عبد الباری عطوان

گمان نمی رود شرکت در اجلاس سران کشورهای اسلامی در قاهره دارای جایگاه ویژه ای در اولویتهای رئیس جمهور ایران محمود احمدی نژاد داشته باشد بلکه وی به چگونگی رشد روابط کشورش با این کشور عرب مهماندار اهمیت می دهد بویژه که رژیم حسنی مبارک که با ایران ستیزه جوئی داشت هم اکنون جزو گذشته هاست و شخصیتهای آن پشت میله های زندان بسر می برند . 
آقای احمدی نژاد نخستین رئیس جمهوری است که طی سی سال اخیر قدم در پایتخت مصر می گذارد وی بهنگام ورود گفتگوهای فوری خود را با همتای مصری خود دکتر محمد مرسی در فرودگاه آغاز کرد و پس از آن برای ادای نماز به مسجد رأس الحسین رفت و پس از آن با احمد طیب شیخ الاازهر دیدار نمود.  
دو رئیس جمهور مصر و ایران به یکدیگر نیاز دارند . از یکسو مرسی در نظر دارد این پیام را به کشورهای خلیج فارس برساند که اگر دخالتهای مالی و سیاسی آنها در پشتیبانی از مخالفان مصری و شخصیتهای رژیم سابق برای سرنگونی رژیم وی که دارای گرایش اسلامی است ،ادامه یابد ممکن است با ایران هم پیمان شود. از سوی دیگر احمدی نژاد می خواهد پیامی را برای غرب و بخصوص ایالات متحده امریکا بفرستد مبنی بر اینکه ایران در حال از هم پاشاندن محاصره امریکایی علیه تهران است و ایران همچنان یک بازیگر قوی منطقه ای است . دیدار ناگهانی علی اکبر صالحی وزیر خارجه ایران و شیخ معاذ خطیب رهبر ائتلاف مخالف دولت سوریه در مونیخ این پیام را تحکیم بخشید.
بیشتر کشورهای خلیج فارس در برابر انقلاب مصر و تجربه دمکراتیک آن که یک رئیس جمهور اخوان المسلمین را بقدرت رساند ، احساسات مثبتی ندارند و آقای احمدی نژاد می خواهد از این موضع قلوب و اذهان بزرگترین کشور عربی را تحت تأثیر قرار دهد، وبهمین علت وی کوشش کرد در کنفرانس مطبوعاتی خود پس از دیدار با شیخ الازهر بگوید :" از ایران آمدم تا بگویم که جایگاه مصر وملت مصر در قلب ملت ایرانئ بزرگ است " . وی افزود : ما پیشرفت وقدرت مصر را قدرت و رشد برای ملت ایران نیز می دانیم . وی از علمای الازهر دعوت کرد تا وطن دوم خود ایران دیدن کنند .
شیخ الازهر دکتر طیب که از بیت المقدس اشغالی دیدن کرده و در مسجد الاقصی نماز بجای آورده که بعضی محافل فلسطینی آنرا با هدف به روابط بشمار آوردند ، کوشش کرد به کشورهای خلیج فارس اطمینان های لازم را بدهد. معاون وی دکتر حسن شافعی اظهار داشت که دیدار دو شخصیت بسیار با صراحت بود و درباره موانعی که از وحدت میان اهل تسنن وشیعیان جلوگیری می کند تبادل نظر کردند. 
****
وزیر خارجه مصر نیز همان روش را بکار گرفت و اظهار داشت که نزدیکی میان قاهره و تهران بزیان امنیت کشورهای خلیج فارس نخواهد بود و آنچه که از این نزدیکی بدست می آید این است که بازگشت روابط میان دو کشور بسیار نزدیک شده است . 
پرزیدنت احمدی نژاد تمامی رهبران شرکت کننده در اجلاس سران را تحت تأثیر قرار داد و حضور وی در این اجلاس رویداد مهمی بشمار آمد همچنانکه در اجلاس سران اسلامی در مکه که در ماه رمضان گذشته و بنا بدعوت ملک عبد الله پادشاه عربستان بوقوع پیوست.
البته برای ما دشوار است که علت حساسیت بعضی کشورهای خلیج فارس نسبت به دیدار آقای احمدی نژاد از قاهره ونزدیکی ایران مصر وبخصوص گشایش سفارتخانه های مصر و ایران در پایتخت های یکدیگر را بدانیم . بهنگام برگزاری سران مکه ، پادشاه عربستان با شکوه خاصی از پرزیدنت احمدی نژاد استقبال کرد و بهنگام استقبال از سران شرکت کننده ، وی را در سمت چپ خود قرار داد در حالیکه عبد الله گل رئیس جمهوری ترکیه و محمد مرسی رئیس جمهوری مصر با چنین بر خوردی روبرو نشدند و در بخشهای عقبی قرار داده شدند . 
مصر در حال حاضر شاهد رویدادهای طایفه گرائی مانند کشورهای خلیج فارس نمی باشد ، همچنین حالت ستیزه جوئی میان اهل تسنن و شیعیان در میان ملت مصر وجود ندارد و در نتیجه مأموریت احمدی نژاد برای بازگرداندن روابط با مصر بطور کلی آسان تر از آنی است که بسیاری و بخصوص در خلیج فارس آنرا دشوار پیش بینی می کنند.  
پرزیدنت مرسی اگر به بازگردادن روابط کشورش با کشورهای خلیج فارس تصمیم بگیرد ، به آسانی می تواند بگوید که این کشورها یزرگترین سفارتخانه ها را در تهران ، پایتخت ایران دارند واینکه تمامی هواپیماهای شرکتهای هواپیمائی این کشورها در فرودگاه تهران بر زمین می نشینند ، پس چرا خط هوائی میان قاهره و تهران برقرار نشود ؟    
****
 برقراری روابط مستحکم میان مصر و ایران ممکن است از افزایش قدرت ایران در عراق بکاهد که بعضی از اهل تسنن از آن شکایت دارند و در عین حال فرصت دستیابی به یک راه حل صلح آمیز در سوریه را افزایش می دهد بویژه پس از تنها گذاردن مخالفان دولت سوریه از سوی آمریکا وغرب و دعوت آنها به گفتگوی مستقیم با دولت سوریه و خودداری از تقدیم پول و اسلحه به آنها . 
دشمنی با ایران حکومتهای عربی خلیج فارس را واداشت تا توانمندیهای نظامی خود را به گونه ای گسترده افزایش دهند ، اعراب و بخصوص عربهای خلیج فارس و امریکا همگی مسئول افزایش و گسترش نقش ایران در منطقه و بخصوص در عراق هستند . البته ایرانیان این هدیه را با تشکر بسیار از نادانی اعراب پذیرفتند .

ترجمه محمد ماجد نجار

منبع: خبرآنلاین عربی

49261

کد خبر 276674

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین