آیرین رحیمیان -خبرآنلاین آدربایجان شرقی: هرچقدر در بازی بیلیارد تبحر پیدا کرده و زاویه ضربه، توپ ها و مقدار نیرو را که حساب کنی رفته رفته به فلسفه زیستن پی میبری و به تعادل می رسی چراکه حرفه ای بودن شانسی نیست!
حرفه ای که باشی، برد و باخت معنا را از دست می دهد و حتی گاهی آنقدر زیبایی ضربات حریف تو را به وجود می آورد که ناخودآگاه با هیجان تشویقش می کنی!
از فلسفه که بگذریم به تاریخ می رسیم؛ تاریخ بازی بیلیارد خیلی مشخص نیست اما آنچه که از کتاب (آنتونی و کلئو پاترای ) شکسپیر بر ما روشن می شود، مردمان 1600 سال قبل، با گوی های رنگین و میز سبز رنگش، آشنا بوده اند و بیلیارد ید طولانیی در تاریخ دارد.
این بازی تا قرن 15 با گوی و حلقه بر روی چمن انجام می گرفت اما بعدها از سطح زمین به روی میز منتقل شد که پارچه ی سبز امروزی نیز نقش همان چمن سبز را بازی می کند!
جالب اینکه برخلاف بسیاری از بازی های کهن، بیلیارد اختصاص به طبقه و جنسیت خاصی نبود و حتی نقش بانوان در این بازی کمتر از آقایان نبوده است.
بانوان از قرن ۱۵، یعنی از زمانی که بازی بیلیارد از محیط باز از روی چمن به محیط بسته روی میز راه پیدا کرد تا کنون مجذوب این رشته بوده اند بطوریکه از سال ۱۸۹۰ حداقل یک خانم در سطح بین المللی به عنوان چهره ی شاخص و حرفه ای در صحنه حضور داشته و دارد.
بعد از انقلاب گرچه بیلیارد به حاشیه رفت و همینک کمی بیش از یک دهه از عمر فعالیت مجدد آن می گذرد اما مردان و زنان زیادی در عرصه قهرمانی آسیا و جهان فعالیت دارند.
در این میان، کلانشهر تبریز نیز به عنوان یکی از شهرهایی است که طی دهه گذشته ورزش بیلیارد بطور رسمی در آن آ؛از به کار کرده و با استقبال گسترده جوانان روبرو شد.
با اینحال اما بیلیارد در تبریز با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کند چراکه بشدت مورد کم لطفی و بی مهری مسئولان قرار گرفته و حتی بازیکنانش نیز آدرس هیئت خود را دقیق نمی دانند!
به دلیل عدم حمایت های لازم و نیز غیرفعال بودن هیئت بیلیارد است که اسنوکر بازان حرفه ای تبریزی عملا مجبور به پیوستن در تیم های شهرستان های همجوار بوده و برخی بازیکنان پر سابقه چون امین جزمی مجبور می شوند از این رشته کناره گیری نمایند.
بازیکنان تبریزی اعتقاد دارند که لازم است هرچه سریعتر فردی آشنا و دلسوز بر راس هیئت بیلیارد نشسته و وضعیت این رشته را سر و سامان بخشد.
به گفته اغلب بازیکنان تبریزی، اطلاع رسانی دقیقی از طرف هیئت صورت نمی گیرد و دعوت نامه ای برای بازی دریافت نمی کنند این درحالی است که کلاس های توجیهی و داوری و مربیگری نیز کمتر از انگشتان یک دست بوده است.
به قول معروف، در کل می توان گفت بازیکنان تبریزی خودشان یاد گرفته اند، تلاش کرده اند و خود را به جایی رسانده اند .
با این اوصاف، وضعیت بانوان علاقمند به بیلیارد نیز کاملا روشن خواهد بود! باشگاه بیلیارد خانمها به دلیل کمبود ها تعطیل بوده و به طور کل در خصوص این رشته ورزشی هیچگونه فرهنگ سازی انجام نگرفته است.
امین جزمی، بازیکن باسابقه ی اسنوکر تبریزی اما از امید به روزهای خوب در ورزش بیلیارد تبریز و آذربایجان شرقی سخن می گوید.
او در گفتگو با خبرآنلاین اظهار می کند: دو هفته ای است که اتفاق تازه ای در این عرصه برای بازیکنان رخ داده چراکه تبریز میزبان "حسین وفایی" قهرمان دو دوره اسنوکر جهان شده و بازیکنان توانسته اند از حضور وی نهایت استفاده را داشته باشند.
وی با بیان اینکه حضور این بیلیارد باز حرفه ای مایه دلگرمی اسنوکر بازان جوان تبریزی بود ادامه می دهد: با توجه به اینکه حضور ایشان در آخرین ساعات به ما اعلام شده بود با اینحال توانستیم در کمترین زمان با همکاری بهترین باشگاه تبریز، علاقمندان، بازیکنان و هیئت، میزبانانی شایسته برای وی باشیم.
این قهرمان باسابقه ی تبریزی در خصوص سابقه ی "حسین وفایی" که به عنوان سفیر رشته بیلیارد شناخته می شود می گوید: ایشان قهرمان دو دوره اسنوكر جهان است که به عنوان سفير رشته هاي بيليارد، تبریز را مقصد اول خود قرار داد و با حضور خود منشا< خدمات زیادی برای بیلیارد بازان تبریزی شدند.
به گفته وی، حسین وفایی ضمن آموزش بازیکنان تبریزی، برای تشویق آنان، در مقابل 10 بازيكن این شهر بطور غیر رسمی بازی کردند .
امین جزمی در پاسخ به اینکه آیا به آینده بیلیارد تبریز خوشبین است یا نه اظهار می دارد: نمی توان گفت آینده چگونه خواهد بود اما انتخاب دبیر جدید هیئت بیلیارد که از پیشکسوتان این رشته محسوب می شود، برای فعال کردن مجدد بیلیارد مفید واقع خواهد شد و امیدوارم حضور ایشان بتواند تحولی در این ورزش ایجاد نمایند.
۴۸
نظر شما