نفوذ عجیب سریال‌های ترکیه‌ای در آمریکای جنوبی

سریال‌های تلویزیونی ترکیه اکنون به یکی از محصولات باارزش برای صادرات این کشور بدل شده‌اند که علاوه بر سود‌آوری اقتصادی در معرفی ترکیه به مردم جهان نقش بسیار مهمی دارند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، هزاران کیلومتر آن‌سوتر از مرزهای ترکیه در قاره‌ای آن‌سوی اقیانوس اطلس، میلیون‌ها نفر بی‌صبرانه منتظر سریال‌های تلویزیونی این کشور هستند. شاید کمی عجیب به نظر برسد اما مردم آمریکای جنوبی هم به جمع هواداران برنامه‌های تلویزیونی ترکیه‌ای پیوسته‌اند.

حال دیگر سریال‌های ترکیه‌ای به زبان‌های اسپانیایی و پرتغالی دوبله شده و در بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی در حال پخش هستند. تعداد سریال‌های ترکیه‌ای که به بازار آمریکای جنوبی وارد می‌شوند، روز به روز بیشتر می‌شود و این برنامه‌ها اغلب در میان برنامه‌های پرتماشاگر قرار دارند. برای نمونه سریال «فاطما گل» تنها در آرژانتین بیش از 12 میلیون تماشاگر داشته است، در شیلی نیز سریال ترکیه‌ای «هزار و یک‌شب» سال 2014 در میان برنامه‌های پر تماشاگر تلویزیونی این کشور بود.

اما چرا برنامه‌های تلویزیونی ترکیه‌ای هزاران کیلومتر آن‌سوتر از مرزهای این کشور در آمریکای جنوبی به این سطح از محبوبیت رسیده‌اند؟

مارسلا مرا یک زن 42 ساله ساکن سانتیاگو پایتخت شیلی و از هواداران پروپاقرص درام‌های محصول ترکیه است. به عقیده او برقراری ارتباط با سریال‌های ترکیه‌ای به مراتب ساده‌تر از سریال‌های تلویزیونی محصول آمریکا است. او موضوع را ناشی از دیدگاه سنتی‌تر این سریال‌ها درباره داستان‌های عاشقانه‌ای می‌داند که در محصولات هالیوودی بیشتر جنبه‌های جنسی آن نمایان می‌شود.  

مارسلا می‌گوید: «با اینکه ترکیه از کشور ما بسیار دور است اما به عقیده من فرهنگ ما بسیار شبیه به یکدیگر است. محصولات ترکیه از کیفیت بالایی برخوردار هستند و در عین حال در آن‌ها از کلیشه‌ها و نگاه‌های قالبی هالیوود خبری نیست. من پس از تماشای این سریال‌ها به این نتیجه رسیدم که دیگر از تماشای خشونت بسیار زیاد در سریال‌های آمریکایی به تنگ آمده‌ام.»

ایوت سانچز دانشجوی 23 ساله اهل پرو یکی دیگر از هواداران سریال‌های ترکیه‌ای است که او هم از کیفیت بالای سریال‌های ترکیه‌ای می‌گوید. یکی از نکات مورد توجه سانچز تنوع بازیگران و فیلمنامه‌های خوب این سریال‌ها است که این برنامه‌ها را به بهانه‌ای برای گرد هم آمدن او و دوستانش تبدیل کرده است.

گسترش محبوبیت محصولات تلویزیونی ترکیه در آمریکای جنوبی به افزایش سود حاصل از صادرات این برنامه‌ها کمک شایانی کرده است.

ترکیه سال گذشته از فروش برنامه‌های تلویزیونی به کشورهای خارجی 250 میلیون دلار درآمد کسب کرد. برای پی بردن به میزان رشد و موفقیت این صنعت در ترکیه کافی است بدانیم که میزان صادرات برنامه‌های تلویزیونی ترکیه در سال 2004 تنها 10 هزار دلار بوده است. اکنون محصولات تلویزیونی ترکیه در بیش از 140 کشور جهان بیش از 400 میلیون تماشاگر دارند.

شاید در حال حاضر میزان صادرات تلویزیونی ترکیه در مقایسه با کشورهایی مانند انگلستان ناچیز باشد اما ترکیه برای رسیدن به کشورهای برتر در این زمینه برنامه دارد. انگلستان در سال مالی 2014 تا 2015 از فروش برنامه‌های تلویزیونی به درآمدی برابر با 1 میلیارد و 600 میلیون دلار دست پیدا کرد.

بادر ارسلان رئیس مجمع صادرکنندگان ترکیه انتظار دارد که درآمد این کشور از صادرات برنامه‌های تلویزیونی تا سال 2023 به یک میلیارد دلار برسد. برهان گون رئیس انجمن تهیه‌کنندگان سینما و تلویزیون ترکیه با اشاره به درآمد حال حاضر این کشور از فروش برنامه‌های تلویزیونی به آمریکای جنوبی، از دلایل استقبال گسترده از سریال‌های ترکیه‌ای در قاره آمریکای جنوبی می‌گوید.

او شباهت میان مردم ترکیه و اهالی آمریکای جنوبی را نخستین دلیل این اقبال می‌داند. گون ریاست نهادی را برعهده دارد که بیش از 80 کمپانی تولیدات تلویزیونی خصوصی را نمایندگی می‌کند. او در ادامه افزود: «ترکیه کشوری با فرهنگ‌های گوناگون است و بازیگران ما پیش‌زمینه‌های قومی گوناگونی را ارائه می‌کنند.»

از نظر گون طنین تغییرات اجتماعی مورد بحث در سریال‌های ترکیه‌‌ای در آمریکای جنوبی و بسیار از دیگر بخش‌های جهان به گوش می‌رسد. برای نمونه بسیاری از برنامه‌های تلویزیونی ترکیه به موضوع مهاجرت مردم از روستاها به شهرها و چالش‌های شهرنشینی می‌پردازند. گون می‌گوید: «این موضوع در بسیاری از کشورهای در حال توسعه بسیار مهم است اما در تولیدات تلویزیونی غربی به آن پرداخته نمی‌شود.»

عمر القاضی مدرس روزنامه‌نگاری دانشگاه شفیلد که مقالات بسیاری درباره فرهنگ عامه ترکیه دارد،  تجدد اغواکننده موجود در درام‌های تلویزیونی ترکیه را از عوامل محبوبیت آن‌ها می‌داند. او در توضیح این موضوع می‌گوید: «این سریال‌ها ایده‌های خریدارپسندی درباره یک زندگی راحت طبقه متوسط عرضه می‌کنند که برای بسیاری در دسترس و از نظر فرهنگی به آن‌ها مربوط است.»

در حالی که بی‌شک موفقیت برنامه‌های تلویزیونی ترکیه به دلیل بهبود تصویر و افزایش محبوبیت این کشور در جهان، خوشایند رجب طیب اردوغان رییس‌جمهور ترکیه است، صنعت تولیدات تلویزیونی ترکیه بر استقلال خود تاکید دارد و هر گونه حمایت دولتی را انکار می‌کند.

البته کمپانی‌های تولیدات تلویزیونی در برخی موارد با انتقاد رییس‌جمهور این کشور روبه‌رو شده‌اند. برای نمونه اردوغان سال 2012 از نحوه به تصویر کشیدن سلطان عثمانی در یکی از سریال‌های این کشور انتقاد کرده بود.

محبوبیت سریال‌های ترکیه‌ای در آمریکای جنوبی بسیاری از مردمان این منطقه از جهان را به ترکیه علاقه‌مند کرده است. حالا دیگر یک فرد اهل ترکیه در هر کجای آمریکای جنوبی می‌تواند از سریال‌های ترکیه‌ای به عنوان موضوعی برای آغاز گفت‌وگو با مردم استفاده کند.

آلپر آکوزمان تاجر ترکیه‌ای ساکن شیلی با اشاره به این موضوع می‌گوید: «این سریال‌های تلویزیونی کاری را انجام دادند که بسیاری از تاکتیک‌های دیپلماسی قادر به انجام آن نیستند. باورکردنی نیست.»

منبع: بی‌بی‌سی / 7 سپتامبر/ ترجمه : فرزاد مظفری

57241

کد خبر 577139

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    69 32
    سریال ها ومحصولات آمریکایی بینظیرندوفوق العاده هستندوانصافاتابحال هیچ کشوری نتونست بپاشون برسه محصولات ترک بیشتربرای سلیقه های سطح پایین بدردمیخوره تا آثاربینظیر اخیرا یک انیمشنی ازمحصولات شرکت دیزنی آمریکا دیدم که فوق العاده بودبلحاظ تکنیک ومفهوم بینظیرفیلمنامه اسمش هم زوتوپیابودانقدرجذاب بودکه دوباره دیدمش محصولات آمریکاواقعافوق العاده هستند
    • بی نام IR ۱۵:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      64 44
      سریالای ترکیه مفت نمی ارزن نمیدونم چرا یه عده عاشق این سریالای بی محتوا میشن
    • بی نام A1 ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      25 22
      بابا سلیقه.. به ماهم یاد بده
    • بی نام US ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      17 4
      کارتونی که شما بهش اشاره کردی یک شاهکاره. کلا محصولات شرکت پیکسار یه سرو گردن از همه کمپانی‌های فیلم سازی جلوتر هستن
    • بی نام A1 ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      24 1
      من تاحالا سریالای ترکیه رو ندیدم ولی اونا از هر صنعتی چه فیلم و سریال چه توریسم و...پول در میارن ولی ما کلی الکی پول خبج میکنیم آخرش به زور اون سریال رو به خورد مخاطب داخلی هم نمیتونیم بدیم، نمونش همین سریال معمای شاه.کره ای ها هم که هر 6ماه یه سریال 100قسمتی درست میکنن کلی هم مخاطب داره مثل جومونگ، جواهری در قصر و...ولی ما واسه یه سریالمون مثلا مختار7سال وقت صرف کردیم یا یوزارسیف.
    • محسن IR ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      27 4
      در کیفیت بالای سریالها و محصولات امریکایی شکی نیست ولی محصولات ترکیه هم برای سلیقه های سطح پایین نیست.هر ملتی یه سبک و ژانری رو دوست داره سریالهای ترکی بیشتر عاشقانه و احساس کار دارن و این دلیل بر سطح پایین بودنش نیست.در اکثر کشورهای راوپایی هم سریالهای ترکیه طرفدار داره ایا میتونید بازم بگید سطح سلیقه شون پایینه.؟تازه اگه واقعا اینطوره پس سریالهای ایران که اصلا در دنیا جایگاهی نیستن در کدوم سطح قرار دارن؟
    • بی نام IR ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
      19 3
      ترکیه اگه کارشو بلد نبود الان عین ما و شایدم بدتر از ما بود.همه چیزش اکثرا رو اصوله .بدون یک لیتر نفت و گاز چنین کشوری داشته باشی واقعا معجزه است.اونم با همسایه هایی که تو دنیا جزو اون پایین جدول هستن تو همه چیز
    • بی نام IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
      14 11
      وقتی تو کشور خودمون اکثریت مردم سریالها و برنامه های تلوزیونی ترکیه رو بیشتر از مال خودمون تعقیب میکنن و وقتشو میدونن خوب معلومه که کل دنیا رو میگیره.
    • بی نام A1 ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
      7 2
      زوتوپیا که اشاره شدواقعا انیمیشن فوق العاده ایی بود
  • علی IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    40 2
    تلویزیون ما باید حداقل یکم به فکر بیافته که چرا ترکیه تونست و ما نتونستیم
    • بی نام A1 ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      22 5
      به همون علت که هواپیمایی امارات و قطر که زمان همای ما فقط شتر داشتن ولی الان چند برابر ما هواپیما دارن، به همون علت که ما و کره یه زمان خودروسازی شروع کردیم اونا الان چی تولید میکنن ما چی تولید میکنیم؟به همون علت که کفش ملی و ارج صادر میکردن تولیداتشونو الان ورشکست میشن.کلی دلیل هست ولی در راس همشون مدیر نالایقه،مدیر بی کفایت و بی سواد .
    • بی نام A1 ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      18 2
      چون ترکیه دستش بازتره.کاری که ترکها توی سریالهاشون می کنن ایران می تونه؟
  • بی نام A1 ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    18 10
    کاراااااااا سوداااااااااااا رو ببینن چی میگن وای خدا عاشقشم
  • خسته ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    46 0
    ديگه تركيه هاليوود نيست كه بگيم قدرتش رو نداريم و فلان، ببينيد چطور دارند فرهنگ و تاريخشون رو تبليغ مي كنند ، سيستم اداري و صنعتي تركيه كاملا مبتني بر تجربه هاي موفق اروپاست و واقعا نتيحه هم گرفتند، ....
    • بی نام A1 ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
      22 17
      فرهنگ و تاریخشون رو نشون نمیدن......ایا حریم سلطان تاریخ واقعی اونهاست؟ ایا این فیلمها زندگی بقه مرفه و با ظاهر غربی فرهنگ واقعی جامعه مسلمان ترکیه رو به نمایش میزاره؟ با این حال من تحسین میکنم........بدون شک این فیلمها منافع اقتصادی و بین المللی ترکیه رو تامین میکنه........بذون شک مردم لاتین اگر در این فیلمها اکثریت متدین و محجبه ترکیه رو نشون میداد این استقبال رو نمیکردن.....برای هر جامعه باید نسخه مخصوص اون رو مهیا کرد. ترکیه هیچ حجمه رسانه ای بین المللی علیهش نیست با این حال رسانه هاش اینهمه در تلاشن چهره ترکیه رو مدرن و زیبا بدن.......ولی برای ما اینهمه حجمه رسانه ای در جهت سیاه نشون دادن هر چه بیشتر فرهنگ و جامعه و مردم ما هستن ولی ما هیچ اقدامی نمینیم.
  • بی نام IR ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    1 15
    سریال فقط آژانس شیشه ای و بازی تاج و تخت
  • بی نام DE ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۸
    7 14
    اتفاقا ما اگر مدل فیلم های موفقمونو به سریال تبدیل کنیم موفق میشیم
  • بی نام A1 ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۹
    22 5
    سریالهای ایرانی اکثراصداقت ندارندوبشدت ایدئولوژیک هستندبرای همینم استقبالی ازشون نمیشه چه داخل وچه خارج

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین