دولت بنیامین نتانیاهو نخست وزیری رژیم اسرائیل اندکاندک روزهای سخت انشقاق را تجربه میکند. دولتی که در ماه مارس سال گذشته توانست اکثریت آرای مردم را به خود اختصاص دهد، در همین سیصدو شصت و پنج روز به ارحتی مذاکرات صلح را به اندازه چند سال به تعویق انداختهاست . دورنمایی برای برقراری صلح در منطقه وجود ندارد. شاید اسرائیلیها از انتخاب تندروترین سیاستمداران برای به دست گرفتن کرسی قدرت پشیمان شده باشند. حقیقت اما این است که راه رفته را در اسرائیل به سختی میتوان بازگشت. ایهود باراک وزیر دفاع این رژیم که در دولت ایهود اولمرت هم همین پست را در اختیار داست؛ اینروزها بسیار بیش از نتانیاهو یا آویگدور لیبرمن وزیر امور خارجه این رژیم سخن میگوید . ایهود باراک که درست چند ساعت پیش نسبت به وقوع جنگی تمام عیار در منطقه با سوریه هشدار داده بود، باز در سخنانی جدید و البته به شکل بیسابقهای صریح دولت اسرائیل را به باد انتقاد گرفت . در یک ماه گذشته این سرباز اسرائیلی کت و شلوار بپوس هرزگاهی از جنگ با لبنان و سوریه سخن گفته اما بیشترین انتقادها را بر وضعیت حاکم بر مذاکرات وارد دانسته است . سیاستمدار به ظاهر چپگرای این رژیم هم از ایران به عنوان ابرازی برای به خطرانداختن صلح منطقه سخن میگوید و هم در جائی دیگر ادعا میکند که نژادپرستی از بمب هستهای هم برای منطقه خطرناکتر است .
به گزارش گاردین، باراک در تازهترین اظهار نظرهای خود به راحتی پای طرح تشکیل کشور اسرائیل را به میدان کشیده و در این خصوص میگوید: شکست در برقراری صلحی دوجانبه یا منتهی به تشکیل کشور فلسطین بدون اکثریت یهودی میشود و یا تنها رژیمی نژادپرست گونه را به روی کار میآورد .
چند سال پیش هیچ سیاستمدار اسرائیلی حق اینگونه صحبت کردن در خصوص دولتش را نداشت. ایهود باراک اما ظاهرا آنچنان از بنبست در مذاکرات به ستوه آمده است که ترجیح میدهد، سکوت را بشکند . از بیش از یک سال پیش تاکنون مقامهای اسرائیلی و فلسطینی هیچگونه دیدار رسمی دو طرفهای با هم نداشتهاند، روز گذشته اما ایهود باراک با نخست وزیری دولت موقت فلسطین سلام فیاض در خاک سرزمینهای اشغالی دیدار کرد . کنفرانس امنیت منطقهای که سالانه برگزار میشود بهانهای بود تا دو طرف در مقابل دوربین خبرنگاران با هم دست دهند . فضای حاکم بر گپ این دو سیاستمدار دوستانه توصیف شده است. درست مانند دیدار محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطین با نتانیاهو در نیویورک که به اصرار باراک اوباما امریکایی انجام شد اما تنها فرصتی بود برای عکاسان تا از این دو نفر در حال دست دادن عکس یادگاری بگیرند .
ایهود باراک ژنرال سابق ارتش با اظهار نظرهای جدید خود در باب بنبست در مذاکرات توجه راستها و چپهای اسرائیلی را به خود جلب کرده است . ایهود باراک در ادامه سخنانش افزود: صلح با فلسطینیها تنها راه برای تشکیل کشور یهودی و دموکرات اسرائیل خواهد بود . در غرب اردن تنها یک قومیت سیاسی میتواند قد علم کند. قومیتی که یا اکثریت آن را یهودیان تشکیل ندهند و یا دموکراتیک نباشد . اگر بلوک چند میلیون نفری فلسطینیها نتواند در انتخابات شرکت کند، چگونه میتوانیم ادعا کنیم که دولتی دموکرات داریم؟
ایهود باراک البته در میانه جملات خود باز وزنه سخنان را به سمت منافع اسرائیل چرخانده و از این سرزمین به عنوان سرزمین تاریخی اسرائیل یاد کرد . باراک در ادامه افزود: درست است که از باب تاریخی ما بر این منطقه حقانیت داریم اما حقیقت این است که باید برای رسیدن به صلح به معاهدات بینالمللی هم پایبند باشیم.
یک سال پیش که ایهود باراک بر خلاف انتظارهای عمومی حضور در کابینه نتانیاهو تندرو را پذیرفت؛ همگان پیشبینی کردند که یا او به رنگ تندروهای سیاسی درخواهد آمد و یا حضورش میتواند اندکی از طعم تلخ حضور راستهای سنتی در قدرت بکاهد . حزب کارگر از همان روزهای حضور باراک در دولت دچار شکاف شده است .
ایهود باراک در حالی ژست احترام به فلسطینیها را میگیرد که در قالب دولتی مشغول به کار است که کاسه صبر امریکا و اروپا را هم لبریز کرده است . ایهود باراک در حمله به نوار غزه در سال گذشته که منجر به کشته شدن 1400 فلسطینی شد، جامه وزیر دفاع را بر تن داشت. ایهود باراک در همین سخنرانی اذعان داشت که واشنگتن هر دو طرف را برای بازگشت به میز مذاکرات تحت فشار گذاشته است اما دو طرف باید داوطلبانه به این سمت حرکت کنند.
گاردین / ترجمه : سارا معصومی
نظر شما