بهای لازم برای پایان جنگ / راب مالی: شاید لازم باشد که کنترل تنگه هرمز را به ایران بدهیم / احتمال اینکه ایران بنشیند و در سکوت نگاه کند صفر بود

نماینده پیشین آمریکا در امور ایران و پژوهشگر ارشد اندیشکده گروه بین‌المللی بحران، با تشریح ابعاد مواجهه نظامی و اقتصادی ایالات متحده با ایران، تاکید کرد که راهبرد کاخ سفید برای فلج کردن اقتصاد ایران با واکنش پیش‌بینی‌پذیر تهران روبه‌رو شده و واشنگتن را در یک بن‌بست راهبردی قرار داده است.

به گزارش خبرآنلاین، رابرت مالی، مذاکره‌کننده پیشین آمریکا و پژوهشگر اندیشکده گروه بین‌المللی بحران، در یادداشتی تحلیلی در شبکه اجتماعی ایکس به بررسی آخرین وضعیت تقابل میان ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

وی با اشاره به طرح بلندمدت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای خفه کردن اقتصادی ایران از طریق تشدید تحریم‌ها و در عین حال افزایش ترانزیت نفت غیرایرانی از تنگه هرمز، تاکید کرد که نقطه‌ضعف اصلی این طرح، نادیده گرفتن واکنش طرف مقابل بود؛ چرا که احتمال نشستن و تماشای این وضعیت از سوی ایران صفر بود.

به گفته این دیپلمات پیشین آمریکایی، تشدید تنش از سوی ایران کاملاً پیش‌بینی‌پذیر بود و با هدف تحمیل هزینه‌های سنگین به آمریکا در پاسخ به جنگ اقتصادی طراحی شد. همچنین تحرکات انصارالله یمن نیز در راستای جاه‌طلبی‌های محلی و کمک به تهران برای فشردن گلوگاه بازار جهانی نفت شکل گرفت.

مالی در ادامه تصریح کرد که دونالد ترامپ به نوعی گرفتار «موفقیت فاجعه‌بار» خود شده است؛ زیرا هرچه محاصره و تحریم‌ها اقتصاد ایران را بیشتر تحت فشار قرار داد، انگیزه تهران برای تشدید تنش افزایش یافت و در مقابل، ارزش چیزهایی که با تنش‌آفرینی از دست می‌داد، کمتر شد.

به باور این پژوهشگر اندیشکده گروه بین‌المللی بحران، رئیس‌جمهور آمریکا اکنون اساساً سه گزینه در برابر خود دارد:

  1. گزینه نخست، مدیریت درگیری از طریق پاسخ‌های تلافی‌جویانه تنظیم‌شده و تلاش برای ایجاد یک تعادل پایدار است که هم به ایران آسیب بزند، هم توان بازدارندگی ایجاد کند و هم از escalation و گسترش خارج از کنترل نظامی جلوگیری نماید. با این حال، همکاری ایران در این مسیر بسیار بعید است و چنین رویکردی تأثیر چندانی بر کاهش قیمت جهانی نفت نخواهد داشت.
  2. گزینه دوم، تشدید نظامی تنش علیه تاسیسات هسته‌ای، زیرساخت‌های غیرنظامی یا اهداف مربوط به رهبری ایران است، به امید آنکه تهران مجبور به عقب‌نشینی شود. اما این اقدام، منابع نظامی ایالات متحده آمریکا را بیش از پیش تحت فشار قرار می‌دهد، احتمال تنش‌افزایی متقابل از سوی ایران را به شدت بالا می‌برد و در نتیجه قیمت نفت را به سطوح بی‌سابقه‌ای می‌رساند.
  3. گزینه سوم و برتر از نظر مالی، دست‌یابی به یک راه‌حل مذاکره‌شده است. با این حال، برای آنکه ایران با چنین توافقی موافقت کند، متن نهایی باید شباهت زیادی به یادداشت تفاهم (MOU) قبلی داشته باشد، اما این بار با شفافیت بسیار بیشتری درباره کنترل ایران بر تنگه هرمز همراه شود.

نماینده پیشین آمریکا تاکید دارد که پذیرش کنترل ایران بر تنگه هرمز ممکن است بهای لازم برای پایان دادن به این «جنگ غیرقانونی و نادرست» باشد؛ اگرچه هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که ترامپ دست‌کم پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا، آماده قدم گذاشتن در این مسیر باشد.

کد مطلب 2273032

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 13 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین