باید صبوری کرد و زمان داد/ وقتی معیشت مردم با چالش مواجه است، سینما هم تحت تأثیر قرار می‌گیرد

فردین انصاری، کارگردان فیلم کوتاه می‌گوید: وقتی معیشت و نیازهای اولیه مردم با چالش مواجه است، طبیعی است که سینما نیز تحت تأثیر قرار بگیرد. وقتی سینمای بلند با چنین شرایطی روبه‌روست، نمی‌توان انتظار داشت اکران فیلم کوتاه به‌راحتی به جریان موفقی تبدیل شود. بنابراین باید صبوری کرد و به این اکران زمان داد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از ایسنا، فردین انصاری -کارگردان فیلم کوتاه- درباره راه‌اندازی اکران‌های «قرار» توسط انجمن سینمای جوانان ایران گفت: ایده اکران فیلم کوتاه در سال‌های اخیر چند مرتبه اجرایی شده است. به اعتقاد من، تنها در نخستین تجربه این جریان در حال به ثمر نشستن بود اما به دلایلی ادامه پیدا نکرد. در دفعات بعدی نیز هر بار که این مدل اکران‌ها اجرا شد، نتوانست به نتیجه مطلوب برسد.

او افزود: یکی از مهم‌ترین دلایل این مساله، وضعیت فعلی سینمای کشور است. سینمای ایران امروز در رکودی جدی قرار دارد و این اتفاق هم چندان دور از انتظار نیست؛ چراکه وقتی معیشت و نیازهای اولیه مردم با چالش مواجه است، طبیعی است که سینما نیز تحت تأثیر قرار بگیرد. وقتی سینمای بلند با چنین شرایطی روبه‌روست، نمی‌توان انتظار داشت اکران فیلم کوتاه به‌راحتی به جریان موفقی تبدیل شود. بنابراین باید صبوری کرد و به این اکران زمان داد.

انصاری ادامه داد: مساله دیگر این است که اساساً خود بدنه فیلم کوتاه باید خواهان چنین اکران‌هایی باشد، اما متأسفانه در بسیاری از مواقع این اشتیاق وجود ندارد. دلایل مختلفی برای این موضوع می‌توان برشمرد که یکی از آن‌ها فضای سیاسی و برخی سوگیری‌ها و جریانات حاکم بر این حوزه است.

این کارگردان فیلم کوتاه در ادامه با اشاره به تجربه‌های گذشته گفت: اکران فیلم کوتاه نیازمند نوعی شور و هیجان شبیه به فضای جشنواره‌هاست. در سال‌های گذشته، برای مثال در زمان اکران بسته‌های اولیه‌ی «هنر و تجربه» فیلم‌های کوتاه بسیار خوب دیده می‌شدند اما این جریان در ادامه کم‌رنگ شد و به نوعی از سوی خود جامعه فیلم کوتاه نیز پیگیری نشد.

او افزود: پس از آن، اکران‌های موسسه‌ای و کافه‌ای شکل گرفت که با بلیت‌فروشی همراه بودند. انجمن سینمای جوانان ایران نیز طرح «پاتوق فیلم کوتاه» را برگزار کرد. در مجموع، تجربه‌های مختلفی در این زمینه وجود داشته است.

این کارگردان با تأکید بر نگاه مثبت خود به اکران «قرار» گفت: همه ما علاقه‌مندان و عاشقان به فیلم کوتاه دوست داریم چنین اکران‌هایی موفق باشند. اکران «قرار» در ذات خود ایده‌ای مثبت و ارزشمند است، اما در کنار آن باید موانع و بحران‌های موجود را نیز دید و درباره آن‌ها واقع‌بین بود.

انصاری در ادامه درباره جذب مخاطب عام برای فیلم کوتاه اظهار کرد: به نظر من اساساً هدف فیلم کوتاه نباید جذب مخاطب عام باشد. چرا باید چنین انتظاری داشته باشیم؟ فیلم کوتاه ماهیتاً یک مدیوم هنری است. چه بخواهیم و چه نخواهیم، فیلم کوتاه بیشتر برای قشری است که به دنبال نوعی سینمای معناگرا هستند؛ سینمایی که دغدغه آن صرفاً سرگرمی نیست.

یک تصمیم مدیریتی فقط کافی نیست ‍!

او افزود: نباید انتظار داشته باشیم مخاطب عام به همان شکل که برای سینمای تجاری به سالن‌ها می‌رود، به فیلم کوتاه نیز اقبال نشان دهد اما خوب است که فیلم کوتاه در دسترس او باشد. بخش بزرگی از جامعه، از جمله کارگران و اقشار زحمتکش، طبیعی است که اگر ماهی یک‌بار به سینما می‌روند، به دنبال سرگرمی و استراحت باشند. از این منظر، اتفاقاً باید ماهیت بکر، رادیکال، معناگرا و فرهنگی فیلم کوتاه حفظ شود.

انصاری همچنین درباره بحث چرخه اقتصادی فیلم کوتاه گفت: اگر بخواهیم سینمای کوتاه را وارد چرخه اقتصادی متعارف کنیم، ممکن است با آسیب‌هایی روبه‌رو شویم؛ از جمله افزایش هزینه‌های تولید، دشوارتر شدن ورود فیلمسازان جوان و بالا رفتن انتظارات فنی و تولیدی.

او توضیح داد: در چنین شرایطی، دانشجو یا هنرجویی که می‌خواهد وارد عرصه فیلمسازی شود، به جای آنکه با بودجه‌ای محدود فیلم بسازد، ناچار خواهد شد چند برابر هزینه کند. در حالی که فیلمساز شدن در گروی فیلم زیاد ساختن و فیلم زیاد دیدن است. اگر فیلم کوتاه نیز زیر سلطه نظام سرمایه‌محور قرار بگیرد، امکان تجربه‌ورزی و تولید مستمر برای نسل جدید فیلمسازان کاهش پیدا می‌کند.

این کارگردان ادامه داد: استقلال فکری و مدیومی فیلم کوتاه مهم‌ترین سرمایه آن است. اگر این حوزه بیش از حد به سمت بازار و تجارت حرکت کند، به تدریج از هنر فاصله خواهد گرفت.

او درباره راه‌کارهای جان گرفتن جریان اکران فیلم کوتاه گفت: اگر بخواهیم اکران فیلم کوتاه به بخشی تفکیک‌ناپذیر از هنر سینمای ایران تبدیل شود، باید ابتدا به آسیب‌شناسی فیلم کوتاه بپردازیم. مهم‌تر از هر چیز این است که خود جامعه فیلم کوتاه چنین درخواستی داشته باشد. این مساله پیش از آنکه موضوعی مدیریتی، حاکمیتی یا سیاسی باشد، به اراده و خواست فعالان این حوزه بازمی‌گردد.

انصاری افزود: ابتدا باید از طریق جشنواره‌ها و رویدادهای فرهنگی، شور و هیجان تازه‌ای در فضای فیلم کوتاه ایجاد شود؛ شور و هیجانی که بتواند بدنه فیلم کوتاه را به حرکت درآورد.

او در پایان درباره تأثیر این اکران‌ها بر کیفیت فیلم‌های کوتاه آینده گفت: این مساله تا حد زیادی به نحوه انتخاب و چینش فیلم‌ها بستگی دارد. اگر برای بسته‌های اکران استراتژی مشخصی وجود داشته باشد و فیلم‌های پرمخاطب‌تر، پرسر و صداتر و هیجان‌برانگیزتر در کنار یکدیگر قرار بگیرند، می‌توان انتظار داشت که هم کیفیت اکران‌ها و هم کیفیت تولیدات آینده تحت تأثیر قرار بگیرد.

انصاری همچنین تأکید کرد: یکی از نکات مثبت اکران «قرار» این است که در هر نوبت سه فیلم اکران می‌شود. به نظر من این تصمیم درستی است، زیرا بسته‌هایی که شامل پنج فیلم یا بیشتر باشند معمولا بازدهی لازم را ندارند.

او در پایان خاطرنشان کرد: همین که این آثار به‌صورت آنلاین عرضه نمی‌شوند و مخاطب فرصت تماشای آن‌ها را در پرده سینما پیدا می‌کند، یک امتیاز مهم و ارزشمند برای این طرح محسوب می‌شود.

 اکران «قرار» در سالن‌های منتخب، روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه هر هفته در بازه زمانی ۱۶ تا ۱۷ صورت می‌گیرد. علاقه‌مندان برای تهیه بلیت و تماشای این آثار می‌توانند به سامانه‌های بلیت فروشی سینما مراجعه و از تخفیف ۵۰ درصدی استفاده کنند.

۲۴۲۲۴۳

کد مطلب 2229344

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین