به گزارش خبرآنلاین، هفتمین جلد کتاب «فرهنگ قرآن» نوشته آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی و محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن از سوی موسسه بوستان کتاب به چاپ سوم رسید. «فرهنگ قرآن» در بردارنده موضوعات متعدد و متنوع قرآنی است که علاوه بر نقش اطلاعرسانی در زمینه معارف قرآن، نوعی تفسیر موضوعی به شمار میآید. جلد هفتم «فرهنگ قرآن» با کلمه «بیابان» آغاز و با کلمه «ترور» به پایان میرسد.
از اصول گوناگونی در شکلدهی این اثر اسفاده شده است که از آن میان میتوان به «اصول و ضوابط مدخلگزینی» اشاره داشت. در این روش، ملاک انتخاب در مدخلها، قرآنی بودن و داشتن اطلاعات ـ هرچند اندک ـ است، به طوری که ذیل برخی از مدخلها، یک آیه یا حتی بخشی کوتاه از یک آیه جای دارد. در فارسی و یا عربی بودن، بیشتر به شناخته بودن آنها برای مخاطبان فارسی زبان توجه شده است.
همچنین اعلام مصرح در قرآن و اعلام غیر مصرح که بر اساس روایات و کتابهای تفسیر و اسباب نزول، مراد اشارههای قرآناند، مدخل قرار گرفتهاند. موضوعات علوم قرآن که در قرآن کریم به آنها اشاره شده باشد و از معارف قرآنی قلمداد شود، مانند محکم و متشابه و نسخ مدخل قرار گرفتهاند.
دومین بخش «اصول و ضوابط برداشت از آیات» به شمار میرود که در آن موضوعات با روش خاصی دستهبندی شدهاند. در این روش در برداشت از آیات به چینش و نظم کنونی آنها توجه شده چنان که برخی روایات، نظم فعلی آیات را توقیفی میدانند. در برداشتها از روایات شان نزول و روایات تفسیری نیز استفاده شدهاند، البته مشروط به آن که با مبانی شناخته شده دینی سازگاری داشته باشد. در برداشتها مبنا این بود که ظاهر کلمات قرآن بر اساس فهم عرف، دارای حجیت و قابل استناد باشند. دعوت قرآن از مردم برای اندیشهورزی در آیههای خود و توصیه به آنان برای عمل به مفاد آنها، همچنین روایاتی که مسلمانان را به مراجعه به قرآن و سنجش روایات بر اساس آیات دعوت میکند، دلیل گویایی بر این مبناست.
«اصول و ضوابط طبقهبندی اطلاعات» از دیگر اصول تدوین این مجموعه محسوب میشود که در آن مدخلها به صورت الفبایی تنظیم شدهاند. در ذیل مدخلها سرفصلهای اصلی و عناوین فرعی به روش الفبایی جای دارند.
نظر شما