این سخنان بلافاصله با واکنش های متفاوتی از سوی روشنفکران جهان عرب مواجه شد وآن را در چارچوب تلاش السیسی برای جلب حمایت مالی عربستان دانسته اند.
اما با اندکی تعمق وتامل در سخنان ژنرال السیسی در می یابیم که این سخنان آنقدر هم بی ربط نیست زیرا وقتی حکیم اعراب ،عبدالله بن عبدالعزیز باشد وضعیت اعراب در فلسطین ، لیبی ،سوریه ومصر بهتراز این نخواهد شد.
اساسا یکی از مشکلات بزرگ جهان عرب این است که این مجموعه فاقد یک حکیم عاقل ودانش محور وسیاستمدار است وزمانی که حکیم آنان ملک عبدالله باشد سرنوشتی بهتر از این نخواهند داشت.
در چنین شرایطی فلسطین اشغال می شود ،سودان تقسیم می شود ،عراق ، سوریه ، مصر ، یمن ولیبی دچار بحران امنیی می شوند وحاکم بلا منازع آنان آمریکا می شود.
محمد حسنین هیکل روزنامه نگار برجسته مصری که انصافا یکی از شخصیت های تاثیر گذار جهان عرب است داستان عجیبی از این حکیم بزرگ اعراب یعنی ملک عبدالله پادشاه عربستان تعریف می کند.
"با عرض پوزش از خوانندگان محترم خبر آنلاین دریغم آمد که این نقل قول را از محمد حسنین هیکل نداشته باشم هر چند که به خاطر این نقل قول ممکن است نویسنده این سطور متهم به بی ادبی شوداما این موضوع در نهایت یک نکته اخلاقی زیبایی دارد".
هیکل می گوید در اوج بحران های جهان عرب و شورش های مردمی برای بحث پیرامون راهکارهای مربوط به حل این بحران ها به ریاض رفتم وبا ملک عبدالله دیدار کردم.
وی می افزاید: ملک عبدالله بدون هیچگونه مقدمه ای خطاب به من با لهجه محلی سعودی گفت" ببینم !تو با این سن وسال چگونه می توانی با زنان معاشرت کنی؟! آیا ازقرص ویا داروی خاصی استفاده می کنی.!
هیکل می گوید من اصلا برای لحظه ای هاج وواج ماندم که این پیرمرد 90 ساله در این لحظات حساس جهانی ومنطقه ای چگونه به خود اجازه می دهد تا در باره مسائل جنسی وحرمسرا با من بحث کند.
وی می افزاید: من بدون این که بتوانم موضوعات سیاسی جهان عرب را با ملک عبدالله مورد بحث قرار دهم دست از پا دراز تر به قاهره باز گشتم وبه خاطر وجود چنین رهبرانی در میان اعراب بسیار متاثر شدم.
کلام حسنین هیکل به اینجا ختم نمی شود بلکه او می گوید: من مدتی بعد به بیروت رفتم وبا سید حسن نصر الله دبیر کل حزب الله لبنان به مدت 8 ساعت بحث کردم.
وی می افزاید : در این 8 ساعت هر سوالی در حوزه مسائل خاور میانه،شرق آسیا ، اروپا ،امریکا وافریقا در ذهنم بود با سید حسن نصر الله دبیر کل حزب الله مطرح کردم و او پاسخ های کاملا دقیق وهوشمندانه ای به من داد.
هیکل می افزاید : به این باور رسیدم که سید حسن نصرالله از همه سران و وزرای خارجه کل جهان عرب فیهم تر ،آگاه تر وسیاستمدار تر است وبیهوده نیست که این سید بزرگوار توانست یک جنبش نظامی سیاسی فرا منطقه ای را علیه اسرائیل رهبری کند.
طبیعی است وقتی ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان و شیخ حمد بن عیسی پادشاه بحرین وملک عبدالله دوم پادشاه اردن باشند اوضاع بهتری درانتظار جهان عرب نخواهد بود.
از مشکلات دیگری که از نظر اندیشمندان عرب، ملتها عرب در گیر آن هستند مساله عقده شکست است که از جنگ ژوئن 1967 در ضمیر وقلب اعراب ریشه دوانده وهمچنان باقی مانده .
از نظر رهبران رژیم های عرب رژیم اسرائیل شکست ناپذیر است ونباید مقابل زیاده خواهی های این رژیم ایستادگی کرد.
لذا هنوز برای این رژیم ها قابل هضم نیست که جنبش حزب الله بتواند ارتش اسرائیل را شکست دهد وبهمین دلیل نگاهی کاملا طایفه ای به حزب الله دارند.
بنا بر این وقتی ژنرال السیسی می گوید ملک عبدالله بن عبدالعزیز ، حکیم اعراب است دقیقا منظوروی این است که این شخص در واقع بهترین نوع در مجموعه سران کشورهای عربی تلقی می شود .
بهر تقدیر از میان اظهارات ژنرال عبدالفتاح السیسی می توان دور نمای سیاسی مصر را ترسیم کرد که این دورنما چندان بهتر از دوران حاکمیت انور سادات و حسنی مبارک نخواهد بود.
نظر شما