غذا و فرهنگ غذایی هر ملت یکی از نشانه های روشن وجود تمدن و قدمت آن در بین جوامع مختلف است .

هادی معیری نژاد - هرچه تنوع غذایی و منحصر به فرد بودن غذای یک ملت مثال زدنی تر باشد به همان نسبت قدمت تمدنی و فرهنگی آن ملت بیشتر است.
در فرهنگ غذایی کشورهای جهان سبک غذای فرانسوی ، چینی ، ژاپنی ، ایتالیایی، مکزیکی ، ایرانی ، هندی ، عربی و تایلندی معمولا بیشتر مورد استفاده قرار گرفته و هتل های معتبر جهان منوی غذایی خود را بر اساس آن تنظیم می کنند. گرچه سهم ایران بسیار کمتر از کشورهای دیگر است.
به گزارش بی بی سی؛ یونسکو در تازه ترین جلسه یکی از کمیته های ویژه این نهاد که در جمهوری آذربایجان برگزار شد پخت و پز سنتی ژاپنی " واشوکو" را به فهرست میراث فرهنگی جهان افزود. بعد از آشپزی فرانسوی این دومین باری است که یونسکو غذای سنتی یک ملت را به این فهرست می افزاید.
در این نشست یونسکو تعدادی از غذاهای سنتی کشور مکزیک و یک غذای ترکی را نیز به این فهرست افزوده است.
یونسکو، سازمان علمی، آموزش و فرهنگی ملل متحد در سالهای اخیر علاوه بر اعلام بناها ، اماکن و پدیده های طبیعی به عنوان میراث فرهنگی بشریت، عناصر مختلفی از فرهنگ وشیوه زندگی ملل و مردمان مختلف را در این فهرست وارد کرده است که از جمله آنها می توان به فرش دستباف ایرانی، موسیقی و رقص فلامینکو یا خطاطی سنتی چینی اشاره کرد.
"واشوکو" غذا و پخت و پز سنتی ژاپنی با استفاده از مواد اولیه محصول این کشور که در هر فصل مشخص می رویند یا قابل صید هستند تهیه شده و محصول قرن ها تداوم سنت آشپزی ویژه این کشور است
دولت ژاپن در سال ۲۰۱۲ افزودن " واشوکو" به فهرست میراث فرهنگی جهان را به یونسکو پیشنهاد کرد و استدلال مهم در ارائه این پیشنهاد این بود که خوراک و پخت و پز سنتی ژاپن در انطباق با محیط طبیعی و همیشه با احترام به طبیعت توسعه یافته است.

مهجوریت غذای ایرانی
اما در این میان کشور ما با وجود تنوع غذایی بسیار بالا و منحصر به فرد بودن بسیاری از غذاها هنوز نه تنها در یونسکو پذیرفته نشده است در رستوران های معتبر جهانی هم حضور محسوسی ندارد.
گرچه اخباری مبنی بر برنده شدن پیتزای قورمه سبزی در ایتالیا یا استقبال آمریکایی ها از رستوران های ایرانی در لس آنجلس و غیره زیاد به گوش می رسد اما حقیقت این است که به جز سبک فرانسوی که پایه فرهنگ غذایی اروپاست هم اکنون غذاهای ژاپنی و تایلندی بیشترین مقبولیت را در سطح جهانی به هم رسانده اند.
غذاهای ایرانی ، ترکی ، عربی و هندی به دلیل همپوشانی هایی که با هم دارند معمولا کمتر می توانند به عنوان هویت غذایی یک ملت ثبت شوند به عنوان مثال انواع کبابها در بین همه این کشورها مشترک است در حالی که در اروپا این ترکها هستند که انواع کباب را به عنوان غذای ملی خود به اروپایی ها شناسانده اند

چرا ژاپن؟
بی بی سی گزارش می دهد؛ برای ژاپنی ها خوراک و آشپزی موضوع بسیار جدی است و شاید به همین خاطر است که شهر توکیو با چهارده رستوران صاحب سه ستاره میچلین، معتبرترین معیار بین المللی برای کیفیت رستورانها، از هر شهر دیگر در جهان و حتی از پاریس جلوتر است. درعین حال طی دهه های اخیر خوراک و پخت و پز ژاپنی به سرعت در کشورهای دیگر توسعه یافته و اکنون جزو محبوب ترین نوع غذاها محسوب می شود.
اما در کشور ما و در بهترین رستورانها هیچ خبری از تنوع غذایی نیست و در هتلهای بین المللی ما و حتی رستورانهای خارج از کشور تقریبا به جز چند نوع کباب و خورش که آن هم با دیگر کشورها از دید دیگران فرق چندانی ندارد ، چیزی برای ارایه ندارند
این در حالیست که تنوع غذایی در استانهای گیلان و مازندران به تنهایی با نیمی از اروپا برابری می کند اما فقدان یک سیستم کارامد برای معرفی غذای ایرانی چه به گردشگران و چه به سازمانهای فرهنگی چون یونسکو سبب شده است این غذاها حتی در کشور خودمان نیز کم کم به فراموشی سپرده شده و غذاهای دیگر فرهنگها جایگزین آنان شود
بسیاری از ما ایرانیان از آخرین باری که پیتزا ، نودل و یا مرغ کنتاکی خوردیم بیش از چند روز نمی گذرد در حالی که بسیاری از ما طعم خورشت فسنجان ، مسمی ، آلو اسفناج ، بزقورمه ، میرزا قاسمی و قلیه ماهی ، باقالا قاتوق ،مرصع پلو ، خورشت خلال بادام و....را اصلا به خاطر نمی آوریم.
این در حالیست که از میان سبکهای غذایی غیر بومی ناسالم ترین و مضرترین آنها وارد کشور ما شده و فست فودها به مدد روغنها و گوشتهای و مواد نامرغوب جای غذاهای ایرانی را که در صورت استفاده از مواد غذایی تازه در بین سالم ترین ها قرار دارد می گیرد.
در دنیای امروز که گردشگری به عنوان صنعت آینده شناخته می شود عوامل متفاوتی در گردشگران انگیزش ورود به یک حوزه فرهنگی را ایجاد می کند گرچه اماکن تاریخی و طبیعی و غیره بسیار مهم هستند اما تلاش برای شناساند جاذبه های فرهنگ مادی ماننند سبک غذایی و وتلاش برای عرضه مطلوب آن در دنیای مدرن امروز نیز از تلاشهاای است که یک ملت و متولیان شناسایی فرهنگ آنها باید مد نظر داشته باشند.
دور نیست کبابها، دلمه ها ، خورش ها وحتی قورمه سبزی که به نوعی پیشانی غذاهای ایرانی محسوب می شود به نام دیگر کشورهای همسایه سند بخورد گو اینکه این اتفاق برای بسیاری از غذاهای ایرانی که در حوزه فرهنگی مشترک خاورمیانه قرر دارند افتاده است .

45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 326792

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    89 15
    حالامن مانده ام و غصه عدم ثبت غذاي ايراني!
  • بی نام A1 ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    آخه آبگوشت و آش چي داره كه ديگه ميراث فرهنگيش چي باشه.؟؟؟؟وقتي ميخوري تا ٢٤ ساعت بايد صبر كني تا هضم بشه.
    • سعید IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      35 4
      ماهی خام چی داره که ژانی ها ثبتش کردن؟
    • امید A1 ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      25 5
      دوست عزیز وقتی اطلاعات کافی نداری مجبور به صحبت نیستی! از غذاهای ایرانی فقط همینارو میشناسی؟! تازه همین دو تا هم کلی حرف برای گفتن دارن!!
    • بی نام A1 ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      25 6
      معده شما مشکل داره عزیزم. غذای مکزیکی و ترکی و ژاپنی چی داره که میراث فرهنگی شده؟
    • علی A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      28 3
      نه پس ملخ و سوسک و اختاپوس که تو رستورانای اروپا سرو میشه فرهنگیه ...
    • بی نام A1 ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      18 3
      شما یه آندوسکوپی‌ ای کلونوسکوپی ای چیزی برو!
    • بی نام IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      25 2
      شما احتمال زیاد یا مشکل نفخ داری ذاتن یا نخود لوبیات رو از دو روز قبل خیس نمیکنی:| مگرنه ابگوشت و آش بهترین غذاهای ایرانی هستند که هر کدوم به بیش از 30 مدل در ایران پخته میشه در نقاط مختلف و من یکی که مشکلی ندارم با هضمش .اون پنیر پیتزا و پفک و سیب زمینی های فراید هستند که بیش از 20 ساعت هضمشون طول میکشه از نظر پزشکی
    • بی نام IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      21 11
      متاسفم برات..تو ایرانی نیستی...از ایران دور شو
  • بی نام GB ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    107 9
    چوگان رو که اون همسایه محترم برد بذار به همت عزیزان متولی غذاهامون رو هم همسایه های دیگه ببرن
    • سره مرد IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
      28 2
      دوستان با آه و ناله کردن هیچ وقت هیچی درست نمیشه. بشینید تا ابد غر بزنید که آخ فلان چیزمان را بردند. تنها راه اینکه فرهنگ یک کشور به رسمیت شناخته شود آزاد کردن تبادل فرهنگی با دنیاست. تا زمانی که دور خودمون پیله ببافیم و از دنیا ایزوله بشیم همینه که هست. بیاید یکم آزادی بدید. بذارید مردم دنیا بیان ایران و اینجا براشون محدودیت ایجاد نکنید. بذارید مردم ما راحت همه جای دنیا رو بگردند تا ما هم جزو جامعه جهانی بشیم. فعلا ما مثل یه عده آدم خجالتی و در عین حال پرخاشگر شده ایم که در پستوی خانه مان نهان شده ایم.
  • بی نام IR ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    14 15
    سلامت قورمه سبزی ما که غذای سبزیجاته بعد از نابود کردن سبزی با سرخ کردن زیاد 3 ساعت هم میپزه تا خدا نکرده چیزی از موادش سالم نمونه یا کله پاچه, یا همون غذاهای ماهی که اکثرشون باید سرخ بشه تازه کبابها که اکثرا مال قفقازه هممون هم که مشکل معده و نفخ داریم
  • لف A1 ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    8 0
    سیر بودن شکم هم بد دردیست
  • بی نام IR ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    4 22
    تنوع غذایی بسیار بالا؟؟؟؟؟؟؟ نخندون مارو تنوع غذایی ما بیشتر از 20 تا نیست...........
  • شریف IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    12 6
    فکر کنم کباب ایرانی قدمتی به درازای تاریخ ایران دارد.
  • بی نام IR ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    8 4
    یونسکو چه چیز ایرانی دیگه ای ثبت کرده که بخواد غذا رو ثبت کنه؟!
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    5 22
    راستی این غذای ایرانی که میگین چیه؟ از تبریزی بپرسی میگه کوفته تبریز از بوشهری بپرسی میگه قلیه ماهی از رشتی بپرسی میگه باقالی پلو با ماهی از روستایی بپرسی میگه آبگوشت از شهری میگه پیتزا چی را میخواهین ثبت کنین؟
    • بی نام RS ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
      18 2
      این ها ایرانی نیستن؟ کوفته تبریزی و قلیه ماهی و باقالی پلو و آبگوشت و ایضا قیمه و قرمه سبزی و فسنجان و کلی غذای دیگه همه ایرانی هستن
  • کاوه A1 ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    18 2
    با این گرونی جز نون چیز دیگه ای نداریم بخوریم. نان تافتون رو ثبت جهانی کنید
  • بی نام IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    7 17
    غذاهای ایرانی از نظر تعم خوب است ولی از نظر پزشکی غذای خوبی نیست چون یا چرب است یا پر نمک ودر غذاهای ایرانی بیشتر از گوشت قرمز استفاده می شود وکمتر از سبزیجات وغذاهای دریایی استفاده می شود
    • یک شهروند IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
      13 1
      من به شما بسته آموزشی بالا بالا رو پیشنهاد میدم.با سواد تعم !!!!! نه، طعم درسته.
  • بی نام A1 ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    14 1
    چون اگه ثبت بشه مثل بقیه آثار تاریخی نابود میشه!
  • بی نام IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    9 15
    غذاهای ایرانی معمولاً پرچرب و یا نفخ آور هستند.
  • بی نام A1 ۲۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    17 0
    اگر برای یونسکو غذای ایرانی چندان مهم و با کیفیت نیست پس چرا در سال های قبل عکس انها را روی کارت پستال هایی که برای مقاصد خیرخواهانه بود چاپ می کرد و به فروش می رسانید؟! ،همین الان هم تعداد زیادی مجله دانستنهای مربوط به چندین سال قبل را دارم که عکس غذاهای ناب ایرانی روی ان کارت ها چاپ شده و حتی داخل ایران هم فروش میرفت!!!
  • بی نام A1 ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۲
    20 1
    از خوراک های خاص تایلندی سوسک،حشرات،کرم ها و ...است داااش البته اگر حالت هنوز بهم نخورده بهتر است بدانی انجا گربه و سگ غذایی بسیار لذیذ است و در فرهنگ و مسلک انها نباید خون این موجودات ریخته شود پس زنده زنده انها به چنگک زده و روی اتش اویزان و به بدنشان چند تا خط می اندازند و کباب می کنند و می خوردن! یعنی از حیوان های وحشی هم پیشی گرفتند در همه چیز خواری و ...بودن، این ماجرا مخصوص همه کشور های این منطقه است البته خبری از مالزی و اندونزی ندارم ولی به چشم خود دیدم که این ژاپنی های متمدن اخر بی رحمی و قساوت و سنگ دلی هستند و در همین رستورن های معروف و گران ماهی های قرمز کوچک را زنده از اکواریم گرفته و مستقیم در روغن داغ انداخته و بعد می خورند و خرچنگ را هم زنده در اب جوش انداخته و نوش جان کردن
  • بی نام IR ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۳
    19 2
    زنده باد آبگوشت
  • بی نام A1 ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۸
    16 5
    بیچاره ایران که این همه به تمدن جهان خدمت کرد .بعد شما ها امدین این جور بی ارزش می کنید این زحمات مادران ما بوده که این خوراک های خوشمزه را با دستان پاک برای کودکان ومردان وزنان ایران پخته و سالهاست که بوده وهست .درباره ی اب گوشت چند مقاله وکتاب خواندم ولی ایرانی نوشته نبود اولین خوراکی است که مردم متمدن ان را نوش جان می کردند چون نیاز به یک جا بودن داشت به وکیپیدیامراجعه کنید .راجب خودتون بخونید همین خوری کیلویی نظر ننوسید
  • p A1 ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۵
    9 0
    درود بر شرافت همه ی شما که هنوز غرب زده نشدید و میهن ÷رستی کورکورانه ندارید و بر حق حرف میزنید