محبوبه عمیدی: زلزلههای بزرگ میتوانند با خطر سونامی «حلقه آتش»، منطقهای به طول 40 هزار کیلومتر را که زنجیرهای از صفحات تکتونیک واقع در ساحل اقیانوس آرام است و شامل مناطقی مانند ژاپن، جزایر آلوتیان آلاسکا، مناطقی در آمریکای جنوبی و کالیفرنیا میشود؛ تهدید کنند.
به گزارش دیسکاوری، این اولینبار است که تحقیقی جامع برای محاسبه ارتفاع امواج سونامی و میزان تخریب آنها در برخی مناطق ساحلی پرجمعیت حاشیه اقیانوس آرام صورت میگیرد.
سونامی ویرانگری که پاییز 2004 / 1383 در آسیای جنوبشرقی رخ داد، باعث شد دانشمندان مناطق دیگری را که در معرض خطر بودند، شناسایی کنند و اقدامات کمکی اولیه در این مناطق یا مناطق همجوار آنها فراهم شود.
این بررسی جامع که جزیی از همین تلاش به شمار میرود، به وضوح نشان میدهد که خطر امواج سونامی، ارتفاع و میزان ویرانگری آنها بسیارکمتر از ارقامی است که پیش از این پیشبینی شده بودند.
ریک ویلسون از مرکز تحقیقات زمینشناسی کالیفرنیا که این بررسی را انجام داده، میگوید: «ما برای تشخیص مناطقی که در خطر طغیان قرار داشتند، خطی به ارتفاع 9 متر بالاتر از سطح دریا رسم کردیم».
تلاش ویلسون و همکارانش در این مؤسسه به طرح نقشه تفضیلی مناطق پرخطر در حاشیه ساحلی اقیانوس آرام منجر شده است. با اینکه بسیاری از مناطق دیگر سونامیخیز نیستند، باز هم این نقشه به شناخت موقعیت هر منطقه و طرح کمکهای اضطراری، چه در منطقه، چه در شهرها یا ایالتهای همجوار کمک میکند.
مطابق این بررسی خط ساحلی ایالت واشینگتن سونامیخیزترین منطقه ایالات متحده است و در مقابل، حومه شهر سندیهگو که پیش از این پرخطر فرض میشد، امواجی با ارتفاع بیش از 5 تا 6 متر را تجربه نخواهد کرد.
دیل کاکس از مؤسسه زمینشناسی ایالات متحده در ساکرامنتو میگوید: «این نقشه میتواند توسط تمامی گروههای نجات و امداد برای آمادگی و بهبود شرایط مناطق در خطر مورد استفاده قرار گیرد. بهتر است ساکنین این مناطق هم به این نقشه دسترسی داشته باشند، تا امکان بررسی شرایط پیش از هر جابجایی برای آنها فراهم شود».
نظر شما