۰ نفر
۲۴ تیر ۱۳۹۲ - ۰۸:۴۴

دولت اوباما در دوره اول زمامداری اش از حل بحران فلسطین و مشکلات بین اعراب و رژیم صهیونیستی عبور کرد زیرا پیگیری روند قبلی خاورمیانه را امری عبث می پنداشت چون همیشه باید بدنبال حوادث می بود و لذا به رویکرد مدیریت صحنه خاورمیانه روی آورد.

ولی او در دوره دوم بدنبال بهم زدن قواعد سنتی بازی در خاورمیانه و وارد کردن بازیگران نو در صحنه بازیهای منطقه ای است تا معادلات جدیدی برای منطقه نوشته شود معادلاتی که بطور مستقیم و غیر مستقیم ایران را نیز متاثر می سازد.
مدل رفتاری آمریکا در قبال تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا نه فقط در سایه مدیریت تحولات این منطقه و توجه به حرکت دموکراسی خواهانه مردم بلکه باید در یک چارچوب وسیعتر بهم زدن ژئوپلیتیک منطقه و توازن منطقه ای به نفع رژیم صهیونیستی و علیه ایران تعقیب شود لذا باید با توجه به عناصر واقعی و وزن آنها دست به تجزیه و تحلیل این شرایط جدید زد و هر گونه اقدام شتابزده ، احساسی و نسنجیده به نفع سیاست خارجی ایران نخواهد بود.
مهمترین عنصر این مدل جدید رفتاری آمریکا، تناقض عملکردی و نقش توطئه گونه سیاست خارجی آمریکا در منطقه که هم از میان سیاستهای این کشور قابل استخراج است و هم از جهت تاریخی شواهد فراوانی در میان اسناد ویکی لیکس و آنچه که ادوارد اسنودن مشاور سابق آژانس امنیت ملی آمریکا منتشر کرده ، وجود دارد که به خوبی بیانگر این روش و سیاست آمریکائیها است. در این راستا کم کردن وزن مصر در تحولات دنیای عرب و اسلام و کاهش وزن آن از مهمترین اهداف جانبی و یا دستاورد آمریکا و همپیمانان منطقه ائی اش در تحولات منطقه است.
تحولاتی که در این روزها در مصر بوقوع پیوسته را از جهات گوناگونی میتوان بررسی و تجزیه و تحلیل کرد. جدای از عملکرد نامطلوب مرسی در طول این یکسال که هم به نحوه تعریف سیاست و حکومت از دید اخوانیها بر می گردد و هم به چگونگی مدیریت تحولات جامعه و تقسیم قدرت بین عناصر تاثیر گذار سیاسی اجتماعی مصر، اما نباید نقشی که آمریکا از طریق ارتش و سایر نهادهای سیاسی- اجتماعی این جامعه و مخصوصا کمکهای اقتصادی به مصر بر روند امور این کشور دارد فراموش کرد.
از این دید کودتا و دخالت مستقیم ارتش در مسائل سیاسی اجتماعی، رودررویئ با دولت قانونی که با روش دموکراتیک انتخاب شده و قرار دادن خود در مقابل هواداران این رئیس جمهور که بالاخره وزنه تعیین کننده ائی در مقدرات کشور هستند نشان از آینده ائی مبهم در صحنه مصر و به تبع آن دنیای عرب و مسائل و مشکلات اسلامی دارد که تمامی به نفع رژِیم صهیونیستی و با چراغ سبز و مداخله آمریکا صورت گرفته است.
نحوه عمل اخوانیها که تجربه چندانی در زمینه عملگرائی حکومتی نداشتند در این دوره هم باعث شد که شکافها و گسلهای جدیدی در داخل جامعه مصر بوجود اید که پتانسیل اجتماعی از درون آنها بصورت آنچه که دیده شد خارج شود و هم وزن منطقه ائی و جهانی مصر را به پائین ترین میزان ممکن کاهش داده و از یک قدرت سیاسی اسلامی- عربی یک حکومت محلی با مشکلات ساختاری و عملکردی بسازد. اما رفتار کودتاگونه و عملکرد ارتش مصر نیز جائی برای دفاع از آن باقی نمی گذارد که اجازه نداد دوره تمرین دموکراسی در مصر کامل طی شود. این حرکت ارتش مصر به پیچیده تر شدن اوضاع در این کشور و اثرات منطقه ائی آن و بهم خوردن توازن راهبردی کمک می کند. زیرا در حالیکه یکی از زمینه هائی که باعث بوجود آمدن این وضع شد مشکلات اقتصادی مصر بود بعد از این کودتا تعدادی از کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس و آمریکا با کودتا نخواندن این اقدام ارتش کمکهای خود را به حکومت کودتا تقدیم کرده اند!
بررسی مسائل و مشکلات داخلی و خارجی مصر بعنوان یک کشور کلیدی خاورمیانه در همجواری رژیم صهیونیستی و اثرات انکار ناپذیر آن بر صحنه مسائل فلسطین و غزه که غرب و در راس آن آمریکا تا مرز تبدیل آن به شرایطی که سوریه در آن بسر می برد، بدون توجه به این الگوی رفتاری سیاست خارجی آمریکا امکان پذیر نیست. از بعد منطقه ائی نیز چنانچه مسائلی که در تصویر بزرگتر تحولات منطقه میگذرد را مد نظر قرار بدهیم، نقش اصلی آمریکا در این تحرکات فقط در پرتو خیزش آزادی خواهانه مردم مسلمان منطقه تجزیه قابل تجزیه و تحلیل نیست.
نحوه مدیریت این تحولات و بهم زدن توازن منطقه ائی توسط آمریکا را صرفا" باید از زاویه حفظ امنیت رژیم صهیونیستی در پرتو تحولات جدید منطقه بطور عام و کم وزن کردن قضیه فلسطین از طریق کاهش تاثیر عناصر سنتی بر قضیه فلسطین بطور خاص بررسی کرد. یعنی تحولات این منطقه جدای از نارسائیهای سیاسی - اجتماعی و نحوه اداره جوامع گوناگون توسط حکومتهای کنونی یعنی روند سیاست و حکومت در این کشور و اشکالاتی که به مدیریت این روند وارد است و جدای از خواست واقعی مردم آنها که تنها عنصر تعیین کننده در تحولات سیاسی آن کشور باید تلقی شود لازم است به تلاش آمریکا برای مدیریت تحولات منطقه ائی توجه نمود.
راهبرد اصلی آمریکا تبدیل تهدیدات علیه رژیم صهیونیستی به فرصتی برای حاکمیت مجدد بر شرایط جدید منطقه ائی از طریق سیاست دو گانه تقسیم قدرت در کشورهای تاثیر گذار در قضیای اسلامی ، فلسطین و دنیای عرب و کاهش وزن اثر گذاری آنها و یا برجای گذاری زمین سوخته توجه نمود. روندی که در عراق، لیبی و سوریه دنبال شد و لازم است دست اندرکاران جدید سیاست خارجی کشور دیدی راهبردی در این زمینه و نحوه تنظیم سیاست خارجی اینده با غرب و آمریکا در نظر داشته باشند، و از تکرار و تداوم حرکتهای احساسی جلوگیری کنند، انشاالله.

کد خبر 303630

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهرداد A1 ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۴
    2 0
    "برجای گذاری زمین سوخته" احسنت . تحلیل بجائی بود