رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، معتقد است که افزایش مداوم و بیش از اندازه حجم نقدینگی و تورمی که به دنبال آورد، و اصرار مسوولان بانک مرکزی بر تثبیت نرخ ارز، قطعاً زمینهساز ایجاد وضعیت چند روز اخیر در بازار ارز کشور بوده است.
وی در مطلب خود نوشته است: یادمان باشد که از سال 1381 که ارز تکنرخی، و کم و بیش تثبیت شد، تا اواخر سال 89، اقتصاد کشور ما به طور متوسط با تورمی در حدود 15 درصد در سال دست به گریبان بود. در همین سالها نرخ تورم در کشورهای طرف معامله ما از 3 یا 4 درصد تجاوز نمیکرد. با این همه از افزایش نرخ ارز جلوگیری میشد و اگر بخواهیم دقیقتر سخن بگوییم، نرخ برابری دلار به ریال بیش از 2 درصد در سال بالا نمیرفت.
وزیر اسبق بازرگانی با طرح این پرسش که ایجاد وضعیت چند روز اخیر در بازار ارز کشور از کجا نشات می گیرد، نوشته است: «باید گفت که سیاست ارزی کشور در دهه 80 زمینهساز مشکلاتی بود که شاهد آنیم. تشدید تحریمها انتظار افزایش نرخ ارز را محتمل ساخت و نقدینگی فزاینده، بازار ارز را به محملی جذاب برای سفتهبازی مبدل کرد. باز هم مشخصتر، تشدید تحریمها، که به کاهش صادرات و درآمدهای نفتی منجر شد، همان جرقهای بود که بازار را به تلاطم انداخت، تورم 27 درصدی همه را به صرافت حفظ قدرت خرید واداشت و نقدینگی فزاینده -که مدتها پیش از تولید ناامید شده بود- مهمات لازم را برای هجوم به بازار ارز فراهم ساخت. نکته آخر اینکه گرچه با حوادث اخیر، جهش نرخ ارز گریزناپذیر بود، اما شدت تلاطم و حوادثی که امروز شاهد آنیم، میتوانست خفیفتر و قابل تحملتر باشد. غافلگیر شدن، شدت تلاطم در بازار ارز، و بهای سنگینی که از این بابت امروز پرداخت میشود، تقاص سیاستهای مردمپسند و مصلحتاندیشانهای است که سالها به اجرا گذاشته بودیم.»
برای خواندن متن کامل این مطلب، لطفا اینجا را کلیک کنید.
یحیی آل اسحاق در مطلب تازه خود به ریشه یابی نوسان های ارزی در ایران پرداخته است. <BR>
کد خبر 250854
نظر شما