زهرا خدایی
بالاخره آخرین مناظرۀ تلویزیونی رامنی و اوباما هم برگزار شد. همانگونه که پیش بینی می شد، ضعف نامزد جمهوریخواه در حوزۀ سیاست خارجی، فرصت مناسبی برای اوباما فراهم آورد تا با حمله به رقیب، شکست مناظرۀ اول را جبران کند. هرچند در دو مناظرۀ اخیر، رئیس جمهور آمریکا نسبتاً در مقابل رقیب بهتر ظاهر شد، اما همچنان فاصله میان دو نامزد بسیار اندک است و باید منتظر نتایج انتخابات بود. فواد ایزدی، کارشناس آمریکا و عضو هئیت علمی دانشگاه تهران می گوید برای بسیاری از آمریکایی ها، سیاست خارجی از اهمیت زیادی برخورداری نیست و با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی فعلی، این مسئله بیشتر نمایان است. این کارشناس آمریکا در تحلیل مناظرۀ آخر رامنی و اوباما می گوید: موضع دو نامزد دربارۀ ایران یکی است و در این مسئله تفاوتی میان آنها مشاهده نمی شود. خبرآنلاین در گفتگویی با ایزدی، آخرین تحولات در حوزۀ انتخابات آمریکا را مورد بررسی قرار داده است که در پی می آید.
آخرین مناظرۀ رامنی و اوباما و تفاوت دیدگاه آنها در حوزۀ سیاست خارجی را چگونه ارزیابی می کنید؟
به طور سنتی، جمهوریخواهان و دمکراتها در مباحث استراتژیک تفاوت خیلی زیادی با هم ندارند، ممکن است در تاکتیک ها با هم متفاوت باشند، چون نهادهایی که از دو حزب حمایت می کنند و ساختار سیاسی کشور را تشکیل می دهند نگاه خاص و ویژه ای به مباحث سیاست خارجی دارند و از این جهت در مباحث استراتژیک در خیلی از موارد با هم همنظر هستند. مثلاً در مورد ایران اوباما در مناظرۀ آخر اعلام کرد که آمریکا، ایران را تحت فشار قرار داده و تحریم کرده است و رامنی نیز همین اعتقاد را داشت و می گفت که باید این اقدامات زودتر شروع می شد و یا اوباما اعلام کرد که قصد افزایش تحریم ها را دارد و رامنی نیز همین عقیده را داشت. از این رو دو نامزد در مورد ایران با یکدیگر هم نظر بودند. در مباحث دیگر نیز وضعیت به همین شکل بود. البته در تاکتیک ها و یا نوع تأکید، تفاوت هایی میان جمهوریخواهان و دمکراتها دیده می شود. مثلاً در مورد روسیه، رامنی اظهارات تندی علیه روسیه داشت، اما اوباما این کار را نکرد و سعی کرد چندان دولت روسیه را از خودش عصبانی نکند تا در حوزه هایی مثل ایران و سوریه بتواند هماهنگ هایی را با طرف مقابل ایجاد کند. از این رو در حوزۀ سیاست خارجی تفاوت خیلی آشکاری میان دو طرف دیده نمی شود. به این مسئله باید توجه داشته باشید که بیشتر مشکلات موجود در آمریکا، مشکلات اقتصادی اعم از بیکاری، فقر، بیمه های درمانی و.. است. طبق تحقیقات صورت گرفته پیرامون نگرانی های مردم آمریکا، سیاست خارجی، جایگاه پنجم را دارد. در واقع نگرانی مردم بیشتر مشکلات داخلی بوده و آمریکایی ها به خوبی می دانند که رویکرد دو حزب در حوزۀ سیاست خارجی تفاوت چندانی با هم ندارد. از این رو مباحث سیاست خارجی نقش چندان مهمی را در انتخابات ریاست جمهوری امسال ایفا نمی کند.
جمهوریخواهان بیشتر قائل به استفاده از قدرت سخت در حوزۀ سیاست خارجی هستند، در حالیکه در مورد دمکراتها شاهد این رویکرد نیستیم.
در واقع این تفاوت در تاکتیک است. در بحث استراتژی کلان دو حزب تفاوت چندانی با هم ندارند. هر دو حزب معتقدند که آمریکا باید دنیا را باید مدیریت کند؛ هر دو معتقدند که نباید اجازه داد رقیبی برای آمریکا در سطح بین المللی و منطقه ای ظهور کند، هر دو مخالف جمهوری اسلامی ایران هستند و خواهان سرنگونی رژیم بشار اسد هستند. در حوزه های مختلف آنها با هم اتفاق نظر دارند، اما در حوزۀ مباحث ایدئولوژیک مثل حقوق بشر و یا منازعه با رقبای سنتی تفاوتهای وجود دارد.
اقلیت های یهودی آمریکا با چه کسی هستند؟
جمعیت یهودیان آمریکا در حدود 6 تا 7 میلیون هستند، به طور سنتی سه چهارم آنها به دمکراتها رأی می دهند و یک درصد سرمایه داران یهودی به جمهوریخواهان رأی می دهند. ولی غالباً یهودیان به دمکراتها رأی می دهند.
حمایت های نتانیاهو از رامنی نیز بنابراین در همین چهارچوب قابل بررسی است.
در ساختار سیاسی اسراییل به طور سنتی حزب کارگر، نزدیکی بیشتری به دمکراتها دارد و حزب لیکود نزدیکی بیشتری با جمهوریخواهان. از این رو رامنی نگاه ایدئولوژیک نزدیکتری با نتانیاهو دارد و بعد اینکه نتانیاهو نتوانست در این مدت رابطۀ معمولی را با اوباما داشته باشد. معمولاً رابطۀ رئیس جمهور آمریکا با نخست وزیر اسراییل رابطۀ نزدیکتری است، اما این رابطه در زمان ریاست جمهوری اوباما کمتر بود که البته تحت تأثیر نوع شخصیت نتانیاهو نیز قرار گرفت، در حالیکه بسیاری از مواضع وی مورد تأئید اوباما نبود. این نکته درست است که نتانیاهو از رامنی حمایت می کند اما این بدان معنا نیست که یهودیان آمریکا همگی از رامنی حمایت می کنند. البته حمایت نتانیاهو بر قشری از یهودیان آمریکا که متمایل به حزب لیکود هستند، تأثیر می گذارد.
تأثیر اخباری همچون مذاکره ایران و آمریکا که چند روز قبل از مناظرۀ رامنی و اوباما در رسانه ها منتشر شد را چگونه ارزیابی می کنید؟
اوباما در این مناظره این مسئله را رد کرد. جناح وی چندان از این مسئله خشنود نبود که بحث مذاکره در این برهۀ زمانی منتشر شود. نگاهی به موارد مطروحه در مناظره نشان می دهد که دو نامزد بر سر مسئله ایران با یکدیگر رقابت دارند برای اینکه بگویند نسبت به ایران تهدید و فشار و هجمه بیشتر است، از این جهت اوباما از این خبر خیلی استقبال نکرد و آن را رد کرد.
فکر نمی کنید با توجه به نزدیک بودن رأی اوباما و رامنی، اتفاق سال 2000 رخ دهد که در آن بوش با الکتورال بیشتری از ال گور پیشی گرفت؟
تا چند روز پیش حالتی که وجود داشت این بود که رامنی اندکی(0.2%) در حوزۀ نظرسنجی افکار عمومی از اوباما جلوتر بود و اوباما در حوزۀ الکتور کالج جلوتر بود(حدود 35 الکتورال کالج). امروز اختلاف به نفع اوباماست هم در حوزۀ نظرسنجی ها و هم در سطح الکتورال کالج. چون انتخابات نزدیک است امکان بروز اتفاق سال 2000 وجود دارد. در آن سال ال گور آراء بیشتری بدست آورد ولی در نهایت بوش پسر رئیس جمهور شد، چون الکتورال بیشتری داشت، هم اکنون نیز امکان بروز این اتفاق وجود دارد.
انتخابات را چگونه پیش بینی می کنید؟
به دلیل نزدیک بودن انتخابات، پیش بینی آن سخت است. اگر انتخابات امروز برگزار شود، اوباما برنده است، چون در حوزۀ الکتورال جلوتر است اما دو هفته تا انتخابات زمان باقی است و نمی توان پیش بینی کرد.
26349
نظر شما