رئیس انجمن کارفرمایان تولید باتری که امروز در یک نشست خبری حاضر شده بود عنوان کرد: بررسی های انجام گرفته نیز نشان می دهد که با احتساب تعداد خودرو تولیدی در کشور، دوره تعویض باتری و.... سالانه به حدود 10 میلیون باتری نیاز داریم که این مقدار براحتی با استفاده از توان تولیدکنندگان داخلی قابل تأمین و تولید است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین مسعود گلشیرازی ادامه داد: نکته مهم این است که تولید 10 میلیون باتری خودرو توسط واحدهای داخلی با استفاده از 70 درصد ظرفیت اسمی آن ها است و در صورت فراهم آمدن تمهیدات لازم و مساعدت دولت، تولید و صادرات باتری خودرو براحتی ممکن خواهد بود.
وی با بیان اینکه هیچ گونه گزارشی مبنی بر کمبود باتری در بازار نداشته و نداریم، اظهار داشت: هم اکنون 14 واحد تولیدی در زمینه تولید باتری خودرو در کشور با ظرفیت تولید 15 میلیون باتری فعالیت می کنند و بیش از 40 واحد تولیدی در حال احداث است به طوری که ظرفیت تولید طی چند سال آینده به افزون بر 40 میلیون باطری خواهد رسید.
رئیس انجمن کارفرمایان تولید باطری تأکید کرد: هم اکنون با مازاد تولید مواجه هستیم و در صورت حذف محدودیت های تعرفه ای، می توان شاهد صادرات باتری های ایرانی به خارج از کشور باشیم.
گلشیرازی در همین راستا خواستار ایجاد گمرکات تخصصی برای ورود صحیح باتری شد و ادامه داد: عدم ایفای تعهد خودروسازان به تولیدکنندگان باتری نیز یکی دیگر از چالش های پیش روی این صنعت است که به طور حتم در صورت ادامه آن شاهد تبعات ناخوشایندی برای قطعه سازی و خودروسازی کشور خواهیم بود.
وی میزان تولید باتری در سال گذشته را نزدیک به هفت میلیون دانست و از برنامه تولید 10 میلیون باطری خودرو در سال جاری خبر داد و گفت: مصرف سالانه باتری در کشور با توجه به 16 میلیون خودرو در حال تردد فعلی و اضافه شدن سالانه 1.5 میلیون خودرو به این تعداد، حدود 10 میلیون است.
گلشیرازی با اشاره به تولید دو تیپ باتری در کشور شامل باتری هایی با استاندارد اروپایی، و با استاندارد ژاپنی، خاطرنشان کرد: هم اکنون افزون بر 50 برند باطری در کشور تولید و عرضه می شود و رنج تولیدات از باتری 45 و 50 آمپر که در رنو5 و پراید مصرف می شود تا 220 آمپر و باطری تانک، متغیر است.
رئیس انجمن کارفرمایان تولید باتری در مورد قیمت و کیفیت باتری های عرضه شده در واحدهای صنفی توزیعی گفت: براساس قانون، عوامل توزیع باطری های تولید داخلی می توانند تا 12 درصد برای عرضه محصول به مصرف کننده و خریدار سود دریافت کنند این در حالی است که به دلیل نبود نظارت بر قیمت گذاری محصول برخی از فروشندگان بین 30 تا 60 درصد از خریداران داخلی سود دریافت می کنند.
وی اضافه کرد: تمام باطری های داخلی دارای گارانتی و خدمات پس از فروش است بطوریکه در باطری های وارداتی از این حیث هیچ حمایتی وجود ندارد.
3939
نظر شما