در خبرها آمده بود که بعد از سه دهه دوری عربستان از دنیای سینما، نخستین سالن سینما در پایتخت عربستان افتتاح شد. این خبر را شاید بشود در راستای اصلاحات ملکعبدالله در عربستان ارزیابی کرد؛ اصلاحاتی که خیلی هم با سرعت پیش نمیرود، اما در حاشیه این خبر، اخبار جالب توجهتری هم بود. اینکه هیچ زنی حتی اگر به همراه محارمش نیز قصد دیدن فیلم داشته باشد حق ورود به این سالن را ندارد. درواقع این سینما تنها به دختران زیر 9سال همراه با پدران یا محارم دیگرشان و البته مردان اجازه تماشای فیلمها را خواهند داد.
حقوق زنان در عربستان، از آن قصههای شنیدنی است. زنان هنوز در عربستان حق رأی ندارند (بماند که همان مردان که حق رأی دارند، اصولاً به چیزی میتوانند رأی بدهند یا نه! ) و هنوز مقامات عربستان در حال بررسی امکان مشارکت زنان در انتخابات شوراهای شهر این کشور هستند. البته هنوز کسی جرأت نکرده مسئله امکان کاندیداتوری برای زنان در این کشور را مطرح کند.
این در حالی است که نداشتن حق رأی و حق رانندگی به دو نماد آشکار تبعیض علیه زنان عربستانی تبدیل شده است. ضمن آنکه در میان کشورهای عربی، تنها عربستان و قطر است که تاکنون حضور هیچ زنی را در مجالس قانونگذاری محلی یا ملی خود تجربه نکردهاند.
وضعیت نامناسب زنان در عربستان یکی از زمینههای اصلاحات ملک عبدالله در ساختار سیاسی، قضایی و اجتماعی این کشور بوده اما نتایج این تغییرات هم واکنشهایی در پی داشت که از آن جمله میتوان به درخواست 35 تن از علمای دینی عربستان از وزیر جدید اطلاعات و فرهنگ، مبنی بر ممنوعیت حضور زنان در تلویزیون آن کشور اشاره کرد. چند هفته قبل، خبرمخالفت مجدد یک قاضی عربستان با طلاق یک دختر بچه هشت ساله موجب اعتراض مدافعان حقوق زنان و کودکان در این کشور شد. شوهر این کودک 47 ساله بود و دومین بار بود که دادگاه با طلاق این کودک مخالفت میکرد.
با این حال اصلاحات ملکعبدالله خیلی هم بیاثر نبوده است. مثلاً چند وقت قبل، برای اولین بار، تلویزیون «العربیه» که سهام آن به شاهزادگان سعودی تعلق دارد، برای نخستین بار، اقدام به پخش یک مسابقه دستگرمی فوتبال بین گروهی از دختران عربستانی در شهر ساحلی «جده» کرد. گزارش ده دقیقهای، در حالی از تلویزیون عربستان پخش شد که چند روز پیش، ملکعبدالله، پادشاه عربستان برای اولین بار در تاریخ این کشور، یک زن را وارد کابینه این کشور کرده بود.
در مسابقات اخیر تیمملی فوتبال عربستان در کشور عمان هم، گروهی از زنان جوان عربستانی در حالی که صورتهای خود را نیز رنگ کرده بودند، به تشویق تیمملی کشورشان میپرداختند و این صحنهها هم از تلویزیون عربستان پخش شد. با این حال، روحانیون متعصب وهابی و بافتهای عشیرهای و سنتی عربستان به شدت با این کارها مخالف بوده و از گسترش آن میترسند.
چندوقت قبل، شیخ «محمد هبدان»، از چهرههای دینی نسبتاً سرشناس وهابیت در عربستان سعودی، نظرات و دیدگاههای خود درباره حجاب و برخی دیگر مسائل مربوط به زنان را اینطور بیان کرد: «بهتر است برای دور ماندن از گناه و فتنه، زنان و دختران با یکی از محارم خود مانند شوهر، پدر، برادر و غیره از خانه بیرون روند، مگر در حالت بسیار ضروری و فوقالعاده که نیاز باشد.»
شیخ محمد هبدان در ادامه با انتقاد از حجاب و نقاب موجود در بازارهای عربستان گفت: «اولاً بهتر است مردان، زنان خود را به پوشیدن عبا به جای مانتو ملزم کنند و دوم این که نقاب موجود در بازارها که دو چشم زن را نمایان میکند و او را زیبا نشان میدهد، جایز نیست، بلکه نقاب شرعی آن است که ابن عباس (از صحابه) هنگام خواندن آیه حجاب، آن را نشان میداد، به گونهای که تمام صورت و یک چشم خود را پوشاند و تنها یک چشم دیده میشد.»
نظر شما