حمیدرضا صالحی

 در 8 سال گذشته اشتباهات اقتصادی قابل توجهی صورت گرفته است. اگر دولت از سال 84 برنامه چهارم توسعه را به درستی اجرا می کرد و به طور جدی یارانه ارزی را با یک شیب ملایم بر مبنای مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی بر می داشت الان ارز به 2650 تومان می رسید و امروز با جهش قیمتی شوک به اقتصاد کشور وارد نمی شد.
دراین صورت درآمد دولت از فروش ارز در این 8 سال چیزی حدود250 تا 300 هزار میلیارد تومان می شد که می توانست در بخش توسعه صنعت و در نهایت افزایش سطح رفاه جامعه مورد استفاده قرار بگیرد. درحالیکه به جای آن دولت این رقم را طی این سالها به ملت چین یارانه داده است. واردات 20 میلیارد تومانی ما یک مرتبه به 80 میلیارد تومان رسید.
واقعا دولت می توانست از این درآمدها استفاده کند. دراین صورت هدفمندی به خوبی انجام می شد و به جای این همه یارانه مستقیم به مردم که منجر به تورم و نقدینگی شد تولید، اشتغال و صادرات رونق می گرفت از طرفی طبق برنامه چهارم قیمت حامل های انرژی هم با شیب ملایمی افزایش می یافت. در این صورت200 تا250 هزار میلیارد تومان هم دولت از محل افزایش قیمت حامل های انرژی طی این چند سال درآمد کسب می کرد که با احتساب درآمدریالی ناشی از فروش ارز، دولت حدود 550 هزار میلیاردتومان درآمد دست پیدا می کرد. دولت سالیانه 27هزار میلیارد تومان حقوق می دهد که اگر این عدد 3 برابر هم می شد با توجه به درآمدهای گفته شده به دولت فشاری وارد نمی شد.
دراین صورت اگر به یک کارمند گفته می شد بنزین 700 تومانی را 8 هزار تومان خریداری کند به دلیل افزایش درآمدها مشکلی پیش نمی آمد. واقعیت این است که ما هدفمندی یارانه ها را ناشیانه اجرا کردیم. ما به مریضی که فشارخون، دیابت، ناراحتی قلبی و کبدی داشته بدون ایجاد شرایط و آمادگی لازم برای این بدن جراحی را آغاز کردیم. اینکه دولت برای اجرای مرحله دوم اصرار دارد می تواند ثابت کند در فاز اول به رونق اقتصادی کشور کمک کرده است؟ آیا کارمند ما می تواند از پس هزینه های ناشی از هدفمندی بر بیاید؟ مساله که فقط پرداخت یارانه نقدی به مردم نیست. یارانه مستقیم به مردم دادن اشتباه بود.مردم ما اهل کار و زحمت هستند و شغل داشتن را به پول بدو زحمت ترجیح می دهند. از این رو بهتر بود درآمدهایی که از آزادسازی یارانه ها به دست می آمد خرج زیرساخت ها ورفاه اجتماعی می شد تا منجر به تولید شود.
آزادسازی به معنی این است که بتوانید اقتصاد را متعادل کنید. اما این سوال در ابتدا باید پرسیده شود درآمد حاصل از آزادسازی کجا می رود؟ برق گران شود درآمد آن کجا می رود؟ وقتی درآمد به جیب دولت می رود آیا دولت نباید در یک اقتصاد درست حقوق کارکنان را بالا ببرد؟ آیا بعد از آزادسازی قیمت حامل های انرژی و افزایش درآمدهای دولت، نبایستی بدهی دولت به پیمانکاران و سازندگان تسویه شود تا آنان حقوق پرسنل را بدهند .

این درست نیست که به فرض دولت برق را کیلوواتی 200 تومان بفروشد و یا قیمت بنزین را افزایش بدهد ولی حقوق کارکنان به نسبت گذشته باقی بماند. بنابراین این افزایش قیمت ها باید به توسعه و رونق صنعت کمک کند در نتیجه با رونق ایجاد شده در صنعت حقوق کارکنان دولت و بخش خصوصی افزایش یابد. بنابراین تنها در صورتی می توان موافق افزایش مجدد قیمت حامل های انرژی بود که درآمد ناشی از اجرای این قانون به جیب صنعتگران و توسعه زیرساختی کشور شود و نه شاهد یارانه های مستقیم و ضربه زدن به اقتصاد و صنعت کشور باشیم.


*دبیر سندیکای صنعت برق
 31222

کد خبر 279372

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    36 1
    فردا صبح
  • بدون نام IR ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    44 2
    به زودی
  • بدون نام IR ۲۲:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    30 6
    خیلی زیبا بود. ای کاش اونهایی که باید اینها رو بدونند هم این مقاله رو بخونن .
  • هرزه نگار IR ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۹
    34 1
    یه روز بعد از ظهر
  • بدون نام IR ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    35 5
    به دولت چین یارانه نداده است به تجار ایرانی یارانه داد تا اجناس بی کیفیت چینی را بیاورند با چند برابر قیمت به مردم بفروشند
  • بدون نام IR ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    42 1
    برق باید وقتی گران شود که اول از همه ، همه نیروگاه ها در بورس باشند .
  • بدون نام US ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    35 13
    اگر بحث علمیه پس علمی حرف بزنید.با هر روشی حساب کنیدنرخ دلار بالای 700تومان نیست.چه به روش برابری قدرت خرید وچه به روش دلار تورمی.پی خواهشاآدرس غلط به مسولین ومردم ندیدچون دودش توی چشم شمانمیره بلکه توی چشم مردم میره.دولت دوم محمد خاتمی باتک نرخی کردن ارز به قیمت 800تومان ودودولت احمدی نژادبخاطرهمین صحبتهای نادرست ونرخهایی که امثال شما آقایان محترم با شعبده تقدیم مردم ودولتها میکردیدهمواره به ضررارزش پول ملی وقدرت خریدمردم درحال یارانه دادن به فعالان نازپرورده صادراتی وکسانی که نرخ ارزمستقیم درآمدریالیشون رو بالا میبردبوده اند.
    • ع.ک IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
      5 20
      آیا تورم مفهومی بجز کاهش قدرت خرید پول دارد؟تورم کشور ما طی این این دو دهه بالای 15 درصد بوده و به عبارتی هر سال از ارزش پول کشور ما کم میشده، ریال ارزش خودش رو در مقابل سایر ارزها که تورم کمتری رو داشته اند از دست میداده. دولتهای ما هم سعی در تعیین قیمت مشخصی برای دلار داشتند، ولی این فنر که بیشتر از این قابل فشرده شدن نبوده در حال باز شدن و بازگشت به وضعیت طبیعیست.چرا الان باید دلار 700 یا 800 تومان باشه؟
    • بدون نام IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۱
      6 12
      دوست عزیز تورم داخلی هست که دلار را بالا می برد. واقعی بودن دلار یک مزایایی دارد یک معایبی دارد.مثلا وقتی دلار واقعی بشه واردات کم میشه و تولیدات کشور بیشتر میشود ول خب هزینه ها هم واقعی وبالا می بره ، اساسا باید جلوی تورم را گرفت وکاهش بدهیم که همانطور که گفته شد با تولید بیشتر این اتفاق می افتد و مطمئن باشید که دلار هم پایین میاد. دلار با دستور ویا اینکه بانک مرکزی بخواهد ویا فلان کس بگه دلار باید ۵۰۰ توان بشه که پایین نمیاد . البته من فکر می کنم اگر فروش نفت بیشتر بشه و اگر دوباره درآمد نفتی خوب پیدا کنیم کمی پایین میاد که باز دچار اقتصاد نفتی گذشته خواهیم شد.
  • خان بابایی US ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    20 4
    یکسری حرف درست مثل افزایش حقوق همراه بادرآمدهای دولت زدیدکه چیزمهم دیگه روجابیندازید.میشه بگیدشماازچه روش محاسبه ای استفاده کردیدکه نرخ ارزالان باید2600تومان باشه؟البته واضحه که کسانیکه به نرخ بالای ارزعلاقه خاصی دارندصددرصددنبال روش دلارتورمی میروندچون بخاطرتورم بالادرکشورنتیجه بهتری برای نرخ دلاردرراستای هدفشان بدست می آورند!وصدالبته دنبال روش برابری قدرت خریدنمیرن چون دلایلش واضحه.منتهامشکل اینجاست که دراین میان یک نکته بسیارمهم ولی به ظاهربی اهمیت وجودداره واون اینه که شماسال مبنارو برای محاسبتون سال81که دلارباحداقل40 درصدبیشترازنرخ واقعی درآنزمان تک نرخی شدرامبنامیگیریدکه باعث انحراف حداقل 1400تومانی برای تعیین نرخ دلاردرحال حاضرمیشه یعنی درآنصورت به نرخ 1200به جای 2600درحال حاضرمیرسیم.
  • علی IR ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    24 1
    کاملا صحیح است گرانی تا کجا؟ هرینه آب و برق و گاز کارخانه ها و تولید کننده هارو مدیریت کنن کم تر بشه مردم از تولیدات ارزون تر استفاده میکنن از وقتی رایانه ای شد کارخانه ها به بهانه گرانی هزینه ها همه نحصولات یک ماهه گرون شد و تا امروز گرونتر و گرونتر شد
  • کامران DE ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    23 7
    اگر بخواهیم براساس روش قدرت برابری خریدی محاسبه کنیم نرخ دلار در سال‌ گذشته میلادی میلادی بر اساس محاسبه صندوق بین‌المللی پول معادل 632 تومان بود.من نمیدونم این نرخهای عجیب وغریب 1500تومان به بالا رو دوستان از کجا می آورند.البته هموطن عزیز آقای خان بابایی یکی از دلایلشو توضیح داد.
  • بدون نام IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    30 2
    در ضمن کاری که دولت با اقتصاد کرد نه جراحی اقتصادی بلکه سلاخی اقتصادی بود چون تخصص به اصطلاح نظریه پردازان اقتصادی این رویکرد خطیر بیشتر به این نزدیک است.
  • احمد IR ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۰
    29 5
    ایشون مثل اینکه ریاضیش ضعیفه.کاش توضیح میدادند چگونه اگر کارمندی حقوقش سه برابر میشد بنزین 8هزارتوانی یعنی 11برابربیشتر نسبت به قیمت فعلی فشاری بهش نمی آورد؟؟؟!!!
  • بدون نام IR ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۱
    8 6
    وقتی به علمی مسلط نیستیم ، نباید اظهار تفضل کنیم - چطور وقتی با یک بیماری جدی برخورد می کنیم. کسی جرأت سعی و خطا و ادعای دانشمندی نمی کنه و تا چندتا دکتر متخصص و فوق تخصص نره ، حاضر نیست حتی به نظر دکتر عمومی عمل کنه. ؟! البته معلومه چون خطر متوجه خودشه- اما وقتی بحث کلی باشه و احساس خطر مستقیم (و به ظاهر) متوجه خودمان و خانواده مان نباشه. همه متخصص زاده اصل اقتصاد پور !! می شوند. و ماشین حسابها روشن میشه و نتیجه گیریهای بنیادین تراوش می کنه! دوستان فکر نمی کنید همین تفکر : یعنی «توهم تخصص در همه علوم و توهم نخبگی » وقتی با قدرت همراه شد. این بلاها را سر اقتصاد کشوردر آورد. من در اقتصاد کلان کارشناس نیستم . اما معلومه اگه به این سادگی بود. حداقل به فکر دکتر می رسید و در آن گرفتار نبود!!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین