. حیوون ... بی‌شعور ... نفهم ... الاغ ... گاو ... گوسفند ... این‌ها نمونه‌هایی از ناسزاهای نسبتاً بهداشتی است که اغلب ما در مسیرهای تردد روزانه‌ی خود از آدم‌های باشعور اطراف‌مان می‌شنویم! نمی‌شنویم؟ در یادداشت پیش رو، با مدد گرفتن از یافته‌های یک پژوهش میدانی در بخش تحقیقات مرتع، کوشیده‌ام تا پنجره‌ی دیگری برای نگریستن به زندگی زیستمندانی که انسان نیستند، اما شعورشان از برخی انسان‌ها اگر بیشتر نباشد؛ کمتر هم نیست، بگشایم ...

    صبح امروز - 23 مهر 1392 - یکصد و بیست و ششمین سمینار دفاع از یافته‌های 152 طرح پژوهشی در تالار اجتماعات مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور برگزار شد. یکی از سخنرانان این مراسم، دکتر فرهنگ قصریانی بود که به ارایه‌ی ستاده‌هایی از طرح تحقیقاتی‌اش با عنوان: «بررسی حد بهره‌برداری مجاز گونه‌های مهم مرتعی در مراتع نمونه پنج منطقه رویشی ایران» پرداخت. خارج از محتوای علمی این پژوهش - که جای تقدیر و دست مریزاد دارد - نکته‌ای که نگارنده تصور می‌کند طرح دوباره‌اش در این نوشتار برای مخاطب عام و به ویژه خوانندگان عزیز و طبیعت‌دوست خبرآن‌لاین جالب توجه به نظر می‌رسد، اشاره به برخی رفتارهای گله‌های دام، از جمله گوسفندان بود؛ حیواناتی که برخی از ما به غلط و شاید از روی ناآگاهی، شعوری برای آنان قایل نبوده و به همین ترتیب، از پسوند ایشان برای خطاب به انسان‌هایی سود می‌بریم که آنها را بی‌شعور می‌پنداریم! 

گوسفندان در حال چرا در جوار دماوند ...


    به عنوان مثال، دکتر قصریانی و همکارانش متوجه شده بودند که گوسفندان در مواجهه با یک گونه‌ی خاص گیاهی، در مقاطع زمانی خاص، رفتارهایی متفاوت نشان می‌دهند؛ مثلاً یک گیاه خوشخوراک را در زمانی نمی‌خورند، اما همان گیاه را چند هفته‌ی بعد با میل و رغبت مورد چرا قرار می‌دهند، در حالی که در هر دو زمان هم سخت گرسنه بوده‌اند. پس از بررسی و مدد گرفتن از دانسته‌های جوامع محلی و چوپانان قدیمی، دریافتند که اصولاً گوسفندان تمایلی به چرای علوفه‌ای که با آب دهان یک حیوان دیگر مورد چرا قرار گرفته، ندارند و باید چند هفته بگذرد تا پس از مرتفع شدن بو و آثار چرای قبلی، از آن علوفه مرتعی استفاده کنند. یادم افتاد به رفتار اغلب ما تا همین یکی دو دهه‌ی پیش که بر سر هر کوی و برزن یک منبع آب گذاشته بودیم و چند لیوان فلزی که با زنجیر هم به جایی متصل شده بود و آنگاه بسیاری از رهگذاران تشنه، به راحتی با همان لیوان به اشتراک آب می‌خوردند! در حالی که چند هزار سال پیش از انسان‌ها، گوسفندان دریافته بودند که نباید مواد غذایی به اصطلاح دهنی شده را مصرف کنند!!

گوسفندان در حال چرا ...

    افزون بر آن، دکتر قصریانی برایمان گفت که چگونه این حیوانات یاد گرفته‌اند که تحت هیچ شرایطی نباید از برخی گیاهان سمی تعلیف کنند و آنها را به راحتی تشخیص می‌دادند. جالب‌تر از همه شاید رفتار میش‌های ماده باشد که برای تقویت میزان شیردهی خود پس از آن که صاحب فرزند جدیدی می‌شوند، به سراغ یافتن و مصرف گونه‌های گیاهی لگوم‌دار مثل یونجه، اسپرس و آستراگالوس‌های علوفه‌ای می‌روند که میزان شیردهی آنها را افزایش می‌دهد.

    خواستم بگویم ... نه! لازم نیست دیگر چیزی بگویم؛ آن که باید دریافته است که می‌خواستم چه بگویم!

کد خبر 317743

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا محرمی IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    168 3
    من فهمیدم چه می خواستید بگویید آقای درویش! ... خواستید بگویید: اول یاد بگیریم که به حیوانات احترام یگذاریم؛ دوّم این که با نامیدن برخی از انسان‌ها با پسوندهایی حیوانی، به مقام حیوانات توهین نکنیم؛ و سوم این که اگر خواستیم به سوی حیوانات نشانه رفته و مهمان گلوله‌ای سربی و داغ‌شان کنیم، خود را گول نزنیم که آنها موجوداتی بی‌شعور بوده و چیزی از مرگ و زندگی نمی‌فهمند.
    • بی نام A1 ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      خدا خودش این موجودات رو آفریده و روزی انسانها قرار داده. یه پیامبر رو مثال بزن که گوشت نمی خورده!
    • محبوبه IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      67 0
      با نظرات جناب رضا محرمی کاملا موافقم.
  • شين A1 ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    85 0
    دريافتم ... دُريافتم !
  • مسعود كرامتي A1 ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    125 1
    در آستانه عيد قربان ؛ نوشته زنهار دهنده اي بود . كاش لااقل اگر گوسفندي را سر مي بريم ؛ نهالي هم بكاريم !
    • بی نام IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      46 0
      ربطی به یک مناسبت خاص یا یک روز مشخص نداره. همیشه باید به موجودات زنده احترام بگذاریم.
    • بی نام A1 ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      12 1
      كاش يه دونه گوسفند سر ببريم از طرف همه(نه هركس يه گوسفند)
  • حسنزاده A1 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    16 31
    من تا به حال فكر مي كردم گوسفندها براي مزارع ضرر دارند و لختش ميكنند! يعني درست نيست !؟
    • کارشناس مرتع IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      37 1
      اگر تعداد دام موجود در مرتع کمتر از ظرفیت چرا باشد و زمان مناسب هم در مرتع بچرند، نه تنها برای مراتع بد نیستند که به تقویت و شادابی مراتع هم کمک می کنند.
  • محمود IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    7 33
    ولی برخلاف گفته(حیوانات یاد گرفته‌اند که تحت هیچ شرایطی نباید از برخی گیاهان سمی تعلیف کنند و آنها را به راحتی تشخیص می‌دادند) بعضی از گوسفندها علف های سمی را می خورند و به ساعت نمیرسه که تلف می شوند.
    • کارشناس IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      44 0
      معمولاً تنها وقتی ممکن است حیوانی در اثر خوردن گونه ای سمی جان دهد، که یا حیوان را به منطقه ای جدید و زیستگاهی غیر بومی برده باشند و یا آنکه گیاهی را برای اولین بار در منطقه کاشته باشند که حیوان و ذخیره ژنتیکی آن از وجودش بی خبر باشد.
    • بی نام IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      16 0
      آفرین بر کارشناس ...
  • بی نام A1 ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    25 10
    کلمه "تعلیف" را بار اوّل بود که میشنیدم!
    • سامان04 A1 ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      1 25
      گوسفندی ...
  • بی نام IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    28 3
    سرها بریده بینی بی جرم و بی جنایت به جای عامل بودن (قاتل بودن9 برای کشتن یه موجود زنده که جونشو دوست داره، با انجام کارهای دیگه مثل سرپرستی ایتام و... یه کاری کنید که شاید بعدها باعث آرامش روحتون بشه قربانی ابراهیم سمبلی بوده و اگر ابراهیم می دانست اینگونه باعث افول انسانیت و قربانی انسانیت و بی ارزشی معبودش در آینده می شوند شاید هیچ وقت اینکارو نمی کرد تا دردی باعث خشنودی خدایش شود
    • بی نام IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      14 24
      آخه شما گوشت و مرغ نمیخوری تو زندگیت؟ من و شمای نوعی سعی کنیم تو زندگی به حقوق انسانها احترام بذاریم حالا حیوانات پیشکش.
    • بی نام IR ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      16 5
      من گوشت نمیخورم شما هم میتونی نخوری چون انسان ذاتا گوشت خوار نیست و خوردن گوشت جیزی حز گناه و ضرر به بدن و پیری (در حد کم) و سرطان وسکته قلبی و مغزی و...( معمولی و زیاد) ندارد البته صحبت بالای من بیشتر مربوط به اصول و سنتهایی بود که در قالب ارزش جیزی چز گناه و بدی نیست
  • بی نام IR ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    58 0
    ولی واقعا" بعضی از ادمها از گوسفند ها کمتر می فهمند مثل نمونه های خودجوش
  • به حق چیزهای ندیده و نشنیده A1 ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    46 0
    از کجا معلوم، شاید 4 سال دیگه یه تحقیق انجام بشه که معلوم کنه که گوسفندها وقتی یکی شون کار نادرستی انجام میدهد، بهش میگن: "انسان!" :)
  • عمران A1 ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    63 1
    سر بریدن حیوان جلوی چشم بچه ها کاری وحشیانه است که فقط ما ....... انجامش می دیم
    • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      10 20
      لابد برای همینه که آمار خشونت تو ما بیشتره . اونایی که انجام نمی دن هم احتمالا متمدن تر از ما هستند و اصلا گوشت نمی خورد کلا گیاه خوارن .فقط بلدیم ساز مخالف بزنیم و همه چیز رو زیر سوال ببریم و بعد انتظار پیشرفت هم داریم همون همینجوری هستیم
  • بی نام IR ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    26 1
    چشمها را باید شست/ جور دیگر باید دید. تا حالا به تصویر گوسفندانی که بالای سر بعضی طباخی ها نصب شده دقت کرده اید؟؟ یک تصویری من دیدم که در ان آنقدر چشمان گوسفند نجیب نقاشی شده بود از خود پرسیدم که چه کسی می تواند با دیدن این تصویر با اشتها کله پاچه بخوره!! البته من گیاه خوار نیستم و فقط حس ام را گفتم.
  • بی نام A1 ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    54 2
    قطعا شعور گوسفند از شعور فردي كه درخواست مرگ كسي را ميكند خيلي بيشتر است.
    • بی نام A1 ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      9 7
      شعور جلبك هم از شعور چنين شخصي بيشتر است
  • بی نام A1 ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    3 19
    البته کاری به این ندارم که شعور این حیوانات مظلوم و بی‌گناه خدا از خیلی مدعیان انسانیت بیشتر است. ولی آنچه در متن به عنوان شعور آمده بیشتر از اینکه از شعور باشد از غریزه است.
    • بی نام IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
      3 1
      البته بنظر من غریزه هم نوعی شعور است. مشکل ما انساها این است که همه امور را از دریچه چشم خود تفسیر می کنیم
  • ehsan A1 ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    15 2
    گفتید شعور را جدی بگیریم آخه مگه میشه!!!!
  • عباس IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    10 1
    سلام ،حیوانات هم مانند ما انسانها دارای شعور وادراک هستند ومعنی محبت ،مهربانی ،نوازش،دوست داشتن،حمایت از هم جنس ،غریزه مادری وحمایت از فرزندو....را درک میکنند هرچند که سطوح این شعور وغریزه هادر حیوانات مختلف فرق می کند.حیواناتی که از نظرتکاملی پیشرفته ترهستنددارای ادراکات وروابط اجتماعی بالاتری هستندکه از این میان به میمونها،شیرها،دلفینهاو...می شوداشاره کرد.شما اگریک گوسفند را نوازش کنید وبه او محبت کنید با شما ارتباط برقرار می کندوخودش را به دستها وپاهایتان می مالدوبه شما ابراز محبت میکندونگاهش را به نگاهتان می دوزدولی ما با شقاوت این گوسفند را سر می بریم وتمام اجزاءبدنش را می خوریم.مولا علی (ع)می فرمایند :شکمهایتان راگورستان حیوانات نکنید.به امید آن روز که انسان دست ازخوردن حیوانات بردارد.
  • بی نام IR ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    14 1
    کاش می توانستیم گوشت نخوریم تا مجبور نشویم این حیوانات زیبا را بکشیم. خودم دوست ندارم حیوانی را بکشم اما وقتی ازم می پرسن پس چرا گوشتش را می خوری واقعا جوابی ندارم.
    • بی نام IR ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۴
      4 1
      چرا فکر میکنید نمیشه گوشت نخورد..
  • بی نام IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    6 1
    منظورش منصور ... نیست؟
  • نادر IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    9 0
    جالب بود درود برگوسفند که منافع بسیاری برای مردم دارد روزگار امروز عده زیادی از ادمها گرگ شده اند وبه جان هم نوعان خود افتاده اند که این رفتار در بین گوسفندان مشاهده نمیشود انسانی که اشرف مخلوقات است امروز اشرف مخلوقات را به بهانه های گوناگون از بین می برد وهیچ کس فریادش بلند نمی شود وفقط باید نشست وتاسف خورد که چرا ما را انسان نامیده اند دوباره باید گفت درود برگوسفند که تمام اجزایش برای انسان مفید است
  • بی نام IR ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    5 0
    حتی یک سگ در باغمان داشتیم که بعضی مواقع به فرمی که برای خودم هم عجیب بود از علفهای کنار رودخانه استفاده میکرد. شاید دندان درد داشت یا شاید هم مشکل گوارشی!
  • بی نام US ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
    11 1
    من کاری به خوردن گوشت و این حرف ها ندارم. خودم وقتی گوشت نمیخورم سردرد میگیرم اما کاملا با گشتن حیوانات جلوی چشم دیگران مخالفم همین طور با قربانی کردن آن ها در عروسی و عزا و عید و ......
  • عباس IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۵
    5 0
    سلام ،انسان ذاتا گوشتخوار نیست شاید در دوره هایی به علت کمبود غذا رو به گوشتخواری آورده باشد وبعد برایش عادت شده باشد.انسان اگر گوشتخواری را کنار بگذارد اکثریت بیماریهای جسمی اش برطرف می شود وکمتر به دوا ودکتر نیاز پیدا می کند از جمله سکته ها وبیماریهای قلبی،سکته های مغزی،نارساییهای کلیه ،کبد چرب وسیروز کبدی،فشار خون و دیابت ،چربی خون ،انواع سرطانها و..... .انسان ذاتا گیاهخوار و دانه خوار است وگوشتخواری انسان نوعی انحراف غذایی است.
  • بی نام IR ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۰
    0 0
    به نطر من نخوردن گوشت اشتباهه، خداوند ما انسان ها رو اینطوری خلق کرده یعنی طبیعت انسان اینه که از گوشت حیوانات استفاده کنه و خیلی از چیزها از جمله همین حیوانات به خاطر نیازهای انسان آفریده شدن
  • بی نام IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۹
    0 0
    مشکلات از جایی شروع میشود که زمین را مرکز عالم ،انسان را اشرف مخلوقات، خدا را خدای من ،و...تصور کنیم.