۰ نفر
۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۵
لطفا در مدرسه آواز نخوانید!

یک سند است، سندی ارزشمند در باره تاریخ تعلیم و تربیت در میان ما ایرانیان!

یادش بخیر سال 57 که به قم آمدم و این پس از گذشت دو سال از طلبگی بنده در اصفهان بود، در مدرسه رسالت ساکن شدم و تا اوائل سال 60 آنجا بودم. آن سالها پر التهاب بود و گاه می شد که درسها تعطیل می شد و به اصفهان می رفتم. هر وقت که قم بودم، طبعا در همین مدرسه ساکن بودم.

راستش شب های بسیار ساکتی در مدرسه داشتیم و البته از لطف مدیر مدرسه، بهره مند از مواهب دیگری چون صبحانه و ناهار و شام هم بودیم. اگر کسی می خواست درس بخواند واقعا زمینه فراهم بود.

اقامت در مدرسه مقرراتی داشت و از جمله مقررات مسلم، یکی هم این بود که شبها سکوت کامل باشد تا طلبه ها به درس و مطالعه بپردازند. آن سالها ریاست مدرسه را آقای دشتی ـ حفظه الله ـ داشتند. هنوز مزه آن سکوت و مطالعه شبانه را تا وقتی که خاموشی زده می شد، در وجودم حس می کنم.

فکر کنم هیچ چیزی در عالم طلبگی جای زندگی در حجره را نمی گیرد. در واقع همیشه فکر می کنم اگر طلبه ای، طعم زیست حجروی را نچشیده باشد، بخش مهمی از تجربه طلبگی را بدست نیاورده است.

در میان اوراق و اسناد که تصاویرش را داشتم، برگه زیر را دیدم که در باره مقررات یک مدرسه طلبگی است. شاید مدرسه ناصری یا سپهسالار یا همان مطهری فعلی. هرچند اطمینان ندارم اعلان مزبور مربوط به آن مدرسه باشد. مع الاسف تاریخ هم ندارد، ولی به قرینه اسنادی که قبل و بعد آن هست باید مربوط به حوالی سالهای 1330 تا 1335 ق باشد.

در این اعلان دستنویس مقرراتی اعلام شده که مشابه همان اصولی است که دست کم تا زمان ما هم بود و فکر کنم در بسیاری از موارد ادامه هم یافته است.

متن آن را تقدیم عزیزان می کنم:

خدمت ذی ملاطفت آقایان عظام و مشایخ کرام و سادات ذوی العز و الاحترام
ساکنین این مدرسه اعلام می شود
بر همگی و جملگی شماها معلوم و بدیهی است غرض از کَوْن در مدرسه، اشتغال به تحصیل علوم دینیه از عقلیه و نقلیه است بأیّ نحوٍ کان،
و غرض واقف ـ طاب ثراه ـ از بنا کردن این مدرسه جز این نبوده،
و هر کس جز برای تحصیل در مدرسه آمده و مسکن کرده، موجب سخط و غضب حضرت الهی و البته حرام خواهد بود.
لله درّ قائله:
هر آن از عمر پیشین رفت گو رو / کنون روز از نو است و روزی از نو
از تاریخ این ورقه اعلان،
باید تمام آقایان مدرسه بدون استثناء احدی مشغول تحصیل و تدریس و تدرّس باشند و رضای خداوند تبارک و تعالی و واقف ـ طاب ثراه ـ را ملاحظه فرمایند.
مزاحم یکدیگر نباشند،
خصوصا در شب های تحصیل که از یک ساعت و نیم از شب رفته به هیچ قسم حق ندارند در حجرات یکدیگر بروند جز برای پرسیدن اشتباه و آن هم در کمال آهستگی،
و همچنین در روزها باید ترک حرکات شنیعه وحشیانه و افغال رذیله غیر عاقلانه و خواندن آواز بنمایند.
هر کس تخلف بورزد از موقوف علیهم خارج است.
بر تمامی آقای عظام متحتم و فرض است که بخدام بگویند اسباب او را از مدرسه بیرون ببرند و خودش را هم اخراج نمایند.


رسول جعفریان

 

کد خبر 425023

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۱
    20 4
    یاد داستان فارسی شکر است محمد علی جمالزاده افتادم
  • محمد GB ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۱
    15 5
    کاش چنین اعلانهایی را در خوابگاههای دانشجویی هم میزدند و اجرا میشد تا این عمر بی ارزش را بیش از این سیاه نکنیم. حیف از تمام ارزشهایی که در نظامهای سنتی اموزشی بود دیگر نیست. من که فقط شنیدم و تاسف خوردم از عادتهایی که در حوزه های قدیم برای تعلیم و اموختن بوده مثل تحث عمومی یا ازائه درسهای خارج و ...
  • بی نام A1 ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۱
    12 4
    الان که قوانین فرق کرده است و طلاب سیکل ظاهراً الزاماً باید در شهر محل سکونت خود ادامه تحصیل دهند و درخواست تحصیل در مدارس سایر شهرها پذیرفته نمی شود، قم که ظاهراً الان اینگونه است که طلاب مقطع سیکل ساکن قم فقط در شهر قم ادامه تحصیل باید بدهند و خلاصه اینکه بعید است تجربه زندگی در حجره را پیدا بکنند
  • بی نام RU ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
    28 12
    ادبیات حوزوی آن زمان است که در آن واژه های زبان عربی در حد افراط، متون فارسی را مورد تاخت و تاز قرار می دادند. ولی جالب هست که آواز خواندن در طی روز در سطح حرکات شنیعه وحشیانه و افعال رذیله غیر عاقلانه قرار گرفته تا ببینیم منظور از وحشیانه و رذیله چه باشد. و گفتنی ها زیاد است...
    • مستشار A1 ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
      14 9
      الان هم ادبیات علمی ، ورزشی و سیاسی کشور مورد تاخت و تاز زبان خارجی آن هم در حد افراط است، و عجب که کسی در این باره نگران نیست، فقط عربی بد بودو از بین برنده فارسی
  • فرید IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
    11 3
    منظور استاد را درنیافتم . این نوشته به فرض صحت انتساب که فاقد نام و نشان است بخشی از مقررات داخلی یک مرکز آموزشی است . مقررات پادگان نظامی ما و خوبگاه ها و به طور کلی پانسیون ها ویژه است و با محدودیت هایی همراه است . در این نوشته آواز نخواندن یعنی ایجاد مزاحمت با صدای بلند در محی خوابگاهی فرض است درخواست لطف . همان که در ناهنجاری های امروز به صورت بلند کردن صدا از پخش کننده های صوتی است .بخشی از قباحت ها هم تابع عرف و مقررات داخلی است .در ادبیات عصر رضا شاه تردد با لباس شخصی در محیط نظامی را هم شنیع می خواندند و هم قبیح . بگذریم از این که امروزه ما شناعت و قباحت را برای دروغ و بهتان که رفتار روزمره ماست به کار نمی بریم و واژه هایی فریبا چون بی اخلاقی را عاریه می کنیم .
  • بی نام A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
    27 7
    مگه طلبه ها هم آواز می خواندند؟ معلومه که طلبه های قدیمی انسانهای پرشوری بوده اند اما حالا اصرار دارند کنسرت های موسیقی که اتفاقا در مدرسه آنها برگزار نمی شود را نیز بهم بزنند. نظر من این است که تنها خالق همه چیز خداست. اگر موسیقی و آواز و حتی رقص در ذات جهان نبود امکان نداشت که انسان بتواند آنرا خلق کند. نمی دانم چرا عده ای نسبت به اینها اینقدر حساس هستند و دایه مهربانتر از مادر شده اند.
  • بی نام A1 ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
    2 0
    طرف طلبه است
  • بی نام A1 ۱۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
    12 1
    اینهمه از سکوت استفاده میکنن طلبه های عزیز پس چرا منبر میروند .... ادمو میخورن
  • بابا A1 ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۲
    3 1
    آقا عجب خط خوشی
  • سیروس A1 ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۳
    2 1
    همه چیز خوب بود
  • بلال A1 ۰۴:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۳
    3 8
    تاریخ زرین کوب ها کجا و نوشته های جعفریان کجا
    • بی نام A1 ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۳
      7 1
      زرین کوب بیشتر داستان تاریخی مینوشت حالا شما این کجا ان کجا میکنی
  • در حسرت حوزه A1 ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۳
    4 2
    معلوم می شود، حرکات شنیعه وحشیانه و افغال رذیله غیر عاقلانه و خواندن آواز در حوزه ها معمول بوده که مقررات پیش گیرانه منظور شده است. به گفته آقای مصباح وقتی طلبه ها با هدف فرار از سربازی به حوزه می رفته اند چنین رفتارهایی طبیعی بوده است.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین