مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

مهرداد جلالی پور

در یک جمع بندی کلی و بر اساس آماری موجود باید گفت که 49 درصد اهداف برنامه‌ چهارم توسعه در صادرات غیرنفتی  تحقق پیدا کرده که موضوع مهمی به شمار می آید. در همین راستا از سال 84 روند صعودی صادرات غیرنفتی در کشور آغاز شده و این روند صعودی از 129 درصد سال 84 به 166 درصد رشد در سال 88 رسیده است که این امر، نشان از عزم مسئولان دولت در توسعه صادرات غیرنفتی در کشور دارد.

از سوی دیگر در نیمه اول سال جاری نیز با توجه به هدف گذاری‌های صورت گرفته، 204 درصد رشد در زمینه توسعه صادرات غیرنفتی داشتیم که این رقم با احتساب صادرات میعانات گازی است که بدون احتساب صادرات این میعانات گازی، رشد صادرات غیرنفتی کشور 173 درصد بوده است.

البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که در حوزه خدمات فنی و مهندسی در 6 ماهه اول سال جاری، 2/ 1 میلیارد دلار صادرات انجام شده است و بر این اساس در زمینه صادرات کالاهای غیر نفتی 2/ 12 درصد از برنامه‌های پیش‌بینی شده جلوتر هستیم که بدین ترتیب می‌توان گفت عملکردصادرات غیرنفتی در سالهای اخیر بهبود یافته و در حوزه‌های مختلف ازجمله صادرات محصولات ساختمانی، نفت و گاز صادرات خوبی صورت گرفته است.

گفتنی است که بیشترین صادرات کشور در حوزه گروه نفت و گاز است به طوریکه در 6 ماهه اول امسال 2/7 میلیارد دلار صادرات در حوزه‌های غیر نفت و گاز صورت گرفته است و در صادرات محصولات غیرنفتی، فرش و پسته در 10 محصول اول صادرات کشور قرار دارند.

در این میان جا دارد که به بزرگترین شرکای تجاری ایران نیز اشاره کرد که بر اساس آن بزرگترین شرکای تجاری صادراتی ایران شامل کشورهای چین، عراق، امارات و هند است. از جمع 12 میلیارد دلار صادرات کشور به خارج، 8/8 میلیارد  دلار صادرات به 10 کشور عمده‌ای که با ایران ارتباط دارند، صورت می‌گیرد که در بین قاره‌های دنیا، آسیا در صدر قاره‌هایی است که صادرات محصولات کشور به این قاره انجام می‌شود.

در حوزه خدمات فنی و مهندسی که صادرات محصولات آن از سال 73 شروع شده، در آن سال 75 میلیون دلار صادرات از کشور انجام شد که هم اکنون این رقم  به 2/ 3 میلیارد دلار رسیده است که این امر نشان می‌دهد که در حوزه‌های صادرات غیرنفتی نیز توسعه خوبی صورت گرفته است. همچنین در این حوزه تا کنون 179 شرکت از کشور در طرح‌ها و پروژه‌های مهم خارج از کشور حضور یافته‌اند و توانمنتدی‌های خود را به نمایش گذاشته‌اند.

اقلام اصلی وارداتی کشور شامل کالاهای اولیه و مواد خام هستند که این اقلام از کشورهایی همچون آلمان، چین، امارات و ترکیه و فرانسه وارد کشور می‌شود و این آمار نشان می‌دهد که با کشورهای تحریم‌کننده ایران، تبادلات تجاری گسترده‌ای داریم.

گفتنی است تا کنون در استان 13 دوره آموزشی برای توسعه صادرات غیرنفتی برای تجار و بازرگانان صورت گرفته است و در این زمینه در صدد کاهش قیمت تمام شده تولیدات داخلی هستیم و تحقیق و توسعه و همچنین توجه به کیفیت تولیدات نیز در دستور کار قرار دارد.

 

* مدیر کل دفتر صادرات کالای سازمان توسعه تجارت

کد خبر 103913

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین