اقتصاد آمریکا در ماه اکتبر 171000 شغل ایجاد کرده، اما بیکاری همچنان معضل اصلی بسیاری از آمریکایی هایی است که چشم امید به رئیس جمهور آیندۀ کشور دوخته اند.

شمارش معکوس برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آغاز شده است. آمریکایی ها روز سه شنبه 6نوامبر) پای صندوق های رأی می روند تا به نمایندگانی رأی بدهند که رئیس جمهور آیندۀ کشور را انتخاب می کنند. در شرایطی که آمریکا با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم می کند، برای شهروندان آمریکایی آنچه که بیش از همه اهمیت دارد، شعارها و برنامه های اقتصادی دو کاندیدای ریاست جمهوری است.
اوباما، 4 سال پیش در حالی وارد کاخ سفید شد که کشور با بدترین بحران اقتصادی از سال 1929 دست و پنجه نرم می کرد. سیستم بانکداری و مالی کشور در آستانۀ سقوط قرار داشت، صنعت اتومبیل سازی در آستانۀ ورشکستگی بود که با کمک مالی دولت فدرال و حذف 700 هزار شغل توانست سرپا بایستند. اگر طبق آمار منتشر شده طی هفتۀ گذشته رشد اقتصادی کشور از افزایش اندکی برخوردار بوده، با این حال این رقم به اندازه ای نبوده که بتواند بیکاری را کاهش دهد. آنهم در حالی که طبق آخرین آمار منتشر شده در روز دوم نوامبر، نرخ بیکاری با افزایش 0.1 درصدی رقم 7.9% را نشان می دهد. در ماه سپتامبر این رقم به 7.8% رسیده بود.
طبق اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت کار آمریکا، اقتصاد آمریکا در ماه اکتبر 171000 شغل ایجاد کرده، اما بیکاری همچنان معضل اصلی بسیاری از آمریکایی هایی است که چشم امید به رئیس جمهور آیندۀ کشور دوخته اند.
جدول ذیل با مقایسۀ کارنامۀ بوش، مهترین تغییرات اقتصادی صورت گرفته در دوران اوباما را شرح داده است:

موضوع
وضعیت اقتصادی آمریکا در آخرین روزهای ریاست جمهوری بوش
مهمترین تغییرات اقتصادی در دورۀ اوباما
بیکاری
طبق آمار سازمان جهانی کار، در نوامبر 2008، نرخ بیکاری به 6.5% جمعیت فعال آمریکا می رسید. یعنی 1.3% بیشتر از سال گذشته. این رقم در ژانویه 2009 همزمان با ورود اوباما به کاخ سفید به 8% رسید.
کارنامۀ دورۀ ریاست جمهوری اوباما چندان درخشان نیست. نرخ بیکاری به جز تنها یک ماه، در تمام این مدت هیچگاه به زیر 8% نرسید. البته مرز 8% تنها دو بار( یکی در سال 1974 و دیگری در سال 1982) کاهش پیدا کرد. در اکتبر 2009 این رقم حتی به 10.2% نیز رسید که در طول 30 سال اخیر بی سابقه بوده است. اما در نهایت در سپتامبر 2012 این رقم به 7.8% رسید.
رشد اقتصادی
اوباما در حالی ریاست جمهوری را از بوش تحویل گرفت که کشور در بحران اقتصادی شدیدی از سال 1929 به سر می برد. تولید ناخالص داخلی طی سالهای 2007 تا 2009 از 13.2 هزار میلیارد دلار به کمتر از 12.8 رسید.
دمکراتها که قصد داشتند تولید ناخالص داخلی را تا 3.2% از سال 2010 افزایش دهند و آن را به سقف 4 و 6% برسانند، تنها توانستند این رقم را به 3% افزایش دهند و حتی در سال 2011 این رقم به 1.7% رسید. کارشناسان اقتصادی برای سال جاری نیز تنها رشد 2% را پیش بینی کرده اند.
قدرت خرید شهروندان
برخلاف سایر شاخص ها، زمانی که اوباما قدرت را از بوش پسر تحویل گرفت، قدرت خرید مردم در سطح خوبی قرار داشت، شاخص پایه درآمد متوسط خانوارها رقم 100(یعنی 55000 دلار در سال) را نشان می داد.
بین ژانویه 2009 و مارس 2012 شاخص خرید مردم نزدیک به 8 امتیاز کاهش یافت. درآمد متوسط خانوارهای آمریکایی از 55000 دلار (در سال) در ژانویه 2009 به 50.000 دلار در سال 2011 رسید و در سال 2012 حتی به 51.000 دلار در ژوئن 2012 کاهش یافت. نرخ فقر نیز به 15% رسید که گفته می شود در طول 20 سال اخیر بی سابقه بوده است.
بدهی
بوش پسر در طول 8 سال ریاست جمهوری،  بدهی آمریکا را از 5700 میلیارد دلار به 10.600 میلیارد دلار رساند.( افزایش 85 درصدی)
این روند در دورۀ اوباما متوقف نشد و بدهی آمریکا امروز به 16000 میلیارد دلار (با افزایش 51% در طول 4 سال) میرسد. گفتنی است اوباما ریاست جمهوری خود را با طرح نجات 780 میلیارد دلاری(که بین مالیات، سرمایه گذاری در تحقیق، بهداشت و انرژی پاک تقسیم شده بود)آغاز کرد.
 

ترجمه: زهرا خدایی

 

31263 

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =