تیتر سه وبلاگها
-
خطرِ چیدن و خریدن سبزیهای کوهی
در بهار ورود به چمنزارها و علفزارها یا آنچه که «مرتع» خوانده میشود، باید با احتیاط صورت گیرد.
-
پیروزیهای محیط زیستی در سال ۱۴۰۳
در گفتگو از «پیروزی» (موفقیت) محیط زیستی، منظور من تلاش انجمنها، گروههای محلی، و افراد داوطلب است که به جلوگیری از اجرای یک طرح مخرب یا به پیشبرد یک برنامهی آموزشی، ترویجی، یا حفاظتی انجامیده است.
-
نوروز، سفر و محیط زیست بیچاره!
چند دههای بیشتر نیست که برای بخشهایی قابل توجه از جامعهی ما، سفر به یکی از آداب نوروزی بدل شده است.
-
خانه نبیزاده را نجات دهید!
بافت تاریخی شهرها و روستاها، و تکخانههای ارزشمند و قدیمی حامل خاطرههای جمعی، بیانگر هویت زیستگاه، نشانههای پیوستگی تمدن منطقه، و عامل دلبستگی به زادگاه هستند.
-
ریزجنگل درست کنیم
زمستان تا اواخر فروردین، بسته به عرضهای جغرافیایی و کمربندهای ارتفاعی گوناگون کشور، زمانِ مناسب برای کاشت نهال یا بذر درختانِ جنگلی و بومی و یا کاشت بذر گیاهان مرتعی است.
-
اعتراضهای بازاریان، و بازار متکی بر طبیعت
در روز نهم دی شماری از کاسبان بازار تهران در اعتراض به بالا رفتن پیاپی نرخ ارز، مغازههای خود را بستند و نسبت به اوضاع اقتصادی اعتراض کردند.
-
روز جهانی کوهستان و جنگلهای شمال
یازدهم دسامبر برابر با بیستم یا بیستویکم آذر، روز جهانی کوهستان است. از ۲۲ سال پیش که چنین مناسبتی از سوی سازمان ملل اعلام شد، کوهنوردان و انجمنهای دوستدار طبیعت ایران همهساله رویدادهای متنوعی را در یادکرد از ارزشهای کوهستان برگزار کردهاند.
-
بیقانونی بهتر از قانون بد است!
غلطِ کموبیش رایجی است که میگویند "قانون بد بهتر از بیقانونی است" چرا که در مدت هزاران سال انسانها بدون آنچه که در نظامهای حکمرانی مدرن "قانون" خوانده میشود، در کنار یکدیگر زیسته و آفرینندگی و رشد هم داشتهاند.
-
سخنرانی خانم انصاری در باکو چه مشکلی را حل میکند؟
خانم انصاری یک گزینهی خوب در میان اعضای کابینهی پزشکیان است. ایشان نخستین رئیس سازمان حفاظت محیطزیست است که پیشینهی کاری و تحصیلات و تالیفهایی مرتبط با موضوع دارد. همچنین شیوهی برخورد او در دورههای مسئولیت در سازمان محیط زیست و شهرداری با فعالان مستقلِ حوزهی محیط زیست، در مجموع مناسب و همدلانه بوده است.
-
مهاجران افغانستانی و محیط زیستِ ما
سخن گفتن در این زمینه که رفتار مناسب با میلیونها افغانستانی که از چهل و چند سال پیش تا همین اواخر به کشور ما آمدهاند چه میتواند باشد، کاری سخت و پرغصه است و من توان پرداختن به آن را ندارم، اما نکتههایی هست که بیان آنها شاید کمک کند به چارهاندیشیِ دستاندرکاران و کارشنایانِ این حوزه. در این یادداشت، به یک نکتهی کمتر پرداختهشده میپردازم.
-
مهاجرت ناخواسته و محیط زیست
در این یادداشت، اشارهای دارم به این نکته که مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه، از جمله موضوع مهاجرت و فرار مغزها و سرمایهها، به شکلی عمیق بر امر محیط زیست اثرگذار است.
-
مدیران آبخیزداری لطفا بخوانند؛ صرف بودجه برای دستکاری در طبیعت
آبخیزها زمینهایی هستند که به دلیل شیب و شکل ویژه، قابلیت جذب آب و انتقال آن به جویبارها و رودها یا آبخوانها (سفرههای زیرزمینی) را دارند.
-
جشن مهرگان و رویداد مهرگان کوهستان
کوهنوردان و طبیعتپیمایانِ نیکاندیشِ ایران بیش از سی سال است که چهارم مهر را "روز پاکسازی کوهستان" نامیده و به این مناسبت برنامههایی را برای زدودن پلشتیهای رهاشده در کوه و دشت برگزار میکنند.
-
کوهستان کرکس و نکبت معدنکاریِ بیضابطه
رئیس پیشین سازمان محیط زیست در بازدید از معدنهای دامنهی کرکس در سال گذشته گفته بود: وضعیت اینجا همانند یک منطقهی جنگزده است! تشبیه درستی بود و فقط باید افزوده میشد: منطقهای دستخوش جنگی جنایتکارانه؛ چرا که معدنکارانِ کرکس، زیرساختهای طبیعی و فرهنگیِ آن کوهستان را ویران کردهاند. در واقع، کوه کرکس درگیر نکبتی چهار دههای است که سال به سال و روز به روز، ابعاد آن گستردهتر میشود.
-
پزشکیان با محیط زیست چه خواهد کرد؟
مهمترین مسألهی کشور ما (و جهان) موضوع محیط زیست است، اگرچه سیاستمداران غالبا آن را منکر میشوند یا اموری مانند توسعه، رشد اقتصادی، معیشت، و اشتغال را بهانهی نادیده گرفتن آن قرار میدهند.
-
در دانشگاه تهران ساختوساز نکنید!
چند روزی است که در محدودهی قدیمی و ارزشمند دانشگاه تهران، ضلع جنوبی دانشکدهی دندانپزشکی، عملیاتی آغاز شده که مشخص است برای تغییر کاربری و دگرگونسازی سیمای این محیط صورت میگیرد.
-
علت آتشسوزی جنگلها و مراتع؛ انسانی یا عمدی؟
چندی است که عدهای برای "اثبات" بیکفایتی مسئولان در جلوگیری از آتشسوزی جنگلها و مراتع، اصرار دارند که بگویند آتشسوزیها عمدی است و دولت در شناسایی و مجازات عاملان کوتاهی میکند.
-
چرا باید رأی داد؟
مسعود پزشکیان اگر رئیسجمهور شود، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را انتخاب خواهد کرد و در این مورد نیازی به رأی یا تأیید مجلس ندارد. قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست هم وظیفهها و اختیارات رئیس سازمان را مشخص کرده است.
-
رأی میدهم چون اعتراض دارم!
مسعود پزشکیان اگر رئیسجمهور شود، میتواند تا حدی منشأ اثرات مثبت در وضع اجتماعی و اقتصادی و محیط زیستی کشور شود؛ گو این که درصد بالایی از مردم، بهویژه جوانان، چنان از رفتارهای حکومت در سالهای گذشته (بهحق!) دلآزرده هستند که شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را بهکلی بیمعنی میدانند، و پارادوکسیکال این که همین گروه هستند که میتوانند رئیسجمهور اثرگذار و بهبودبخش را بر سرِکار آورند.
-
آتش در زاگرس و نابودی درختان چند صد ساله؛ چه باید کرد؟
رشتهکوه سترگ زاگرس با مهار کردن بادهای حامل رطوبتِ مدیترانه و دیگر منطقهها، سببساز بارشهای پربرکتی است که حدود سی درصد آب شیرین سرزمین ما را تأمین میکند. همین بارشها بوده که تمدن بزرگ و تاریخساز میانرودان (بینالنهرین) را پدید آورد.
-
دریاچه کوچک گهر، آماج اشتباهکاریهای بزرگ
ابتذال که فراگیر شد، همه چیز از جمله گردشگری و کوهپیمایی هم لوث میشود! گهر یک دریاچهی کوچک کوهستانی است در منطقهی حفاظتشدهی اشترانکوه در استان لرستان. سالها است که در بوق و کرنا میکنند که این دریاچه جاذبهای بیمانند است که همگان باید آن را ببینند، و گویا این "همگان" باید با سادهترین وسیله که همانا خودرو است، تا کنار دریاچه بروند!
-
آقای زاکانی، تقابل مسجد و بوستان نسازید!
در اسفند ماه چندان مشخص نبود که حصارکشی در ضلع شمال شرقی بوستان قیطریه با چه هدفی انجام شده است. بهطور معمول، هر عملیات ساختمانی یا عمرانی که قرار است در زمینی انجام شود، یک تابلوی شناسنامه دارد که بر آن مشخصات کلی طرح نوشته میشود؛ تا به امروز، در محل یادشده چنین تابلویی دیده نشده است.
-
پیروزیهای محیط زیستی در سال 1402
مطالبهگری نتیجه دارد! تلاش و کنش گروهها و سازمانهای مردمی برای حفظ طبیعت که میراث ملی همهی ما و امانتی در دستانمان برای سپردن به آیندگان است، بسیار نتیجهبخش بوده است.
-
نوروز رودها
از نوزدهم اسفند که در تقویم کهن ایران "نوروز رودها" خوانده شده تا بیستوچهارم اسفند (چهاردهم مارچ) روز جهانی رودخانهها، برای "رگهای زندگانیبخش زمین" کاری بکنیم:
-
ساختوساز در فضاهای سبز؛ تهاجم به سلامت مردم
زاکانی شهردار تهران گفته که شهرداری قصد ساخت هتل در چند بوستان (پارک) را ندارد، بلکه این کار را در "فضاهای سبز پیرامونی" تهران خواهد کرد.
-
زمستان گرم و بیعملی مزمن مسئولان
گرم شدن کرهی زمین، کم شدن بارشها برف، عقبنشینی یخچالهای کوهستانی، کمدوام شدن برفچالها در فصل گرم، و فصلی شدن رودخانههایی که پیشتر دائمی بودهاند، پدیدههای نویی نیستند؛ از حدود هزاروهشتصد و شصت میلادی که پایان "دورهی یخچالی کوچک" خوانده شده، انبوهی از اطلاعات تجربی و پژوهشی در این زمینه ارائه شده است. کافی است که در فضای اینترنت عبارت glacier retreat را جستجو کنیم تا به دریایی از محتوا در این زمینه دست یابیم.
-
روز جهانی کوهستان و ضرورت حکمرانی خوب
بیستم آذر (11 دسامبر) روز جهانی کوهستان است. در سال 2002 سازمان ملل برای جلب توجه کشورها به اهمیت کوهها در چرخهی زیست، این روز را اعلام کرد و هر سال نیز یک موضوع یا شعار را برای این مناسبت مطرح میسازد.
-
امید باغ گیاهشناسی به دیوان عدالت
باغ گیاهشناسی ایران در جادهی تهران – کرج که بهعنوان یک اثر ملی و تاریخی به ثبت رسیده، از بهترین باغهای این نوع در جهان است.
-
سد هراز و زبالهزار عمارت؛ نمونهای از مشکلات زنجیرهای سدسازی
سدها از شاخصترین دستکاریهای انسان در سامانههای طبیعی هستند که با ترکیب چند عامل مخرب، موجب "اثرات تجمعی منفی" در محیط زیست میشوند. در این یادداشت، خلاصهوار به چند عامل که بر روی هم با احتساب عامل "همافزایی" تأثیر تجمعی بسیار مخربی بر طبیعت و اقتصاد و جامعههای انسانی حوزهی سد هراز داشته و خواهند داشت، اشاره میکنم.
-
بلایی که اسرائیل بر سر محیطزیست آورد
جنگ از پلیدترین رفتارهای جامعههای انسانی و از مخربترین عاملها برای محیط زیست است.