خبرگزاری مهر نوشت:

دکتر سید یحیی یثربی، مفسر قرآن و استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی به مناسبت روز جهانی فلسفه مطلبی را خطاب به سیاست گذاران پژوهشی کشور نوشته است، متن این پیام را در ادامه می خوانید.

«احتراما چنان که بارها نوشته و گفته­ ام، بار دیگر به مناسبت روز جهانی فلسفه، نکاتی را به عرض می­ رسانم.

1- بی­ تردید تحول علوم ­انسانی و حتی تحول علوم­ تجربی و تحول تمدن بشری، مدیون تحول فلسفه است. این فلسفه بود که در قرون وسطی، چراغ روشنی برافروخت! با ترجمه آثار ابن ­رشد و ابن­ سینا، متفکران مغرب ­زمین، از اسارت تخیل و احساسات آزاد شده و به عقلانیت و خردورزی روی آورده ­اند. همین تحول راه را بر تمدن جدید و پیشرفت علوم­ تجربی و انسانی بازکرد. گواه این ادعا، تاریخ ­های علم و تمدن است که به وسیله محققان برجسته نوشته شده ­اند.

2- علوم ­انسانی در جامعه­ ما چنان بی ­اثر است که گویی مرده است. بدون شک، در علوم ­تجربی، با غرب هماهنگیم و تا حدودی با آنان پیش می ­رویم اما در علوم انسانی، قرن هاست که از حرکت، بازایستاده ­ایم و با روزگار خود هماهنگ نیستیم.

3- تحول در علوم انسانی جز با تحول در منطق، معرفت­ شناسی و روش تفکر فلسفی امکان ندارد.

4- با اینکه روزگار ما روزگار توسعه و تحول است، عملا ما درجا می­ زنیم و نمی­ توانیم حرکت کنیم.

5- حرکت تحول­ آفرین، نیازمند نقد و نظریه ­پردازی است. مادامی که ما به نقد میدان ندهیم، نظریه ­پردازی نخواهیم داشت، بلکه با بودجه و امکانات خود، بازی خواهیم کرد.

6- نقد و نظریه پردازی به دو صورت امکان دارد: یکی حاشیه ­ای و دیگری بنیادی. نقد و نظریه ­پردازی حاشیه ای تحول آفرین نبوده و نخواهد بود. به فیزیک ارسطو درمدت بیست­ قرن، هزاران نقد حاشیه ­ای زدند و حاشیه نوشتند، اما در چارچوب همان فیزیک باقی ماندند. فیزیک وقتی تحول یافت که نقدها بنیادی شدند. بنابراین با این موضوع آگاهانه برخورد کنید که نقدها و نظریه ­پردازی­ امروز ما همگی حاشیه ­ای هستند و لذا راه به جایی نخواهند برد و تحولی ایجاد نخواهند کرد.»

/6262

کد خبر 323601

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۹
    4 0
    جناب یثربی گوش اگر گوش من و ناله اگر ناله توست آنچه البته به جایی نرسد فریاد است در دوره شاه عابّــاس صفوی خشک شده ایم و دوره ناصر الدین شاه درپیش است !!!!!!!!!!!!!!!!1
  • دارا A1 ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    3 0
    و کساني نمي خواهند اين مرده زنده شود
  • حسن امرائی عبدولی A1 ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۳۰
    10 1
    سلام جناب یثربی بزرگوار صحیح آن این است که ما اصلا علوم انسانی نداریم اگر هم حرکتی برای داشتن آن می شود اصولی و منطقی نیست مثل تمام برنامه هایی که با نام بومی سازی علوم انسانی در ایران در حال اجرا است اما هیچ کدام اعتبار و ارزش علمی ندارند. حقیر چندین سال است که به تمام مسولین این پروژ ها از جمله جشنواره فارابی ,کنگره علوم انسانی و .....این کج روی ها و نا بلدی ها را گوشزد می کنم اما...... متاسفانه در جامعه ما کسی جرات مناظره علمی را ندارد.
  • بهراد IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۷
    1 0
    درود بر تو ای مرد بزرگ و تنها که روزی در تاریخ اسمی از تو برجاست!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین