انتخابات استانداری های عراق در حالی برگزار شد که این انتخابات به صحنه ای برای انتقام گرفتن جریان های رقیب از مالکی تبدیل شده بود.

انتخابات شوراها و استانداری های عراق در حالی برگزار شد که این انتخابات به صحنه ای برای انتقام گرفتن جریان های رقیب از نوری مالکی تبدیل شده بود. اما بر خلاف انتظار آنها مالکی توانست پیروز انتخابات شود و این مخالفان مالکی بودند که شکستی سخت را در این انتخابات تجربه کردند.
به گزارش خبرآنلاین، بر اساس آخرین آماری که از سوی شورای عالی مستقل انتخابات از شمارش حدود 80 درصد آرا اعلام شده است، ائتلاف دولت قانون، به ریاست نوری مالکی نخست وزیر عراق در بیشتر استان های عراق حائز اکثریت آرا شد در حالی که مخالفان مالکی شکست سختی را متحمل شدند.
در این میان مشارکت مردمی در این انتخابات نسبت به انتخابات قبل پایین ارزیابی شده است. حضور 51 درصد مردم پای صندوق های رای و خودداری دست کم 49 درصد از مردم عراق از رای دادن، جدای از این که نشان می دهد مردم اهمیت چندانی به این انتخابات نداده اند همچنین بازگوکننده اعتراض مردم عراق به وضعیت سیاسی و اجتماعی جاری در کشورشان است. مساله ای که قبل از هر چیز متوجه استانداری ها و شوراهای شهر می شود که مردم عراق گلایه دارند بر خلاف شعارهای رنگارنگی که در دور پیش داده بودند هیچ کاری برای استان ها و شهرهایشان نکردند. به اعتقاد کارشناسان عدم حضور مردم در پای صندوق های رای اعتراض روشن آنها به سیاستمداران عراقی است که در کش مکش های سیاسی، خدمت رسانی به مردم را فراموش کرده اند. در انتخابات قبل استانداری ها میزان حضور مردم پای صندوق های رای در حدود 72 درصد بود.
با این حال کارشناسان پیروزی فهرست نوری مالکی در این انتخابات را با توجه به حضور کم رنگ شرکت کنندگان در آن دلیلی بر برتری وی نسبت به دیگر رقبایش می دانند. چرا که می گویند با همین میزان نیز باز هم وی توانسته است در صدر افراد پیروز انتخابات باشد. اما با این حال مالکی نمی تواند به شخصه مدعی شود که پیروز همه جانبه انتخابات عراق بوده است. وی به رغم پیروزی، در مقایسه با انتخابات قبلی، تعداد بسیاری از کرسی هایش را از دست داده است و در برخی استان های مهم مثل نجف اشرف در بهترین حالت احتمالا دوم خواهد شد. کارشناسان دلیل این کاهش کرسی ائتلاف مالکی را دو علت می دانند، یکی ناخرسندی مردم از رفتارهای سیاسی او که باعث شده به درگیری های سیاسی بیش از مسائل خدمات رسانی و اجتماعی توجه کند و دیگری تبلیغات منفی و شدیدی که مخالفانش علیه او راه انداخته اند و حتی در موردی مرجعیت را علیه او تحریک کردند. نزدیک دو هفته قبل از انتخابات آیت الله بشیر النجفی انتقاد تندی را متوجه نوری مالکی کرده بود.
اگر چه مالکی شاهد کاهش استقبال مردمی از خود در این انتخابات بود اما در نهایت باز هم او برنده این انتخابات شد. در حالی که مخالفانش شکستی سخت را تجربه کردند. در راس آنها ایاد علاوی قرار دارد که با فهرست جدا شده خود از العراقیه در این انتخابات شرکت کرده بود که در خوشبینانه ترین حالت پیش بینی می شود تنها 12 کرسی از سراسر شوراهای استانداری عراق کسب کند که شکستی بزرگ برای او محسوب می شود. جریان صدر به ریاست مقتدا صدر که با فهرست الاحرار در این انتخابات شرکت کرده بود، نیز دیگر بازنده اصلی این انتخابات محسوب می شود. این فهرست در بسیاری از استان ها کرسی های خود را از دست داد و در سراسر عراق نیز در بهترین حالت جایگاه سوم را خواهد گرفت. این در حالی است که این فهرست در برخی از استان ها بر سر رتبه چهارمی و پنجمی رقابت می کند.
شگفتی ساز این انتخابات را نیز می توان فراکسیون شهروند به ریاست سید عمار حکیم، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق دانست که ضمن پیشرفت صد در صدی در انتخابات توانست دست کم 80 کرسی را در سراسر عراق به خود اختصاص دهد که پیش بینی می شود این رقم تا پایان شمارش آرا به 85 کرسی نیز برسد. این فهرست در بغداد، بصره، نجف و کربلا تا کنون بعد از ائتلاف دولت قانون در جایگاه دوم ایستاده است و در شش استان بابل، مثنی، قادسیه، ذی قار، واسط و میسان همچنان برای تصاحب جایگاه اولی رقابت می کند. این فراکسیون در انتخابات قبلی تنها 40 کرسی ها را در سراسر عراق در اختیار داشت.
شگفتی ساز دیگر این انتخابات عدنان الزرفی، استاندار فعلی شهر نجف است که از حمایت امریکایی ها برخوردار است و نیرویی تازه نفس در عرصه سیاسی عراق محسوب می شود. وی که روابط بسیار نزدیکی با ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری مالکی دارد، از چهره های نزدیک به اندیشه های سکولار محسوب می شود و با فهرست "وفاداران به نجف" در این انتخابات شرکت کرد. پیش بینی می شود فهرست او برای تشکیل شورای استانداری نجف با ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری مالکی ائتلاف کند. اگر چه در نهایت احتمالا مجبور خواهد شد که فراکسیون شهروند را نیز راضی نگه دارد. وی در نجف اشرف در راس فهرست های پیروز در انتخابات قرار گرفته و بالاتر از فراکسیون شهروند ایستاده است. فهرست دولت قانون به ریاست نوری مالکی در این استان سوم شده و جریان الاحرار به ریاست مقتدا صدر نیز در رتبه چهارم ایستاده است.
به این ترتیب پیش بینی می شود آرایش سیاسی جدیدی در عراق رقم بخورد. به ویژه با نزدیک شدن به انتخابات مجلس عراق که در حدود 11 ماه دیگر برگزار می شود، به احتمال قوی ضمن ظهور مدعیان تازه در عرصه سیاسی عراق شاهد شکل گیری معادله ای جدید نیز خواهیم بود. معادله ای که طبیعتا یاران ایران حرف اول را در آن خواهند زد.
49262

کد خبر 288479

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۳
    1 0
    ای کاش ما هم سیستم و نظام پارلمانی و سیستم احزاب داشتیم. به هر حال مردم عراق در حال تمرین دموکراسی هستند و تا ملتی کاری را تمرین نکند در آن مهارت پیدا نکرده و آن امر در آن ملت نهادینه نمی شود. اگر ما هم نظام پارلمانی داشتیم ، هر حزبی که کرسیهای بیشتری در پارلمان بدست می آورد ، رئیس دولت را هم او انتخاب میکرد. ( در اغلب کشورها با نظام پارلمانی رئیس دولت نخست وزیر میباشد). این یعنی اینکه پارلمان و دولت را یک یا دو حزب با اندیشه های یکسان و یا شبیه به هم اداره میکنند که خیلی خیلی باعث موفقیت در اداره کشور و توسعه مملکت میگردد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین