دویست و هشتاد و دومین روز سال، هر سال مهم تر از سال پیش می شود و این، برای جامعه حقوقی کشور، جای بسی خوشوقتی است.

 

 

 

هر روز، مهم است؛ مهم است برای زندگی! و در تقویم جامعه سردفتری ایران، سال به سال، از میان 365 روز هر سال که می گذرد، دویست و هشتاد و دومین روز سال، مهم تر از پیش، (اینجا) نمایان می شود و این جای بسی خوشوقتی است. هرچند که به نقل از مسلم آقاصفری نایب رییس کانون سردفتران و دفتریاران، برای نخستین بار، مرحوم هادی مدرس سبزواری از سردفتران پیشکسوت، طرح گرامیداشت چنین روزی را مطرح کرد. (اینجا)

به هر حال، "دویست و هشتاد و دومین روز" سال که یادآور طولانی ترین آیه از "قرآن مجید" یعنی دویست و هشتاد و دومین آیه ی شریفه ی سوره ی مبارکه بقره است، به زودی بر صفحه ی ششم دی ماه تقویم ایرانیان خواهد درخشید و آن روز، "روز سردفتری" است.

نگارنده، با تأخیر نوشتنِ این مختصر را بهانه کرد تا دو مهم را طرح موضوع نماید؛ یکی این که ضرورتِ تدوین اساسنامه "همایش دویست و هشتاد و دومین روز" به عنوان "روز سردفتری"، بیش از پیش، آشکار است. و آن، دیگر این که؛ به جامعه سردفتری نکته ای را بازگو نماید و آن، این که؛ سردفتران محترم و دفتریاران ارجمند و کارگزاران گرانقدر دفاتر اسناد رسمی و مسؤولان امر در کانون سردفتران و دفتریاران بایستی به این مهم توجه کافی داشته باشند که ضرورت دارد برای درج "روز سردفتری" در صفحه ی ششم دی ماه تقویم، هر روز تلاش کرد و آنقدر از اهمیتِ مهم ترین آیه ی اقتصادی و قانونمندترین ضوابطِ حاکم بر روابط تجاری یعنی همان "آیه مُداینه" گفت و نوشت و تبیین نمود تا دستگاه فرهنگی کشور، خود، متقاعد شود که گنجاندن "روز سردفتری" در صفحه ی ششم دی ماه تقویم، یک ضرورتِ انکارناپذیر است. چرا که مستند به قانون، نزدیک به یک سده و قرن است که تثبیت حقوق مالکیت مردم با تنظیم "سند رسمی" توسط سردفتران به عنوان کارگزاران حاکمیت، در "دفاتر اسناد رسمی" محقق می شود.

در راستای عنایت به همین مهم، به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کانون سردفتران و دفتریاران (اینجا)، به اختصار، در زیر، یادآور می شود که در ششم دی ماه به عنوان گرامیداشت "دویست و هشتاد و دومین روز" سال 1392 در کانون سردفتران و دفتریاران چه گذشت!

 

 

همایش گرامیداشت نقش و جایگاه سند رسمی در سالروز بزرگداشت دفاتر اسناد رسمی در کانون سردفتران و دفتریاران

 

همایش گرامیداشت نقش و جایگاه سند رسمی در سالروز بزرگداشت دفاتر اسناد رسمی در کانون سردفتران و دفتریاران با حضور پرشور سردفتران اسنادرسمی برگزار شد. در ابتدای این همایش، مسلم آقاصفری نایب رییس کانون سردفتران و دفتریاران و دبیر همایش نقش و جایگاه سندرسمی، پس از خوشآمدگویی به حاضران، با بیان این که این فکر و اندیشه بعد از 27 سال به ثمر نشسته است،‌ گفت: ما نسبت به ثبت عقود با توجه به آیه 282 سوره بقره (آیه مُداینه) این اجتماع را برگزار کرده ایم. نخستین دستورالعمل نگارش اسناد بعد از اسلام، در آیه 282 سوره بقره مورداشاره قرار گرفته است و ما بر آن هستیم که این روز را روزدفاتراسنادرسمی و یا روزسندرسمی بنامیم.

 

مسلم آقاصفری نایب رییس کانون سردفتران و دفتریاران و دبیر همایش:

ما بر آن هستیم که دویست و هشتاد و دومین روز سال را روزدفاتراسنادرسمی و یا روزسندرسمی بنامیم

 

او ضمن اعلام آمادگی کانون سردفتران و دفتریاران در راستای مشارکت در طرح ها و لوایح و برگزاری همایش ها به منظور ترویج سند رسمی در جامعه، تصریح نمود: کانون سردفتران و دفتریاران با تمام توان، پذیرنده نظرها و پیشنهادهای جامعه سردفتری است.

سخنران بعدی، دکتر محمود کاشانی نیز گفت: مهم‌ترین مشکلات مردم، اختلافات ملکی است و دعاوی ناشی از ملک، همیشه مشکل‌زا بوده است.

او افزود: در حال حاضر، کشور ما با یک چالش روبه‌رو است و آن، بحث حکومتِ قانون است. بدین معنا که قوانین ما، بلااجرا مانده‌اند و پیامدهای اجرانشدن قوانین، بسیار سنگین است و دود آن به چشم مردم می‌رود.

وی بر این نکته تأکید کرد که کانون سردفتران و دفتریاران باید نقش رهبری را در برابر برخورد با چالشِ اجرانشدن قوانین در زمینه ثبت رسمی سند، برعهده بگیرد.

 دکتر کاشانی ادامه داد که؛ "من با قاطعیت می‌گویم که مواد 46 و 47 قانون ثبت از قوانین مربوط به نظم عمومی هستند و هر توافقی خلاف آن‌ها بی‌اعتبار است." (همانجا)

این استاد دانشگاه با بیان این که تغییر قولنامه به مبایعه نامه، تغییری در ماهیت حقوقی آن ایجاد نکرد، گفت: دادگاه‌ها نباید براساس قولنامه، حکم به الزام به تنظیم سند رسمی بدهند.

 

دکتر محمود کاشانی:

اجرای قانون، بزرگ‌ترین مصلحت کشور است

 

 این وکیل دادگستری درباره راه‌حل به کار گرفته شده در آلمان، برای جلوگیری از انجام معامله معارض توسط فروشنده گفت: سردفتری که سند رسمیِ قولنامه را تنظیم می کند، یک یادداشت به دفتر املاک می‌فرستد و معنای آن این است که یک قولنامه تنظیم شده است و این یادداشت، تا زمانی که سند رسمی تنظیم شود یا معامله به ثبت برسد، معتبر است. بنابراین دلیلی وجود ندارد که خریدار و فروشنده راهی دادگاه شوند.

 این حقوقدان با تأکید بر این مهم که اجرای قانون، بزرگ‌ترین مصلحت کشور است، گفت: به همین منظور لازم است که قوه قضائیه لایحه‌ای تحت عنوان قولنامه به مجلس تقدیم کند. زیرا قانون مدنی ما در این زمینه نواقص زیادی دارد. بنابراین، الآن فرصتی است که قوه قضائیه، قواعد و مقررات جامع درباره تعهدات قراردادی پیش‌بینی نماید. هم‌چنین لازم است در زمینه تنظیم قولنامه در دفاتر اسناد رسمی و دادن یادداشت به دفاتر املاک، همان سیستم آلمان پیش‌بینی شود و از مجلس شورای اسلامی خواسته شود تا به وضعیت اسف‌انگیز قولنامه‌ها پایان دهند.

نیکوعزم سردفتر پیشکسوت:

برای همه همکاران دفاتر اسنادرسمی آرزوی موفقیت و سربلندی دارم

 

 در ادامه این همایش، حبیب ا... نیکوعزم از سردفتران پیشکسوت، دقایقی در جایگاه سخنرانی حاضر شد و ضمن گرامیداشت ششم دی ماه برای همه همکاران دفاتر اسنادرسمی آرزوی موفقیت و سربلندی کرد.

 

مهم ترین دستاورد همایش:

اسناد عادی، در دفاتر قضایی، قابل پذیرش نباشند

 

 شاید یکی از مهم ترین دستاوردهای این همایش را بتوان درخواست رییس کانون سردفتران و دفتریاران از رییس قوه قضائیه تلقی نمود. محمدرضا دشتی اردکانی از رییس قوه قضائیه تقاضا کرد که اسناد عادی در دفاتر قضایی، قابل پذیرش نباشند.

 او در ادامه بیان داشت: در آیه مُداینه، ترتیبی خاص و افرادی مشخص برای کتابت نام برده شده اند و همگی ما باید سند رسمی را در کشور، ترویج کنیم.

 

تویسرکانی:

بنگاه های معاملات ملکی نباید در معاملات غیرمنقول دخالت داشته باشند

 

و به یقین، امسال مهم ترین دستاورد همایش دویست و هشتاد و دومین روز، تصریح احمد تویسرکانی به عنوان معاون قوه قضائیه و رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بود مبنی بر این که؛ بنگاه های معاملات ملکی و نهادهای غیرمرتبط نباید در امور حقوقی همچون ثبت رسمی اسناد و معاملات غیرمنقول دخالت داشته باشند و این که گفت: ما نیازمند توجه و فهم همه مسؤولان نسبت به آثار ثبت رسمی اسناد در کشور هستیم.

معاون قوه قضائیه همچنین با بیان این که آیه 282 سوره بقره هم در مورد موضوع کتابت اسناد و ثبت معاملات است و حضرت باریتعالی در جهت اجرای عدالت و جلوگیری از تردید در معاملات و نیز جلوگیری از نزاع، به ثبت رسمی اسناد و معاملات در این آیه شریفه، اشاره کرده است، ادامه داد: روز به روز شاهد این هستیم که ثبت رسمی در جهت نظم‌دهی در جامعه و نیز کاهش دعاوی و پیشگیری از جرایم متعدد، مؤثر است. در واقع، نظم اجتماعی و نظم حقوقی و اجرای عدالت، لازم‌ و ملزوم هم هستند و بدون استقرار نظم، نمی‌توانیم اجرای عدالت را داشته باشیم.

وزیر دادگستری نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان، بر نقش ثبت آنی در شفاف سازی معاملات و جلوگیری از فرار مالیاتی، تأکید نمود.

 

پورمحمدی:

اسناد عادی، دغدغه جدی دادگستری است

 

مصطفی پورمحمدی، با اشاره به این که در حال حاضر، حدود 100 هزار حقوقدان در کشور وجود دارد، گفت: اسناد عادی، دغدغه جدی ماست و افزود: ما این مسأله را از باب جلوگیری از بروز مفاسد و ایجاد پرونده‌های متعدد در دولت و قوه قضائیه، تعقیب می‌کنیم.

 وزیر دادگستری همچنین گفت که در کابینه دولت تدبیر و امید، کسی به  دنبالِ دور زدن قانون نیست و تصریح نمود: اجرای عدالت به نفع همه است. خوشبختانه رییس‌جمهور و اعضای دولت، مقید به قانون هستند. و این دولت، به قانون، نظم، برنامه، ایفای تعهدات و رعایت حقوق مردم پایبند است.

 

در پایان این مراسم از بزرگان، پیشکسوتان، محققین، جانبازان و ایثارگران جامعه سردفتری با اهدای لوح یادبود و سپاس با حضور وزیر دادگستری، رییس سازمان ثبت، رییس کانون سردفتران و دفتریاران، بهمن کشاورز و دکتر محمود کاشانی، تقدیر شد.

 گفتنی است نام بزرگانی که در این مراسم از آنان یاد شد و مورد تقدیر قرار گرفتند، به این شرح است:

دکتر احمد مهدوی دامغانی، حبیب ا... نیکوعزم، دکتر محمد شیخ الرئیس، هادی معزالدینی، محمد علومی، اردشیر نصیریان، مسعود جمشیدی، احمد وحیدی، سید محمدرضا ضیاء، ناصر بهبهانی، محمد سلطانی، دکتر محسن رحمانی، لطیف عبادپور، پرویز رضایی، خسرو عباسی داکانی، سیدعلی اصغر هاشمی بافقی، رضا علیان نژادی و محمدرضا آقاصفری.

 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید و گزارش تصویری آن را نیز اینجا ببینید.

 

 

 

 

 

 

کد خبر 332944

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار