شاخص توسه انسانی یک برآیند آماری برای نشان دادن وضعیت اجتماعی ، اقتصادی وفرهنگی مردم در جوامع مختلف است.

هادی معیری نژاد- گرچه شاخصه هایی چون امید به زندگی وشادترین کشورهای جهان نیز هر ساله توسط موسسات مختلف ارایه می شود اما شاخص توسعه انسانی نیز از معیارهای اندازه گیری جایگاه انسان درهر جامعه است که توسط سازمان ملل ارایه می شود.

بنیانگذار این شاخص، اقتصاددانی پاکستانی به نام محبوب‌الحق بوده است و با استفاده از مفاهیم و روش‌های تعریف شده توسط آمارتیا سن، استاد هندی دانشگاه هاروارد و برندة جایزة نوبل در اقتصاد و با بودجه سازمان ملل متحد اجرا می‌شود در کل چنین شاخص هایی برای توسعه انسانی قابل تعریف هستند و رتبه ها بر اساس این داده ها تنظیم می شوند:

شاخص فقر درآمدی و انسانی؛ روندهای جمعیتی؛ تعهد به سلامت؛ آب و فاضلاب و وضعیت تغذیه؛ نابرابری در سلامت کودکان؛ بحران‌ها و مخاطرات مربوط به سلامت؛ حداقل حیات؛ تعهد به آموزش؛ مخارج عمومی؛ سواد و ثبت نام در مدارس؛ پخش و تولید تکنولوژی؛ کارایی اقتصادی؛ نابرابری در درآمد و مخارج؛ ساختار مبادلات بین‌المللی؛‌ جریان کمک‌های بین‌المللی؛ انرژی و محیط زیست؛ انتشار دی‌ اکسید کربن؛‌ وضعیت پیوستن به معاهدات بین‌المللی در مورد محیط زیست؛ مهاجرت؛‌ جرم و جنایت و نظام قضایی؛ نابرابری‌های جنسیتی در آموزش؛‌ نابرابری جنسیتی در فعالیت‌های اقتصادی؛ جنسیت، کار و تخصیص زمانی؛ مشارکت سیاسی زنان؛ وضعیت پیوستن به معاهدات بین‌المللی مربوط به حقوق بشر؛‌ وضعیت پیوستن به معاهدات بین‌المللی مربوط به حقوق کارگران.

در تصویر زیرکه بر اساس آمار سال قبل سازمان ملل تنظیم شده است وضعیت کشورها در این شاخص با رنگ مشخص شده که رنگ سورمه ای بیانگر آماربسیار بالای شاخص توسعه انسانی ،رنگ آبی؛ بالا، رنگ آبی کم رنگ ؛متوسط، سفید ؛کم و خاکستری فاقد اطلاعات است.

برای دیدن تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید.
 

 

45233

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • متعجب US ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۴
    8 0
    من هم اين ايندكس روتو ويكيپديا ديدم ولي بين داده ها پارادكس وجود داره مثل عضويت در معاهدات مختلف به طور مثال تركيه كجاليبي كجا ولي هردو ابي هستند.يا كشورهاي شمال شرقي اروپا مثل استوني لتوني وليتواني كجا همين تركيه كجا تركيه رشد اقتصادي خيلي بالاتر وصنعت پيشروتر داره درنتيجه فرصت پيشرفت بالاترداره ولي اونهاعضوشينگن هستندورنگ سرمه اي دارن
  • فرهاد IR ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۴
    16 3
    یعنی تو تصویر دست برده نشده!؟ تو این دوره و زمونه و با این وضع، بعیده کاکا!
  • ايراني IR ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۴
    15 3
    اگر شاخص توسعه انساني ما بالاست پس واي به حال اون قسمتهاي آبي كمرنگ و سفيد. خواهش ميكنم به شعور افراد احترام بگذاريد.
  • بدون نام US ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۱/۲۵
    2 0
    تفاوت كشورهاي ثروتمند و فقير، تفاوت قدمت آنها نيست. براي مثال كشور مصر بيش از ۳۰۰۰ سال تاريخ مكتوب دارد و فقير است! اما كشورهاي جديدي مانند كانادا، نيوزيلند، استراليا كه ۱۵۰ سال پيش وضعيت قابل توجهي نداشتند، اكنون كشورهايي توسعه‌يافته و ثروتمند هستند. تفاوت كشورهاي فقير و ثروتمند در ميزان منابع طبيعي قابل استحصال آنها هم نيست. ژاپن كشوري است كه سرزمين بسيار محدودي دارد كه ۸۰ درصد آن كوه‌هايي است كه مناسب كشاورزي و دامداري نيست اما دومين اقتصاد قدرتمند جهان پس از آمريكا را دارد. اين كشور مانند يك كارخانه پهناور و شناوري مي‌باشد كه مواد خام را از همه جهان وارد كرده و به صورت محصولات پيشرفته صادر مي‌كند. مثال بعدي سوئيس است. كشوري كه اصلاً كاكائو در آن به عمل نمي‌آيد اما بهترين شكلات‌هاي