15 روز از پایان فرصت دولت برای ارائه لاریحه بودجه به مجلس می‌گذرد و مجلس همچنان چشم‌انتظار سرعت‌عمل دولت است.

نسرین وزیری: تاخیر دولت در این‌باره سبب شده که اظهارنظرهای متناقضی از سوی نمایندگان مجلس درباره زمان ارائه این لایحه مطرح شود. چه آنکه برخی ارائه آن را تا هفته آینده پیش‌بینی می‌کنند و برخی به استناد تاکید دولت به تعیین تکلیف لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها معتقدند که لوایح برنامه پنجم و بودجه 89، تا پیش از اتمام هدفمند کردن یارانه‌ها به مجلس نمی‌آید.

ارسلان فتحی‌پور رئیس کمیسیون اقتصادی یکی از همین نمایندگان است، که می‌گوید، احتمال دارد لایحه هدفمند کردن یارانه ها هفته آینده هم به مجلس نیاید. چرا که تکلیف لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها هنوز مشخص نیست و دولت برای ارسال لایحه قانون برنامه پنجم و بودجه 89 در انتظار تعیین تکلیف لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها است.

اما از سوی دیگر محمدرضا باهنر که از سوی لاریجانی به عنوان رابط میان مجلس و دولت برای پیگیری تاخیر دولت در ارائه لوایح برنامه و بودجه منصوب شده بود، پیش از این خبر داده بود که دولت ظرف این هفته که مجلس تعطیل است و یا حداکثر اوایل هفته آینده که نمایندگان کار خود را دوباره آغاز خواهند کرد، لایحه بودجه 89 و برنامه پنجم را به مجلس می‌فرستد.

نایب رییس مجلس بار دیگر بر اساس مذاکراتی که امروز با معاون رئیس‌جمهور داشته است، گفت: لایحه بودجه 89 هفته آینده روز سه‌شنبه به مجلس تقدیم می‌شود.

یک‌ بام و دو هوای دولت
از آنجا که رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به نسبت باهنر، از نزدیکی بیشتری با دولت برخوردار استف چنین به نظر می‌رسد که پیش‌بینی وی در مورد زمان ارائه لایحه بودجه، بیشتر به واقعیت نزدیک است.

از منظر دیگری نیز می‌توان سخنان فتحی‌پور را واقع بینانه‌تر دانست و آن اینکه تا کنون معاونان و مشاوران مختلفی از دولت، تاکید کرده‌اند که تا لایحه هدفمند کردن یاارنه‌ها تعیین تکلیف نشود، لوایح برنامه توسعه پنجم و بودجه 89 را به مجلس نخواهند فرستاد.

مجموع سخنان ایرج ندیمی، محمدرضا میرتاج‌الدینی، ابراهیم عزیزی و محمدرضا فرزین و حتی شمی‌الدین حسینی وزیر اقتصاد نیز موید همین نکته است. از این رو به نظر نمی‌رسد که دولت قصد نقض مواضع گذشته‌اش را داشته باشد و پیش از تعیین تکلیف هدفمندسازی یارانه‌ها، لوایح اقتصادی مدنظر مجلس را ارائه دهد.

در مجموع این نوع موضع گیری‌های دولتمردان دهم با وعده‌هایی که معاون احمدی‌نژاد به باهنر داده است، می‌توان چنین پنداشت که دولت با وعده‌هایی پیاپی، به دنبال وقت‌کشی است تا به سرانجام مطلوب خود در هدفمندسازی یارنه‌ها برسد. اما از سوی دیگر برای آنکه خود را قانون‌محور و متعهد به اجرای زمان بندی‌های مصوب مجلس نشان دهد، با وعده‌هایی تاخیرهایش را موجه جلوه می‌دهد.

آخرین اصلاحات در برنامه پنجم
در حالیکه محمدرضا میرتاج‌الدینی معاون پارلمانی دولت از آخرین بررسی‌ها درباره لایحه برنامه پنجم در قوه مقننه خبر داده بود، نمایندگان مجلس نیز ابراز امیدواری می‌کنند که این لایحه با اندک ایراداتی به مجلس ارائه شود تا فرصت زیادی برای بررسی آن صرف نشود.

به گفته فتحی‌پور رئیس کمیسیون اقتصادی در حال حاضر دولت مشغول بررسی ایرادات نمایندگان مجلس به پیش‌نویس لایحه برنامه پنجم است. این پیش‌نویس از مدت‌ها پیش به اعضای کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه و بودجه ارائه شده بود و روسای کمیسیون‌های مجلس نسز در جلسه مشترکی با رئیس مجلس و رئیس مرکز پ‍ژوهش‌ها به ایراداتی در آن اشاره کرده بودند. عمده این ایرادات به تغییر عنوان این لایحه از «برنامه توسعه» به «برنامه پیشرفت و عدالت» بود و موارد متناقض آن با قوانین برنامه پیشین و قوانین بالادستی‌ای همچون سندچشم‌انداز 20 ساله را یادآور می‌شد.

فتحی‌پور که پیش از این نامه‌های جداگانه‌ای به لاریجانی و احمدی‌نژاد در اینباره نوشته بود، گفت: گویا رئیس جمهور مجموعه این ایرادات را به معاونت برنامه ریزی و راهبردی خود ارائه داده است تا آنها را برطرف کرده و نسخه اصلی لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها را به مجلس بفرستد.

مجلس در منگنه دولت
تاخیر دولت در ارائه لوایح برنامه پنجم و بودجه 89 که نهایتا به ارائه همزمان این لوایح منجر می‌شود، سبب شده است تا مجلس با فرصتی محدود در بررسی این لوایح همراه شود.

به همین دلیل مجلس با چند گزینه در این باره مواجه خواهد بود. یا تصویب چنددوازدهم بودجه 89، یا تمدید برنامه چهارم، یا تصویب بودجه 89 بر اساس اهداف منظور برنامه پنجم پیش از تصویب این برنامه و .....

در حالیکه باهنر بررسی همزمان لوایح برنامه پنجم و بودجه 89 را امکان‌پذیر اما سخت عنوان کرده بود، احمد توکلی این بررسی‌ همزمان را غیر ممکن دانست و گفت: فرآیند بررسی بودجه سالانه به شرط ایراد نگرفتن شورای نگهبان 45 روز است، بنابراین در صورت ارایه همزمان لوایح برنامه و بودجه کمیسیون‌های تخصصی برنامه و بودجه و تلفیق فرصت بررسی و ارایه پیشنهاد را نخواهند داشت، در نتیجه نمایندگان بودجه 89 را بر قانون برنامه پنجم توسعه مقدم خواهند کرد.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس تصویب بودجه چند دوازدهم را رد کرد و افزود: بودجه چند دوازدهم فقط در ابتدای جنگ تحمیلی تصویب ولی دیگر تکرار نشد. در شرایط فعلی احتیاجی به این کار نیست، از نظر اقتصادی نیز به نفع کشور نیست چرا که بی‌ثباتی را القا می‌کند و این برای کشور مضر است.

توکلی با اعتقاد بر اینکه مجلس مجبور به رسیدگی به بودجه 89 است، ادامه داد: دولت برای دخل و خرج در سال جدید نمی‌تواند بدون بودجه بماند در نتیجه لایحه‌ای که به تعویق می‌افتد لایحه برنامه پنجم توسعه است که در این صورت سال 89 کشور فاقد برنامه می‌ماند.

نماینده تهران در عین حال تمدید برنامه چهارم توسعه برای یکسال دیگر را قابل بررسی دانست و افزود: از تصمیم مجلس در خصوص تمدید برنامه چهارم توسعه برای سال 89 پیش‌بینی‌ای ندارم، ولی بین برنامه اول و دوم نیز مورد مشابهی اتفاق افتاد که احتمال تکرار این موضوع بین برنامه چهارم و پنجم نیز وجود دارد.

کد خبر 31794

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین