روایتی از لیست‌نویسی مردم در حوزه‌های رای‌گیری تهران/ هیچ جای دنیا ۴۶ اسم را دستی نمی‌نویسند

انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان، درحالی برگزار شد که هیچ حوزه ای رای‌گیری به صورت الکترونیک برگزار نشد. هرچند که یک دوره و در ۱۴ حوزه رای‌گیری، تجربه انتخابات الکترونیک وجود دارد.

امید کریمی:

بعد از ظهر جمعه ۷ اسفند؛ یک حوزه رای‌گیری در کریمخان

متولد سال ۷۶، ۱۸ ساله است و برای نخستین بار باید رای بدهد؛ رای اولی. صفحه موبایلش روشن است و از روی آن اسامی را در برگه رای می نویسد. او از نسل دیجیتال است. نسلی که بیشتر عادت به تایپ کردن دارد تا قلم دست گرفتن. هرچند که هنوز هم مدارس هوشمند نشده اند، اما سرگرمی های دهه هفتادی ها، به طور افسارگسیخته ای با آن چیزی که دهه شصتی ها و نسل های قبل‌تر داشتند، متفاوت است. پس نباید انتظار داشت که سرصبر بنشینند و در حوزه انتخابیه ای مثل تهران، ۴۶ نام را در دو برگ رای جداگانه بنویسد.

می پرسم: «راحتی؟»

لبخندی می زند می گوید: «نه!»

خنده‌اش را پی می‌گیرم و می گویم: «خب پس چرا اصلا آمدی رای بدی؟»

با خنده پررنگ تر می گوید: «خیلی ها گفتن بریم رای بدیم. تا حالا هم رای نداده‌ام. می خواستم تجربه کنم.»

پرسیدم: «پس چرا ناراحتی؟»

به دو برگه رای اشاره کرد و به شیوه همه دهه هفتادی ها سرخوشانه، به شوخی گفت: «من اینقدر اسم تو برگه امتحان ننوشتم، اما حالا باید ۴۶ تا اسم بنویسم! خیلی وقت گیر بود.»

و بعد پی گرفت: «اگر می‌شد سلکت آل، کپی و پیست (select all, copy & paste) می کردیم خیلی راحتتر بود!» انتظار خنده دست جمعی باید داشته باشید.

پر بیراه هم نمی گفت؛ نسل جدید انقدر به اینترنت و دیجیتال وابسته شده که دنبال هر میانبری برای سریعتر انجام شدن کارهایش دارد. پس راضی کردنش به اینکه یک روز تعطیل را وقت بگذارد تا به افرادی رای بدهد، خیلی سخت است. مخصوصا که نباید انتظار داشت بینش سیاسی عمیق و آینده نگری هم به الزام رای دادن داشته باشد.

پیش از ظهر جمعه ۷ اسفند؛ یک حوزه رای‌گیری در نارمک

خانم مسنی است. به گمان ۱۴ سال پیش هم او را دیده ام. برای یک انتخابات ریاست جمهوری در همین مدرسه، داخل صف بود. مدرسه آن روزها حیاط بزرگی داشت، اما اقبال به یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری که اتفاقا رییس جمهور هم بود،‌ آنقدر پررنگ بود که بسیاری را مجاب به حضور در انتخابات کرد و خیلی ها در صف منتظر ماندند تا رای بدهند. اما در سال ۸۰، او باید یک نام را در برگ رای می نوشت و خلاص. نمی دانم خودش نوشت یا برایش نوشتند. اما امروز برگه ای در دست داشت با تعدادی اسم. دنبال کسی می گشت تا برایش در برگه‌های رای بنویسد. و البته هرکسی این کار برای این خانم مسن بکند، حتما ایثار کرده یا به لیستی که هواداری می کند، بسیار متعهد است؛ نوشتن ۴۶ اسم به خودی خود وقت گیر است و حوصله می خواهد.

پیرزن، زیرلب غرولند می کرد: «چرا باید این همه اسم نوشت؟»

توضیح دادم که باید در دو انتخابات شرکت کند.

گفت: «نمی شد کاری می کردند که راحتتر بشه انتخاب کرد؟»

گفتم: «می‌شد، ایشالله انتخابات بعدی!»

نگاه عاقل اندر سفیهی کرد و برگه هایش را برد تا در صندوق بیندازد.

مردم در حیات مدرسه صف بسته اند، البته انتظار اینکه شلوغ باشد نداشتم. صبح اول وقت است. آنقدر صف طولانی بود و کند حرکت می کرد که برخی از مراجعان حاضر نشدند دقایقی را تحمل کنند تا در صف بایستند و رای بدهند؛ «کی حوصله داره ۴۶ تا اسم بنویسه؟!»

برخی از حاضران در صف هم غر می زدند؛ «چرا سریعتر جلو نمی‌روند؟ مگر چه کار می‌خواهند بکنند؟» و یا بعضی از آنهایی که مشغول نوشتن بودند می‌گفتند؛ «هیچ جای دنیا ۴۶ اسم را دستی نمی نویسند.»

به غرغرکن‌ها باید حق داد. نوشتن نام ۴۶ نفر در دو برگ رای، کار راحتی نیست. زمان بر است و احتمال اشتباه هم زیاد است. اما چاره‌ای نیست، باید فعلا به روش قدیمی رای داد.

سه ماه پیش، رویای انتخابات الکترونیک

همیشه و چند ماه پیش از انتخابات، وزارت کشور (در هر دولتی؛ اصلاحات، مهرورز، اعتدال) برنامه رای گیری الکترونیک را به شورای نگهبان ارائه می‌کند، اما با کش و قوس ها فراوان، عاقبت رای‌گیری و رای‌شماری به همان شیوه سنتی گذشته انجام می شود.

از تابستان ۹۴ هم طرح وزارت کشور برای انتخابات الکترونیک به شورای نگهبان رفت و در نهایت هم اتفاقی که باید نیفتاد و انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره خبرگان رهبری به سیاق قبل برگزار شد.

این درحالی است که معاون سیاسی وزیر کشور پیش از این گفته بود رای‌گیری الکترونیک، سلامت انتخابات را تضمین می کند.

با این حال و درحالی که در کشورهای همسایه ایران هم انتخابات الکترونیک پذیرفته شده است، اما به دلیل اختلافات کارشناسی وزارت کشور و شورای نگهبان انتخابات به صورت الکترونیک برگزار نشد.

قائم مقام و سخنگوی وزارت کشور در هفته آخر بهمن ماه دراین باره گفته بود: برای برگزاری انتخابات الکترونیک همه کارهای لازم از طرف وزارت کشور انجام شد و سخت‌افزار‌ها نیز به تایید شورای نگهبان رسید. ما آمادگی این را داشتیم که در یک‌سوم حوزه‌ها انتخابات به صورت کاملا الکترونیک برگزار شود، با این وجود در مورد نرم‌افزار‌ها با شورای نگهبان به بحث‌های کار‌شناسی خوردیم و شورای نگهبان به لحاظ بحث پیش آمده با برگزاری انتخابات الکترونیک موافقت نکرد، بنابراین در این دوره انتخابات به صورت کاملا الکترونیکی برگزار نمی‌شود.

امیری گفت: چون شورای نگهبان به موجب قانون اساسی در انتخابات مجلس، ریاست جمهوری، خبرگان و همه‌پرسی در کلیه مراحل انتخابات ناظر است و ما به عنوان مجری باید موافقت شورای نگهبان را جلب می‌کردیم و شورای نگهبان هم به دلایلی که قبلا گفته شد با برگزاری این انتخابات موافقت نکرد بنابراین برگزاری انتخاباتی کاملا الکترونیک در این دوره عملا منتفی است.

نکته اینجاست که انتخابات ۲۵ مرحله دارد که به گفته سخنگوی وزارت کشور، ۲۳ فرآیند آن الکترونیکی انجام می‌شود: مراحلی که با الکترونیکی شدن آن موافقت نشد؛ تنها در مورد جایگزین کردن صندوق‌های الکترونیکی به جای صندوق‌های دستی و شمارش الکترونیکی آرا بود و به جز این دو مرحله، مابقی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود.

به هرحال در این دوره هم اصلی ترین بخش انتخابات الکترونیکی برگزار نشد.

۴۷۴۷

کد خبر 513996

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 41
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    273 6
    ما دو جا رفتیم رأی بدیم گفت تعرفه تموم شده ساعت 5 بعد از ظهر
    • بی نام RO ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
      چندتا حوزه سر زدم تا ساعت یازده صبح هنوز سیستم راه نیافتاده بود انگار شاتل میخواد پرواز کنه هوا خراب شده مسخره ها
    • بی نام DE ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      5 16
      به عنوان یک کامپیوتری باید بگم که سیستم های کامپیوتری قابل هک است و قابل اعتماد نیست.
  • بی نام IR ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    223 4
    امروز اکثرا 46 نفره بود رایا
    • محبت اله زارع IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      28 4
      كاش لااقل ليستي ميشد گزينه.. مثلا يك راي بندازي فقط يك ليست رو علامت بزني.. مثلا بزني ليست اميد.. و همه افراد ليست اميد شمارش بشه.. اينجوري هم راي دادن آسون ميشه هم معقول و حزبي ميشه هم شمارش آسون ميشه هم وزن واقعي گرايشهاي سياسي معلوم ميشه
  • بی نام IR ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    البته یک مهندس نرم افزار معتقد بود که زیر ساخت های لازم برای انتخابات الکترونیک را نداریم.
    • بی نام IR ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      8 43
      ما علاوه بر زیر ساخت‌های لازم الکترونیکی زیر ساخت‌های لازم فرهنگیش رو هم نداریم ... چند درصد از مردم امکان استفاده از این سیستم رو دارن واقعا؟؟؟ در این مورد واقعا دست شورای نگهبان درد نکنه ... تصور کنید ۴۰ درصد مردم با مشکل مواجه میشدند در این استفاده از این سیستم که مبتنی بر کد نامزد هست ... بعد یه عده‌ی از خدا خواسته میرفتن و می‌گفتن می‌خواین کمکتون کنم ... و به همین راحتی میشد یک عالمه تقلب جانانه کرد ...
  • کیوان A1 ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    آخه انتخابات الکترونیکی زیادی شفافه
  • نبى SE ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    123 5
    بايد اين امكان فراهم شود كه بتوان ليست چاپ شده و رسمى حزب مورد نظر را در صندوق انداخت، بدون نياز به نوشتن اسامى. يا حداكثر يك مربع كنار اسامى ليستها باشد و با يك تيك روى آن ميتوان كانديدهاى مورد علاقه را مشخص كرد.
  • max IR ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    81 37
    بهترین راه همین شیوه دستی هست و مطمئنا در رای گیری الکترونیک امکان تقلب بیشتر هست یا حتی خطا و اشتباه نرم افزاری.در گذشته برخی ها به نتیجه انتخابات با همین روش دستی هم معترض بودند الکترونیکی شود که بماند...مردم عزیز ما هم که صف انتظار رو تحمل می کنند حالا دو دقیقه برای نوشتن اسامی هم روش.برای افراد مسن شاید سخت باشه ولی جوانان چرا؟فکر کنم چهار سال از آینده کشور ارزششو داره که برای دو دقیقه هم شده دست به قلم ببریم.
    • بی نام EE ۰۴:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      12 1
      دوست عزیز احتمالاً از مکانیزم این روش اطلاع چندانی نداری برخلاف نظر شما، کاملاً میتونه ایمن باشه این روش.
    • میثم A1 ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      13 0
      ما احتمالا از تکنولوژی های جدید در زمینه امنیت الکترونیک کاملا بی خبری. انتخابات الکترونیک امن ترین روش و انتخابات کاغذی نامطمئن ترین هستش. غیر از این بود از 16 سال پیش تو امریکا انتخابات الکترونیکی نمی شد.
    • max IR ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      3 1
      دوست گرامی رای گیری الکترونیک در کشور ما در حال حاظر هیچ مزیتی نداره اما ممکنه ضررهای زیادی داشته باشه.من نمیگم رای گیری الکترونیک روش بدیه اما آیا واقعا در کشور ما شرایط برای انتخابات الکترونیک ایده آل هست؟ به نظر من که به دلایل زیادی این روش در کشور ما در حال حاظر مطلوب نیست و شبهات زیادی ایجاد میکنه.
  • بهارا A1 ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    83 9
    من هم موافق رای گیری الکترونیکی بودم اما وقتی آقایون دم از کیفیت میزنن ولی میرن با شرکتی قرارداد میبندن که میخواد بعضی از تجهیزات رای گیری رو از چین وارد کنه اصلا هیچ اعتمادی نیست
  • بی نام A1 ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    76 10
    بهتزین حالت اینه که بر گه های رای هر حزب جدا باشه ومردم به احزاب رای بدن با این روش حتی میشه انتخابات سراسری باشه بجای استانی یعنی هر حزب بیشتر رای بیاره نماینده بیشتری به مجلس معرفی میکنه
    • بی نام IR ۰۱:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      32 2
      شما کجا زندگی می‌کنی عزیزم ... ما در ایرانی زندگی می‌کنیم که سالها افتخار مسئولینش نبود تحزب گرایی بوده ... حزبمون کجا بود ؟؟؟‌
  • حامد A1 ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    46 3
    مسخره است شما حساب کن هر نفر چقدر زمان میبرد که 46اسم را بنویسد؟ حتی بر فرض اگرهمه واجدین شرایط بخواهند رای بدهند با این سیستم سه روز وقت نیاز است؟ ضمن اینکه ما امروز ساعت 8:30 رفتیم حوزه انتخاباتی هنوز آماده نبودند؟؟؟
  • sajad IR ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    116 5
    من چهارتا چهل و شش تا نوشتم یک ساعت طول کشید کمرم رگ به رگ شد
    • sajad IR ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
      36 2
      نکته جالب این بود که بازم پایه بودم ادامه بدم یه سری میامدن میگفتن یه نفرو واسه ما بنویس ما وقت نداریم منم مجبور میشدم عارف و روحانی رو مینوشتم برای منی که پایین شهر میشینم واقعا عجیب بود که مردم ما تا بلوغ سیاسی و اجتماعی چه راه درازی در پیش دارن خلاصه یکی زیرآبمو زد از حوضه پرتم کردن بیرون ولی خوب چون از سال ۸۸ غایب بودم خواستم دینمو ادا کنم
  • مسعود A1 ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    39 4
    الان ناجا سیستم بانکی وزارت کشور سازمان سنجش و... همشون کامل الکترونیکی شدن این که انتخابات دستیه اصلا توجیه نداره چون ارگان های دیگه بصورت الکترونیکی کارهاشون رو انجام میدند و امنیت خوبی هم در این زمینه دارند چرا باید به انتخابات که میرسیم بروز نشیم ؟
  • سینا A1 ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    12 1
    چرا دیگهایران.تو ایران دستی مینویسن تا زیاد شفافیت رخ نده
  • بی نام A1 ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    27 1
    آقا سجاد من 5 تا 46تا نوشتم گذشت اشکال نداره انشالله لیست امید رای بیارن فدای سرمون
    • پسر بابام IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      3 23
      خدا از سر تقصیراتتون بگذره..بیچاره اون آدمایی که به شما اعتماد کردن.آدم تا این حد فرصت طلب.
    • به لیست امید رای دادم A1 ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
      2 0
      پسر بابات منظورش اینه که برای کسانیکه ازش خواستن بنویسه، نوشته. منم برای پدر و مادرم نوشتم چون هم دستشون کند بود هم بدخط بودند. ضمن اینکه اسم همون کسانی رو نوشتم که خودشون ازم خواستن بنویسن. تا آخرین لحظه قبل از نوشتن هم چندبار بهشون تاکید کردم که اسم هرکیو بخوان مینویسم و همینکارو کردم. رای حق الناسه و امیدوارم از امانت ما صیانت بشه.
  • رامین A1 ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    13 5
    به نظر من اگر رای گیری الکترونیکی بشه باید نتیجه به صورت آنلاین روی اینترنت هم قابل دیدن باشه. ولی بیاین واقع بین باشیم. ما هنوز یه شبکه ی بانکی نداریم که 24 ساعته بدون مشکل کار کنه و بشه روش حساب کرد. پس توانایی رای گیری الکترونیکی هم نداریم.
  • بی نام A1 ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    11 0
    من تجربه انتخابات الکترونیکی رودارم .بسیار بجاست .داخل سالن 40 تا کامپیوتر میزازن شما میری میشینی پشت کامپیوتر ونفرات رو انتخاب میکنی پرینت میگیری .میبری مهر میکنن میندازی داخل صندوق به این راحتی .البته نمیدونم چرا نمیزادن اینگونه برگزاربشه..شاید فک میکنن بعضی ها کاربا کامپیوتر روبلد نیستند
  • motafa A1 ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    14 0
    شهر ما که خبرگان دو تا داشت مجلس هم 6 تا که یکیش رو می شد نوشت همش 2دقیقه هم وقت نبرد
  • بی نام DE ۰۴:۴۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    1 6
    بابا انقدر تو صف موندیم به خاطر همین دستی نوشتن که از رای دادن منصرف شدیم برگشتیم
  • morteza A1 ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    6 1
    در مونترآل که ما هستیم هر محله شهر یک نماینده معرفی می کند و کسانی که در محلات رای بیارن می شن نمایندگان شهر. اینطوری شما یه فقط یک نفر رای میدید و امکان پاسخگویی نماینده ها هم بیشتره چون نماینده تعداد کمتری هستند.این راه درستشه نه الکترونیکی کردن
  • سعید A1 ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    4 0
    باید لیست ها را از قبل بنویسند و آدم یکی از لیست ها را انتخاب کند. می توان لیست ها را با کامپیوتر و ابزار مشابه پرینت گرفت.
  • بی نام IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    1 9
    من و خونوادم که فقط دوتا نوشتیم
  • شهروند A1 ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    5 0
    چه ربطی به دهه شصت و هفتاد داره.من یه دهه هفتادیم که 46 نفرو کامل نوشتم ولی خیلی بزرگترا میومدن چند نفرو مینشتن بقیشو خط میزدن.مهم اینه برای چه هدفی اومدی ربطی به سن وسال نداره.
  • تهرانی A1 ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    10 1
    خیلیا هنوز بلد نیستن از خودپرداز استفاده کنن رای دادن که دیگه پیشکش. چند سال باید فرهنگ سازی شه بعد جدی شروع کنن.
  • بی نام A1 ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    6 0
    متاسفانه ما ایرانیها دقیه نود شدیم ..... اگر میخواییم رای بدهیم روزهای قبل کاندیدا و کدهاشون رو آماده کنیم تا این قدر اذیت نشیم .... در ضمن خیلیها فقط به مساجد مراجعه میکنن در حالیکه بیشتر مدارس هم مکان رای گیری هستند که همیشه هم خلوت هستند ....
  • هاشم A1 ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    9 6
    اینجا هم هیچ جای جهان نیست. جزیره ای به نام ایران.
  • بی نام A1 ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۸
    8 1
    ای کاش این اتحاد و همبستگی که در تهران وجود داره در همه جا وجود داشت،متاسفانه در شهرستان ما اونی که بهتر دروغ می گفت انتخاب شد
    • خلیل A1 ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
      0 1
      ایراد شهرستان ها اینه که قوم و قبیله ای رای میدن.و معمولا اونی که اصلحه انتخاب نمیشه.
    • بی نام A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
      0 0
      معمولا توو شهرستانها همه به فک و فامیلشون رای میدن یعنی حتی یک نسبت فامیلیِ دور رو ترجیح میدن به عقاید طرف. بعضی از شهرستانها هم کرسی مشترک دارن واسه همین تنهاچیزی که براشون مهمه اینه که همشهری شون رای بیاره
  • بی نام IR ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
    0 0
    چرا نتیجه آرای مشهد منتشر نمیشه. تعداد رای دهنده ها از تهران که بیشتر نبود. خبرآنلاین پیگیری کن
  • بی نام GB ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
    0 0
    نه اقای ظزیف مردم ایران اقتدار ملت ایران را نشان دادند
  • امیرحسین IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۹
    0 0
    حالا اون لیست رو من نوشتم اما توی صف خیلی معطل شدم ، چون اون سیستم استعلام گیری شون خیلی کند عمل می کرد و خیلی مبتدی بود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین