وقتی جامعه تاب اصلاحات ندارد و دست به نخبه کشی می‌زند

نشر نی کتاب «جامعه شناسی نخبه کشی» نوشته علی‌رضا قلی را که شرحی است بر عملکرد نخبگان سیاسی و برخورد جامعه ایران با آنها برای سی و ششمین بار روانه بازار کتاب کرد.

به گزارش خبرآنلاین، نویسنده کتاب «جامعه شناسی نخبه کشی» در پی پاسخ‌گویی به این سوال است که آیا تغییر و اصلاح در ساخت و بافت جوامع به دست نخبگان و از بالا انجام می‌شود یا بر اثر تحول در بستر اجتماعی و از پایین. این کتاب تحلیلی جامعه‏شناسانه از برخی ریشه‏های تاریخی استبداد و عقب‏ماندگی در ایران است و به این منظور نویسنده به تحلیل شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زمان قائم‏مقام فراهانی، امیرکبیر و مصدق می‏پردازد.

نگارنده با مدد جویی از شواهد تاریخی مطرح می‌کند که ساختار اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ایران به گونه‌ای است که نخبگان سیاسی مانند امیر کبیر و مصدق عملا برای اصلاح وضع موجود راه به جایی نمی‌برند چراکه جامعه تاب اصلاحات را نداشتند و دست به نخبه کشی می‌زدند.

کتاب از چهار فصل تشکیل شده است. فصل اول به بررسی ویژگی فرهنگ اقتصادی ایران اختصاص دارد و مولف با سیری اجمالی در تاریخ ایران از دوره مغول تا قرن نوزدهم، درمی‏یابد که فرهنگ اقتصادی 500 سال اخیر ایران، ویژگی‌های خاصی مانند وابستگی، مصرف‏زدگی و تسلیم تکنولوژی مدرن شدن دارد که کم و بیش ثابت مانده است.

فصل‌های دوم تا چهارم نیز به بررسی موردی حکم فوق درخصوص قائم‏مقام فراهانی، امیرکبیر و مصدق پرداخته و نشان می‏دهد که چگونه ساخت کلی کشور تمایل به نخبه‏کشی داشته است.

ناشر هم در معرفی کتاب آورده است:«آیا تغییر و اصلاح در ساخت و بافت جوامع به دست نخبگان و از بالا انجام می‌شود یا بر اثر تحول در زمینه و بستر اجتماعی و از پایین؟ در دو سده اخیر برخی از نخبگان سیاسی ایران می‌خواسته‌اند در ساخت و بافت جامعه‌ای که بر صدر آن قرار می‌گرفته‌اند اصلاحاتی بکنند و تغییراتی دهند، گرچه اینان در وجدان تاریخی توفیقاتی به‌دست آوردند و نامشان به نیکی بر صفحه روزگار برجا ماند اما خود قربانی خواست‌ها و بستر نامساعد اجتماعی شدند. نمونه بارز آن میرزاتقی‌خان امیرکبیر است و پیش از او میرزا ابوالقاسم قائم‌مقام و پس از او دکتر محمد مصدق. این سه تن نه در خواست و اراده تنها بودند و نه در نتیجه‌ای که عایدشان شد. در این کتاب عوامل و عوارض درونی و بیرونی و روش‌های بیرون رانده‌شدن اینان از گود بررسی و سعی شده است عوامل و موانع توسعه سیاسی و اجتماعی ایران شناخته شود.»

سی ششمین نوبت چاپ کتاب «جامعه شناسی نخبه کشی» در 240 صفحه و با قیمت 7600تومان روانه بازار شده است.

6060

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 301183

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • خشایار A1 ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۶
    4 0
    من این کتاب را خواندم واقعا کتاب بسیار خوبی بود