یک دهه کلیلک، یک دهه هیت و یک دهه گاف: اینها عباراتی است که رفته رفته گوگل را تبدیل به مایکروسافت می‌کند. دهه اول قرن21 رو به اتمام است و دنیای رایانه و اینترنت وروجک‌هایی مانند گوگل را به غول دیجیتالی تبدیل کرده است.

در سالهای ابتدایی هزاره جدید ارزانتر شدن ، آسانتر شدن ، بیشتر سیار شدن و موبایل شدن و بیشتر وبی (web) شدن - تحت وب -  شاخصه های پیشرفت در عرصه نرم افزار و سخت افزار گردید و بسرعت عالمگیر شد. لحظه های فراموش ناشدنی در این دهه بسیار زیاد است اما اگر بخواهیم عمده ترینهای آنهارا  بگوییم می توان به موارد زیر اشاره نمود:  

1-  بزرگترین مخرب دهه: آیفون

بی شک بزرگترین تحول را در عرصه نرم افزار و سخت افزار  آیفون اپل بوجود آورده است. حداقل نحوه شنیدن موسیقی را اپل ابتدا با آی پاد و بعد با آیفون به کلی تغییر داد و اکثریت مردم با این وسیله مانند فرزندشان رفتار می کنند. تا این لحظه یعنی اواخر 2009 حدود 300 میلیون آیفون در دنیا فروخته شده که معادل 70 درصد از بازار اجرا کننده های موسیقی سیار را در دست دارد. حتی زون (zune) متعلق به مایکروسافت هم نتوانست با آن به رقابت بر خیزد. البته گفته می شود مایکروسافت هیچوقت جهت زمین زدن رقبا سرمایه گذاری لازم را بعمل نیاورده است.

شگفت انگیز اینکه مداد جادوی اپل در کمتر از دو سال 50 درصد از سهم بازار تلفن های هوشمند (smartphone) را در اختیار گرفته است. خوش استیل بودنش، لمسی بودن نمایشگرش، آسان به روز شدنش و مجهز بودن به تمام چیزهایی که یک کاربر آرزو میکند؛ همه وهمه باعث شد تا مایکروسافت استراتژی کمرنگ در زمینه توسعه سخت افزاری خود را در این باره به کنار نهد و ویندوز موبایل نیز رو به زوال گذارد.

اما گوگل فون شاهکار دیگری است که پس از کناره گیری مایکروسافت از بازار ، با آیفون در افتاده و قصد دارد در دوئلی خطرناک با اپل بجنگد. نوکیا بزرگترین سازنده تلفن همراه نیز با خریدن پلتفورم سیمبین (symbian) دست به تولید حدود 100 هزار اپلیکیشن زده تا از میدان بدر نرود. 

2-  بزرگترین انتقال دهه : آمازون

در طول ده سال گذشته آمازون از خرده فروش اینترنتی به یکی از بزرگترین توسعه دهندگان دیتا سنتر مجازی (EC2)در دنیا مبدل شده است. در حال حاضر شماره یک " cloud computing"  است. تکنولوژی مذکور بعنوان سرویس اجازه می دهد تا اپلیکیشن های بیزنس از طریق محیط وب ذخیره شده روی سرور،  قابل دسترسی شود. سرویس وب آمازون یعنی EC2  اجازه پیکره بندی حجم اطلاعات را با کمترین میزان اختلاف با کنترل کامل رو ی آن در حداقل زمان ممکن روی سرور در اختیار کاربر قرار می دهد. مایکروسافت با نرم افزار آزور و شرکت دل سازنده سخت افزار  مشتریان آمازون در این زمینه هستند.

3-  بزرگترین شوک دهه : کرم ها

هنوز 5 ماه از شروع هزاره نگذشته بود که کاربران اینترنت با باز کردن ایمیل خود پیامی تحت عنوان عشق (I LOVE YOU) دریافت کردند.این پیام گول زننده با داشتن کرم اینترنتی (Worm) بیش از 50 میلیون رایانه را در سراسر دنیا آلوده ساخت. البته کرم های اینترنتی قبل از سال 2000 شروع به انتشار نموده بودند اما از حیث اندازه و مقیاس این یکی واقعا شاهکار بود !

هنوز جهان آرام نگرفته بود که ویروس کد-رد (code red) سرویس وب مایکروسافت یعنی آی آی اس (IIS ) را نشانه رفت. نسخه دو این ویروس و بعد ویروس نیمدا تا سپتامبر همان سال تخریب خود را آغاز کردند. لحظاتی از ژانویه 2003 نگذشته بود که کرم اسلمر 75 هزار سیستم مایکروسافت که روی آنها اس- کیو - ال نصب بود را مورد هدف قرار داد ه و مرکز هسته ای امریکا را هم به خطر انداخت. مایکروسافت آنقدر نا امن شد که برخی پیشنهاد دادند تا به سمت سیستم های کد باز یا  اپل  بروند.

4- بزرگترین حماقت دهه : شکایت از لینوکس

در سال 2003 دارل مک براید مدیر اجرایی در SCO (پدر معنوی دنیای یونیکس) شد. (مطابق قوانین نا نوشته سیستم عامل های کد باز (open source) قرار نیست به ازای ساخت و توسعه اپلیکیشن ها پولی رد و بدل شود) ظاهرا آی بی ام با توسعه چنین اپلیکیشن هایی و فروش انها پول کلانی به جیب زد و این موضوع اوقات مک براید را تلخ کرد و کار به دادگاه و دادگاه کشی سوق پیدا کرد. استدلال SCO‌بر این اساس بود که پروژه آی بی ام موسوم به مونتری قانون نانوشته بزرگان کد باز را زیر سوال برده و باید تاوان پس دهد. وکلا فقط در این پرونده هیکلشان چاقتر شد و رو سیاهی علی رغم کشیدن پای رد- هت و ناول و ... به ذغال ماند. سازمان SCO‌ مالکیت خود را روی یونیکس از دست داد و داستان شکایت بازی با افتضاح کامل به اتمام رسید.  

5-  بزرگترین دسته گل تاکتیکی به آب داده شد دهه : اینترنت اکسپلورر

مایکروسافت سرزنده از له کردن نت اسکیپ (مرور گر قدیمی وب) آغاز دهه را با در اختیار گرفتن 90 درصد از بازار مرورگرهای اینترنتی آغاز کرد و سر مست از شکست بزرگترین رقیبش اینترنت اکسپلورر را به دست فراموشی سپرد تا اینکه کم کم باگ ها و خطاهای برنامه نویسی اینترنت اکسپلورر شروع شده و مانند بختک به جان کاربران و مایکروسافت افتاد. حتی مایکروسافت مغرورانه اینترنت اکسپلورر را از روی مکینتاش حذف نمود تا رقبا خواب خوش نداشته باشند. آنقدر حملات و خطاها زیاد شد تا مایکروسافت خواب آلود به فکر تعویض آن افتاد و سعی کرد مشکلات را با ورود اینترنت اکسپلورر نسخه هفت به پایان رساند اما انگار این مشکل تمامی نداشت.

مایکروسافت زمانی از خواب خرگوشی بیدار شد که دید 25 درصد از بازار مرورگرها بدست فایرفاکس رقیب جدیدش افتاده است و اکنون تنها کمتر از 63 درصد را در اختیار دارد. ورود سافاری  دیگر مرور گر مکینتاش و نیز گوگل کروم زنگ خطر بزرگی را برای مایکروسافت ایجاد کرده است.

گوگل تنها مرورگری بنام کروم بیرون نداده بلکه خیال دارد تا سیستم عامل منحصر بفرد خود را علیه مایکروسافت تحت این نام توسعه داده تا روزی خود را مایکروسافت بعدی در دنیای نرم افزار و سیستم عامل ها کند.

6-  بزرگترین نامه خودکشی دهه : سان میکروسیستمز

دیگر انگشت نمای جیغ جیغوی هزاره سان میکروسیستمز است. حکومت 27 ساله اسکات مک نیلی بر سان با خبر فروش این غول نرم افزاری و سخت افزاری به اوراکل پایان یافت. چطور چنین شد؟ واقعیت این است که روزی روزگاری شرکت سان خود را  نقطه دات کام می دانست و با ارائه پلتفرم جاوا همه چیز را به نفع خود و توسعه اینترنت و اپلیکیشن های مرتبط تغییر داد. اما یک دهه رکاب زنی در نهایت منجر به خود زنی شد و مسئولان سان تصمیم گرفتند شرکت را به اوراکل واگذار کنند تا روی لینوکس و پلتفرم های کد باز را سفید کند.

پایان قسمت اول

(ادامه دارد)

کد خبر 32027

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • اصغر زاده IR ۰۷:۳۳ - ۱۳۸۸/۱۰/۰۲
    0 0
    احسنت .بابا تركوندين با اين خبرهاي جالب . هيچ سايتي مثل شما پر از مطالب خوب و قشنگ و فني نيست
  • parham IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۸۸/۱۰/۰۲
    0 0
    من يادشمه در نمايشگاه بين المللي از بزرگان كامپيوتر فقط سان ميكروسيستمز رسما شركت كرده بود و تقريبا بقيه نبودند. افت است كه شركتهاي بزرگ در كشور ما نباشند و دانشجويان براي يك امتحان ساده به دوبي يا تركيه بروند