رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: 9 استان و 34 شهر کشور با کمبود جدی آب مواجه هستیم. مهندس محمدجواد محمدیزاده، معاون رییسجمهوری در دومین سمینار ملی جایگاه آبهای بازیافتی و پساب در مدیریت منابع آب در هتل پردیسان مشهد افزود: لازم است در زمینه مدیریت آب و بازگردانی پساب به چرخه مصرف، چارهاندیشیهای لازم صورت گیرد.
وی اضافه کرد: آلودگیهای منابع آب در اثر فعالیت معدنی و صنعتی که مسائلی نوظهور هستند، افزایش یافته در حالی که کشور ما در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار گرفته و از نظر آب در مضیقه است. وی ادامه داد: یک سوم منابع تجدید ناپذیرآب را به صورت پساب از دست میدهیم که نشان میدهد چه سرمایهای از دست میرود.
محمدیزاده با اشاره به سالانه 410 میلیارد متر مکعب آب حاصل از نزولات و باران در کشور گفت: 280 میلیارد متر مکعب از این آب به علت تبخیر و تعریق از دست میرود، 92 میلیارد متر مکعب به جریانهای سطحی و حدود 38 میلیارد متر مکعب به تغذیه طبیعی آبهای زیرزمینی اختصاص دارد.
وی افزود: کل ذخیره آبی کشور حدود 130 میلیارد متر مکعب است که حدود 50 میلیارد متر مکعب آن ذخیره آب مطمئن محسوب میشود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به 94 میلیارد متر مکعب حجم کل آب مصرفی در کشور ادامه داد: در بخش کشاورزی با 91 درصد مصرف آب، بیشترین سهم استفاده از منابع آبی را به خود اختصاص داده است.
وی گفت: در دنیا در ازای مصرف هر یک متر مکعب آب، 2 کیلوگرم محصول کشاورزی تولید میشود در حالی که در ایران محصول تولیدی در ازای مصرف هر متر مکعب آب تنها 900 گرم است. وی اظهار کرد: با ادامه این روند در سال 1400 همچنان کشاورزی به صورت یک معضل محسوب میشود.
محمدیزاده با اشاره به اینکه سرانه مصرف آب در ایران 191 لیتر است، افزود: سرانه مصرف سرانه آب در دنیا 150 لیتر است و این یعنی هر ایرانی حدود 40 لیتر بیشتر از سرانه جهانی آب مصرف میکند.
وی همچنین با اشاره به حدود 29 میلیاردمتر مکعب پساب برگشتی گفت: حدود 60 تا 70 درصد از آب مصرفی در بخش صنعت به صورت پساب برگشت داده میشود و حجم آلایندگی بسیار بالایی دارد.
معاون رییسجمهوری در خصوص حجم پساب و پیشبینی آن برای سال 1400 عنوان کرد: حجم پساب تولیدی در کشور در سال 1400 برابر با 40 میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود.
وی ادامه داد: پیشبینی میشود در سال 1400 حداقل 90 میلیون نفر جمعیت در کشور وجود دارد که 75 میلیون نفر از آنها در شهر و بقیه در روستاها اقامت خواهند داشت.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: 7 شهر میلیونی فعلی در سال 1400 به 19 شهر افزایش پیدا خواهند یافت و میزان فاضلاب تولیدی شهرها و روستاها بالغ بر 5 میلیارد متر مکعب میشود.
وی گفت: با توجه به این آمار ضروری است که بهرهوری در حوزه پساب را افزایش بدهیم و افزایش ارزش افزوده را برای هر واحد آب در دستور کار قرار دهیم؛ همچنین در اجرای طرحهای ذخیرهسازی همزمانی و هماهنگی داشته باشیم.
نظر شما