-
تاثیر توافق قوی یا ضعیف بر نرخ دلار
اقتصاد کلاندر پی حضور جمهوری اسلامی در میز مذاکره و تقویت احساس خوشبینی به رفع خطر تهاجم نظامی به ایران بازار نرخ دلار به این تحولات واکنش مثبت نشان داد.
-
حادثه بندرعباس تبعات جبران ناپذیری بر اقتصاد دارد
اقتصاد کلان✍🏻 حادثه تلخی که در بندر شهید رجایی بندرعباس رقم خورد، تبعات جبرانناپذیری را بر کل سیستم تجاری و اقتصادی کشور تحمیل نمود.
-
جنگ تعرفهها را به واردات کالای خارجی نبازیم!
بازرگانیدر روزهای اخیر تعرفه های گمرکی سال ۱۴۰۴ توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد و اگرچه پیگیری های دولت در افزایش نرخ ارز مبنای محاسبات گمرک ارزشمند است اما کاهش تعرفه به بهانه تنظیم بازار تداوم حمایت و تشویق واردات در مقابل تضعیف تولید داخل است و قطعا به زیان تولید داخل خواهد بود.
-
« اجاره بها » یا « خون بها »؟
مسکندر دولت و مجلس گذشته بسته حمایتی قانون جهش تولید مسکن تصویب شد و بانکها مکلف شدند که ۲۰ درصد از تسهیلات خود را به موضوع مهم مسکن اختصاص دهند ولی در نهایت با وجود تکالیف قانونی و ضمانتهای اجرایی محکم بانکها به دو درصد تکالیف خود عمل کردند و ۱۰ بانک مجموعه تسهیلاتی که پرداخت کردند و در حد صفر باقی ماند .
-
دبه «هزار همتی» دولت علیه بازنشستگان؟
اقتصاد کلاننکته مهم و نگران کننده در سخنان رئیس مجلس آنجا است که ایشان گفتند " در مورد بدهی های دولت به سازمان تامین اجتماعی عدد ۷۰۰ همت مطرح بود ولی بعدها معلوم شد ۴۰۰ همت است و با نگاهی به حسابرسی های قابل تائید بدهی دولت حدود ۲۴۰ همت است " که احتمالا این ارقام را ایشان به استناد گزارشات دولتی ها ازجمله سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی ( مرکز مدیریت بدهی های دولت ) مطرح نموده که خلاف واقع است و بسیار نگران کننده خواهد بود .
-
ضد مذاکرههایی که جیبشان پر است از پول تحریم
اقتصاد کلانخیلی هم نباید دور رفت، عمر زیادی ندارند. دلالان نفتی را میگوییم، همانهایی که با اتیکت «دورزنندگان تحریم» چنان منافع ملی را تلکه کردهاند که برای خود افعی شدهاند.
-
روند تغییرات نرخ طلا و ارز تحت تاثیر وقایع پیش رو
اقتصاد سیاسیسطح تنش میان ایران و غرب در ماههای اخیر به شدت و به طور کم سابقه ای بالا رفته است، شاید به نظر بسیاری که سالهای پایانی جنگ را به یاد ندارند این سطح تنش بی سابقه به نظر برسد.
-
تختگاز خودروهای بیکیفیت در آمار خونین تصادفات
صنعتبالابردن استانداردها به تنهایی مشکلی را در صنعت خودرو حل نمی کند ،کما اینکه در این ۴ ،۵ سال گذشته استانداردها را بالا برده ایم و از ۶۵ به ۸۵ رساندیم.مشکل اصلی ما اقتصادی است و برای رفع مشکل کیفیت خودرو و به روز شدن خودروسازان باید ساختارهای اقتصادی درست شود.
-
مزد پایین کارگران، گروگان ناکارآمدی مسئولان
بازار کارتعیین دستمزد مسئله ای بسیار حساس است که می تواند آثار اجتماعی و سیاسی به مراتب بیشتری از اثر اقتصادی داشته باشد. تداوم پائین بودن دستمزد و کاهش مکرر قدرت خرید بخش های وسیعی از مردم، می تواند آثاری بلندمدت و زنجیره ای از جمله گرفتار کردن این گروه در دایرۀ (تلۀ) فقر داشته باشد. فقر مانع از آن می شود که افراد بتوانند نیازهای غذائی، بهداشتی، و تحصیلی خود و فرزندانشان را تأمین کنند؛ امری که موجب استمرار فقر در نسل های متوالی گردد
-
منابع حساب ذخیره حمایت از تولید ملی
اقتصاد کلانبه نظر می رسد برای حمایت واقعی از تولید ملی باید به سمت استفاده از سازوکار وضع " مالیات اجتماعی " بر فعالیتهای آسیب رسان به تولید ملی و اشتغال ملی حرکت نمود .
-
تحلیل بازار مسکن در سال ۱۴۰۳
مسکنمعامله گران با درج قیمتهای کاذب و تبلیغات غیر واقعی رسانه ایی، در سطح گسترده تلاش زیادی انجام دادند که قیمتها را بالا ببرند، اما رکود مسکن تغییری نکرد و جذابیتی برای معامله گران و سرمایه گذاران ایجاد نشد.
-
نقشه راه توسعه صنعتی کشور همچنان در هالهای از ابهام
صنعتاگر بخواهیم یک چشم انداز کلی از صنعت نساجی و پوشاک در سال ۱۴۰۴ ترسیم نماییم؛ شاید دادههایی که از روزهای پایانی سال ۱۴۰۳ در اختیار داریم، بتواند نقشه روشنتری از افق ۱۴۰۴ برای ما ترسیم نماید.
-
صادرات خرما ممنوع شد
بازرگانیسازمان توسعه تجارت ایران طی نامهای خطاب به گمرک اعلام کرد که صادرات ۳ نوع خرما با هدف تنظیم بازار و تأمین نیاز کشور در ایام نوروز مقارن با ماه مبارک رمضان ممنوع شد.
-
مزد کارگران، قربانی جهش نرخ ارز
بازار کار ممکن است با ۳۵ درصد نرخ تورم ما فکر کنیم مشکل حل میشود در حالی که مشکل حل نمیشود ما باید پیشبینی کنیم که یک خانواده چند نفره بتواند به صورت طبیعی زندگیش را بدون فشار اداره کند این باید رعایت شود.
-
یک نسخه واقعی برای رشد ۸ درصدی اقتصاد
صنعتوقتی در مورد رشد ۸ درصدی بخش صنعت و اشتغال صحبت به میان میآید؛ یکی از صنایعی که میتواند در تحقق این رشد نقش موثری ایفا نماید؛ صنعت نساجی است.
-
قاچاق پنهان برق با ماینر/ سهم ماینینگ در ناترازی، هیچ است
انرژیناترازی انرژی در کشورمان، بهویژه در حوزه برق، یکی از چالشهای اساسی سالهای اخیر است. برخی تحلیلگران و مقامات، استخراج ارز دیجیتال (ماینینگ) را عامل اصلی این بحران میدانند، اما صحت این ادعا نیازمند بررسی دادههای دقیق و مقایسه آن با منابع معتبر بینالمللی است.
-
دستمزد، بحران ملی در ایران
بازار کارالان دستمزد در ایران به یک بحران ملی تبدیل شده است ،چون رفته رفته به دلیل تورمی که درایران ادامه پیدا کرده و سال های سال است که شاهد یک تورم دورقمی بوده ایم و حدود ۶ سال است که یک تورم ۴۰ درصد را یدک می کشیم ،این حقوق و دستمزد کفاف نیازهای زندگی حقوق بگیران را نمی دهد.
-
تعیین مزد سال ۱۴۰۴، ماموریت فوقدشوار
بازار کارپائین بودن دستمزد از یک طرف موجب کاهش بهره وری نیروی کار و در نتیجه کاهش تولید بنگاه اقتصادی می شود، و ازطرف دیگر زمینه را برای خروج نیروهای با تجربه، و ماهر که برای بنگاه های کوچک و متوسط نقشی محوری دارند، فراهم خواهد کرد.
-
ضربهگیر، زیر ضرب
اقتصاد سیاسیصرفنظر از اینکه بخش قابل توجهی از مشکلات مبتلابه سازمان تامین اجتماعی بخاطرتصمیمات مغایر با اصول ، قواعد و محاسبات بیمهای دولتها و مجالس مختلف ایجاد شده و تحمیلات غیربیمهای و سر ریزهای حمایتی دولتها و مجالس ۵ دهه گذشته مسبب اصلی ناترازی سازمان تامین اجتماعی است ، طی دهه اخیر عامل کسری نقدینگی و ناترازی نقدی سازمان تامین اجتماعی نیز دولت است که این روند با تحمیل اجرای طرح تحول سلامت در دولت اعتدال شروع شد و با عدم پرداخت بدهی های بیمه ای جاری دولت به سازمان تامین اجتماعی عمق و شدت بیشتری پیدا کرده و این سازمان را دچار معضل ساخته است .
-
مدیریت مصرف با سهمیهبندی برق؛ تبدیل تهدید به فرصت
انرژیصنعت برق یکی از زیربناهای اساسی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی هر کشور است.
-
پیامد قطع رانت دولت و مجلس از ایرانخودرو
صنعتدر صورت خصوصیسازی دست دولتمردان و بخصوص مجلسی ها از صنعت خودرو کوتاه خواهد شد و از اعمال نفوذ ها قاعدتا باید جلوگیری بشود .
-
کرسنت در دنیای موازی
اقتصاد سیاسیهر سکوی خبری فارسی را که باز میکنی، انبوه خبرها و تحلیلهای مربوط به قرارداد کرسنت به سویت شلیک میشود؛ اما با این وجود هنوز اطلاعات دقیقی از جزییات قرارداد، روند انعقاد آن، فرایند قضایی شکواییه طرف اماراتی، دفاعیۀ طرف ایرانی و ازآن مهمتر رویکرد و سیاست امروز کشور در مورد این قرارداد و رقم جریمۀ ادعایی هولناک آن در دسترس نیست.
-
پیامها و پیامدهای تهدید ترامپ علیه «دلارزدایی»
اقتصاد کلانبنظر نمی رسد که با توجه به لطماتی که کشورهای عضو بریکس در تجارت با غرب خواهند دید در راستای تحقق کنار گذاردن دلار از معاملات فیما بین حد اقل در دهه پیش رو ، اقدام جدی بعمل آورند.
-
تنبیه بازنشستگان بابت سوءتدبیر دولتها
اقتصاد کلاناز سال ۹۷ به اینسو که به دلیل تشدید تحریم ها، بخش قابل توجهی از درآمدهای نفتی از بودجۀ دولت حذف شد، به تدریج آثار سوءتدبیرها نمایان شده اند؛ و اگر تدبیری اساسی صورت نپذیرد، در آینده نزدیک آثار آن ها به صورت بحران های مخرب و علاج ناپذیر بروز خواهند نمود.
-
دقیقهای یکمیلیارد تومان، سود قاچاق سوخت؟
انرژیگویی نظام حکمرانی در ارتباط با مردم به این فرمول دست یافته کـه رانـت سیاسـی مال من، منابع طبیعی مال شما. ترجمه اش این است که من انرژی ارزان می دهم تا بسوزانید، هدر بدهید و حالش را ببرید به شرط آنکه کاری به کار من نداشته باشید!
-
مصوبه حیرتانگیز دولت درباره صندوقهای بازنشستگی
اقتصاد کلانوقتی در این بازار کم عمق و غیر شفاف و دستوری بورس به سه صندوق مظلوم تکلیف می کنید که در یک مهلت کوتاه سهام خود را به هر نحوی بفروشند معلوم است که چه مجموعه هایی برای خرید و تملک این سهام دندان تیز کرده اند و در بهترین حالت همان بلایی که سر سهام بیمه ملت از طرف مجموعه کروز آمد قابل پیش بینی است البته قطعا سمپاتهای کروز خیلی از این موضوع خرسندند و شاید هم بدشان نیاید که بر سر اموال تامین اجتماعی هم بیاید
-
تعامل نفتی - گازی پوتین با ایران در ۲۰سال گذشته
انرژیرؤسای جمهور روسیه و ایران، روز گذشته یک معاهده جامع راهبردی در مسکو امضا کردند؛ یکی از محورهای این سند که روسها تا سه ماه پیش زیر بار امضایش نمیرفتند، موضوع صادرات گاز به ایران است. ایران با یک بحران گازی مواجه است و برای تأمین نیازهای خود، به دنبال گاز است، چه گاز ترکمنستان باشد و چه گاز روسیه اما آیا ابعاد و عمق این قرارداد واقعی است و میتوان روی آن حسابی باز کرد؟ برای پاسخ به این پرسش باید به یک نکته مهم را با دقت مرور کرد: «تاریخ روابط انرژی ایران و روسیه.»
-
سال میلادی و اقتصاد ایرانی
اقتصاد سیاسیاکنون در ابتدای سال میلادی هستیم، این در حالی است که سال ۲۰۲۴ سالی پر تلاطم اقتصادی و سیاسی در جهان و در ایران بود. به هر حال در دنیایی کنونی اقتصاد ها به هم نزدیک شد و تحولات سیاسی به شدت و سرعت آثار خود را می گذارد و نمی توان نسبت به مناسبات و تحولات دنیا بی توجه بود.
-
آیا با تکنولوژی شوخی میکنید؟!
اقتصاد کلانپنجشنبه ۶ دیماه ۱۴۰۳، بانک مرکزی در حرکتی ناگهانی و بدون اطلاعرسانی، از طریق سوئیچ شاپرک درگاههای پرداخت تمام سکوهای تبادل رمزدارایی را مسدود کرد. بهانه؟ کنترل نرخ ارز و جلوگیری از نوسانات بازار دلار.
-
قیمت ارز و ماجرای علامت دروغ
بازار مالیدر یک مسابقه دوچرخه سواری ، وقتی شرایط برای همه مسابقه دهندگان تقریباً مساوی باشد، رقابتی سالم شکل میگیرد.