تهران شهر بی‌هویتی شده است؛ ساخت و سازهای بی‌رویه در شهر علاوه بر خالی شدن مناطق مرکزی پایتخت، هویتی برای این شهر باقی نگذاشته است. واقعا کسی مسوول نیست؟

فاطمه علی‌اصغر: «چرا فکر می کنید که آقای شهردار در این محله زندگی نمی کنند؟ من هم در بافت تاریخی زندگی می کنم. آدمهای سرشناس دیگری هم هستند که ترجیح می دهند در بافت تاریخی سکونت داشته باشند. قالیباف هم تصمیم دارند در یکی از بناهای تاریخی که دارای معماری ایرانی است سکونت کنند.» محمدعلی محمدی، مدیر بافت تاریخی شهرداری منطقه 12، این گفت و گو را زمانی با خبرگزاری مهر انجام داد که شهردار تهران در یک حرکت ناگهانی در فرودین سال93 به بازدید از محله تاریخی عودلاجان رفت و اعلام کرد که یکی از صد خانه تاریخی در محله عودلاجان را می خرد و در آن ساکن می‌شود.

یک سال و چهار ماه از آن زمان گذشته است. نه تنها آقای شهردار چندان گذرش به عودلاجان نمی افتد بلکه 23 خرداد امسال صورت جلسه انضباط شهری تهیه شده که به بهانه خانه مجردی، تخریب 64 خانه در بافت تاریخی تهران قریب الوقوع است.

آیا بافت تاریخی تهران آنقدر ناامن است که نیاز به طرح انضباط شهری دارد؟ آیا تنها درمان آن شناسایی و تخریب خانه های مجردی است؟ پس چرا نابودی 6 هکتار از زمین های عودلاجان در 10 سال پیش دردی را درمان نکرد؟ چرا همچنان ما به همان درد دچاریم؟ مگر زمانی که قالیباف ریاست ناجا را به عهده داشت، خانه مجردی و منقل خانه های عودلاجان ویران نشد. مگر بخشی از آن زمین ها در طرح نصف و نیمه ای بازسازی نشد. مگر پاساژ و باشگاه در ان علم نشد؟ چرا هیچ کدام از این طرح ها امنیت را به بافت تاریخی نیاورد که حالا باز دوباره سوزن پرگار گیر کرده است در گلوی بافت تاریخی؟

به نظر می رسد آنچه مسئولان شهری نمی دانند، حق مردم بر شهر است.

هویت شهر

تهران در طی چند سال گذشته چنان دستخوش تغییر و تحول وسیع شده است که دیگر کمتر کسی راحت راه را می تواند در میان بزرگراه های در هم پیچیده آن پیدا کند. از ریخت افتادگی پایتخت که حتی اعتراض مقام معظم رهبری را به دنبال داشت، چنان سریع پیش رفت که به نظر می رسد جای بازگشت برایش نمانده است حتی اگر طرح پیرایش و آرام سازی در آن اجرا شود!

بافت تاریخی اما بیش از همه مناطق در چرخه تحولات گیر کرده است چون هر تکه زمین در این بافت گنجی عظیم به شمار می رود و کنترل ساخت و ساز در جایی که سود دارد، کاری بس دشوار است. بنابراین مهمترین محله های تهران یکی یکی میزبان جرثقیل ها شدند. همه این تخریب ها در حالی رخ می داد که مسئولان شهری اصلا حواسشان به این نبود که فضاهای شهری بستر تحقق، گسترش و در عین حال پایمال‌کردن تنوع وسیعی از حقوق جمعی و فردی است.

شهروندان حق دارند؛ حق به توسعه، حق به محیط زیست، حق به بهداشت عمومی، حق به کار، حق به آزادی بیان و به گفته لفور از همه حیاتی‌تر، حق به شهر. حق به شهر ایده‌ای است که امروزه موضوع اصلی محافل فعالین شهری و صاحب‌نظران برنامه‌ریزی، طراحی و اجتماعی و اقتصادی است.این حق نادیده گرفته شد و کم کم هویت فرهنگی از میان شهر رخت بر بست.

فضاهای گمشده

داریوش شایگان در کتاب «در جست و جوی فضاهای گمشده» پس از آن که به شکلی کلی پیشینه تاریخی تهران را بیان می کند، از خاطرات کودکی خود در این شهر می نویسد؛ از تصویر آرامش بخش تهران و آن چه خود از نزدیک و در این شهر تجربه کرده است تا چهره تهران امروز «شبکه وسیع بزرگراه ها ساخته شد، محلات جنوب شهر بازسازى گردید و مراکز بزرگ فرهنگى تاسیس یافت که فرهنگسراى بهمن واقع در محل کشتارگاه سابق، از آن زمره است. اما این همه تهران را نه به شهرى گرم و صمیمى بدل کرد، نه به متروپلى حقیقى. به همین دلیل هر کس امروز ساکن این شهر تعریف ناپذیر و بى خاطره است، ناگزیر از خود مى‌پرسد: من کجا هستم ؟ جایى که در ان ساکنم شهر است یا نامکانى ستیزه جو که اگر قطب نمایى چون ان رشته کوه استوار و با وقار نداشتم ، حتا از یافتن مسیر خود نیز عاجز مى بودم؟ با وجود هیولاى ترافیک چگونه مى توان در این شهر رفت و آمد کرد؟ چگونه مى توان در شهرى که هواى ان چنین الوده و خفقان اور است نفس کشید؟ چگونه مى توان به شهرى نگریست که سیماى ان چنین زشت و چشم ازار است؟»

حال باید دید اگر آخرین عناصر و تک خانه های تاریخی برای همیشه از بین بروند، تهران چه ملغمه ای خواهد شد؟ اگر آخرین سینماهای لاله زار از بین برود، اگر خانه دایی جان ناپلئون نباشد، اگر باز مانده خانه های تاریخی یکی یکی فرو ریزند و بافت تاریخی پر شود از ساختمان های نچسب کج و کوله دیگر مردم چگونه در شهر راه بروند و روحشان عذاب نکشد؟

وین لینچ، جامعه شناس کتاب شکل خوب شهر، هفت ارزش یا معیار را براى سنجش شکل خوب شهر مطرح مى کند، شامل سرزندگى، معنى، تناسب ، دسترسى، نظارت و اختیار، کارایى و عدالت. معیارهایی که تهران با آن ها فاصله معناداری دارد به جای آن تنها پاساژهای بزرگ و آسمان خراش ها قرار است به شهر شکل بدهند.

اگر صد سال پیش کشورهای اروپایی تحت تاثیر مدرنیته آسمانخراش ساختند و بخش هایی از بافت تاریخی خود را از دست دادند، شهردار تهران در دنیای پست مدرنیته که بر اصالت میراث فرهنگی تاکید می شود، طرحی را تصویب می کند که شهر را به دوران پیش از مدرنیته بر می گرداند، آن هم با این ادعا که ما در مسیر پیشرفت قرار گرفته ایم.

۴۷۴۷

کد خبر 437051

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۶
    8 27
    حق تهرونی هاست بزار دق کنند تا سایر مردم ایران از مردم آزاریشون راحت شن
    • بی نام A1 ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
      3 1
      تهران رو امثال شما که از شهرهای دیگه اومدین به این روز انداحتن.
  • بی نام A1 ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۶
    11 0
    تهران بخصوص مرکز شهر شده یک محل توحش خودرو وموتور و ساخت پاساژ پشت پاساژ وخراب وویران کردن خانه ها وعلم کردن آپارتمانها و در دل هم رفتن آنها ونبودن یک ذره آفتاب حتی برای کسیکه منزل شخصی دارد وکشیدن مداوم پرده های خانه ها وآپارتمانها که اگر لحظه ای پرده کناربرود ناموس مردم در معرض دید همسایگان قرار میگیرند.کوچه ها ومعبرهای انباشته زباله و هزاران آلودگی و حشرات وگربه و اخیرا سگهای ولگرد از یکطرف وآلودگی صوتی موتورسواران از طرفی دیگر زندگی جهنمی را برای اهالی مرکزی فراهم کرده است.جناب شهردار دلتان را به این خوش نکنید که تعدادی از مردم تهران را هرروز به بهانه طرح های اتوبان ومترو و....خانه خراب میکنید وشهری ساخته اید که روزبروزبرجی بالا رفته وهمه جای جای شهر رابه خیابان واتوبان تبدیل کرده ای .
  • بی نام A1 ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۶
    14 0
    جناب شهردار این چند خانه باقیمانده راهم تبدیل به مرکزخرید و پاساژ و اتوبان کن تا شهرتهران زیباتر شود.شهری که جای نفس کشیدن ندارد وموج جمعیت مهاجر و سرقتها و خفت گیریها وقتل ها وتجاوزهای ناموسی درآن موج میزند و در حلقه این نابسامانیها تاکنون نیفتاده ای که بفهمی یک آن ازدست دادن مال وجان و آن ترس ناشی ازاین مصایب چه برسر شهروند تهرانی آورده است.به تیم تجسست ماموریت بده اگر جایی باغی ودرختی موجود هست آنجا راهم به ورطه تخریب بیندازی .نفس کشیدن مشکل شده آیا نفسی برای شهر مانده؟
  • بی نام IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۶
    23 7
    جمع کنین. هرچی منابع کشور بود ریختین تو شکم تهران و تهرانی. بذارید سایر نقاط کشور پیشرفت کنه.
  • بی نام A1 ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۶
    12 1
    ای برج ساان که زمین مردم را تند تند ساختید .بردید وخوردید زلزله بیاد شما مقصر مرگ مردم هستید بدانید .دیروز هم ری زلزله امد و شهرداری تهران مقصر اول
  • بی نام A1 ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۲۷
    6 2
    این شهردار ها چقدر عقده خرید دارند همش هایپر می سازند ومرکز خرید .وبرج وخانه کو مدرسه اصلا از علم دانش خبری ندارند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین