۰ نفر
۱۷ فروردین ۱۳۸۹ - ۱۳:۲۴

در حالی کاهش تعرفه واردات خودرو از سوی خودروسازان بزرگنمایی می شود آمارها چیز دیگری می گویند.

علی پاکزاد: کاهش تعرفه واردات خودرو در حالی از سوی نمایندگان مجلس انجام گرفت که صنایع خودروسازی کشور طی سالهای گذشته حاضر نشده بودند به هیچ یک از برنامه های اصلاح کیفی اعلام شده از سوی دولت تن بدهند و نتیجه آنکه طی یک دهه تولید خودروهای کشور اگر چه از نظر حجم مرز یک میلیون دستگاه در سال را پشت سر گذاشته است ولی به دلیل آنکه کیفیت خودروهای تولیدی کشور با هیچ یک از استاندارهای جهانی هماهنگی نداشته است میزان صادرات خودرو های کشور از اوج خود یعنی سال 88 به مرز 41 هزار دستگاه رسیده است که این رقم تنها 3 درصد از کل تولیدات داخل طی سال 88 است.

باید یادآور شد که ارزش واقعی خودروهای کشور نیز در مقیاس جهانی معادل یک سوم قیمت همان خودروها در بازار داخلی است که البته این اقدام نیز ناشی از هوشمندی خودروسازان کشور و دمپینگ در رقابت با دیگر عرضه کنندگان خودرو در کشورهایی مانند سوریه و عراق نبوده است بلکه قیمت عرضه خودروهای ایرانی با توجه به ثابث بودن مدل خودرو سالانه کاهش می یابد و این روندی است که در بازار داخلی به دلیل انحصاری بودن بازار با تکیه بر سال تولید خودرو جبران می شود در حالی که می توان مشاهده کرد بخش عمده ای خودروهای عرضه شده در کشور طی یک دوره ده ساله نه از نظر طراحی ونه حتی از نظر امکانات هیچ نفاوتی باهم ندارند ولی مصرف کننده داخلی مجبور به خرید این خودروها با قیمت چند برابر ارزش صادراتی آن است.

انحصار رخوت آور
متاسفانه فرایند ایجاد بازار انحصار کامل در تولید کنندگان خودرو در کشور ایجاد رخوت کرده است و گردانندگان این صنعت به هیچ وجه حاضر به دست کشیدن از این فضای ایزوله شده نبوده و حاضر به تن دادن به خواست مشتری داخلی نیز نیستند.عدم اجرای قانون حمایت از مصرف کنندگان که در زمان مجلس هفتم ابلاغ شده است مشت نمونه خرواری است که متاسفانه هیچ یک از نهادهای قانوگذاری و نظارتی در کشور نتوانسته اند صنایع را به اجرای آن راضی کنند.

در چنین شرایطی مجلس با کاهش تعرفه واردات خودرو تنها یک التیماتم به خودروسازان داد ولی این صنایع با توجه به قدرت مالی و توان نفوذی که در رسانه های گوناگون دارند توانستند مجلس را مجبور به عقب نشینی از این اقدام خود کنند و درنهایت نمایندگان با تدوین طرحی که پای آن را بیش از یکصد وپنجاه نفر از نمایندگان مردم امضاء کرده بودند، لغو مصوبه خود را به رای گذاشتند که البته به جای دو فوریت آن تنها یک فوریت طرح فوق به تصویب رسید، یعنی آنکه مجلس حاضر نشد کاهش تعرفه را ظرف 48 ساعت لغو کند و برای این کار فرجه ای یک ماهه تا یک ساله را فراهم آورد تا در این فاصله خودروسازان طرحی واقعی برای اصلاح کیفیت تولید خود ارایه دهند.

نگاهی به آمارها
حجم بازار خودروی کشور در سال 88 براساس متوسط قیمت 10 میلیون تومان برای خودروهای تولید داخل در حدود 13 هزار میلیارد تومان یا معادل 13 میلیارد دلار قابل برآورد است در حالی که کل واردات خودروی کشور بر اساس آمارهای 12 ماهه گمرک ایران معادل 828 میلیون دلار بوده است یعنی سهم واردات خودرو در کل بازار خودروی کشور معادل 15 درصد بوده است که البته این بازار به خودروهای گران قیمت محدود شده است.

مقایسه ارزش و تعداد خودروهای وارداتی و صادراتی کشور به خوبی نشان می دهد در حالی که ارزش واقعی خودروهای ایرانی در بازارهای جهانی معادل 6700دلار یا چیزی کمتر از هفت میلیون تومان است در حالی که در بازارهای داخلی دو تا سه رقم خودرو زیر 10 میلیون تومانی تولید می شود و بخش عمده ای از خودروهایی که امکان صادرات دارند با قیمتی بیش از 20 میلیون تومان در بازار داخلی عرضه می شوند.

در مقابل متوسط ارزش خودروهای وارداتی معادل 19900دلار بوده که با توجه به تعرفه 90 درصدی می توان گفت بازار خودروهای وارداتی محدود به خودروهایی است که در بازارداخلی با قیمت بیش از 35 میلیون تومان عرضه شده اند و در رده خودروهای لوکس قرار می گیرند.

این ارقام از یک سو نشان می دهد آنچه به عنوان نگرانی صنایع خودرو سازی از کاهش تعرفه بیان می شود بیشتر ناشی از نگرانی این صنایع از افت ارزش خودروهایی است که با چند برابر قیمت به مصرف کنندگان داخلی تحمیل می کنند و از سوی دیگر نشان می دهد بازار ایران با توجه به توان خرید مصرف کنندگان در سطوح قیمتی خودروهای بالای 20 میلیون تومان جذابیتی برای رقبای خارجی ندارد زیرا میزان واردات صورت گرفته حتی از رقم یک میلیارد دلار پیش بینی شده در بودجه سال 88 نیز پایین تر بوده است وحتی اگر تعرفه واردات از 90 درصد به 70 درصد کاهش پیدا کند تولید کنندگان جهانی نمی توانند قیمت های خود را به حدی برسانند که سهم بازار خودروهای ارزان قیمت را از آن خود کنند، بنابراین می توان به این نتیجه رسید که انچه در مورد تبعات وحشتناک واردات خودرو بیان می شود بیشتر بزرگنمایی است و با آمارهای واقعی فاصله دارد.

در مذاکرات امروز مجلس یکی از نمایندگان مخالف طرح با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری گفت: رهبری نگفتند که مجلس مصوبه قبلی خود را لغو کند. ایشان بر حمایت از تولید خودرو داخلی تاکید کردند. ولی متا سفانه به نظر می رسد نفوذ رسانه ای صنایع خودروسازی طی رزوهای گذشته تلاش کرده است بیانات رهبری را به این سمت سوق دهد که لزوم حمایت لغو کاهش تعرفه واردات است و لاغیر.

کد خبر 53056

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجید IR ۲۰:۳۲ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۷
    0 0
    ایران خودرو یک خودروی پژوی 206 Asd را حدو 19 میفروشد در حالیکه پژو 407 2010 حدود 21 میلیون تومان تحویل در گمرک ایران است.ایران خودرو قطعات را از قطعه سازان نصف قیمت خارجی و حتی به قیمت ثلث خریداری می کند.پس چرا بهای یک 206 اتوماتیک مدل10 سال قبل اروپا در ایران 19 میلیون است؟ مشکل در مدیریت عقب مانده و متکبر خودروسازی ما است. این مدیریت لوس و پر توقع هزینه مونتاژ خودرو در کشور را 3 تا 4 برابر کشورهای خودروساز تمام می کند.چرا؟ غیر از بی کفایتی نام دیگری برای این زیان ملی نمی توان گذاشت.
  • حنيف IR ۰۴:۱۴ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۸
    0 0
    ايران خودرو تشكيل شده است از مجموعه محدودي از تكنوكرات ها و مهندساني كه لابي كردن را به خوبي بلدند و به بالاترين مقامات كشور در سطح وزير دسترسي دارند و به همين خاطر به راحتي توانسته اند از رانت هاي متعدد و پرقدرتي استفاده كنند تا در نهايت بيشترين اجحاف را به قطعه سازان و كل ملت ايران وارد سازند. قطعا منافع سرشاري هم عايدشان مي شود كه آنها را احتمالا شبيه به مافياها مي كند.
  • محمد IR ۰۵:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۱/۲۲
    0 0
    تمامي خودرو سازان در كشور هاي ديگر اهدافشون حمايت از مصرف كننده است اما خودرو سازان ايراني حمايت از سود جويان و سرمايه گذاران اين صنعت است مدير كارخانه ايران خودرو وقتي خودش بهترين ها رو سواره مي خواد به فكر مصرف كننده باشه عمرا تازه ايران خودرو چه چيز 405 رو مي خاد تغيير بده تا به استاندارد جهاني برسه حتما دوباره شكل چراغ عقب رو تغيير ميده وبا پر رويي تو روزنامه ميگه پر طرفدار ترين خودروي خانواده بد بخت مردم تازه بايد 5 يا 6 سال جون بكنن تا 405 بخرن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین