مجلس تصویب کرده است به هر خانمی که کارمند است برای زایمان 9 ماه مرخصی با حقوق بدهند. جدای از این که سازمان تامین اجتماعی می گوید این مصوبه بودجه اش دیده نشده؛ و جدای از این که کارشناسان و فعالان حقوق زنان و رسانه ها هر یک از منظر های مختلف و اثرات آن به موضوع می نگرند این نوشتار نگاهی به موضوع دارد از منظری خاص خود.
سوال این است که اساس چیست که به زنان کارمند دولت برای زایمان 9 ماه حقوق داده شود بدون انجام کار؟ آیا زنان کارمند برای فرزندآوری از بیت المال طلبکارند که 9 ماه کار نکنند ولی از بیت المال پول بگیرند؟ سوال بعدی این می شود که چرا زنان کارمند برای فرزند آوری از بیت المال پول بگیرند ولی زنانی که کارمند دولت نیستند از بیت المال همین پول را نگیرند؟ به عبارت دیگر زنانی که کارمند دولت هستند و زنانی که کارمند دولت نیستند در 9 ماهی که برای دولت کار نمی کنند با یکدیگر برابرند، پس هر دو حق دارند برای شرایط یکسان، یکسان دیده شوند. به این معنی که اگر زنان کارمند برای دورانی که کار دولتی نمی کنند حقوق دریافت می کنند پس زنانی هم که کارمند دولت نیستند برای همان کار باید همان پول را دریافت کنند.
نکته این نوشتار بسیار ساده است و آن این است که بین زنانی که کارمند دولت هستند ولی در ماه ها یا ساعت هایی برای دولت کار نمی کنند با زنانی که کارمند دولت نیستند در آن ساعاتی که برای دولت کار نمی کنند برابرند. با توجه به این نکته سوال این است که چرا کارمندان دولت برای ساعاتی که برای دولت کار نمی کنند از بیت المال پول دریافت کنند ولی زنان خانه داری که برای دولت کار نمی کنند برای آن ساعات های برابر و شرایط برابر پول دریافت نکنند؟
در یکی از سایت ها نوشتاری زده بود به دفاع از 9 ماه مرخصی با حقوق و مقایسه کرده بود با کشورهای اروپایی و آمریکایی و متذکر تعداد هفته های مرخصی زایمان شده بود. این نوشتار بدون این که ذکر کند نگاهش این بود که لازم است به زنان برای زایمان مرخصی های طولانی مدت داده شود با پرداخت حقوق. یک نکته قابل تامل است میان کشور ما و کشورهای آمریکایی و اروپایی در ارتباط با پرداخت حقوق که این مقایسه را از پایه بی اساس می کند. این موضوع هم منبع پرداخت حقوق و پول است.
نکته این است که منبع مالی و پرداخت در آن کشورها مالیات است که توسط خود مردم که بخشی از پول اشتغالشان است پرداخت می شود و پولی که در زمان مرخصی ها می گیرند همان پول خودشان است که یک روز به دولت داده اند. در مقابل منبع مالی کشور ما پول نفت است که متعلق به همه مردم است و فعلا قرار بر این است که افراد برای دولت کار می کنند و به میزان کارشان از آن منبع دریافت می کنند که طبیعتا زمانی هم که کار نمی کنند نمی توانند از آن پول دریافتی داشته باشند. از این رو آن ها که کلا برای دولت کار نمی کنند یا آن ها که مدتی برای دولت کار نمی کنند در آن کار نکردن با یکدیگر برابرند پس حق دریافت پول از بیت المال را هم ندارند.
کشورهایی که از مالیات مردم اداره می شوند خود مردم و کارشان منبع درآمد دولت می باشند. به همین دلیل زنی که فرزند می آورد در واقع یک نیروی مولد به دنیا آورده و وقتی را که برای مراقبت کردن از او می گذارد در واقع و در یک سیکل طولانی باز با مراقبت کردن از همین نوزاد برای دولت کار می کند. از طرف دیگر این پولی که در وقت نگهداری از فرزندش دریافت می کند پول کار خودش است که زمانی به اسم مالیات به دولت داده و در زمان نگهداری از فرزندش که برای دولت کار نمی کند همان پولی را که داده بود پس می گیرد. پولی که دولت برای نگهداری از فرزند به او می دهد پول های خود اوست که در سال های پیش به عنوان مالیات از کارهایی که کرده به دولت پرداخت کرده و همین طور در سال های بعد هم خواهد پرداخت. به همین دلیل حتی اگر تا سه سال هم برای نگهداری از کودک در خانه بماند و حقوق دریافت کند پول هایی را دریافت می کند که خودش و پدر طفل به دولت داده اند.
در کشورهایی که از مالیات مردم اداره می شوند کار از این هم بالاتر است و آن این است که کسی هم که برای دولت کار نمی کند از همان مالیات امورات زندگی اش می گذرد و او هم اگر از فرزند نگهداری کند برای آن نگهداری از فرزند دریافت می کند. زن غیرکارمند دولت هم برای فرزندی که به دنیا آورده و یا خودش به دنیا نیاورده و به عنوان فرزندخوانده از او نگه داری می کند تا از همان مالیات هایی که مردم پرداخت می کند "نفع کودک از مالیات" را دریافت می کند. این دریافت توجیه اقتصادی دارد و آن این است که این ز فرزند نگهداری می کند یک نیروی کار مولد است و در آینده شغل خواهد داشت و پرداخت کننده مالیات خواهد بود که همان منبع اصلی سرمایه دولت است. از این رو می بینیم که از اساس مقایسه این امورات بین کشور ما که منبع مالی اش نفت است با کشورهایی که منبع مالی آن پولی است که مردم پرداخت می کنند نامناسب است چرا که این دو منبع از اساس تفاوت دارند.
این تفاوت به صورت خیلی مشخص به موضوع نگهداری از فرزند و دریافت پول از بیت المال هم ربط پیدا می کند. در کشوری مثل کشور ما همه در سهمی که از منبع مالی می برند برابرند و اگر کسی اعم از زن یا مرد برای دولت کار می کند می تواند حقوق بگیرد و اگر کار نمی کند باز اعم از زنان یا مرد نمی تواند بگیرد. بر همین اساس اگر زنی برای به دنیا آوردن فرزند و نگهداری از او قرار است 9 ماه از آن منبع حقوق دریافت کند چرا زنی که برای دولت کار نمی کند همین پول را دریافت نکند؟ این دو زن در ماه هایی که از فرزند نگهداری می کنند و برای دولت کار نمی کنند در کاری که نمی کنند (برای دولت) و در کاری که می کنند (نگهداری از فرزند) با یکدیگر برابرند.
راه تماس: info@iranzanan.com
از همین قلم در پایگاه iranzanan.com بخوانید
نظر شما