سومین همایش بین المللی «باران غدیر» روز گذشته در تهران آغاز به کار کرد و از فردا،شهر مقدس مشهد، میزبان این همایش است.

به گزارش خبرآنلاین، آیین گشایش سومین همایش بین المللی باران غدیر عصر روز شنبه 6 آبان ماه در محل تالار سوره حوزه هنری با حضور مومنی رییس حوزه هنری، حجت الاسلام زائری دبیر همایش، مجتبی رحماندوست و احمد توکلی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، حسین فاضلی، رییس حوزه هنری تهران، میهمانان خارجی حاضر در همایش و جمعی از شاعران و نویسندگان ایرانی برگزار شد.
محمد رضا زائری: از برکات باران غدیر ، توجه به ادبیات میان دینی و میان مذهبی در فضای دانشگاهی کشور است
حجت الاسلام محمدرضا زائری، دبیر سومین همایش بین المللی باران غدیر، در آیین گشایش همایش، توجه به موضوع ادبیات میان دینی و میان مذهبی در فضای دانشگاهی کشور و تدوین پایان نامه های متنوعی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری را یکی از آثار و برکات همایش بین المللی باران غدیر عنوان کرد.
زائری با تاکید بر این که همایش باران غدیر قدم کوچک و اندکی در مسیر جهاد مقدس است، گفت: ثبت و ضبط و معرفی و نشر آثار ادبی و هنری گوناگونی در نقاط مختلف جهان توسط پیروان ادیان و مذاهب گوناگون در اعتراف به حقیقت ولایت علی بن ابی طالب و ذکر فضیلت ها و ارزش های پیامبر اسلام (ص) و خاندان گرامی او در روزگار فتنه و آشوب سیاه استکبار جهانی و صهیونیسم؛ می تواند نشان دهد که در کنار لکه های سیاه اندک و معدودی چون اهانت به پیامبر اسلام (ص) نقاط فراوان و متعدد درخشان و نورانی از وفاداری پیروان ادیان گوناگون و مذاهب و طوایف و ملیت های مختلف به حقیقت رسالت و ولایت وجود دارد.
دبیر سومین همایش بین المللی باران غدیر افزود: تجلیل از نخبگان و فرهیختگانی که درباره پیامبر (ص) و ائمه (ع) اثر خلق کرده اند، از سویی ادای احترام به کسانی است که به عبادت ذکر امیرالمومنین و رسول خدا (ص) پرداخته اند و از سوی دیگر فرصتی است برای ایجاد ارتباط و همدلی و آشنایی و دوستی میان نخبگان فرهنگی ایرانی و غیر ایرانی و مسلمان و غیر مسلمان.
زائری با بیان این که توجه به موضوع ادبیات میان دینی و میان مذهبی در فضای دانشگاهی کشور و تدوین پایان نامه های متنوعی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری یکی از آثار و برکات این همایش است، عنوان کرد: همچنین انتشار برخی آثار و تالیفات جدید توسط هنرمندان و نخبگان شرکت کننده در دو دوره قبلی همایش در کشورهای خودشان یکی از نتایج و برکات همایش بوده است.
او در تشریح برنامه های سومین همایش بین المللی باران غدیر گفت: امسال علاوه بر گرامیداشت شاعر نامدار مسیحی لبنان، پولس سلامه، گرامیداشت پروفسور دهرمیندرنات و برگزاری بخش ویژه رحمه للعامین و نیز تدوین و ثبت آیین هنری غدیریه خوانی در مناطق مختلف کشورمان از چهار کتاب منتشر شده در سومین همایش بین المللی باران غدیر نیز رونمایی می کنیم.
رشاد سلامه: باران غدیر می تواند ما را به ریشه معضلات اجتماعی برساند
مراسم بزرگداشت پولس سلامه نویسنده مسیحی لبنانی کتاب ارزشمند " ملحمه الغدیر" در مراسم افتتاحیه همایش باران غدیر برگزار شد.
رشاد سلامه فرزند پولس سلامه یادداشتی را برای میهمانان سومین همایش باران غدیر نگاشته بود که توسط دیاب یونس نویسنده هموطن این شاعر بزرگ قرائت شد.
در این یادداشت آمده است: خدا را شکر می‌کنم که در مناسبت‌های مختلف موفق به زیارت تهران و شهرهای دیگری در جمهوری اسلامی ایران عزیز شده‌ام مناسبت‌هایی مانند کنفرانس بین المللی حمایت از انتفاضه فلسطین و بزرگداشت صدمین سالگرد میلاد امام راحل.
علت دعوت من به این مناسبتها کمتر به خاطر شخص خودم و جایگاه خود من، و بیشتر به دلیل فرزند پولس سلامه بودن من است. بولس سلامه که سراینده چکامه علی و حسین(ع) و صاحب منظومه عید الغدیر است. منظومه‌ای کم‌نظیر در نوع خود و در ادبیات عرب.
وی در بخش دیگری از این یادداشت با اشاره به مقدمه خود درکتاب «دل‌نوشته‌های بولس سلامه درباره امام علی و حسین عنوان کرد:« من شاهد بودم که کتاب‌هایی مانند قرآن و کتب حدیث همراه با تفسیرهای موثق و معتبر و نهج ‌البلاغه از بالینش دور نمی‌شد. صدها بار نهج ‌البلاغه را بازخوانی کرد. مانند دانش‌آموزی بود که می‌خواست از سرچشمه علم سیراب شود دانش‌آموزی که عاشق حکمت و خطابه و موعظه بود."
رشاد سلامه با تاکید بر حک شدن رفتار و کردار امام علی(ع) در وجود بولس سلامه گفت : در برابر تقوای امام خاشع بود و با خشم امام خشمگین می‌شد، و برای یارانش یاور بود، و عدل او را تایید می‌کرد، و در برابر شکیبایی او ارجگذار بود. از امام الگو می‌گرفت و کلام و بیان شیوای او را سرمشق خود قرار می‌داد و از دستورهای حضرت پیروی می‌کرد و از دردهایی که در طول زندگی حضرت با او همراه بود متأثر می‌شد.»
فرزند پولس سلامه در ادامه افزود : باید بگویم آنچه ما را در این همایش شکوهمند گرد هم آورده است اندوه بزرگ انسانیت و ایستادگی در برابر خطری است که ملت‌ها و حکومت‌های خیلی از کشورها را تهدید می‌کند.ما با زیباترین عنوان گرد هم آمده‌ایم. با مهمترین موضوعی که می‌تواند ما را به ریشه معضلات اجتماعی ما برساند. البته در برابر انتخاب خیلی سختی نیستیم. دو راه بیشتر نیست. راه اول تفرقه و فتنه و دشمنی‌ست و راه دوم تفاهم و دوستی‌ست. در لوای ادیان آسمانی و شریعت الهی می‌توان راهی به سوی گفتگوی عقل‌ها و دلها باز کرد.
حداد عادل: غدیر، اقیانوس خروشانی است در طول تاریخ
غلامعلی حداد عادل، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، که در دومین روز از برگزاری سومین همایش بین المللی باران غدیر، در بخش ویژه پیامبر اسلام (رحمت اللعالمین) سخن می گفت واقعه غدیر را اقیانوسی خروشان در طول تاریخ عنوان کرد.
غلامعلی حداد عادل با بیان این که گرفتاری های جهان در طول تاریخ ناشی از حکومت های فاسدی است،اظهار کرد: اگر قبول کنیم که مسئله حکومت، امروز مسئله اول جهان اسلام است در آن صورت اهمیت غدیر خود به خود روشن می شود.
این استاد دانشگاه غدیر را حقیقتی دانست که تصور آن تصدیقش را به همراه می آورد و افزود: اگر بفهمیم که در واقعه غدیر ماجرا چه بوده و پیغمبر چه می خواسته و چه کرده و به قول معروف دعوا بر سر چه بوده است، در آن صورت می فهمیم غدیر برکه ایی نیست راکد در 1400 سال قبل، بلکه اقیانوس خروشان و مواجی است در طول تاریخ که امروز هم ما باید از بارن آن سرزنده و شاداب شویم با آموختن درس فلسفه سیاسی و فلسفه حکومت و فراگرفتن این پاسخ که چه کسی شایستگی حکومت بر مسلمانان را دارد.
وی ادامه داد: این مسئله به تاریخ سپرده شده نیست، مسئله اینجا و اکنون، دیروز و امروز و فردای مسلمانان است و همیشه در دستور کار مسلمان ها بوده و غدیر پاسخگوی چنین مسئله ای است.
عادل با بیان این که 18 سال قبل قصیده ایی برای حضرت علی (ع) سروده بود، گفت: در آن زمان حجت الاسلام زائری از موضوع قصیده خبردار شدند و از من خواستند برای عید غدیر شعرم را بخوانم و من هم در همان سال شعر را خواندم.
او با اشاره به این که قصیده اش را خطاب به پیامبر اعظم (ص) سروده است، افزود: امیر المومنین را جان پیامبر می دانیم و اگر در مراسمی که برای امام علی (ع) برپا شده باشد قصیده ایی برای پیامبر (ص) خوانده شود بی مناسبت نیست.
وی افزود: نکته دیگر اهانتی است که به ساحت مقدس پیامبر (ص) صورت گرفته است و خشم و خروش امت را در پی داشت و اسمش این قصیده را به همین مناسبت "عذر تقصیر" گذاشته ام.
شعر خوانی شاعرانی از تونس، هندوستان و ایران در افتتاحیه همایش
در آیین گشایش سومین همایش بین المللی باران غدیر «محمد الغزی» از تونس، «بالرام شکلا» از هندوستان و 2 شاعر ایرانی «توران شهریاری» و «عباسعلی براتی پور» به شعر خوانی پرداختند.

محمد ای باران رحمت
نخستین شاعری که در مراسم افتتاحیه سومین همایش بین المللی باران غدیر به شعرخوانی پرداخت «محمد الغزی» شاعر تونسی بود که ترجمه بخشی از شعر او چنین است:
پابرهنه باید به درگاهش بیاییم گناه بزرگی است که با کفش وارد شویم
سرزمینی‌ست که چون قالی زیر پای‌مان گسترده است
از فرط شوق، پیش از چشم‌مان آن را خواهیم دید و قبل از گوش خطابش را خواهیم شنید ...
ای اصفهان(کنایه از ایران)
ای قبله شعر
دلهای مشتاق ما سوی تو گردن فراز می‌کند
بر کسی پوشیده نیست که خانه شعر و شاعری بودی و دروازه آزادی سرزمین‌ها بودی
درباره سرزمین‌هایمان چه بگویم تو بهتر می‌دانی چه بر سر ما آمده است
این سرزمین شام است که زخم‌ می‌نوشد و این هم فلسطین است که درد می کشد
از ابتدای تاریخ به این سرزمینها سرازیر شدند تا غارت کنند
دشمن از هر سو می آمد تا تیرهایش را در تن اسلام فرو برد
کیست که بعد از ما بخواهد مراقب قدس باشد و از او پاسداری کند
فلسطین شصت سال است که در زنجیرهای اسارتش رنج می‌برد
کیست که از یار و دیار دفاع کند اگر ما چنگ و دندان وطن نباشیم؟ ...
سلام بر سرزمینی که خاکش از خون ما گلگون است
سلام بر رودهایش سلام بر مردمانش
سلام بر مرقدهای پاک آن سرزمین، سلام بر مریدان و گنبدهایش
سلام بر حضرت طه که راه خدا را راه و دروازه بهشت قرار داده است
او که امان روح وحشت‌زده ماست و اگرتشنه حق شویم آب گوارای ماست
سلام بر حبیب ما بر مصطفی و یارانش
سلام بر آنها که نور آن سرزمین خشک و سوزان بودند
سلام بر یاران مصطفی که نور و فروغ سرزمین ما هستند آنها که پرده ظلمت را در این جهان دریدند
محمد ای باران رحمت
ای نور آسمان و شهاب روشنگرش
محمد ای صدا و ندای آسمان
ای الفبای آسمان و کتاب آن
محمد ای راه هدایت و چراغ آن
ای دریای تقوی و سیلاب آن
ای رسول خدا لغزشهای این امت را بکاه و اندوه و دردش را بزدای
چرا که در بند اسارت دست و پا می‌زند دست بسته‌اش را تو آزاد کن...

حسین سرخ ترین لاله بهاران است

شاعر دیگری که در افتتاحیه سومین همایش باران غدیر اشعارش خواند، «توران شهریاری» شاعره زرتشتی ایرانی بود که مثنوی بلندش با عنوان «سیدالشهدا» را قرائت کرد که بخشی از آن را می خوانید:
ز جان گذشت که حق باز در جهان ماند / ندای حق طلبی گرم و جاودان ماند
که مرگ در ره حق آرمان زندگی است / به زیر بار ستم زندگی چو بندگی است
گذشت بهر حقیقت ز خویش و خویشاوند / به راه حق بگذشت از برادر و فرزند
سرود نابترین شعر استقامت را / حماسه همه یاران راست قامت را
که بهر مردم مظلوم و تشنه باران شد / اثرگذارترین شعر روزگاران شد
حسین سرخ ترین لاله بهاران است / خروش تندر و فریاد روزگاران است
برهمنم که شدم چون عجم غلام علی(ع)
شاعر هندو از کشور هندوستان «بالرام شکلا» نیز در ادامه مراسم گشایش سومین همایش بین المللی باران غدیر غزلی را به حضرت علی (ع) تقدیم کرد که چنین بود:
به من رساند نسیم سحر سلام علی / برهمنم که شدم چون عجم غلام علی(ع)
من ضعیف چگونه به شعر پردازم / کنار معجزه کامل کلام علی(ع)
چو کوکی که ز مادر آموزد / خوشم که نکته می آموزم از مرام علی(ع)
ز بندهای جهان آن زمان رها گشتم / که اوفتادم چو مرغکی به دام علی(ع)
مساز بطن خودت را چو گور جانداران / مرا غلام کند این صدا ز کام علی(ع)
علی علی و علی عالی و علی اعلا / پر است هفت ممالک ز عطر نام علی(ع)
سلام ما به علی(ع) آن وصی پیغمبر(ص) / سلام ما و رسولان به احترام علی(ع)
چو نزد حضرت حق سجده کرده است و قیام / بود قیام همه سجدهو قیام علی(ع)
علی(ع) امیر خرابات عشق و توحید است / تمام خلق به مستی کشند جام علی(ع)
خدا کند که بخوانم چو مردم آزاد / علی امام من است و منم غلام علی(ع)
دست بلند شیر خدا «لافتی» بلند
آخرین شاعری که در این مراسم به قرائت شعر پرداخت، «عباسعلی براتی پور» شاعر آیینی کشورمان بود که شعری را با عنوان «غدیر» برای حاضران در جلسه خواند که اینگونه بود:
تا شد به روی دست نبی مرتضی بلند / شد رایت جلال خدا بر ملا بلند
بشنید چون که نغمه «یا ایها‌ الرسول» / گردید منبری همه از پشته‌ها بلند
ترات پاک لم یزلی، آیت‌ جلی / شد بر سریر دست حبیب خدا، بلند
آیین پاک ختم رسل نا تمام بود / گر بر نمی‌شد آن مه برج ولا بلند
هنگامه شد به کوری چشمان دشمنان / شد بانگ مرحبا ز همه ماسوی بلند
خورشید دین سپهر یقین، ختم مرسلین /شد زین سبب میان همه انبیا بلند
تا شد به عرش دلت نبی ماه عارضش / شد این ندا ز بارگه کبریا بلند
تکمیل شد شریعت پاک محمدی / چونانکه گشت دین خدا را لوا بلند
ای مظهر صفات خداوند لایزال / وی از تو آسمان ولایت به پا بلند
هر جا که بود پیکر هر ناتوان به خاک / هر جا که بود ناله هر بی‌نوا بلند
هرجا که بود طفل یتیمی سرشک بار / هرجا که بود شعله شور و نوا بلند
از بهر دستگیری آنان سپندوار / یکباره می‌شد آن یک مشکل گشا بلند
تا خانه‌زاد خود کندت کردکار پاک / بهرت نمود خانه خود را بنا بلند
آهنگ «تفلحوا» چو شنیدی ز کوی دوست / و آواز خوش چو شد زحریم حرا بلند
یکباره دست بیعت خود را ز روی شوق / کردی به سوی شمس رسل مصطفی بلند
مدحت گر تو ذات جلالت مأب حق / مدح تو کرده با سخن «هل اتی» بلند
پا برجریم خانه چو بگذاری از شرف / فریاد شوق می‌شود از بوریا بلند
با ذوالفقار تو همه جا آشکار بود / دست بلند شیر خدا «لافتی» بلند
خم غدیر بود و به قدرت خدا نمود / جاه و جلال آن در یکدانه را بلند
باب المراد اهل جهانی و می‌کنند / بر آستان قدس تو دلت دعا بلند
تا مست جام توست براتی به روزگار / سر می‌کند به عشق تو روز جزا بلند
درخشش گروه قوالی پاکستان در آیین گشایش همایش
/30362

کد خبر 254389

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین