب، سرمستی از پیروزی در انتخابات گذشته بود که صفارهرندی نیز به آن اشاره داشته و گفته است: سرمستی از موفقیت‌های بزرگ نظیر پیروزی در انتخابات و توهم استغنا از یاران و همسنگران پیشین، به مثابه عارضه‌ای خطرناک، همبستگی و یکپارچگی جریان اصولگرا را تهدید می‌کند. این همان چیزی است که غلامرضا مصباحی مقدم عضو جامعه روحانیت مبارز نیز از آن به عنون «غرور پیروزی» یاد کرده و نسبت به آن ابراز نگرانی کرده بود.

نخستین نشانه‌های این انشعاب در انتخابات هیأت رئیسه فراکسیون اصولگرایان بروز یافت. آنجا که نمایندگان حامی دولت، با گلایه مندی از لاریجانی که حاضر به اعلام حمایت کجلس از نامزدی احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست جمهوری دهم نشده بود، بر آن شدند تا او را از ریاست فراکسیون اکثریت مجلس حذف کنند. تلاشی که حشمت‌الله فلاحت‌پیشه آن را مقدمه‌ای برای حذف لاریجانی از ریاست مجلس می‌داند و می‌گوید: این اقدامات ناشی از تعریف ضیق حامیان دولت از اصولگرایی است که به طرح این مسائل دامن می‌زند. به گفته وی این اقدامات در گذشته نیز منجر به بروز اختلافاتی میان دولت و مجلس شد و اگر تعریف ضیقی از اصولگرایی در دستور کار قرار بگیرد، انشعاب در اصولگرایان قطعی خواهد بود. این عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه پیروزی وحدت گرایان در انتخابات هیأت رئیسه فراکسیون اصولگرایان، نشان داد که همچنان این طیف در اکثریت هستند، به «خبر» گفت: طیف حامیان دولت که به برخی انشعاب‌ها دامن می‌زنند، در اقلیتی دو رقمی در مجلس هستند. او با اشاره به اینکه برخی حامیان دولت، طیف‌هایی از اصولگرایان را دوم خردادی و مطرود می‌خوانند، یادآورشد که این افراد عموماً در 8 سالی که اصولگرایان در اقلیت بودند، در هیچ جایی ظهور و بروز نداشتند و یکباره در دوره اول احمدی‌نژاد خود را به حلقه نزدیکان احمدی‌نژاد نزدیک کردند و زمزمه‌های تعریف ضیق از اصولگرایی را نواختند. کما اینکه نه تنها در مجلس که در مدیریت‌های استانی نیز شاهد تکرار همین رویه هستیم.

تداوم حرکت «پالیزداری» در دولت
صفارهرندی که از بروز انشعاب‌هایی میان اصولگرایان ابراز نگرانی کرده بود، نسبت به برخی موضع‌گیری‌ها، هشدار داد و گفت: موضعگیری‌ها و سخنان افراد نباید نسبت به شخصیتهای نظام کینه‌توزانه باشد و هر کس در این دوره 30 ساله زحمت کشیده نزد خدا دیده شده و نزد مردم باید دیده شود. اشاره وی به برخی هتک حرمت‌ها نسبت به برخی از مقامات پیشین کشور بود که به موضعی رایج از سوی برخی سیاسیون بدل شده است. البته در طول چهار سال گذشته نیز نادیده انگاشتن دستاوردهای دولت‌های گذشته ترجیع‌بند سخنان برخی دولتمردان بود.

علی بنایی که از نمایندگان نزدیک به لاریجانی در مجلس است نیز نگران تداوم حرکت «پالیزداری» در دولت است. وی با اشاره به اتهام افکنی‌های پالیزدار به برخی مسئولان گذشته کشور، به «خبر» گفت: به نظر می‌رسد که جریان مرموزی به دنبال آن است که میان مردم و مراجع و میان طیف‌های مختلف مردم، فاصله ایجاد کند. کما اینکه علی رغم مخالفت علما با معرفی وزرا و استانداران زن همچنان برخی در دولت به این موضوع اصرار دارند و به توصیه‌های رهبری انقلاب برای توجه دولت به نظر علما توجه نمی‌کنند.

وی با اشاره به اینکه جریان اصولگرایی طیف وسیعی از اصولگرایان را شامل می‌شود، متذکر شد: برخی نباید خودشان را عامل پیروزی این جریان بدانند و با تأکید بر این امر به اصل جریان ضربه بزنند. چرا که پیروزی این جریان به دلیل همراهی مردم با آن و پایبندی‌اش به ارزشها بوده است.

بی‌توجهی به وحدت طلبی
یکی دیگر از نمادهای انشعاب‌طلبی در میان اصولگرایان، نگاه متفاوت آنها به وحدت‌گرایی در فضای عمومی جامعه است. در حالی که برخی اصولگرایان دلسوزی همچون آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از موضع ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام و آیت‌الله مهدوی کنی از جایگاه دبیرکلی جامعه روحانیت مبارز به دنبال ایجاد وحدت ملی و میانجیگری در میان طیف‌ها و چهره‌های سیاسی مختلف هستند، برخی اصولگرایان تندرو هرگونه اجماعی میان پیروز انتخابات با معترضان به نتیجه آن را غیرممکن می‌خوانند. کما اینکه فاطمه رجبی طرح وحدت ملی را بهانه‌ای برای تبرئه متهمان کودتای مخملی دانسته است.

ریشه‌هایی از این تردیدها در جامعه روحانیت نیز دیده می‌شود. کما اینکه جعفر شجونی با اعلام مخالفت با تشکیل هرگونه شورای حکمیتی، گفته است: اگر کمیته‌ای هم برای حکمیت یا میانجیگری تشکیل شود، شاید رهبران اعتراضات به حکم حکمیت هم اعتراض کنند و آن را نپذیرند. شاید بروز همین تردیدها باشد که مانع از تصمیم‌گیری نهایی در جلسه سه‌شنبه شب جامعه روحانیت مبارز شده است. کما اینکه احمد سالک سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در تشریح جلسه کمیته 7 نفره این تشکل، تنها به بیان این نکته اکتفا کرد که به تصمیم خاصی دست نیافتیم و مذاکراتمان همچنان ادامه دارد.

راهکارهای پرهیز از انشعاب
نگرانی‌ها از ایجاد انشعاب در میان اصولگرایان در حالی حامیان دولت را به عنوان عاملان این انشعاب معرفی می‌کنند که آنها به کل این موضع را رد کرده و یا در قبال آن سکوت می‌کنند. کمااینکه مهدی کوچک‌زاده و موسی قربانی حاضر به اعلام موضع در این زمینه نشده و ستار هدایت‌خواه نیز آن را به جناح رقیب منتسب کرد. وی با بیان اینکه جای نگرانی جدی برای بروز چنین انشعابی نیست، گفت: برخی جریانات شکست خورده در انتخابات گذشته که از رقبای اصولگرایان هستند، به دنبال القای انشعاب در اصولگرایانند. وی در پاسخ به اینکه آیا صفارهرندی هم تحت تأثیر این القائات نسبت به بروز انشعاباتی در میان اصولگرایان هشدار داده است؟، به «خبر» گفت: ایشان تنها هشدار داده‌اند.

مهم این است که اصولگرایان به سه اصل تقوا، ولایت فقیه و امر به معروف و نهی از منکر پایبند باشند، به این ترتیب هیچ انشعابی در میان آنها شکل نخواهد گرفت.

اما فلاحت‌پیشه که این انشعابات را در تعریف ضیق حامیان دولت از اصولگرایی ریشه‌یابی کرده بود، بر این باور است که تنها راهکار برای جلوگیری از این انشعاب، تأکید بر تعریفی وسیع از دامنه اصولگرایی است. چرا که در غیر این‌صورت، نخستین ضربه این انشعابات، در روابط دولت و مجلس نمایان خواهد شد.

بنایی نیز مدیریت درست جریان اصولگرایی را در گرو حاکمیت عقلانیت بر آن دانست و گفت: در غیر اینصورت برخی گرفتار خودخواهی و توهم پیروزی خواهند شد و کوبیدن آنها بر طبل سرمستی‌شان، موجبات انشعاب در میان اصولگرایان را فراهم می‌آورد. البته جریان اصولگرایی عاقل‌تر از آن است که اختیار خود را به دست این جریان تندرو بدهد.

کد خبر 21945

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین