مصرف بیش از حد نمک علاوه بر ایجاد مشکلات قلبی‌عروقی می‌تواند زمینه ابتلا به سرطان معده را نیز فراهم کند. بخش قابل‌توجهی از این نمک، نمک پنهان است که در غذاهایی وجود دارد که اصلا فکرش را نمی‌کنید.

محبوبه عمیدی: مطالعات متخصصان صندوق جهانی تحقیقات سرطان یا WCRF نشان می‌دهد کاهش مصرف مواد غذایی مانند نان، انواع گوشت‌های فراوری‌شده و غلات صبحانه که میزان قابل‌توجهی از نمک را وارد بدن ما می‌کنند، می‌تواند شانس ابتلا به سرطان معده را در جامعه کاهش دهد. این سازمان علاوه بر اینکه از مردم می‌خواهد در انتخاب مواد غذایی دقت بیشتری بکنند، امیدوار است بتواند صنعت غذا را به سمت طراحی برچسب‌های هشداردهنده میزان نمک هدایت کند.   

به گزارش بی.بی.سی، تحقیقات WCRF نشان می‌دهد با این تغییرات می‌توان سلامتی بیش از 14درصد از افرادی را که سالانه به سرطان معده مبتلا می‌شوند، حفظ کرد. کارشناسان می‌گویند با اینکه روزانه مصرف 6 گرم نمک مجاز است (معادل یک قاشق چایخوری نمک) مصرف متوسط بسیاری از افراد به روزانه 8.6 گرم از این ماده می‌رسد. این مقدار نمک اضافه نه تنها می‌تواند باعث افزایش فشار خون و ابتلا به بیماری‌های قلبی شود، در ابتلای فرد به سرطان‌های دستگاه گوارش نیز موثر است.

سالانه حدود 6000 انسان دیگر به جمع مبتلایان سرطان معده در انگلستان اضافه می‌شود و متخصصان می‌گویند کاهش مصرف نمک می‌تواند حداقل از ابتلای 800 نفر از این افراد به این سرطان مهلک پیشگیری کند. اغلب این افراد مردان خواهند بود، زیرا بیشتر از زنان نمک اضافی مصرف می‌کنند.

کیت مندوزا، مدیر اطلاعات تندرستی WCRF می‌گوید: «درمان سرطان معده اغلب بسیار دشوار است، چون این بیماری تا گسترش پیدا نکند علائمی از خود نشان نخواهد داد. به همین دلیل باید با بهبود شیوه زندگی، کاهش مصرف غذاهایی که محتوای نمک بالایی دارند و مصرف بیشتر میوه‌ها و سبزی‌ها از ابتلای به آن اجتناب کرد».

البته همیشه مصرف بالای نمک به معنی شور کردن غذاها نیست، بلکه درصد بالایی از نمکی که روزانه مصرف می‌کنیم، نمک پنهان است که در درون مواد غذایی گوناگون وجود دارد. متخصصان WCRF می‌خواهند این مواد غذایی را مطابق محتوای نمکی که دارند با رنگ‌های چراغ راهنمایی نشان دهند تا فرد بتواند از میان بسته‌ها، مواد غذایی امن یا با درصد متوسط نمک را از مواد غذایی که با رنگ هشداردهنده قرمز برچسب خورده‌اند و محتوای سدیم بالایی دارند، تشخیص دهد.

اگر چنین کاری انجام شود، بسته‌های حاوی همبرگر، کالباس، گوشت و ماهی نمک‌سود‌شده، خیار شور، پنیر، زیتون، خشکبار بو‌داده، عصاره مخمر و سس سویا برچسب قرمز خواهند داشت. این برچسب نشان ‌دهنده این است که در هر 100 گرم از این مواد غذایی بیش از 1.5 گرم نمک یا 0.6 گرم سدیم وجود دارد.

مواد غذایی مانند سس آماده ماکارونی، سوپ‌ها، سوسیس، غلات صبحانه، پیتزا، چیپس، غذاهای آماده، ساندویچ‌ها، سس کچاپ و مایونز بسته به نوع تهیه آنها برچسب زرد یا قرمز دریافت خواهند کرد. اگر محتوای نمک آنها بین 0.3 تا 1.5 گرم در هر 100 گرم  باشد، رنگ برچسب این گروه زرد خواهد بود. مواد غذایی که محتوای نمک آنها زیر 0.3 گرم در هر 100 گرم یا کمتر از 0.1 گرم سدیم است، برچسب سبز دریافت خواهند کرد. در مورد غلات صبحانه و انواع نان‌ها بد نیست بدانید این مواد غذایی اغلب محتوای نمک بالایی ندارند؛ اما چون بیشتر از مواد غذایی دیگر خورده می‌شوند، حجم بالایی از نمک را وارد بدن ما خواهند کرد.

در حال حاضر نیز تولیدکنندگان موظف به تهیه برچسب‌های غذایی هستند که گرچه نمی‌توانند به اندازه برچسب‌های چراغ راهنمایی هشداردهنده باشند؛ اما می‌توانند ما را از محتوای نمک هر بسته آگاه کنند. محتوای نمک این بستهها اگر به شکل درصد سدیم در هر 100 گرم ماده غذایی تعریف شده باشد، به سادگی می‌توانید با 2.5 برابر کردن آن مقدار نمکی را که مصرف هر 100 گرم از محتوای بسته به بدن شما وارد خواهد کرد، تخمین بزنید.

مقدار نمکی که کودکان می‌توانند مصرف کنند به مراتب کمتر از این مقدار است. کودکان زیر 1 سال تنها می‌توانند میزان نمکی را که از شیر مادر یا شیر خشک دریافت می‌کنند، دفع کنند و به همین دلیل غذاهای آنها باید عاری از نمک باشد. برای کودکان 1 تا 3 سال روزانه 2 گرم، 4 تا 6 سال 3 گرم، 7 تا 10 سال 5 گرم و 11 سال و بزرگتر مانند بزرگسالان مصرف حداکثر 6 گرم نمک در روز توصیه می‌شود. اضافه کردن بیش از حد نمک به غذاها می‌تواند ذائقه کودکان را از خردسالی به مصرف مقدار بالای آن عادت داده و در آینده مشکل‌آفرین باشد. متخصصان می‌گویند استفاده از غذاهایی با محتوای نمک مناسب در سنین کودکی، استفاده از برچسب‌های هشداردهنده و توصیه به افراد که پیش از چشیدن غذا به آن نمک نزنند، می‌تواند در کاهش میزان مصرف نمک مؤثر بوده و به شکل قابل‌توجهی تعداد مبتلایان به سرطان کشنده معده را کاهش دهد.  

53273

کد خبر 230208

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ميثم IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۳
    16 3
    با تشكر از خانم عميدي.بياييد با مصرف به اندازه نمك، سهمي در توسعه سلامت در جامعه خود داشته باشيم.
  • بدون نام IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۳
    14 2
    با اینهمه پارازیت که ... سر مردم میریزه تا 5 سلا دیگه کل مردم ایران سرطان دارند حالا تو نمک نخور!
  • بدون نام IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۳
    8 0
    ای کاش واقعا قبل از اینکه بیمار بشیم نمک نخوریم .... نه مثل من که از وقتی فشارخون گرفتم دیگه نمک نمی خورم . قدر سلامتیمون رو نمی دونیم ... ولی به پسرم که شش سالشه دارم اموزش میدم که کمتر نمک بخوره ...
  • بدون نام IR ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۳
    5 0
    یه پیشنهاد برای دوستانی که مثلا خیار رو نمیتونن بدون نمک بخورن یا یعضی غذاها رو: از لیموترش برای طعم دار کردن خیار یا غذاها استفاده کنید و نمک رو حذف کنین..ما ایرانیها که برنج میخوریم کل سهمیه نمک روزانه امون رو با همون برنج مصرف میکنیم..برای هر پیمانه برنج یه قاشق مرباخوری نمک میریزیم برای کته و همینجوری کمی بیشتر از نیاز روزانه نمک خوردیم...و باید خیلی بیشتر احتیاط کنیم...
  • بدون نام IR ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    5 1
    همش دروغه خیلی هارو دیدم که ورزشکار بودند و در غذا خیلی رعایت کردند اما در سنین کمتر از 60 سال با بیماریهای مثل سرطان درگیر شدن اما خیلی هارو هم دیدم که تو عمرشون بیشتر از 5 کیلو بلند نکردن اما بالای 90 عمر میکنند.این نمک نیست که مارو از پا در میاره بلکه استرس و کارکردن بیش از حد و غم و غصه و به قول اون دوستمون پارازیتهای است که مدام داره از بدنمون عبور میکنه.
  • saeed IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۴
    3 2
    اشتباه کردن بابا اتفاقا نمک درمان بسیاری از بیماریهاس. من یه زمانی عفونت کلیه داشتم.2 3 هفته نمک خوردنم زیاد شد ( گوجه سبز و ... با نمک ) بعدا که رفتیم دکتر گفتن عفونت از بین رفته ! خود دکترم تعجب کرده بود. البته دیگه زیاده روی خوب نیست. گفتن هرکس پیش از غذا یکم نمک بخوره نزدیک 70 تا بیماری ازش دفع میشه !

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین