به گزارش خبرآنلاین، شیخ بهائی، فقیه و دانشمند بزرگ عصر صفوی کتاب های بسیاری دارد که در زمره تالیفات ارزشمند قرار می گیرد. نسخه نفیس خطی «الاربعون حدیثا» نوشته «شیخ بهایی» به خط «ملاصدرا» مجموعهای در برگیرنده چهل حدیث نقل شده است که در کتابخانه و موزه ملی ملک در تهران نگهداری می شود.
شیخ بهایی به پیروی از سنت رایجِ محدثان و عالمان شیعی، کتابی با عنوان «اربعین» تالیف کرده است. نوشتن چهل حدیث در بین علما بر اساس حدیث مشهور نبوی که فرمودهاند: «من حفظ علی امتی اربعین حدیثا ینفعون بها» رایج است که در آن به شرح و روایت چهل حدیث از اهل بیت(ع) می پردازند.
کتاب «اربعین» شیخ بهایی به دلیل شرح کافی و جامع درباره احادیث یکی از معروفترین اربعینات است. شیخ بهائی در این کتاب که در صفر سال 995 قمری تالیف کرده، احادیثی از اهل سنت را که هر یک بر اولویت حضرت امیرالمومنین علی(ع) به خلافت بلافصل حضرت پیامبر(ص) دلالت دارد، شرح و بسط داده است.
تصویر یک صفحه از کتاب اربعین به خط ملاصدرا
یکی از نسخه های خطی به جا مانده از کتاب «اربعین» به قلم شاگرد شیخ بهائی«ملاصدرای شیرازی» است. این اثر از آخرین یادگارهای روزگار زندگی ملاصدرا در قزوین به شمار میآید که کتابت آن را به خط شکسته نستعلیق در روز شنبه 28 صفر 1006 قمری به پایان رسانده است.
کلید رستگاری برای مسلمانان
«مفتاح الفلاح» یکی از مشهورترین آثار شیخ است که در آن به اعمالی که یک فرد مسلمان در یک شبانهروز خود باید انجام دهد، پرداخته موضوعاتی مانند آداب لباس پوشیدن، خوردن، آشامیدن و راه شناختن زوال آفتاب را در فصلهای گوناگون به مناسبت مطرح کرده است.
شیخ بهائی در این کتاب، بحث هاى دقیق علمى و روایى را مطرح کرده و به نفى و اثبات نظریه هاى گوناگون پرداخته است. از جمله درباره تسبیحات حضرت فاطمه(س) بحث مفصلى ارایه کرده است.
تصویر یک صفحه از کتاب مفتاح الفلاح به خط شیخ بهائی
نسخهای از «مفتاح الفلاح» به خط شیخ بهائی که در صفر 1015 قمری کتابت آن به پایان رسیده است در کتابخانه و موزه ملی ملک نگهداری میشود.
/6262
نظر شما