۰ نفر
۷ مهر ۱۳۹۲ - ۲۰:۴۱
گزینه نظامی علیه سوریه در محاق

دخالت‎های خارجی در سوریه تا زمانی که وجود داشته باشد و عوامل مختلف بیگانه بویژه جریانات تکفیری وافراطی های نزدیک به القاعده به بهانه‏های مختلف در این کشور دخالت کنند، بحران در سوریه تداوم خواهد داشت. اما باتصویب قطعنامه اخیر علیه سلاح شیمیایی سوریه فعلا گزینه دخالت نظامی در محاق رفته است.

پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد پنج‌شنبه در جلسه‌ای که پشت درهای بسته تشکیل شد بر سر قطعنامه سوریه که در آن از این کشور خواسته می‌شود سلاح‌های شیمیایی خود را منهدم کند به توافق رسیدند. قطعنامه 2118از دولت سوریه می‌خواهد، تمامی‌ذخایر سلاح‌های شیمیایی خود را از بین ببرد و به بازرسان اجازه دسترسی آزاد به این ذخایر را بدهد. به گزارش دویچه‎وله، نمایندگان ‌آمریکا، روسیه، فرانسه و انگلیس به خبرنگاران گفتند، بعد از رأ‌ی‌گیری در شورای امنیت زمینه برای شورای اجرایی سازمان منع سلاح‌های شیمیایی (OPCW) در لاهه هلند فراهم خواهد شد تا با تصویب برنامه‌ای اقدام به نابودی ذخایر گازهای سمی‌سوریه کند.
  پایانی بر بن‌بستی دو سال و نیمه
موافقت روسیه با تصویب قطعنامه سوریه پایانی بر بن‌بست دو سال و نیمه در شورای امنیت محسوب می‌شود. روسیه اصلی‌ترین حامی‌بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، است. چین نیز که بارها مانع تصویب قطعنامه‌ای علیه سوریه شده بود این بار از این قطعنامه حمایت کرده است.  قطعنامه سوریه که توسط آمریکا، انگلیس و فرانسه ارائه شده بود در روزهای گذشته با مخالفت روسیه رو‌به‌رو شده بود. با این حال تغییر در جزئیات آن باعث شد که سرانجام روسیه با آن موافقت کند. قدرت‌های غربی حاضر در شورای امنیت از بسیاری از درخواست‌های اولیه خود در قطعنامه صرفنظر کردند تا بتوانند موافقیت روسیه را به دست بیاورند. اصلی‌ترین موضوع مورد مخالفت روسیه تأکید بر بند هفتم منشور سازمان ملل متحد و امکان توسل به زور در قطعنامه علیه دولت سوریه بود.به موجب این بند، استفاده از تحریم و اقدام نظامی‌علیه کشورهایی که صلح جهانی را تهدید می‌کنند مجاز است. با این حال آسوشیتدپرس می‌‌نویسد، اجرای این بند از منشور سازمان ملل نیازمند مصوبه شورای امنیت نیست و در صورتی که سوریه به تعهدات خود عمل نکنداجرای این بند مطرح خواهد شد.در این رابطه نظر محمد ایرانی، سفیر سابق ایران در اردن، را نیز جویا شدیم؛ وی معتقداست با توجه به اینکه جزئیات این توافق هنوز به طور کامل اعلام نشده خیلی نمی‎توان راجع به تاثیرگذاری آن بر بحران سوریه صحبت کرد. اما در هر حال چون اکنون دو طرف اصلی ماجرای سوریه یعنی روسیه و آمریکا به توافق رسیده‏اند، انتظار می‎رود توافق پیش‏رو، توافق همه جانبه‎ای باشد که موضوع تسلیحات شیمیایی در سوریه را از وضعیت فعلی خارج کندو به تبع آن گزینه دخالت نظامی خارجی ا به محاق ببرد. به گفته این کارشناس مسئله سوریه این امر می تواند برای دولت سوریه والبته برای روسیه یک پیروزی تلقی شود درعین حال باید توجه داشت بحران سوریه فقط مسئله به‎کارگیری سلاح شیمیایی نیست و چندین عامل دیگر وجود دارد که تا حل نشود این بحران همچنان باقی خواهد ماند؛ نخست مسئله دخالت‎های خارجی در سوریه است در واقع تا زمانی که این دخالت‏ها وجود داشته باشد و عوامل مختلف به بهانه‏های مختلف در این کشور دخالت کنند، بحران در سوریه تداوم خواهد داشت. موضوع دیگر حضور نیروهای تندرو و افراطی و در ظاهر اسلامگرا در این کشور است؛ تا وقتی این نیروهای افراطی در سوریه حضور دارند، پایان بحران در سوریه دور از تصور است. همچنین در نهایت تا زمانی که مردم سوریه خودشان حق انتخاب نداشته باشند و این شرایط فراهم نشود که بتوانند سرنوشت‏شان را پای صندوق‎های رای تعیین کنند، سوریه به سمت آرامش و ثبات نخواهد رفت. همچنین ایرانی معتقد است اکنون تاحدودی بحث حمله نظامی‌در قبال سوریه کمرنگ شده است؛ وی می‏گوید با توجه به توافقی که اکنون میان سوریه و آمریکا با توجه مواضع متفاوت‎شان در قبال سوریه حاصل شده، تاحدودی از بحث حمله نظامی‌در این کشور دور شده‎ایم. در واقع در شرایط فعلی وضعیت به گونه‏ای نیست که غرب و آمریکا مجددا بخواهند بحث حمله نظامی‌را مطرح کنند. البته این مورد نیز به بندهای توافقنامه بستگی دارد و باید ببینیم آیا در آن به اقدامات تنبیهی که در صورت عدم التزام سوریه به مفاد قطعنامه به سمت گزینه نظامی‌خواهند رفت تاکید گردیده یا خیر.

منبع : سایت قانون

کد خبر 315357

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =