بخشنامه بودجه سال 89 توسط معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری منتشر شد؛ در این بخشنامه به عنوان اولین بودجه برنامه پنجم توسعه اهداف اقتصادی دولت در طول این برنامه مورد تاکید قرار گرفته است که از آن جمله می توان به رشد متوسط اقتصادی 8 درصدی و کاهش نرخ بیکاری به 7 درصد اشاره کرد.در متن این بخش نامه که توسط هفته نامه برنامه نیز منتشر شده است آمده است:
با اتکال به خداوند متعال و در ذیل توجهات حضرت ولی عصر (ع) تدوین لایحه بودجه سال 1389 کل کشور را در شرایطی آغاز میکنیم که لایحه برنامه پنجم پیشرفت و عدالت - که با ملاحظات الگوی توسعه ایرانی، اسلامی تهیه شده است- در حال طی مراحل قانونی خود است و لذا سال 1389 نخستین سال برنامه پنجم تلقی میشود. از این رو، تهیه لایحه بودجه سال 1389 کل کشور با توجه به دستاوردهای برنامه چهارم توسعه و برای نیل به اهداف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سند چشمانداز و سیاستهای کلی نظام بهویژه سیاستهای کلی ابلاغی برنامه پنجم و احکام لایحه (برنامه) پنجم پیشرفت و عدالت انجام میپذیرد و ضروری است تمام دستگاههای اجرایی در پیشنهاد بودجه سال 1389 خود، اهداف و سیاستهای تأکید شده در اسناد فوق را مدنظر قرار دهند.
پیش بینی رشد اقتصادی
برای تحقق اهداف کلان برنامه نظیر دستیابی به متوسط رشد اقتصادی 8 درصد در طول برنامه، نرخ بیکاری 7 درصد و افزایش سهم بهرهوری به سطح یک سوم رشد اقتصادی و بهبود ضریب جینی به رقم 35/0 در انتهای برنامه، راهبردها و سیاستهایی لحاظ شده است که توجه به آنها در امر تدوین بودجه سال 1389 کل کشور موجب انسجام مجموعه اقدامهایی خواهد بود که در طول دوره برنامه به منصه ظهور خواهد رسید. بهویژه آنکه سال 1389 به عنوان نخستین سال برنامه پنجم، نیازمند آرایش جدید و سازماندهی عوامل و منابع و شتاب بخشیدن به فعالیتها در مجموعه امور کشور است.
پیشبینیها حاکی از رشد تقاضای جهانی و تجارت بینالملل و در نتیجه احتمال فزاینده افزایش قیمت جهانی نفتخام در سال آینده و فراهم شدن زمینه برای تأمین منابع مالی مورد نیاز کشورهای صادرکننده نفت است. از طرفی، با توجه به افزایش ریسک سرمایهگذاری در برخی کشورها، مقاصد ورود سرمایههای بینالمللی تغییر یافته و پیشبینیها نشان از افزایش ورود سرمایههای خارجی به منطقه خاورمیانه طی سالهای آینده و ایجاد فرصت بیشتر برای جذب سرمایهگذاری خارجی به اقتصاد ایران دارد.
بهبود ضریب جینی
کاهش متوسط نرخ بیکاری از رقم 5/11 درصد در سال 1384به 4/10 درصد در سال 1387 و برآورد تحقق رشد اقتصادی بالای 6 درصد برای متوسط دوره یادشده، نشان دهنده بهبود ضریب جینی و کاهش آن در مناطق شهری و روستایی کشور به ترتیب از 406/0 و 402/0 در سال 1384 به رقم 394/0 و 384/0 در سال 1387 است. با این حال، باید توجه داشت که ادامه روند موجود با توان بالقوه اقتصاد ایران و با اهداف سند چشمانداز فاصله داشته و همین امر، ضرورت تغییر آهنگ در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بهمنظور تحقق اهداف مندرج در سیاستهای کلی برنامه پنجم را دو چندان ساخته است. برای تحقق اهداف فوق لازم است دستگاههای اجرایی در پیشنهاد بودجه سال 1389 خود، راهبردها و جهتگیریها و سیاستهای ذیل را مدنظر قرار دهند.
نظر شما